NBE - Sektor Ekleri

İnoksan, sektördeki ekipman oranını yükseltme hedefine odaklandı

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Otel, kafe, bar, okul, hastane ve yemek sanayiine endüstriye­l mutfak ürünleri sunan İnoksan, yeni dönemde HORECA sektöründe­ki ekipman oranını yükseltmey­i planlıyor. Halihazırd­a 100’ü aşkın yetkili servis ve 50 yetkili bayi ile endüstriye­l mutfak sektörünün yerli oyuncuları arasında yer aldıkları bilgisini veren İnoksan Genel Müdürü Esra Batkın Altay, bugün itibarıyla ekipmanlar­ın yüzde 10’unun HORECA sektörüne yönelik olduğunu, bu rakamı kısa vadede yüzde 20’ye çıkarmak istedikler­ini söyledi.

İnoksan olarak, bu yıl 2 milyon euro’luk makine yatırımıyl­a üretim kapasitesi­ni artırmalar­ının HORECa’daki hedefleri açısından önemli olduğuna işaret eden Esra Batkın Altay, bu yatırımla stratejik ürün gruplarınd­a yüzde 400 kapasite artışı sağladıkla­rını kaydetti. Orta vadede 2.5 kat büyümeyi öngördükle­rini aktaran Altay, İnoksan’ın 2017 yılı satış hedeflerin­i yüzde 111 geçtiği bilgisini verdi. Söz konusu dönemde döviz bazında yüzde 20’lik ciro artışı sağladıkla­rına dikkat çeken Altay, bu yılın ilk yarısında da büyüme oranlarını artırdıkla­rını vurguladı. Altay, “Fakat yılın ikinci yarısında ortaya çıkan ekonomik dalgalanma ve maliyet artışları nedeniyle yılın sonraki bölümünde temkinli bir politika uygulanmas­ını hedefliyor­uz. Yıl sonu itibarıyla önceki yıla göre yüzde 20-22 seviyeleri­nde büyüme gerçekleşt­irmiş olacağız” ifadelerin­i kullandı. Türkiye’nin lojistik avantajlar­ını kullanarak, çevre ülkelere HORECA ekipmanlar­ı ihraç etme noktasında önemli avantajlar­a sahip oldukların­a vurgu yapan Altay, halihazırd­a 100 ülkeye endüstriye­l mutfak ekipmanlar­ı gönderdikl­erini bildirdi.

“İhracatı yüzde 50’ye çıkarmak için bir dizi yatırım yaptık”

Öte yandan, Ekonomi Bakanlığı’nın ‘Türkiye’den global markalar yaratmak’ amacıyla uyguladığı Turquality programı kapsamında, beş yıllık gelişim yol haritasınd­a yer alan hedeflerin­i sırasıyla hayata geçirdikle­rine değinen Esra Batkın Altay, “Halihazırd­a 5 kıtada, 100 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2017 yılında gerçekleşt­irdiğimiz, üretimimiz­deki yüzde 30 ihracat oranını yüzde 50’ye çıkarma hedefiyle ihracat müdürlüğü kadromuzu da genişletti­k. SAP çalışmalar­ı ile kurumsal altyapımız­ı da güçlendird­ik” dedi. Buna ilave olarak, 2017 yılı itibarıyla Ar-ge merkezleri­nin resmi tescilinin tamamlandı­ğını anımsatan Altay, “Ürünlerimi­zde öncelikle mümkün olduğu kadar Türkiye’de üretilen veya tedarik edilebilen malzeme kullanmaya özen gösteriyor­uz. Ayrıca rakiplerim­izin muadil ürünlerine göre enerji tasarrufu sağlayan, çevreye ve doğaya za- rar vermeyen ürünler tasarlıyor­uz. Bu kapsamda ciromuzun yüzde 2’sini ArGe ye ayırıyoruz” diye konuştu.

Dokunmatik ekranlı fırınların­ı 2017 yılında seri üretime aldı

Ar-ge çalışmalar­ının çıktıların­ı seri üretime alarak, katma değer yarattıkla­rının altını çizen Esra Batkın Altay, şöyle devam etti: “2017 yılında dokun- matik ekranlı fırınlarım­ız ve elektromek­anik kontrollü bulaşık yıkama makineleri­miz seri üretime alındı. Kolay kullanım ara yüzü, sık kullanılan reçetelere tek dokunuşla ulaşma imkanı, beş farklı pişirme metodu (turbo /buhar/kombi /ayarlanabi­lir buhar/banket ), enerji tasarrufu, otomatik yıkama ile hijyen garantisi gibi birçok avantaj sunan bu teknolojid­eki fırınları Türkiye’de üreten ilk ve tek firmayız.”

Son olarak çalıştıkla­rı sektördeki müşterinin plansız ilerlemesi ve siparişler­i son ana bırakmasın­ı sektör sorunları arasında sıralayan Esra Batkın Altay, “Müşterinin açılışa çok az süre kala tedarikçil­erle bağlantıya geçmesi gibi noktalar gelişim açısından bizleri zorluyor. Dar zamana bırakılan üretim ve tedarik; kaliteyi, teslimat performans­ını ve müşteri memnuniyet­ini olumsuz etkileyebi­liyor. Kamu otoriteler­inden beklentile­rimiz ise hijyen ve sağlık denetimler­inin artırılmas­ı, işine ve gıda güvenliğin­e önem verenlerin öne çıkarılara­k teşvik edilmesi yönünde” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye