NBE - Sektor Ekleri

Elmas Lojistik, Rhenus ortaklıklı­ğıyla Avrupa’da pazarını büyütüyor

- BEYZA COŞKUNTÜRK / İZMİR

Elmas Lojistik, Avrupa’nın en büyük gruplarınd­an biri olan Rethmann’ın bünyesinde bulunan Rhenus Logistics ile ortaklığa gitti. Firma, Avrupa organizasy­onunu Almanya ile Ege Bölgesi’ni birbirine bağlayarak genişletti. Rhenus’un küresel ölçekte 26 bin çalışanıyl­a, Avrupa ve Asya’da yaklaşık 500’ü lokasyonda hizmet verdiğini belirten Elmas Grup Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu, firmanın cirosunun 4.6 milyar euro’yu bulduğunu belirtti. Son üç yılda Yunanistan ve Bulgarista­n-romanya hattında kayda değer yatırımlar yaptıkları­nı belirten Elmasoğlu, “Bununla birlikte yatırımlar sonucunda özellikle Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine taşıma hacmimiz azalmıştı. Rhenus ile Avrupa pazarında büyüme imkanı yakaladık” dedi.

Parsiyel taşıma açısından son bir ay içinde iş hacimlerin­in oldukça arttığını söyleyen Cemal Elmasoğlu, Rhenus ile yaptıkları ortaklık neticesind­e Türkiye’deki ihracatçıl­arın lojistik maliyetler­ini azalttıkla­rını ifade etti. Tedarik zinciri yönetimind­e seçilen şirketin verimliğin­in firmaların ürün satışların­ı doğrudan etkilediği­ni dile getiren Elmasoğlu, “Ürün hasarsız, verimli ve zamanında taşındığın­da satışlar da artıyor. Bu çerçevede ulus-

lararası rekabet eden bir şirket olarak, yaklaşık bir yıldır yaptığımız çalışma neticesind­e Rhenus ile kurduğumuz ortaklıkla sanayicini­n, üreticinin ve ihracatçın­ın ürününü zamanında ve hasarsız bir şekilde Avrupa geneline ulaştırıyo­ruz” dedi.

Rhenus’un aktifinde küresel ölçekte 500 deposu bulunduğun­u vurgulayan Cemal Elmasoğlu, “Bu birlikteli­kle bu depoları kullanmaya başladık. Firmamızın, önceden Almanya’da

iki deposu vardı. Almanya’da dağıtımı bu depolardan yapıyorduk. Şimdi Almanya’nın birçok şehrinde depomuz var. Ara nakliye süreci kayda değer oranda azalmış durumda. Bu bile bize birçok avantaj sağladı. Hızlı kargo taşımacılı­ğı kapsamında minivan hizmetimiz­le 48 saatte Almanya’ya gidiyoruz. Genişleyen hizmet ağımızla ihracatçın­ın tasarruf yapmasını sağladık” şeklinde konuştu.

“Rhenus ile uluslarara­sı rekabette güçlendik”

Coğrafi yapı nedeniyle Türkiye’de karayolu taşımacılı­ğı alanında çok fazla firmanın faaliyet gösterdiği­ni belirten Elmasoğlu, “Bu bağlamda global pazarda deniz ve demiryolu taşımacılı­ğında güçlü olan bir firmayla iş birliği yapmamız, stratejik önem önem taşıyor” dedi. Rhenus’un demiryolu, karayolu ve denizyolu entegrasyo­nlarını gerçekleşt­irebildiği­ni dile getiren Elmasoğlu, “Bu hizmetleri biz de müşteriler­imize sunarak, hem globalde daha rekabetçi hale geldik hem de lojistik maliyetler­ini düşürdük. Firmalar, uluslarara­sı rekabette lojistik maliyetler­ini ne kadar düşürürler­se o kadar fazla ihracat yapabilir” diye konuştu.

Öte yandan bazı dönemlerde problemler, şikayetler, piyasalard­a daralmalar olabileceğ­ini ifade eden Cemal Elmasoğlu, “Fakat, Türkiye’nin büyük bir potansiyel­i bulunuyor. Rhenus da hem firmamıza güvendiği hem de Türkiye’deki potansiyel gör- düğü için bu iş birliği gerçekleşt­i. Biz Türkiye’nin uzun vadede küresel ölçekte ekonomisi daha güçlü bir ülke konumuna geleceğini düşünüyoru­z” dedi.

“Firmayı, insan kaynağını göz önünde bulundurar­ak yapılandır­ıyoruz”

Tecrübe ve gençliğin dinamizmin­i bir araya getirerek, büyümeyi sürdürdükl­erini söyleyen Elmasoğlu, 2014 yılında aldıkları ‘Yetkilendi­rilmiş Yükümlü-İzinli Gönderici’ belgesinin ardından ‘İzinli Alıcı Belgesi’ni de alarak sektörde farklılaşm­alarını sağlayacak adımlar attıkların­ı dile getirdi. Bir şirketin yapacağı en büyük hatalardan birinin, vasıflı insan kaynağı istihdam etmemek olduğunu vurgulayan Elmasoğlu, “Eğer yatırımlar insan kaynağı göz ardı edilerek yapılıyors­a bir problem var demektir. İnsan kaynağı, bir firmanın önceliği olmalı. Personel firmauı, yeni işler bulmaya zorlamalı. Bu doğrultuda, firmanın geleceğini bugünden tasarlamak gerekiyor. Dolayısıyl­a tecrübe ile gençliğin dinamizmin­i bir araya getirecek bir yapı oluşturuyo­ruz. Her yıl belli sayıda yeni mezunlara Elmas’ta çalışma fırsatı tanıyoruz” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye