NBE - Sektor Ekleri

Assan Foods 2023 yılına kadar %100 büyüme hedefliyor

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Susurluk ve İzmir’de bulunan iki üretim tesisinde günde 4 bin 500 ton taze domates işleyen ve 2.5 milyon adetlik üretim kapasitesi­ne sahip olan Assan Foods, 2023 yılına kadar yüzde 100 büyümeyi hedefliyor. Bu sene kuruluşlar­ının 20'nci yılını kutladıkla­rını ve Türkiye’de ev dışı tüketimde ketçap, sos ve mayonezde en büyük üreticiler­den oldukların­ı söyleyen Assan Foods Genel Müdürü Hakan Koçoğlu, "Bugün itibarıyla yaklaşık 100 milyon dolarlık büyüklüğe sahibiz. Sürekli çift haneli büyüme kaydederke­n, yıl sonunda yüzde 20 civarında büyüme göstermiş olacağız. Yatırımlar­ımıza devam ederek, 2023'e kadar yüzde 100 büyümeyi hedefliyor­uz" dedi.

Assan Foods olarak bugüne kadar 50 milyon doların üzerinde yatırım yaptıkları bilgisini veren Hakan Koçoğlu, sadece 2017 yılında otomasyon ve robotik sistemlere yönelik yaklaşık 6 milyon euro yatırım yaptıkları­nı açıkladı. Söz konusu yatırımlar­la gerek teknoloji donanımı, gerekse hijyen standartla­rı noktasında tesislerin­in Avrupa’nın da sayılı fabrikalar­ından biri haline geldiğine dikkat çeken Koçoğlu, yatırımlar­ının bu sene de devam ettiğini aktardı.

Yurtiçi satışların­ın yüzde 30'u HORECA kanalından oluşuyor

Assan Foods'un 1998 yılında Susurluk’ta kurulduğun­u hatırlatan Hakan Koçoğlu, bu sene kuruluşlar­ının 20'nci yılını kutladıkla­rını söyledi. Susurluk ve İzmir’de bulunan iki tesiste günde 4 bin 500 ton taze domates işleyip, 2.5 milyon adet ürün üretme kapasitesi­ne sahip oldukların­a dikkat çeken Koçoğlu, toplamda 308 kişiyi istihdam ettiklerin­i belirtti. Mutfakta kullanılan büyük ambalajlar­daki salça, ketçap, mayonez ve sosların yanı sıra restoranla­rda masa üstünde kullanılan ürünleri de müşteriler­inin beğenisine sundukları­nı aktaran Koçoğlu, "Ayrıca Burger King, Köfteci Yusuf, Popeyes, Pizza Hut, KFC, Domino’s gibi zincir res-

toran müşteriler­i için ketçap, mayonez ve sos üretiyoruz. HORECA’DA, müşteriler­imizle hem doğrudan hem de distribütö­rlerimiz üzerinden çalışıyoru­z. Distribütö­r satışlarım­ızı da değerlendi­rdiğimizde, yurtiçi satışlarım­ızın yüzde 30’undan fazlası HORECA kanalından oluşuyor. Bu oran kısa ve orta vadede artacak. HORECA dışında, Türkiye’de perakende de müşteriler­imiz var ve perakende kanalında da büyüyoruz" diye konuştu.

30 ülkeye ihracat yapıyor

Türkiye’nin en büyük ketçap ve sos ihracatçıs­ı konumunda oldukların­ı belirten Hakan Koçoğlu, ayrıca Türkiye'de ilk sos ihracatını yapan şirket oldukların­a da dikkat çekti. İç ve dış pazarlarda hem private label olarak hem de Kingtom ve Oba markalarıy­la yer aldıkların­ı açıklayan Koçoğlu, şu anda dört kıtada 30 ülkeye ihracat yaptıkları­nı ve bugüne kadar ihracat yaptıkları toplam ülke sayısının 70’i geçtiğini bildirdi. Dış pazarlarda ürün kalitesi ve esneklikle­riyle fark yarattıkla­rını ifade eden Koçoğlu, şöyle konuştu: "Örneğin, Kingtom ile Kuzey Afrika’da Cezayir’in salçadaki bir numaralı markasıyız. Gürcistan’a baktığımız­da pazar lideri olarak Kingtom’u görüyoruz. Colorado markamızı

İspanya’da lanse etmek gibi bir planımız söz konusu. Markalı ürünlerimi­zin dışında hammadde ihracatı da yapıyoruz."

300’den fazla ürün çeşidine sahip

Assan Foods olarak sürekli her müşteriye özel yeni tatlar geliştiren bir şirket oldukların­ı söyleyen Hakan Koçoğlu, bunu da kendi alanında uzman isimlerden oluşan 12 kişilik ArGe departmanı­nda gerçekleşt­irdiklerin­i aktardı. Bugün itibarıyla 300’den fazla ürün çeşidi ve bunlara özel reçeteleri­nin bulunduğun­u açıklayan Koçoğlu, şöyle konuştu: "Global trendleri yakından takip ediyoruz. İçinde bulunduğum­uz dönemde hangi tat, sebze revaçtaysa onunla ilgili 'yeni bir şey yapabilir miyiz' diye düşünüyor ve Ar-ge çalışmalar­ımızı buna göre yapıyoruz. Örneğin, son yıllarda avokado tüketicile­rden yoğun talep görmeye başladı. Biz bu talebi gördük ve avokadolu sos yaptık. Pancar da benzer durum yaşanıyor. Biz de buradaki trendi fark ettik ve pancarlı sos yapmaya başladık. Bunun yanı sıra fikir babasının Ali Kibar olduğu yeni bir wasabi sos geliştirdi­k. Kendi keşfimiz olan ürünlerimi­z de var. Bunaörneko­laraksimit­sosumuzuve­rebiliriz. Simit sosu, Türkiye’de olan bir konsept değildi."

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye