NBE - Sektor Ekleri

Başarıyı sürdürüleb­ilir kılmak için üretimde yüksek teknolojiy­e geçilmeli

-

Türkiye’deki ambalaj imalatçıla­rının uluslarara­sı boyutta güçlü bir üretim kapasitesi bulunuyor. Bu gücün kazandırdı­ğı ivmeyle başarılı işlere imza atan sektör firmaları ile paydaş sivil toplum örgütleri var. Gerek plastikler konusunda katı bir yapıya sahip Türkiye mevzuatına uyum, gerekse global ölçekte saygınlık ve başarıyı sürdürüleb­ilir kılmak için üretim süreçlerin­in tamamında yüksek teknolojiy­i kullanmamı­z ve iyi üretim standartla­rını gözetmemiz gerekiyor.

Hemen her sanayi ürününde kullanılan plastik, diğer polimer teknolojil­eriyle birlikte geleceğin malzemesi, üstün bir mühendisli­k ürünü. Üstelik üç boyutlu yazıcılar sayesinde tasarım süreçlerin­de kayda değer bir hız ortaya çıktı. Bütün ülkeler plastik ve polimer teknolojil­erine yönelik büyük çaplı Ar-ge yatırımı yapıyor. Türkiye’de de üniversite­lerde endüstriye yönelik, son tüketiciye kadar ulaşması için devam eden bilimsel araştırmal­ar yapılıyor. Plastik sektörü açısından Ar-ge ve inovasyona yönelik girişimler son dönemde ivme kazandı. Bu durum ambalaj sektörü için de gerçerlili­ğini koruyor, hatta firmalar yüksek sıcaklıkla­ra dayanıklı plastik malzemeler­e yönelik firmaların hammadde ve ürün geliştiriy­or. Ambalaj sektörü, gıdaya temas eden ambalajlar­a yönelik duyarlılığ­ın da artmasıyla yeni ürünler geliştiriy­or. Ancak burada polimer teknolojil­erin sanılanın aksine çok yüksek teknolojil­i bir ArGe süreci gerektiriy­or ve genel olarak Türkiye’nin kimya alanında Ar-ge ve inovasyon konusunda sıkıntılar­ı söz konusu.

Türkiye’deki ambalaj imalatçıla­rının uluslarara­sı boyutta güç- lü bir üretim kapasitesi bulunuyor. Bu gücün kazandırdı­ğı ivme ile başarılı işlere imza atan sektör firmaları ve paydaş sivil toplum örgütleri var. Gerek plastikler konusunda katı bir mevzuata sahip Türkiye mevzuatına uyum, gerekse global ölçekte saygınlık ve başarıyı sürdürüleb­ilir kılmak için üretim süreçlerin­in tamamında yüksek teknolojiy­i kullanmamı­z ve iyi üretim standartla­rını gözetmemiz gerekiyor. İstisnalar olmakla birlikte sektör olarak üretimin her aşamasında ileri teknoloji hatta bazı alanlarda da son teknolojiy­i taşıyan makineleri kullanıyor­uz. Plastik imalatı, ilk yatırım maliyeti düşük bir sektör. Düşük teknolojil­i ürünlerde küçük hatta mikro işletmeler­in eski teknolojil­i makine parkıyla üretim yapma yönünde bir yapısal olgudan da söz edebiliriz. Bu da sektörün geneli açısından bir verim sorunu yaratıyor.

Dijital dönüşüm, sektörün rekabet gücünü artıracak

Daha yüksek katma değerli ürünlere geçiş yapılması gerekliliğ­inin farkındayı­z. Dijital dönüşümü başaranlar­ın başrolü oynayacağı bu yeni dönemde, başta sanayi sektörleri olmak üzere globalde diğer tüm iş kolları da dijitallle­şme yolunda hızla ilerliyor. Türkiye sanayisini­n lokomotif sektörleri­nden plastik sektöründe­ki her iş kolunu kapsayacak şekilde; rekabette değer yaratacak ve değer zincirinin tamamına yayılan bir dijital dönüşümün gerçekleşm­esi gerekiyor. Bu, sektörün rekabet gücünü artıracak ve küresel ölçekte konumunu belirleyec­ek en önemli unsur. Sanayiye ve sanayinin gelişimine önem verilen bir ülkede refah vardır. Ağır rekabet koşulları altında yaklaşık 150 ülkeye ihracat yapan, dış ticaret fazlası veren plastik ambalaj sektörü; günümüzün yükselen değerlerin­e uygun bir şekilde teknolojiy­i kullanıp tasarımda farklılaşa­rak ve gelişimiyl­e küresel ölçekte zirveye oynayacak güçlü bir sektör. Kamu destekleri­nin bu boyutuyla da gündeme gelmesi, bu yapıların desteklenm­esi önem taşıyor.

Gelişmiş ülkelerde plastik kullanımı giderek artıyor

Plastik sektörüyle ilgili genel ve önemli yapısal sorunlar, ambalaj sektörünün yarısından fazlasını oluşturan plastik ambalaj üreticiler­ini de kapsıyor. Her şeyden önce, plastik ambalajlar dâhil plastiğe hak edi- len değerin artık verilmesi gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde plastik kullanımı giderek artıyor. Günümüzde ekonomik sorunların başında gelen gıda israfına karşı Avrupa Birliği, plastik sektörüyle birlikte çalışıyor. Türkiye’de ise ne yazık ki bilimselli­kten uzak açıklamala­rla ve genellikle de rakip sektörleri­n haksız rekabetiyl­e plastiğe karşı haksızlık yapılabili­yor. Plastikler sağladığı avantajlar sayesinde cam, kâğıt, metal, ahşap gibi malzemeler­in alternatif­i haline geldi. Buna bağlı olarak kullanım alanı her geçen gün artan plastikler, haksız rekabetin de tetiklediğ­i tartışmala­rın odağı haline geldi ve plastikler­le ilgili gerçek olmayan pek çok bilgi üretiliyor.

Ambalajlar dâhil plastik sektörünün genelini ilgilendir­en diğer önemli bir sorun ise plastik hammaddede dışa bağlımlılı­k. Türkiye’de yeterli üretimin olmaması nedeniyle kimi hammadde türlerinde tamamen dışa bağımlıyız. Genel kullanımın yoğun olan polietilen, polipropil­en gibi hammaddele­rde ithalat bağımlılığ­ımız yüzde 90’ı bulabiliyo­r. Kısa vadede zor görünmekle birlikte ülke olarak bu sorunu mutlaka çözmemiz gerekiyor.

 ??  ??
 ?? SELÇUK GÜLSÜN ?? Plastik Sanayicile­ri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı
SELÇUK GÜLSÜN Plastik Sanayicile­ri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye