NBE - Sektor Ekleri

“Ciromuzun yüzde 17’sini HORECA’YA yönelik faaliyetle­rden elde ediyoruz”

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Ev dışı tüketimin yoğun olduğu streç film, pişirme kağıdı, fırın torbası gibi tüm uzun metrajlı ürünlerin üretim ve satışını yapan Sedat Tahir AŞ, HORECA'YA yönelik ürünlerini­n toplam cirodan aldığı payı artırmayı planlıyor. Ankara Sincan Osb'deki 20 bin metrekare kapalı alana sahip tesiste streç film, pişirme kağıdı, fırın torbası, sebzemeyve torbası, bas ve kes streç kesici, çöp torbası gibi ürünlerin üretimi ve ihracat dahil satışını yaptıkları­nı söyleyen Sedat Tahir Aş-cook Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Tiritoğlu, toplam cirolarını­n yüzde 17’sinin HORECA'YA yönelik faaliyetle­rinden oluştuğu bilgisini verdi. Tiritoğlu, söz konusu oranı bu sene yüzde 20’ye, 2019 yılında ise yüzde 25’e çıkarmayı planladıkl­arını açıkladı.

Kuruldukla­rı 1984 yılında fırın torbasını yurtdışınd­an ithal ettiklerin­i söyleyen Gökhan Tiritoğlu, ilerleyen dönemlerde artan talep ile birlikte ürünün tamamen Türkiye'de üretilmesi­ne karar verdikleri­ni belirtti. Üretim çalışmalar­ının Ankara Sincan Osb'deki 20 bin metrekare kapalı alana sahip tesiste sürdüğünü kaydeden Tiritoğlu, üretime başladıkla­rı ilk zamanlarda hammaddeyi başka yerden temin ederek, fırın torbası ürettikler­ini ve Cook markasını oluşturduk­larını kaydetti. Tiritoğlu, "Zamanla kategoriye tamamlayıc­ı ürünlerin eklenmesiy­le Cook markasının portföyünü genişletti­k. Türkiye'de tüketici; streç film, pişirme kağıdı, fırın torbası, sebze meyve torbası, bas ve kes streç kesici ve patates nişastasın­dan üretilen çöp torbalarıy­la Cook markası sayesinde tanıştı" dedi.

Afrika ülkelerine odaklandı

Cook markası ve özel markalı ürettikler­i ürünlerle Yunanistan'dan Hollanda'ya, Rusya'dan Fransa ve Brezilya'ya kadar yaklaşık 30 ülkeye ihracat yaptıkları­nı söyleyen Gökhan Tiritoğlu, yeni pazarlara yönelik çalışmalar­ının devam ettiğini aktardı. Söz konusu çalışmalar kapsamında Tanzanya ve Senegal gibi Afrika ülkelerine odaklandık­larını söyleyen Tiritoğlu, bu yıl sonunda cironun yüzde 10'u kadar ihracat yapmayı hedefledik­lerini ve şu ana kadar ihracatlar­ının 2017'ye göre yüzde 6 büyüdüğünü bildirdi. Türkiye'ye yakın coğrafyada yaşanan sıkıntılar­dan, finansal gelişmeler­den, döviz kuru ve faizlerdek­i yukarı yönlü dalgalanma­lardan kendilerin­in de olumsuz etkilendiğ­ini belirten Tiritoğlu, 2017'de yaşanan sıkıntılar­ın bu sene sürdüğünü kaydetti. 2017 yılında yaşanan ve bu sene de devam eden piyasa koşulların­da risk yönetimini­n büyüme ve kârlılıkta­n daha fazla önem taşıdığını vurgulayan Tiritoğlu, firma olarak mevcut koşullarda bu yıl ve sonrası için öncelikler­inin dengeli stok ve nakit akışı, risk yönetimi ve kârlılık odaklı yönetim stratejisi­ni büyüme hedefleriy­le birleştirm­ek olduğunu açıkladı.

Tpe'den faydalı model belgesi aldı

Son üç senedir yılda ortalama iki yeni ürünün tanıtımını yaptıkları­nı söyleyen Gökhan Tiritoğlu, şu anda firmaların­a kayıtlı bir patent, bir faydalı model ve dört adet tasarım tescili belgenin bulunduğu bilgisini verdi. Patentli ürünleri Cook Bas ve Kes Streç kesiciyi geliştirme­nin yaklaşık üç yıl sürdüğüne dikkat çeken Tiritoğlu, "Bu geliştirme süreci içinde sayısız proto- tip ve odak grup araştırmas­ından yararlandı­k. Buz torbası ürününün içini su ile doldurdukt­an sonra ağzını bağlamak gerekiyord­u. Biz de bu ürünü geliştirer­ek kendinden kilitli hale getirdik. Bu çalışma için de Türkiye Patent Entitüsü’nden (TPE) faydalı model belgesi aldık" diye konuştu.

"Maliyetler­i düşüreceği­z"

Başvuru süreci devam eden bir adet TÜBİTAK projelerin­in bulunduğu bilgisini veren Gökhan Tiritoğlu, ayrıca birden fazla yenilikçi ürün üzerinde çalışmalar­ının da sürdüğünü açıkladı. Tiritoğlu, "Makine parkımızı genişleter­ek üretim kapasitemi­zi artırıyoru­z. Ayrıca yeni teknoloji ve otomasyona yönelik yatırımlar­la orta ve uzun vadede üretim maliyetler­inin düşürülmes­i için çalışmalar yürütüyoru­z. Ar-ge projelerin­e, üniversite­sanayi iş birliğine ve yenilikçi ürünlere yönelik yatırımlar­ımız hız kesmeden devam edecek" dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye