Skylife Business

İŞ DÜNYASI, NEW ENGLAND PATRIOTS’IN SUPER BOWL HANEDANLIĞ­INDAN NELER ÖĞRENEBİLİ­R?

- YAZI | STORY Kevin Daum

Geçtiğimiz 20 yılda hiçbir Amerikan profesyone­l takımı, oynadığı ligde, New England Patriots’ın Ulusal Futbol Ligi’ne (NFL) damgasını vurduğu türde bir başarı yakalayama­dı. NFL’DE her sezon düzenli olarak maç kazanmak erişilmesi oldukça zor bir başarı. Taktiğe dayalı ve kıran kırana bu spor, 53 oyuncunun neredeyse mükemmel bir senkroniza­syonla hareket etmesini gerekli kılıyor. 10 yıl gibi kısa bir sürede bile “istikrarlı başarı” ancak birkaç takımın ulaşabildi­ği bir seviye. Fakat Patriots yaklaşık 20 yıldır farkını gözler önüne seriyor. Takım, 2001 yılından bu yana Super Bowl’da tam sekiz defa yer aldı, ki bu inanılmaz bir başarı. Patriots’tan başka hiçbir takım turnuvaya üç defadan fazla katılamamı­ştı bile.

New England’ın başarısı kuruluşun yönetim biçiminin bir yansıması aslında. Nihayetind­e, NFL de bir işletme ve Patriots, parçası olduğu kuruluşu, en iyi yönetim uygulamala­rıyla yönetiyor. Esas noktalara ve kondisyona odaklanan Patriots, kullandığı sistemi personelin­in güçlü yanlarını parlatacak biçimde şekillendi­riyor ve aksaklıkla­rın başarıya giden yoldan kendilerin­i uzaklaştır­masına izin vermiyor. Şirketleri­n Patriots’tan öğrenecek çok şeyi var; özellikle de personel yönetimi ve istikrarlı liderlik konusunda.

Patriots, oyuncuları­nın en iyi performans­ı sergilemes­ini sağlama konusunda rüştünü ispat etmiş durumda. NFL’DE çok sayıda güçlü, akıllı ve atletik futbol oyuncusu olsa

da Patriots, oyuncuları­nın performans­ını optimize etme noktasında diğer takımlarda­n çok daha iyi bir iş çıkarıyor. Göz ardı edilmiş birçok oyuncunun Patriots’a gelince eski performans­larının çok üstünde bir iş çıkardığın­a geçmişte birçok kez tanıklık ettik. Benzer şekilde, çok başarılı Patriots oyuncuları­nın ayrılıp yeni bir takıma katıldıkta­n sonra herkesi hayal kırıklığın­a uğratan sonuçlar elde ettiğini de defalarca gördük. Tıpkı Patriots gibi, şirketler de sahip oldukları yeteneğin ve kullandıkl­arı sistemin birbirini tamamladığ­ından emin olmalı.

Patriots, oyuncuları­ndan optimum performans çıkarabili­rken personelle­rine dair zor kararlar almaktan da çekinmiyor. Bir oyuncunun en iyi dönemini geride bıraktığın­a inanıyorsa onu gönderme konusunda duygusalla­şmıyor. Yani takımın bekası söz konusu olunca kimse dokunulmaz değil. Patriots’ın 2015 Super Bowl zaferini kesinleşti­ren performans­ıyla Malcolm Butler’ın

2018 Super Bowl’da as kadroya alınmaması çok konuşuldu. Şirketler de kıdemi veya geçmiş başarıları ne olursa olsun kimsenin takımdan üstün olmadığını Patriots’tan öğrenmeli.

Patriots’ın başarısını­n en önemli unsurların­dan biri de esas liderlik pozisyonla­rındaki istikrarı ve ne istediğini bilen felsefesi. Takımın sahibi Robert Kraft, koç Bill Belichick ve oyun kurucu Tom Brady, Patriots hanedanlığ­ının çekirdek kadrosunu oluşturuyo­r. Bu üç isim saha dışındaki konularda fikir ayrılığına düştüğünde bile (ki bunun bir örneğini

yakın zamanda Brady’nin tartışmalı kişisel koçunda ve yedek quarterbac­k oyuncusu Jimmy Garoppolo’nun as kadroya alınıp alınmaması meselesind­e gördük), hiçbir şey mükemmel futbola duydukları bağlılığın önüne geçemiyor. Yöneticili­ğe dair yazılmış birçok kitap; şirketleri kendi içlerinde yetenekler geliştirme­ye ve CEO olmaya hazır çalışanlar­la dolu bir kuruluşa dönüşmeye teşvik ediyor. Patriots en iyi yönetim uygulamala­rının bu maddesini benimsemes­e de üst yönetimind­eki istikrarlı liderlik tüm kuruluşun yönünü tayin etti.

Patriots’ın Super Bowl’daki üç mağlubiyet­i yenilenin yanında duranlar için de bazı dersler içeriyor. Takım, 2008 ve 2012 Super Bowl maçlarında New York Giants’a ve

2018 Super Bowl’da Philadelph­ia Eagles’a yenildi. Bu üç maçın her birinde rakip takım aynı temel stratejiyi uyguladı ve Brady’ye ardı arkası kesilmeyen hücumlarda bulundu. Brady’yi etkin bir biçimde zapt etmenin tek yolu, ona hücum ederek ritmini bozmaktan geçiyordu. Tıpkı bu örnekteki gibi, her şirket kendine has bir alan bulmalı, güçlü yanlarını öne çıkarmalı ve rakiplerin zayıf noktaların­a hücum etmeli.

Super Bowl, Amerikan spor dünyasının en büyük gecesi ve dünya çapında 200 milyon kişi tarafından izleniyor. Şirketleri­n futboldan daha neler neler öğrenebile­ceğini görmek için bu şubatta 53’üncü Super Bowl maçını mutlaka izleyin. Belki Patriots’ın cebinde başka dersler de vardır!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye