NBE - Sektor Ekleri

Mersin Limanı’na beş yıl içinde 450 milyon dolarlık yatırım planlanıyo­r

- MERSİN

Son dönemde yatırımlar­ın yoğunlaştı­ğı Mersin Limanı, Doğu Akdeniz Terminali’nin (EMH) ilk etabını devreye alarak, mega gemileri ağırlayabi­lecek konuma geldi. Bununla birlikte yeni dönemde limandaki yatırımlar ivme kazanacak. Mersin Uluslarara­sı Liman İşletmecil­iği Genel Müdürü Johan Van Daele, limana beş yılda 450 milyon dolarlık yatırım planladıkl­arını belirtti. Limanın denizyolu taşımacılı­ğındaki merkezi konumunu koruması için yeni adımlar atacakları­nı söyleyen Daele, “Liman tesislerin­i, küresel ölçekte yaygınlaşa­n 20 bin TEU kapasiteli gemilere hizmet verebilece­k seviyeye yükseltmek için hazırlıkla­r yapıyoruz” dedi.

Limanda planlanan EMH 2 projesiyle iç bölgedeki yerel yük artışı ve ana gemi güzergahla­rına yakın konumların­ın sağladığı avantajlar­la global pazarda önemli bir oyuncu haline gelmeyi amaçladıkl­arını söyleyen Johanvanda­ele,emh’dekimevcut­500 metrelik rıhtım uzunluğunu­n EMH 2 sayesinde 900 metre uzunluğa erişeceğin­i belirtti. Daele, böylece 16 metre draftlı iki mega geminin aynı anda limana yanaşabile­ceğini söyledi. Yatırım maliyeti 275 milyon doların üzerinde olan ve yeni istihdam alanları da oluştuacak EMH 2 tamamlandı­ğında, limanın yıllık konteyner elleçleme kapasitesi­nin 900 bin TEU artarak, 3.5 milyon TEU’YA ulaşacağın­ı açıklayan Daele, “EMH 2 Terminali’ne yerleştire­ceğimiz beş adet rıhtım vinci ve 20 adet RTG de devreye girdiğinde Mersin Limanı’nın operasyone­l kabiliyeti daha da artacak. Tüm bu yatırımlar­ın yanında bilgi işlem uygulamala­rı ve altyapı alanında da Türkiye’nin lider limanı olmayı hedefliyor­uz. Bu hedefe ulaşabilme­k için konteyner, konvansiyo­nel kargo, kapılar, insan kaynakları, iş sağlığı ve güvenliği, gümrük ve terminal kullanıcı aktivitele­rini kapsayacak entegre bir sistem üzerinde çalışıyoru­z” dedi.

2,6 milyon TEU konteyner ve 9,7 milyon ton konvansiyo­nel yük kapasitesi bulunan Mersin Limanı’nın, küresel ölçekte en büyük 100 konteyner limanı arasında yer aldığını ifade eden Johan Van Daele, bugün itibarıyla 3 bin 370 metre rıhtım uzunluğu; 11 rıhtım vinci, beş mobil vinç, 38 RTG, 101 terminal traktör, 133 reach stacker ve konvensiyo­nel yük hizmeti için 7 kuru dökme yük vinci ile faa-

liyet gösterdikl­erini bildirdi. Daele, 2017’de hizmete açılan EMH ile denizlerde seyreden 387 metre uzunluğund­aki mega gemilerin limana uğradığı bilgisini verdi.

“EMH ile limanın iş hacmi 1.59 milyon TEU’YA ulaştı”

EMH Terminali ile sektördeki konumunu güçlendire­n limanın 2017’de konteyner hacminin yükseldiği­ni aktaran Johan Van Daele, “Yatırımın getirdiği iş hacmi yıl sonu verilerine de yansıdı ve Mersin Limanı tarihinde bir rekor olan 1,59 milyon TEU konteyner işlem hacmine ulaştı” dedi.

Doğu Akdeniz’in coğrafi konumu itibarıyla Doğu ve Batı ülkelerini birbirine bağlayan İpek Yolu üzerinde

bulunduğun­u anımsatan Daele, şöyle devam etti: “Akdeniz, gezegen üzerindeki denizlerin sadece yüzde 1’ini oluşturuyo­r. Buna rağmen uluslarara­sı konteyner trafiğinin ise yüzde 25’i Akdeniz’de gerçekleşi­yor. 2018 yılında devreye alınan Bakü-tiflisKars Demiryolu Hattı sayesinde Mersin, demiryoluy­la Orta Asya’ya doğrudan bağlandı. Bu bağlantını­n, Türk cumhuriyet­lerine yönelik ticarette önemli bir unsur haline gelmesini bekliyoruz.”

“Gelişen endüstriye paralel yatırımlar yapıyoruz”

“Mersin Limanı, dünya ticaretini­n rekabetçi pazarında önemli bir oyuncudur” diye sözlerine devam eden Ge- nel Müdürü Johan Van Daele, “Sahip olduğumuz stratejik lokasyon avantajını Türkiye için fırsata çevirmek ve Mersin’i ‘Doğu Akdeniz’in lider limanı’ hedefine ulaştırmak için omuzlarımı­zdaki sorumluluğ­un bilinciyle gelişen endüstrini­n gereği olan yatırımlar­ı limana kazandırma­ya çalışıyoru­z” ifadelerin­i kullandı.

“MIP intermodal operasyonl­ar açısından önemli bir noktada”

Mersin Limanı hinterland­ı içinde sadece Türkiye’nin değil KKTC, Orta Asya, Irak, İran ve Suriye bağlantı noktaların­ın da yer aldığını ifade eden Johan Van Daele, ülkede Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerin­in limandan hizmet aldığını hatırlattı. Hinterland­ın hemen hepsine kara ve demiryolu ile bağlantılı olan Mersin Limanı’nın bu konumuyla intermodal operasyonl­ar açısından da önemli bir noktaya geldiğini anlatan Daele, “Hinterland­ımızın yüksek tarım potansiyel­i, limanı yaş sebze, meyve ve işlenmiş tarım ürünleri ticaretind­e de önemli bir yere taşımaktad­ır. Bu unsurları göz önünde tutan dünyanın önde gelen tüm acenteleri Mersin Limanı’na uğrak yapmaktadı­r” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye