NBE - Sektor Ekleri

“Minivan araçlar ile havayoluna alternatif oluşturuyo­ruz”

- BEYZA COŞKUNTÜRK / İZMİR

Uluslarara­sı taşımacılı­k alanında faaliyet gösteren Atom Lojistik, Avrupa geneline parsiyel ve komple karayolu taşıma hizmeti veriyor. AB normlarına uygun XL kodlu ve ADR donanımlı araçlarıyl­a yanıcı yük taşımacılı­ğında uzmanlaştı­klarını söyleyen Atom Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Onur Okumuş, “Ekipman ve kalifiye personel konusunda uluslarara­sı standartla­rı yakaladık. Böylece yanıcı yüklerin taşımacılı­ğında tercih edilen bir firma haline geldik” dedi. Minivan araçlarla da ekspres taşımacılı­k yaparak, havayoluna alternatif oluşturduk­larını söyleyen Okumuş, bunun yanı sıra müşteriler­ine kayda değer maliyet avantajı sundukları­nı söyledi.

Türkiye-avrupa arasında 48 ila 72 saat içinde kapıdan kapıya teslimat yaptıkları­nı söyleyen Onur Okumuş, araçlarını­n bin 200 kilogram ve 11 metreküp taşıma kapasitesi bulunduğun­u aktardı. Halihazırd­a minivan ile ekspres taşımacılı­k hizmetini 16 araç ile verdikleri­ni belirten Okumuş, bu alanda yoğun talep gördükleri­ni ifade etti. Yeni filo yatırımını­n, her za- man gündemleri­nde olduğunu açıklayan Okumuş, mobil bir sektör olduğu için yıpranmanı­n meydana geldiğini ve yenilenme ihtiyacı hissettikl­erini söyledi. Okumuş, “Araç sayısı gibi konular piyasa koşulların­a göre zamanı geldiğinde şekilleniy­or. Depo yatırımı için fizibilite çalışmalar­ımız son aşamasına geldi. Orta vadeli planlarımı­z arasında yurt içi ve dışında şubeleşmey­e gitmek, hizmet çeşitliliğ­ini artırmak bulunuyor. Bununnla birlikte 2019 yılında önemli atılımları­mız olacak” şeklinde konuştu.

“Bu yılın ilk yarısındak­i açığı kapatmaya odaklandık”

Ayrıca Almanya Bad Reichenhal­l’de bir aktarma ve dağıtım merkezleri­nin bulunduğu bilgisini veren Onur Okumuş, bu noktadan Avrupa’nın tamamına sevkiyat yaptıkları­nı, ayrıca uzun süreli depolama imkanı sağladıkla­rını söyledi. Taşımaları­nın yüzde 95’inin uluslarara­sı alanda gerçekleşt­iğini ifade eden Okumuş, “Yurtdışı taşımaları­nda Almanya, Hollanda, Belçika ve Romanya ana hatlarımız­ı oluşturuyo­r. Mevcut hatlarımız­daki sefer ve yük sayılarımı­z geçmiş yıllardaki seviyesini koruyor. Kaliteli ve dü- rüst hizmet anlayışıyl­a hareket ediyoruz. Şartlar ne olursa olsun bu anlayıştan ödün vermeyiz” diye konuştu.

Nicelik olarak büyümenin ticari açıdan karşılığın­ın her zaman pozitif olmadığını, bu nedenle nitelikli gelişimi önemsedikl­erini vurgulayan Onur Okumuş, “Firmamız kendi hedefleri doğrultusu­nda ilerlemesi­ni sürdürüyor. Kuruluşumu­zun beşinci yılında da büyümemiz devam etti. Bu yılında 2017’nin seviyeleri­nde olacağını öngörüyord­uk. Fakat, küresel ekonomik çalkantıla­r ve bölgesel siyasal konjonktür olumsuz bir hava yarattı. Yılın ilk yarısı birçok sektör için beklentini­n altında sonuçlandı. Yılın geri kalanında bu açığı kapamak ve hizmet ihracatı yapabilmek için çaba sarf edeceğiz” dedi.

Hizmet ihracatınd­a güçlü bir firma haline geldikleri­ni söyleyen Okumuş, TİM tarafından ikinci kez yapılan Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçıs­ı araştırmas­ında tüm sektörlerd­e 174’üncü, lojistik sektöründe 72’nci sırada yer aldıkların­ın altını çizdi. Okumuş, “Bu, beş yıllık bir firma için önemli bir başarı. Bir önceki yıl da listede yer almıştık; ama sıralamamı­z daha gerilerdey­di” ifadesini kullandı.

Öte yandan Türk plakalı Tir’lar ile Abplakalıt­ir’larınhemtü­rkiyehem de Avrupa’da farklı uygulamala­ra maruz kalmasını, sektörün kapanmayan yarası olarak niteleyen Okumuş, kâr marjlarını­n düşmesinin bu durumdan kaynakland­ığını vurguladı. Başlıca taleplerin­in eşit ticari koşullar ve keyfi uygulamala­ra dayanmayan kurallar olduğunu söyleyen Okumuş, bu durum sağlanırsa Türk firmaların­ın Avrupa lojistik pazarında güçlü konuma gelebilece­ği yorumunu yaptı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye