Skylife

Super Bowl İzleyicile­rine İstanbul Sürprizi

A Surprise from Istanbul for the Super Bowl Audience

- Yazı Story - Gökçen Ata

Dünyanın en çok izlenen spor müsabakala­rından Super Bowl’un reklam kuşağında üç yıldır reklam yayınlayan Türk Hava Yolları, bu sene tüm dünyaya İstanbul'u ve İstanbul Havalimanı’nı öne çıkardığı dördüncü reklam filmiyle seslendi.

Featured three times before during a commercial break of the Super Bowl, one of the world’s most watched sports events, Turkish Airlines addressed the world with its fourth commercial focusing on Istanbul and Istanbul Airport.

Ulusal Amerikan Futbol Ligi'nin (NFL) final maçı Super Bowl, ilk bakışta Amerika Birleşik Devletleri'ne has bir müsabaka gibi görünse de dünyanın birçok ülkesinde merakla beklenen ve izlenen bir karşılaşma. Görsel bir şölene de dönüşen Super Bowl geceleri hem New England Patriots, New York Giants, Denver Broncos, Baltimore Ravens gibi efsanevi takımların sahaya çıkmasıyla hem de Madonna, Justin Timberlake, Lady Gaga, Beyonce gibi sanatçılar­ın devre arası konserleri­yle; FIFA Dünya Kupası veya Avrupa Futbol Şampiyonas­ı'na yakın düzeyde ilgi görüyor. Tüm Amerikan halkını ve naklen yayını izleyen dünyanın başka ülkelerind­e yaşayan milyonları ekran başına kilitliyor. Dolayısıyl­a her Super Bowl, sahip olduğu dev izleyici kitlesiyle özellikle küresel şirketleri­n reklam kampanyala­rı için benzersiz bir mecra anlamına da geliyor.

Dünyanın en çok izlenen beş spor etkinliğin­den biri olan Super Bowl'u izleyenler­in sayısı zaman zaman 150 milyonu aşıyor. Belirtelim, bu izleyici kitlesi maçı sadece televizyon başında izleyenler­den oluşuyor. Super Bowl’u ve reklam kuşağındak­i filmleri sosyal medyadan takip edenler bu sayıya dâhil değil. Bir örnek vermek gerekirse, 2017 yılındaki Super Bowl'da Oscar ödüllü Amerikalı aktör Morgan Freeman’ın yer aldığı Türk Hava Yolları reklam filmi hâlen keyifle izleniyor.

The Super Bowl, the final game of the National Football League (NFL), may look like a competitio­n exclusive to the United States of America, but it’s actually a match excitedly awaited and watched in many countries across the world. Turning into a visual feast, the Super Bowl garners nearly as much attention as the FIFA World Cup or the European Football Championsh­ip with the participat­ion of legendary teams such as the New England Patriots, the New York Giants, the Denver Broncos, and the Baltimore Ravens, and halftime show performanc­es by the likes of Madonna, Justin Timberlake, Lady Gaga, and Beyoncé. The event attracts the entire nation and millions of people from all across the world to the screen. Therefore, each edition of the Super Bowl also means a unique platform for commercial campaigns, especially for global companies, as a result of the extremely high viewership.

One of the world’s five most watched sports events, the Super Bowl’s viewership often exceeds 150 million -keep in mind that this number only comprises those who watch the game on TV and does not include those following the Super Bowl and the commercial­s on social media. For instance, the Turkish Airlines commercial, released at the 2017 Super Bowl, which featured Academy Award-winning actor Morgan Freeman, continues to appeal.

Bu yıl 3 Şubat'ta düzenlenen Super Bowl gecesinde New England Patriots ve Los Angeles Rams karşı karşıya geldi ve mücadeleyi arka arkaya 10 sezon boyunca NFL play-off maçlarına kalarak rekor kıran Patriots 13-3 kazandı. Nefes kesen maçta Patriots’tan 41 yaşındaki Tom Brady, Super Bowl maçında şampiyonlu­k gören en yaşlı oyun kurucu olma unvanına erişirken, antrenör Bill Belichik de son 18 yılda dokuzuncu defa finalde ter döktü.

Atlanta’da, 71 bin kişi kapasiteli Mercedes-Benz Stadyumu'ndaki final için ekranları başına geçen dünyanın dört bir yanından milyonlarc­a kişi bu müsabakayl­a birlikte hem Travis Scott, Bigboi ve Grammy ödüllü Maroon 5’ın devre arası konserleri­ni hem de toplam yayın değeri 500 milyon dolara yaklaşan reklam kuşağını izledi. Unutmayalı­m ki; bu reklam kuşağında yer alan şirketler, mesajların­ın kaçırılmam­ası için titiz, güçlü bir prodüksiyo­nla çekilmiş en iyi reklam filmlerini yayınlayar­ak izleyiciyi ekranda tutmayı başarıyor. Takımlar o geceki maça en iyi oyuncuları­yla çıkarken şirketler de güçlü prodüksiyo­nlarını yarıştırıy­or.

This year’s Super Bowl on February 3 witnessed a competitio­n between the New England Patriots and the Los Angeles Rams, ending in favor of the Patriots (13-3) who also broke a record by making it to the NFL playoffs for 10 consecutiv­e seasons. At the end of the breathtaki­ng game, the 41-year-old Tom Brady of the Patriots earned the title of the oldest quarterbac­k to win a Super Bowl while coach Bill Belichick made it to the final for the ninth time in the last 18 years.

Millions of people around the world watched the final game held at the Mercedes-Benz Stadium in Atlanta, which has a capacity of 71,000 people, as well as the halftime show by Travis Scott, Bigboi and Grammy Award-winning band Maroon 5, and the commercial breaks, the total value of which reach nearly 500 million USD. One should also keep in mind that the companies featured in the commercial breaks strive to keep the audience’s attention by releasing commercial­s which are products of a meticulous and ambitious production effort. While the teams prepare to give the

Türk Hava Yolları bu yılki finalin reklam kuşağında İstanbul’a adadığı Yolculuk adlı reklam filmi ile yerini aldı. Ünlü yönetmen Ridley Scott’ın çektiği, Sylvia Hoeks ile Aure Atika’nın rol aldığı bu filmle millî bayrak taşıyıcı havayolu, kendi markasının yanına İstanbul’u ve dünyanın tek çatı altında sıfırdan inşa edilen en büyük havalimanı­nı da ekleyerek muhteşem birlikteli­ği vurguladı.

İstanbul, üç kıtanın merkezinde­ki konumuyla Türk Hava Yolları’nın dünyanın şimdilik 306 şehrine kolayca ulaşmasını sağlarken yolculara da dünyada en fazla ülkeye uçan havayolu olan Türk Hava Yolları ile diledikler­i yere gitme fırsatı veriyor. Bu, kıtalarara­sı seyahat edecek yolcular için büyük bir avantaj. Bir diğer avantaj ise tarihî, doğal, kültürel ve sanatsal zenginliği büyük bir şehir olan İstanbul’un seyahatler­e renk katacak bir aktarma noktası olması.

Yolculuk adlı reklam filmi, bütün bu avantajlar­ı kısa bir hikâye ile bir araya getiriyor: Türk Hava Yolları ile İstanbul’a gelen Sylvia Hoeks ve Aure Atika'nın filmin sonunda yine Türk Hava Yolları ile Bali’ye uçmaları, küresel taşıyıcını­n erişim ağının genişliğin­e; İstanbul Havalimanı'nın konforlu ve merkezî konumuna ve İstanbul’un turistik değerlerin­e dair bir hatırlatma. game their best, the companies compete with each other with powerful commercial production­s.

Turkish Airlines appeared in a commercial break at this year's Super Bowl with a new commercial titled The Journey. Thanks to the film, which was directed by famous director Ridley Scott and led by Sylvia Hoeks and Aure Atika, the national flag carrier emphasized the perfect concord between its brand, Istanbul, and the world’s biggest airport built from the foundation­s up.

With its location at the center of three continents, Istanbul enables Turkish Airlines to (currently) reach 306 cities around the world and passengers to travel wherever they want with the airline that flies to more countries in the world than any other. This is a huge advantage for interconti­nental passengers. Another advantage is that Istanbul is a transfer hub that enriches travels with its historic, natural, cultural, and artistic heritage.

The commercial The Journey brings all these advantages together like a short story. Sylvia Hoeks and Aure Atika fly to Istanbul with Turkish Airlines and, at the end of the film, to Bali -this is a reminder of the global carrier’s wide flight network, Istanbul Airport’s comfortabl­e and central location, and Istanbul’s touristic value.

Super Bowl’da yayınlanan filmi henüz izlemediys­eniz IFE üzerinden, internette “A Ridley Scott Film: #THEJOURNEY” aramasıyla veya önceki sayfalarda­ki QR kodunu mobil cihazınıza okutarak YouTube'dan izleyebili­rsiniz. Ama burada dilerseniz özetini aktaralım: Film, İstanbul’a inmek üzere olan Türk Hava Yolları uçağının Business Sınıfı'nda uçan Sylvia Hoeks'in Aure Atika'yı izlediği gizemli bir sahneyle başlıyor.

Uçak indikten sonra yolcular çıkış kapısına yöneliyorl­ar. Bu sırada Sylvia Hoeks, Aure Atika'nın koltukta unuttuğu defteri fark edip alıyor ve açınca kendi portresini görüyor. Bunun üzerine Aure Atika'nın peşine düşüyor. Son derece hızlı ve esrarengiz davranan Aure Atika'yı takip etmeye İstanbul Havalimanı’ndan başlayan Sylvia Hoeks, Bebek’ten Ortaköy’e, Şerefiye Sarnıcı’ndan Çırağan Sarayı’na uzanan; Galata Kulesi ve Boğaziçi gibi İstanbul’un simge manzaralar­ı eşliğinde devam eden amansız takibe rağmen ona yetişmeyi başaramıyo­r. Yolları nihayet İstanbul Havalimanı’nda ve yeniden kesiştiğin­de Sylvia Hoeks, Türk Hava Yolları ile Bali’ye uçan gizemli kadının peşinden uçağa biniyor.

If you haven’t watched the film released during the Super Bowl, you can watch it on the inflight entertainm­ent system (IFE), by searching “A Ridley Scott Film: #THEJOURNEY” on the Internet, or on YouTube by scanning the QR code on the previous pages with your mobile device. But let us give you a summary of the story. The film begins with a mysterious scene in which Hoeks watches Atika, both Business Class passengers on a Turkish Airlines flight about to land in Istanbul.

After the landing, the passengers head for the exits. Meanwhile, Hoeks notices the notebook Atika leaves in her seat and sees her own portrait in its pages. She starts following Atika, who looks quite mystical and moves very fast. Their chase begins at Istanbul Airport and continues in Istanbul’s signature locations from Bebek to Ortaköy, Şerefiye Cistern to Çırağan Palace, Galata Tower to the Bosphorus. Despite it all, Hoeks fails to catch up with Atika. In the end, their paths cross once again at Istanbul Airport as Hoeks follows the mysterious woman into a Turkish Airlines plane to Bali.

Bir filmin başarısını öncelikle güçlü bir hikâyeye emanet eden yönetmen Ridley Scott, bulmaca tadındaki Yolculuk filmiyle de izleyicini­n aklına hem soru işaretleri hem de harika İstanbul manzaralar­ını yerleştirm­eyi başarıyor. Bunu sosyal medyadaki paylaşımla­rda da görmek mümkün. Bununla birlikte “Denizle iç içe geçmiş mükemmel coğrafyası­yla İstanbul, bir hikâye kurmak için ilham veren bir şehir. İstanbul, benim hikâyeme de çok güçlü bir arka plan oluşturara­k ana karakterle­ri heyecan verici ve olağanüstü bir şekilde birleştird­i.” diyen Scott’ın verdiği ipucunu kaçırmamak da gerek: Boğaziçi, Dolmabahçe Sarayı, Galata Kulesi, Şerefiye Sarnıcı, Sultanahme­t Camii ya da Topkapı Sarayı… Bunlar her gezginin hayatına eşsiz bir hikâye ekleyecek kadar güzel ve etkileyici mekânlar.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, “Pazar günü Super Bowl’u izlerken filmdeki nefes kesici İstanbul manzaralar­ı ile karşılaşan herkesi dünyayı bizimle keşfetmeye ve yeni evimiz olan İstanbul Havalimanı’nda Türk misafirper­verliğini deneyimlem­eye davet ediyoruz.” dedi.

Umarız sizin İstanbul’u keşfiniz de en az Sylvia Hoeks ve Aure Atika’nınki kadar heyecan verici olur.

Believing that a film’s success is primarily based on the strength of its story line, Ridley Scott succeeds in planting both questions and wonderful sceneries of Istanbul into the minds of the audience with this puzzling movie. It’s possible to see this in social media posts. One should also keep in mind Scott’s hints. He says, “With its wonderful geography intertwine­d with the sea, Istanbul gives inspiratio­n to a story. By offering a strong background to my story, Istanbul excitingly and magnificen­tly brought the main characters together.” The Bosphorus, Dolmabahçe Palace, Galata Tower, Şerefiye Cistern, the Blue Mosque, or Topkapı Palace… These are all beautiful and impressive places which promise each traveler a unique story.

Turkish Airlines Chairman of the Board and the Executive Committee M. İlker Aycı said, “We invite those who saw the breathtaki­ng Istanbul views in the film released during the Super Bowl on Sunday to experience the Turkish hospitalit­y at our new home in Istanbul Airport.”

We hope that your exploratio­n around Istanbul is as exciting as that of Sylvia Hoeks and Aure Atika.

 ??  ??
 ??  ?? Türk Hava Yolları geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Super Bowl'un değerlendi­rmelerinin yapıldığı program kuşağında sponsor kurum idi. Super Bowl'un pre-show'u bu yıl 15.00-16.00 saatlerind­e CBS kanalında yapıldı.
Just like last year, Turkish Airlines was the sponsor of the review program for the Super Bowl. The Super Bowl pre-show was broadcast on CBS between 3 and 4 p.m.
Türk Hava Yolları geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Super Bowl'un değerlendi­rmelerinin yapıldığı program kuşağında sponsor kurum idi. Super Bowl'un pre-show'u bu yıl 15.00-16.00 saatlerind­e CBS kanalında yapıldı. Just like last year, Turkish Airlines was the sponsor of the review program for the Super Bowl. The Super Bowl pre-show was broadcast on CBS between 3 and 4 p.m.
 ??  ?? 2-Maç gecesi Türk Hava Yolları, reklam kuşağının dışında TV ekranların­da da yerini aldı. On the night of the Super Bowl, Turkish Airlines was featured both in a commercial break and on viewers' TV screens.
2-Maç gecesi Türk Hava Yolları, reklam kuşağının dışında TV ekranların­da da yerini aldı. On the night of the Super Bowl, Turkish Airlines was featured both in a commercial break and on viewers' TV screens.
 ??  ?? 1-New England Patriots ekibi, Los Angeles Rams karşısında aldığı galibiyeti coşkuyla kutladı.
The New England Patriots celebrated their victory against the Los Angeles Rams.
1-New England Patriots ekibi, Los Angeles Rams karşısında aldığı galibiyeti coşkuyla kutladı. The New England Patriots celebrated their victory against the Los Angeles Rams.
 ??  ??
 ??  ?? 1-Aure Atika, filmde ipuçları bıraksa da bulmaca gibi bir kaçış hikâyesini­n kahramanı.
Aure Atika is the heroine of the movie's chase, leaving clues in her wake.
1-Aure Atika, filmde ipuçları bıraksa da bulmaca gibi bir kaçış hikâyesini­n kahramanı. Aure Atika is the heroine of the movie's chase, leaving clues in her wake.
 ??  ?? 2-Yolculuk filmi ile Ridley Scott, 15 yıl ara verdiği reklam filmlerine geri döndü.
After a hiatus of 15 years, Ridley Scott returned to directing commercial­s with The
Journey.
2-Yolculuk filmi ile Ridley Scott, 15 yıl ara verdiği reklam filmlerine geri döndü. After a hiatus of 15 years, Ridley Scott returned to directing commercial­s with The Journey.
 ??  ??
 ??  ?? Yolculuk filminin kamera arkasından bir kare
A scene behind the cameras during the filming of The Journey.
Yolculuk filminin kamera arkasından bir kare A scene behind the cameras during the filming of The Journey.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye