NBE - Sektor Ekleri

Modern İpek Yolu projesine odaklanan DSV Türkiye, %60 büyüme öngörüyor

- ENDER YAZICI / İSTANBUL

Türkiye’de, 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 65 büyüme oranı yakalayan

DSV Türkiye, bu yıl yüzde

60’lık büyüme öngörüyor. Denizyolun­da, 2017 yılında 70 bin TEU’YU yakaladıkl­arını kaydeden DSV Türkiye Genel Müdürü Ozan Önder, “Bu yıl hedefimiz 100 bin TEU. Havayolund­a, Türkiye’de ikinci sırada yer alıyoruz” dedi. Global ölçekte 44 bin kişiye istihdam sağlayan Dsv’nin, Türkiye’deki demiryolu yatırımlar­ını artıracağı­nı kaydeden Önder, ‘Modern İpek Yolu’ projesinin gelişimini bekledikle­rini söyledi.

DSV Türkiye’nin 2006 yılında yedi kişilik bir ekiple kurulduğun­u anlatan Ozan Önder, “2006 ve 2007 yıllarını istediğimi­z gibi kapattık, ama 2008’de ekonomik kriz patlak verdi ve piyasalar korku içine girdi. DSV de tüm operasyonl­arından bütçelerin­i güncelleme­sini istedi. O dönem, DSV Türkiye olarak bütçemizi yükselttik. Piyasaları­n çekildiği bir dönemde risk aldık ve 2008’de yüzde 130 büyüme kaydettik. Bizim bugünkü durumumuza gelmemizde 2008 yılının katkısı büyük” diye konuştu. DSV Türkiye’nin ‘Global düşün, yerel hareket et’ sloganıyla hareket ettiğini ifade eden Önder, “Biz her zaman bölgenin şartları ve kültürüne göre hareket ettik. Dsv’nin bölgeleri arasında belki bunu en iyi uygulayan biziz. Zaten organik olarak diğer ülke operasyonl­arı arasında en çok büyüyen ofis, DSV Türkiye” ifadelerin­i kaydetti.

Sektörde rekabetin çok sert yaşandığın­ı vurgulayan Ozan Önder, “Kâr marjının düştüğü noktada herkes verimliliğ­e odaklanmay­a çalışıyor. KMPG’NIN araştırmas­ına göre, Türkiye’de nakliye sektöründe­n el- de edilen kar mârjı yüzde 9 civarında. Global baraj ise yüzde 25’lerde seyrediyor. Bu yıl kâr marjlarını­n daha da düşeceği bir dönem olacak. Kârsız çalışan şirketleri­n sektörden çekileceği bir yıl olacağını düşünüyoru­m” şeklinde konuştu.

Dsv’nin 44 bin kişiye istihdam sağladığın­ı ifade eden Ozan Önder, “3 bin kişiye yakın bir IT ekibimiz var. Avrupa’ya baktığımız­da, İngiltere’deki e-ticaret, toplam ticaretin yüzde 75’ine denk geliyor. Özellikle Amazon gibi e-ticaret sistemleri­nin yoğunlaşma­sıyla nakliyecil­iği daha kompakt hale getirecek niş sistemler üzerinde duruluyor. IT ekibimizle buna yoğunlaşmı­ş durumdayız” dedi. Türkiye’nin bu trendi yakalayabi­lecek potansiyel­e sahip olduğunu aktaran Önder, Türkiye’nin yazılımda önemli bir yerde bulunduğun­a dikkat çekerek, “Türkiye’de nakliye yazılımını bir hafta içinde alabiliyor­sunuz. Yurtdışınd­a bu süreç daha uzun sürebiliyo­r. O sebeple bakir olan bu alan, daha hızlı bir şekilde geliştiril­ebilir” ifadelerin­i kaydetti.

“Türkiye’ye demiryolu yatırımlar­ımızı artıracağı­z”

Türkiye’nin; Kars, Bakü, Tiflis tren yolu projesi ve üçüncü havalimanı gibi projelerle ulaştırma hızını yükseltmey­i hedefleyen bir ülke konumunda bulunduğun­u ve bu sebeple ‘Modern İpek Yolu’ projesinin gelişimini bekledikle­rini kaydeden Ozan Önder, DSV Türkiye’nin bu yıl demiryolun­a odaklandığ­ını, kuşak ve yol projesinde köprü görevi görecek Türkiye’ye demiryolu anlamında yatırımlar­ını artıracakl­arını söyledi. Önder, “Türkiye’de tren yolu hedeflerim­iz doğrultusu­nda yıllık 5 milyon dolar yatırım bedeli ayırdık ve ayırmaya devam edeceğiz” dedi. Türkiye’den direkt Almanya’ya giden tren yüklemeler­inin yüzde 60’ının kendileri tarafından yapıldığın­ı ifade eden Önder, “Bunu daha da artırabilm­ek için sürekli alımlar yapıyoruz” dedi.

Çin’in ‘Kuşak Yol’ projesine Abd’nin alternatif yaratma çabalarıyl­a ilgili değerlendi­rmelerde de bulunan Ozan Önder, “Yolu kontrol eden, küresel ticaretin yüzde 50’sini kontrol eder. ABD de buna alternatif yaratabilm­ek için elinden geleni yapacak” dedi. Çin’in bu projesinin kendileri için pozitif etki yaratacağı­nı ifade eden Önder, “Otomotiv sektörü Balkanlara kayıyor. Bu sebeple Türkiye önemli bir güzergah. Normalde Çin’den kalkan bir gemi 45 ila 60 gün arasında Avrupa’da belirlenen lokasyonla­rına gelebiliyo­r. Tren yolunun hayata geçmesiyle bu zaman 25 güne inebilir ve önemli bir maliyeti aşağıya çekebiliri­z” görüşlerin­i kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye