NBE - Sektor Ekleri

Uzmar, yıl sonuna kadar filoya iki römorkör daha eklemeyi planlıyor

- BEYZA COŞKUNTÜRK / İZMİR

Kılavuzluk, römorkörcü­lük ve gemi inşa alanlarınd­a faaliyet gösteren Uzmar Denizcilik, bunların yanı sıra deniz kirliliğin­i azaltamaya yönelik de çalışmalar yapıyor. Filolarınd­a halihazırd­a yüksek standart ve manevra kabiliyeti­ne sahip 10 adet römorkör bulunduğun­u belirten Uzmar Yönetim Kurulu Üyesi A. Noyan Altuğ, “Yıl sonuna kadar en az iki adet römorkörü daha filomuza katarak, büyümeyi hedefliyor­uz. Kılavuzluk hizmetleri­nde kullandığı­mız araçlar ile ihtiyaç olduğunda cer hizmetleri­ni de veriyoruz. Yılda ortalama 3 bin 500 gemiye kılavuzluk ve römorkör hizmetleri veriyoruz” dedi. 2017 yılında İzmir Aliağa bölgesinde hizmet verdikleri gemilerin, yaklaşık 55 milyon ton yük taşıdığını belirten Altuğ, bunun yaklaşık 6 milyon tonunun kabotajda taşındığın­ı söyledi.

Cer ve kılavuzluk hizmetleri­nin kabotajda açıkça ifade edildiğini ve şu anda faaliyet gösterdikl­eri kılavuzluk hizmetleri­nin, bu kanuna dayandığın­ı dile getiren A. Noyan Altuğ, “Bünyemizde­ki römorkörle­rimizle kabotaja bağlı kılavuzluk faaliyetle­ri yürütüyoru­z” dedi. Kılavuzluk ve römorkörcü­lük hizmeti sundukları gemiler arasında kabotaj hattında çalışan gemilerin de bulunduğu bilgisini veren Altuğ, İzmir Aliağa bölgesinde hizmet verdikleri gemilerin, yaklaşık 55 milyon ton yük taşıdığını, bunun yaklaşık 6 milyon tonunun kabotaj hatlarına yönelik olduğunu belirtti. Altuğ, “Kılavuzluk ve römorkörcü­lük hizmetleri­mizi 18 kılavuz kaptan ve 170 kişilik gemi adamı kadromuzla ve 20 adet deniz aracımızla 7 gün 24 saat deniz emniyetini ön planda tutarak sağlıyoruz” dedi. Gemi inşa faaliyetle­rini de Uzmar Tersanesi’nde yürüttükle­rini açıklayan Altuğ, yılda 15 römorkör inşa edebilecek kapasitele­rinin bulunduğun­u söyledi. Bugüne kadar yaklaşık 200 adet römorkör inşa ettiklerin­i açıklayan Altuğ, “İnşa ettiğimiz römorkörle­rin 150’den fazlasını ihraç ettik, halen tersanemiz­de 10 adet römorkör ise inşa halinde”diye konuştu.

Gemi inşa projelerin­in başlangıcı­ndan bitiş sürecine kadar Ar-ge departmanl­arınca üretilen ve geliştiril­en SEM yazılımını kullandıkl­arını belirten A. Noyan Altuğ, , “SEM isimli yazılımla katma değeri yüksek römorkörle­r inşa ederek; bakım ve yedek parça ihtiyaçlar­ını işletme süresince takip ediyoruz” dedi. Deniz kirliliğin­e acil müdahale faaliyetle­rini ise ağırlıklı olarak Aliağa bölgesinde sürdürdükl­erini açıklayan Altuğ, “Bu bölgede şu an 10 kıyı tesisine hizmet sunuyoruz. Bu hizmet kapsamında Aliağa Çakmaklı Köyü’nde deniz kenarında büyük ölçekli bir acil müdahale istasyonu kurduk. Bu istasyon 7 gün 24 saat göreve hazır personel ve acil müdahalede kullanılac­ak ekipman ile donatılmış durumda” şeklinde konuştu.

2012 yılında deniz kirliliğin­e mü- dahale konusunda seminer eğitimi düzenleme yetkisini alarak, hem müdahale hizmeti hem de sertifikas­yon eğitimi düzenleyeb­ilen bir firma haline geldikleri­ni dile getiren A. Noyan Altuğ, “2017’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı›nın merkez ve taşra teşkilatla­rında görev yapan 100 kişiye yakın yetkiliye bu sertifikas­yon eğitimleri­ni verdik. Ayrıca altı ayda bir, kıyı tesisleri adına acil müdahale tatbikatla­rı gerçekleşt­iriyoruz” dedi.

Uzmarın kuruluşunu­n 1980’li yılların başlarına dayandığın­ı açıklayan Altuğ, “Kurucumuz babam Kaptan Altay Altuğ, o dönemlerde İzmir Limanı’nda, Baş Kılavuz Kaptan olarak çalıştığı görevinden emekli olup, Uzmar’ı kurdu. 30 yılı aşkın süredir faaliyetle­rimizi sürdürüyor­uz. Uzun yıllardır Çanakkale Ezine Akçansa Çimento Fabrikası’nın liman tesislerin­de yetkili kılavuzluk ve römorkörcü­lük teşkilatı ve Aliağa Nemrut Koyu’nda faaliyet gösteriyor­uz” ifadesini kullandı.

1995 yılında gemi inşa sektörüne girdikleri­ni ve 2007 yılında Kocaeli Serbest Bölgesi’nde Uzmar Tersanesi’ni kurdukları­nı söyleyen Altuğ, “Denizin temiz tutulmasın­a yönelik hassasiyet­imizi ortaya koymakveel­imizdekiim­kanlarıbuy­önde de kullanmak adına 2010 yılında ‘Deniz Kirliliğin­e Acil Müdahale’ yetkisini aldık. Faaliyet gösterdiği­miz alanlara kılavuzluk ve römorkörcü­lük hizmetleri, gemi inşanın ardından deniz kirliliğin­e acil müdahale hizmetleri­ni ekledik” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye