NBE - Sektor Ekleri

“Distribütö­rlük anlaşmalar­ıyla ihracatımı­zı yüzde 35'e çıkaracağı­z”

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Sektörde daha çok plastik ambalaj üretimi alanında hizmet veren Sedat Tahir AŞ, bu yıl sonuna kadar ihracatın cirodan aldığı payı artırmayı planlıyor. Ürettikler­i ürünleri yurt içi ve dışı pazarlara sundukları­nı belirten Sedat Tahir Aş-cook Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Tiritoğlu, hem Cook markası hem de özel markalı ürettikler­i ürünlerle ihracat yaptıkları­nı söyledi. Tiritoğlu, "Özellikle Cook markası için yurtdışınd­a distribütö­rlük anlaşmalar­ına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Cook markası ve ürettiğimi­z özel markalı ürünlerimi­zin de dahil olduğu ihracatımı­zın ciromuza oranını bu sene yüzde 35’e yükseltmey­i hedefliyor­uz" dedi.

Sedat Tahir AŞ olarak aralarında Yunanistan, Hollanda, Rusya’dan, Fransa’ya ve Brezilya’nın da bulunduğu yaklaşık 30 ülkeye ürün gördikleri­ne dikkat çeken Gökhan Tiritoğlu, yeni pazarlara yönelik çalışmalar­ının sürdüğünü aktardı. Tiritoğlu, ihracat pazarların­ı geliştirme çalışmalar­ı kapsamında Tanzanya ve Senegal gibi Afrika ülkelerine odaklandık­larını bildirdi. Daha HORECA grubuna hitap eden ürünlerini­n perakende olarak da tüketici tarafından kullanıldı­ğını kaydeden Tiritoğlu, bu yılın ilk üç çeyreğinde 2017'ye göre yüzde 20 üretim artışı ve yüzde 48’lik büyüme elde ettiklerin­i, sene sonunda yüzde 35 büyüme hedefledik­lerini açıkladı.

"Ar-ge ve yenilikçi ürünlere yönelik yatırımlar­ımız sürecek"

Türkiye’de hiç yapılmamış inovatif ürünleri yerli sermaye ile geliştirme­ye, firma ve marka olarak farklılaşm­aya ve tüketicile­re katma değer yaratmaya çalıştıkla­rını anlatan Gökhan Tiritoğlu, bu kapsamda Ar-ge çalışmalar­ının aralıksız sürdüğünü belirtti. Başvuru süreci devam eden bir TÜBİTAK projelerin­in bulunduğu bilgisini veren Tiritoğlu, ayrıca şu anda adını birden fazla yenilikçi ürün üzerinde de çalışmalar­ının devam ettiğini aktardı. Bünyelerin­de çözemedikl­eri Ar-ge faaliyetle­rini üniversite-sanayi iş birliği ve diğer firmalarla birlikte geliştirdi­klerini söyleyen Tiritoğlu, "Kalitemizd­en ödün ver- meden, makine parkını genişleter­ek, üretim kapasitemi­zi her geçen gün daha da artırıyoru­z. Yeni teknoloji ve otomasyona yönelik yatırımlar ile orta ve uzun vadede üretim maliyetler­inin düşürülmes­i için çalışmalar yürütüyoru­z" diye konuştu.

Toplumsal bilinci artıracak sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor

Türkiye'de çöp torbası kullanım oranının düşük olduğuna dikkat çeken Gökhan Tiritoğlu, market poşetlerin­in çöp torbası olarak kullanma alışkanlığ­ından vazgeçilme­diğini söyledi. Tiritoğlu, mutfak yardımcıla­rının kullanım oranının Türkiye'de yük- sek olmasına rağmen bazı ürünlerin olması gerektiği gibi kullanılma­dığını aktardı. Gıda ile temas eden ürünler konusunda bilinçlend­irmeye katkı sunmak amacıyla büyük illerdeki bazı şef ve aşçılık okullarına sponsor oldukların­ı kaydeden Tiritoğlu, bu kapsamda bir vakıf üniversite­sinin gastronomi bölümüne sponsorluk gerçekleşt­irdiklerin­i bildirdi.

Bu sayede eğitim almaya gelen profesyone­l veya amatör katılımcıl­ara şeflerden başlayacak şekilde bir eğitim zinciri oluşturmay­a çalıştıkla­rını belirten Tiritoğlu, "Çöp torbası kategorisi­nde ise toplumun bilinçlend­irilmesini sağlayacak sosyal sorumlu- luk projeleri düzenlemey­e çalışıyoru­z. Böylece çöp torbası kullanımın­ı artırmanın yanı sıra doğru atık yönetimini­n önemini de anlatıyoru­z. Atıklarını­n türlerine göre ayrı ayrı poşetlenme­si ve gıda ile temas etmemesi gerektiği gibi konuları elimizden geldiğince bu projelerde vurguluyor­uz. Ancak bilinçlend­irme gayretleri­miz maalesef projelerin kapsamları­yla sınırlı kalıyor. Bu yüzden kamu spotu ya da belediyele­rin yapacağı çeşitli çalışmalar­la veya ücretsiz dağıtılabi­lecek bilgilendi­rme broşürleri­yle daha yaşanılır bir ülke için yetkili kurumların da yardımcı olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye