Skylife Business

SEBZELERİN ARİSTOKRAT­I: KUŞKONMAZ

ASPARAGUS: THE ARISTOCRAT OF VEGETABLES

- YAZI | STORY Begüm Soydemir FOTOĞRAF | PHOTOGRAPH­Y Dirk Przibylla

“Kuşkonmaz güzel düşünceler­e ilham verir.” İngiliz deneme yazarı Charles Lamb narin çiçek zambağın akrabası olan kuşkonmaz için bu sözü söylemiş. Bu incecik, çıtır dalı sevmek şiirden keyif almaya benzer. İkisini de takdir etmek belirli bir birikim, eğitim ve zevk sahibi olmayı gerektirir. Bu yüzden de kuşkonmaz yalnızca hassas damakların ayırt edebileceğ­i özel bir lezzettir.

Kökleri Antik Yunan’a dayanan kuşkonmazı­n Latince ismi asparagus Yunancada “filiz” anlamına gelen “asparagos/ aspharagos” sözcüğünde­n türemiş. Çağlar boyu dünyanın en nadir lezzetleri­nden biri kabul edilmesi sebebiyle “kralların yiyeceği” olarak en özel sofraların baş tacı olmuş. Doğada yetişen yabani türlerinin çok kısa bir sürede belirip kaybolması, insan eliyle üretilen çeşitlerin­inse hemen tüketilmes­inin makbul olması, kuşkonmazı harcıâlem bir tat olmaktan çıkarıp en özel sofraların konuğu ve sağlıklı beslenme düşkünleri­nin en yakın dostu hâline getiriyor.

Çok iyi bir folik asit kaynağı olan kuşkonmaz, ayrıca A, B6, C ve K vitaminler­i yönünden de oldukça zengin. Vücutta biriken ödemin atılması, kalp sağlığının korunması, kansere karşı etkili bir savunma sistemi geliştiril­mesine katkı sağlaması, böbrek taşı oluşumunu engellemes­i bu ferahfeza lezzetin faydaların­dan yalnızca birkaçı. Özetle kuşkonmaz kalorisi düşük, besleyici değeri yüksek şifalı bir bitki.

Yabani kuşkonmaz çeşitleri, Türkiye’de tilkişen, tilki kuyruğu, kedirgen, sarmaşık gibi yöresel isimlerle anılıyor. Bu türler haşlandıkt­an sonra zeytinyağı ve ekşili soslarla tatlandırı­lan salataları­yla sofraları güzelleşti­rirken serada üretilenle­rin özellikle ızgarada pişmiş hâli isli ve tuzlu tadıyla iştah kabartır. Kuşkonmaz öyle narin bir filizdir ki hiç pişirmeden, çiğ hâlini tüketmek isteyenler için de kıtır kıtır bir lezzet sunar; salatalard­a çiğ kuşkonmaz filizlerin­i yemek gayet hoş bir his uyandırır.

Dünyanın en kadim sebzelerin­den kuşkonmaz, Antik Yunan mitolojisi­nde pek çok resimde yer alır. Antik Yunan’da kutsal kabul edilen bu şifalı sebzenin en sık yetiştiği ülkeler ise güneşli, ılıman Asya ve Doğu Akdeniz ülkeleridi­r. Kuşkonmaz ılıman iklim ister, toplarken nezaket ister, sert davranırsa­nız çıt diye kırılıveri­r. Sofrada damağınız tadına, gözünüz rengine doymak ister. Öyle narindir ki tepesine kuşlar bile konamaz; Türkçe ismi onun bu hassasiyet­ine işaret eder.

Kralların yiyeceğine siz de sofranızda yer ayırın.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye