Skylife

Yeni Evimiz, Yeni Hedeflerim­iz

New Home, New Goals

- Yazı Story - Gökçen Ata

Türk Hava Yolları “Yeni Evimiz” dediği İstanbul Havalimanı’na yeni hedeflerle gidiyor. 2018’de 75 milyondan fazla yolcu taşıyan millî bayrak taşıyıcı, İstanbul Havalimanı ile daha konforlu ve daha hızlı hizmet sunma

konusunda harikulade bir avantaj elde etti.

Turkish Airlines moves to Istanbul Airport, its new home, with new goals. Having carried more than 75 million guests in 2018, with Istanbul Airport the national flag carrier gains the magnificen­t advantage of being able to offer a

more comfortabl­e and faster service.

Havalimanl­arı başlangıçt­a uçağa binilip inilen yerlerken bugün artık hinterland­larındaki olanaklar ile birlikte seyahat ve yaşam alanı olmaya doğru evriliyor. Turizm ve ekonomi gibi alanlarda iddialı tüm şehirler, havalimanl­arını üst düzey konfor ve hizmet donanımlar­ıyla ele alıp her şeyin sistematiz­e edildiği kusursuz ve eksiksiz bir seyahat deneyimi sunmakla yetinmiyor­lar. Havalimanl­arını yolcuların keyifle vakit geçirebile­ceği birer yaşam üssüne dönüştürme çabasındal­ar. Yolcuların alışverişt­en konaklamay­a dek tüm ihtiyaçlar­ını karşılayan, ferah yaşam alanları sunan; tüm işlemleri dijital teknolojil­erle hızlandıra­n, yoğunluğun­a rağmen iyi yönetilen, bagaj kuyrukları­nı veya rötarları önleyen havalimanl­arı çağındayız.

Gelelim İstanbul’a… Emektar Atatürk Havalimanı bütün bu gelişmeler­i takip edip hayata geçirmede başarılı olsa da sürekli artan yolcu sayısı nedeniyle tüm ihtiyaçlar­a mükemmelen karşılık verecek büyüklüğe sahip değildi. Türk Hava Yolları’nın son 15 yılda filo ve yolcu kapasitesi­nde gösterdiği hızlı büyüme ve İstanbul’un sivil havacılıkt­a giderek yoğunlaşan trafiği, Atatürk Havalimanı’nın kapasitesi­ni zorlamaya başlamıştı. Atatürk Havalimanı; dünyada en fazla ülkeye uçan ve 2018’de 75,2 milyon yol-

Airports used to be places people only visited for boarding or leaving planes, but with the opportunit­ies in their interiors they have been transformi­ng into travel and living places. All cities with a claim in the areas of tourism and economy equip their airports with utmost comfort and with the services to offer a perfectly systematiz­ed and flawless travel experience. Meanwhile, they strive to turn their airports into living spaces where passengers can spend a pleasant time. This is the age of airports that cater to all the needs of passengers from shopping to accommodat­ion, that offer ample living spaces, accelerate all processes with digital technology, and prevent baggage lines or flight delays -all with good management despite busyness.

Let’s focus on Istanbul. Although the veteran Atatürk Airport succeeded in keeping up with and realizing these developmen­ts, it was not big enough to perfectly meet all these needs due to increasing number of passengers. The airport’s capacity was challenged by the fast growth of Turkish Airlines in terms of fleet and passenger capacity and the increasing traffic of civil aviation in Istanbul in the last 15 years. Atatürk Airport was enough neither for the aircraft nor the guests of Turkish Airlines, which flies to more

cu taşıyan Türk Hava Yolları’nın uçaklarına da misafirler­ine de yetmiyordu. İstanbul’un hem çok daha fazla kapasiteye sahip hem de konforu, teknolojik imkânları ve donanımıyl­a bir seyahat ve yaşam merkezi olabilecek çok daha büyük, rekabetçi bir havalimanı­na ihtiyacı vardı.

Üç kıtanın ortasında harika bir köprü olması niteliğiyl­e transit yolculara eşsiz bağlantı imkânları sunan; görkemli tarihî mirası, doğası, kültürel ve sanatsal zenginliği­yle turistik; ekonomi ve uluslarara­sı ticarettek­i ağırlığıyl­a ise iş odaklı seyahatler­den pay alan İstanbul için 200 milyon yolcuya hizmet verecek kapasitede yeni bir havalimanı projesi ele alındı. Bu dev yatırımın 90 milyon kapasiteli ilk fazı 42 ay gibi rekor bir sürede tamamlandı.

Cumhuriyet Bayramı'nın kutlandığı 29 Ekim 2018 günü büyük bir törenle, T.C. Cumhurbaşk­anı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan 1,4 milyon metrekare genişliğin­deki (ve dünyanın tek çatı altındaki en büyük) terminal binası, yeni nesil teknolojil­erle çağı yakalamanı­n da ötesinde sektöre öncülük edecek güçlü yenilikler­le de dikkat çekiyor. Mimarisine İstanbul’un kültürel mirasından countries in the world than any other and carried 75.2 million passengers in 2018. Istanbul was in dire need for a larger, more ambitious airport which can serve as a travel and living center with a bigger capacity and better equipped in terms of technology and comfort.

Serving as a wonderful bridge at the center of three continents, Istanbul offers unique connection opportunit­ies to transit passengers. It also earns a share in tourism with its historic, natural, cultural, and artistic richness, and in business travel with its reputation in economy and internatio­nal trade. To cater to the city’s needs, a new airport project was designed to serve 200 million passengers. This giant investment’s first phase, which has a capacity of 90 million passengers, was completed in a record-breaking period of 42 months.

The giant terminal building (spanning 1.4 million square meters and the world’s largest under one roof, is the highlight of the airport, whose first phase was opened by the Republic of Turkey President H.E. Recep Tayyip Erdoğan on October 29, 2018 Republic Day with a great ceremony. It deserves attention not only for the

çizgilerin yansıdığı terminal binasının kubbeli devasa tavanının altında oldukça ferah bir dünya var.

Kilit roller üstlenen yeni nesil teknolojil­erin, işleri kolaylaştı­rıp hızlandıra­n akıllı yol bulma sistemi, Nesnelerin İnterneti ve çeşitli mobil uygulamala­rın; yolcuların bilet işlemlerin­den uçuş sonrası bagaj alımına dek tüm aşamaları dijital olarak yönetebile­cekleri akıllı bir uçuş deneyimini­n hayatımıza İstanbul Havalimanı’nda aşama aşama girişine şahit oluyoruz. Ekim 2018’den beri buradan sefer düzenleyen Türk Hava Yolları’nın misafirler­i, bu ferah dünyayı keşfetmeyi sürdürüyor.

Dev yatırımın tüm fazlarının tamamlanma­sıyla 42 kilometrel­ik hattında saatte 30 bin bagaj taşıyacak olan bagaj sistemi, millî bayrak taşıyıcı havayolunu­n buradan uçuşlara başlamasıy­la işlemeye başladı. Yoğunluğun hızlı ve akıcı bir şekilde yönetilmes­ini sağlayacak 500’den fazla check-in noktası içeren 13 check-in adası olacak havalimanı­nda, işlemlerin­i tamamlayan yolcular 143 biniş köprüsünde­n hizmete açılanları kullanmaya başladı.

Türk Hava Yolları, terminal binasındak­i lounge’lardan kendine ait olan CIP salonunu hizmete açtı. 55 bin metreka- fact that it keeps up with the times with new generation technologi­es but also for its significan­t, pioneering novelties in the industry. Reflecting Istanbul’s cultural heritage in its architectu­re, the terminal building offers a lot of space under its giant, domed roof.

The key is new technology, activated by new generation tools that accelerate everything. Istanbul Airport offers a smart flight experience that can be digitally managed by passengers from ticketing to baggage claim thanks to a smart navigation system, the Internet of Things, and various mobile applicatio­ns. Turkish Airlines began operating flights from here in October 2018, and, since then, its guests have been exploring this vast world.

The baggage system, which will have a capacity to carry 30,000 pieces of per hour in a total of 42 kilometers once all phases are complete, began turning when the national flag carrier airline started operating flights here. At the airport, which will feature 13 check-in islands with more than 500 check-in counters to help manage the busyness in a fast and seamless way, passengers began to use boarding bridges that have been opened out of the total 143.

Turkish Airlines opened its CIP Lounge in the terminal building. The shops in the

relik, dünyanın en büyük Duty Free alanında mağazaları­n ışıkları yanmaya başladı. Yolculuk öncesi ya da sonrası ihtiyaçlar­a da cevap verecek çeşitlilik ve kapasiteye sahip sosyal yaşam alanlarını­n yanı sıra 32 bin metrekarel­ik yeme içme alanı da her geçen gün biraz daha hareketlen­iyor.

Yağmur suyu, geri dönüştürül­müş su ve gri su kullanarak yüzde 40'a kadar su tasarrufu sağlayan, ASHRAE standartla­rına göre yüzde 21 enerji verimliliğ­ine sahip olan ve Yeşil Bina Sertifikas­yonu LEED'de gümüş seviyesini hedefleyen İstanbul Havalimanı, yolculukla­rınız sırasında keşfedeceğ­iniz pek çok özellikle donatılmış konforlu ve ferah atmosferiy­le hizmete başladı.

İstanbul Havalimanı finale doğru hız kesmeden ilerlerken Türk Hava Yolları da İstanbul Havalimanı’ndaki faaliyetle­rini hızlandırı­yor. Yeni evinden seferlere beş şehirle başlayan millî bayrak taşıyıcı, hizmet ve operasyon ünitelerin­i de hızla devreye sokmuş; aralık ayında CIP salonunun, daha sonra da Hat Bakım Hangarı, Hızlı Kargo Sevk Üssü gibi temel ünitelerde­n oluşan toplam beş tesisin açılışını da yapmıştı. world’s largest Duty-Free Area, spanning 55,000 square meters, have begun to open along with the social living spaces with the diversity and capacity to meet every need of the passengers before and after their flight, and the food courts that cover 32,000 square meters, becoming livelier every day.

Istanbul Airport enables saving water up to 40% by using rain, recycled water, and grey water. In addition, according to ASHRAE standards, it has an energy efficiency of 21% and on track to have a silver certificat­ion in LEED (Leadership in Energy and Environmen­tal Design), the Green Building Certificat­ion. In short, the airport began serving you a comfortabl­e and ample space equipped with varies features that you will explore during your journeys.

As Istanbul Airport moves towards the finale at full speed, Turkish Airlines also increases the momentum of its operations at the airport. Having started flights from its new home to five cities, the national flag carrier acted fast to initiate its service and operationa­l units. Along with the opening of its CIP Lounge in December, the airline also opened a total of five fundamenta­l fa-

Uçuş ağını sürekli genişleten Türk Hava Yolları bu ay Konya, Malatya, Erzurum ve Samsun’a da yolcu taşımaya başlayacak ve iç hat sayısını 13’e yükseltirk­en, 10 dış hat seferiyle birlikte İstanbul Havalimanı’ndan uçtuğu destinasyo­n sayısını toplam 23’e ulaştıraca­k. Böylece şubat sonunda 273 bini aşan yolcu sayısını daha da yükseltece­k.

Cumhurbaşk­anı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın inisiyatif­iyle 7 Haziran 2014’te başlayan inşaatın 90 milyon kapasiteli ilk fazı 42 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmı­ş; 29 Ekim 2018’deki açılış töreninde ilk konuşmayı yapan Sayın Binali Yıldırım’ın “Cumhuriyet'in 95’inci yılını böylesine görkemli bir eserle taçlandırm­anın onurunu yaşıyoruz.” vurgusuyla hizmete girmişti. Geniş uçuş ağı, rakipsiz hizmet kalitesi ve İstanbul’dan 5 saatlik uçuşla 66 ülkeye ulaşım imkânıyla Türk Hava Yolları'nın yeni evinde daha geniş bir uçuş ağıyla daha çok noktaya erişmesi hiç de uzak bir hedef değil. cilities such as Line Maintenanc­e Hangar and Fast Cargo Delivery Base. Ceaselessl­y expanding its flight network, Turkish Airlines will start flying to Konya, Malatya, Erzurum, and Samsun this month. The number of destinatio­ns it flies from Istanbul Airport will reach to a total of 23 cities (10 internatio­nal and 13 domestic). Therefore, the number of passengers which was over 273,000 in late February, will increase even more.

Initiated by President H.E. Erdoğan on June 7, 2014, the first phase of the constructi­on was completed in a short period of 42 months. It was opened on October 29, 2018, during which Binali Yıldırım made the first speech, "We're honored to celebrate the 95th anniversar­y of our republic with such a magnificen­t project." It's not an impossible task for Turkish Airlines to reach a wider flight network with more destinatio­ns from its new home with a wider flight network, unrivaled service quality, and access to 66 countries within a five-hour flight.

 ??  ??
 ??  ?? İstanbul Havalimanı'nın ilk fazı 29 Ekim 2018'de T.C. Cumhurbaşk­anı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. The first phase of Istanbul Airport was opened by the Republic of Turkey President H.E. Recep Tayyip Erdoğan on October 29, 2018.
İstanbul Havalimanı'nın ilk fazı 29 Ekim 2018'de T.C. Cumhurbaşk­anı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. The first phase of Istanbul Airport was opened by the Republic of Turkey President H.E. Recep Tayyip Erdoğan on October 29, 2018.
 ??  ?? T.C. Cumhurbaşk­anı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 42 ay gibi rekor bir sürede tamamlanar­ak faaliyete geçen İstanbul Havalimanı'nı inşaat süresi boyunca pek çok kez ziyaret etti. The Republic of Turkey President H.E. Recep Tayyip Erdoğan visited Istanbul Airport, which was completed and opened in a record-breaking period of 42 months, many times during its constructi­on.
T.C. Cumhurbaşk­anı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 42 ay gibi rekor bir sürede tamamlanar­ak faaliyete geçen İstanbul Havalimanı'nı inşaat süresi boyunca pek çok kez ziyaret etti. The Republic of Turkey President H.E. Recep Tayyip Erdoğan visited Istanbul Airport, which was completed and opened in a record-breaking period of 42 months, many times during its constructi­on.
 ??  ??
 ??  ?? Türk Hava Yolları, yeni evi İstanbul Havalimanı'nın sağladığı teknolojik imkânlar ve konfor sayesinde misafirler­ine sunduğu marka deneyimini yeni bir boyuta taşıyor.
Thanks to the technologi­cal opportunit­ies and level of comfort at Istanbul Airport, its new home, Turkish Airlines takes its brand experience to a new level for its guests.
Türk Hava Yolları, yeni evi İstanbul Havalimanı'nın sağladığı teknolojik imkânlar ve konfor sayesinde misafirler­ine sunduğu marka deneyimini yeni bir boyuta taşıyor. Thanks to the technologi­cal opportunit­ies and level of comfort at Istanbul Airport, its new home, Turkish Airlines takes its brand experience to a new level for its guests.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye