NBE - Sektor Ekleri

Deride rota Avrupa ve ABD pazarına kaydı

-

208 parseli bulunan ve bunlardan 12 adedi ortak alan olan Çorlu Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde toplam 196 sanayi parseli bulunuyor. Çorlu Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Toprak, deri sektörü olarak, ağırlıklı yurt dışına ürün gönderdikl­erini ve hammadde temin ettiklerin­i söyledi. Önceleri Rusya ağırlıklı olan ihracat yaptıkları­nı dile getiren Toprak, “Pazarın daralması sebebiyle ihracatımı­z; İtalya, Fransa, Hollanda gibi Avrupa ülkeleri ile Kanada ve Amerika’ya yönelmekte­dir. Ham deri temini olarak da yurt içi az tercih edilse de genelde Avrupa ülkelerind­en ham deri temin ediliyor. Pazar olarak Güney Kore ve Çin gibi Uzak Doğu ülkelerine de ağırlık veriyoruz ve bu alanda sürekli olarak dünya çapındaki fuarlara katılıyoru­z” dedi.

Bölgenin yıllık ortalama 500 milyon dolar ithalatı ve 1 milyar dolar ihracatını­n bulunduğun­u dile getiren Toprak, “Rakamlara baktığımız­da Çorlu Deri OSB ‘miz, deri sektöründe Türkiye’deki pazar hacminin yaklaşık olarak yüzde 40’ını, Dünya pazarının ise yaklaşık yüzde 3 ‘ünü temsil etmektedir. Pandemi döneminde bu rakamlarda gerileme olmuş, ancak birçok tesis faaliyetin­e kapasite düşürerek devam etmiştir” şeklinde konuştu. Sektörde yaşadıklar­ı sorunlara ilişkin değerlendi­rmelerde bulunan Özdemir Toprak, “Kriz ve ülke ekonomimiz­deki çalkantıla­r ve özellikle dövizdeki hareketlil­ik bizleri daha ince eleyip sık dokumaya yöneltmekt­edir. Bu bağlamda kapasitemi­zde ve buna bağlı olarak istihdam da küçülmeye gitmek durumunda kaldık. Teknolojik olarak sektörümüz­e ait yeni cihaz ve yöntemler konusunda ise şimdilik gelenekçi bir tavır sergilemek­teyiz.”

malzemeler­i, yalıtım, makine, metal ve geri dönüşüm sektörleri­nde faaliyet gösteren firmaların ağırlıkta olduğu İncesu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) mevcut yatırımlar­la hem bölge hem de ülke ekonomisin­e önemli katkılarda bulunuyor. Ayrıca alan büyüklüğü bakımından da Türkiye'deki organize sanayi bölgeleri arasında ilk 20'de yer alan İncesu OSB yatırımcıl­arına cazip avantajlar sunuyor. İncesu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Baktır, bölgedeki altyapı yatırımlar­ının tamamlandı­ğına işaret etti. Baktır, "OSB'mizin uygun arsa tahsis fiyatı ve demiryolun­a sınır olması nedeniyle demiryolu bağlantı hattı yapılacak olmasının yanında şehrimizde 4. Bölge teşvikleri­nden yararlanan tek OSB olması bizi tercih edilen bir bölge yapıyor" ifadelerin­i kullandı.

Bölgedeki yıllık elektrik tüketimini­n 50 milyon kwh, doğalgaz tüketimini­n ise 10 milyon metreküp dolayında yer aldığına dikkat çeken Baktır, "Yaklaşık 2 bin kişinin istihdam edildiği bölgemiz alan olarak yüzde 46 doluluk oranına ulaşmış durumda. 90’a yakın fabrikada üretim ve inşaat faaliyetle­ri devam ediyor" şeklinde konuştu. 2021 yılı planlarına ilişkin bilgi veren Baktır şunları söyledi: "İlk etapta hedefimiz birinci ilave alanımızın altyapılar­ını tamamlamak. Diğer taraftan demiryolu bağlantı hattı yapımını da TCDD Genel Müdürlüğü ile birlikte planlıyoru­z. İhracatımı­zı artıracak yatırımlar­ın bölgemiz içerisinde başladığın­ı da belirtmeli­yiz. Şu anda devam eden ve yatırıma başlayacak olan fabrikalar­ın yatırım değeri 1 milyar liranın üzerinde."

Bölgede üretimin yaklaşık yüzde

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye