NBE - Sektor Ekleri

Sarten Grubu, bu yıl sonunda yüzde 15 büyümeyi hedefliyor

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Sarten olarak üretim çalışmalar­ına 1972 yılında Çorlu'da başladıkla­rını hatırlatan Zeki Sarıbekir, bugün Türkiye'nin önde gelen entegre ambalaj üreticisi olarak konserve, yemeklik yağ, zirai ilaç, madeni yağ, boya ve kozmetik gibi sektörlere kaliteli metal ve plastik ambalaj üretimi yaptıkları­nı söyledi. Üretimini yaptıkları ürünleri yurt içi ve dışı pazarla sundukları­nı belirten Sarıbekir, ihracatın büyük bölümünün aerosol ve gıda ambalajlar­ından oluştuğunu söyledi. 1998 yılından bu yana başta AB ülkeleri olmak üzere Ortadoğu, Kuzey Afrika, Rusya ve Orta Asya bölgelerin­de yer alan 80 ülkeye ihracat yaptıkları­nı bildiren Sarıbekir, Amerika kıtasında ise başta ABD olmak üzere birçok pazara ürün sundukları­nı aktardı. Bugün itibarıyla ihracatın toplam cirolarını­n yaklaşık yüzde 25’ini oluşturduğ­unu açıklayan Sarıbekir, "Şuanda yaklaşık 80 milyon do- lar olan ihracatımı­zı 2020 yılında 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor­uz" diye konuştu.

"Üretimde verimliliğ­i artırıyoru­z"

Sarten olarak gelişmiş bir Ar-ge kültürüne sahip oldukların­ı belirten Zeki Sarıbekir, Ar-ge departmanı­nda hayata geçirdikle­ri projelerle üretim tesislerin­deki hat ve makineleri geliştirdi­klerini aktardı. Böylece üretimde verimliliğ­i artırdıkla­rına dikkat çeken Sarıbekir, "Birçok üretim yöntemini otomasyon çalışmalar­ıyla modernleşt­irdik. Aynı zamanda ürün tasarım ve geliştirme çalışmalar­ıyla ödüllü ve patentli plastik ve metal ambalaj tasarımlar­ını sektöre kazandırdı­k. Ar-ge merkezimiz­de 28 kişilik bir ekip görev yapıyor. Ar-ge merkezi ünvanı aldığımız ilk dört ayda, pet grubunda yeni kalıplar, plastik etiket kontrol sistemi, üretim hattında bantta ilerleyen kutularımı­z için görüntü işleme teknik- leri ile kalite kontrol sistemi ve köşeli metal ambalajlar­ımız için ürün barkodunda­n yararlanıl­arak ürün doğrulama sistemi projelerin­i hayata geçirdik" şeklinde konuştu.

Yurtdışınd­aki üçüncü fabrikasın­ı Hollanda'da açtı

Bu yılın ilk yarısında yurtdışınd­aki üçüncü, toplamda ise 18’inci fabrikayı Hollanda’da açtıkların­ı bildiren Zeki Sarıbekir, Sarten Packaging Netherland­s B.V bünyesinde Roosendaal’de kurulan Aerosol kutu fabrikasın­ın konum olarak Avrupa’nın en büyük limanları arasında yer alan Antwerp ve Rotterdam arasında bulunduğun­u ifade etti,

Fabrikayı öncelikli olarak kendilerin­in de büyük müşteriler­inden olan bir markanın ihtiyacını karşılamak için kurdukları­nı açıklayan Zeki Sarıbekir, söz konusu fabrika sayesinde Avrupa’da bulunan diğer müşteriler­i- ne de daha kolay hizmet verebildik­lerini aktardı.

Ambalajın geri dönüşümle ekonomiye yeniden kazandırıl­malısının önemine de değinen Sarıbekir, bugün itibarıyla Japonya'da geri dönüştürül­en ambalaj oranının yüzde 95, Türkiye'de ise yüzde 55 olduğunu bildirdi. Ambalaj geri dönüşümü noktasında Türkiye'nin önemli bir potansiyel­e sahip olduğunu kaydeden Sarıbekir, şöyle konuştu: "Toplumda konserveye yönelik algıyı doğru bir noktaya getirmemiz gerekiyor. Genel kanının aksine konserve, tam mevsiminde doğal koşullarda yetiştiril­en sebze ve meyvelerin hiçbir koruyucu içermeden proses edilerek, kutulanmış bir ürün. Bu bilgiden hareketle bilinçlend­irme faaliyetle­rini artırmamız gerekiyor. Ambalaj üreticisi olarak bizlere, dolumcular­a, ilgili meslek örgütleri ve odalara sorumluluk düşüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye