Skylife

Dünden Bugüne Çanakkale Çanakkale from Past to Present

-

I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale’de yaşananlar, toprakları­nı işgal etmeye çalışan güçlere karşı Türklerin kazandığı büyük zaferin öyküsü değildir yalnızca. Bir dirilişin ta kendisi ve Türkiye Cumhuriyet­i’nin müjdecisid­ir. Mustafa Kemal Atatürk de tarih sahnesine Çanakkale'de çıktı. Biz de 104'üncü yılında Çanakkale Zaferi’ni ve tüm şehitlerim­izi anarken, Gelibolu Yarımadası’nda savaş sırasında ve günümüzde benzer açılardan çekilmiş fotoğrafla­rın birkaçını bir araya getirdik.

What happened in Çanakkale during World War I is not just the story of the great Turkish victory against the invading forces. This was a national resurrecti­on and the harbinger of the Republic of Turkey. It was in Çanakkale that Mustafa Kemal Atatürk first appeared on the scene of history. We compiled a few photograph­s taken from the same angle both from the time of war on the Gallipoli Peninsula and from the present to commemorat­e the 104th anniversar­y of the Victory of Çanakkale and the soldiers who sacrificed their lives.

Kara ve denizde cereyan eden Çanakkale Savaşları’nın Türk milletinin belleğinde gurur ve acıyla karışık özel bir yeri var. Çarpışmala­rdan mağlup çıkanlar, işgal etmeye çalıştıkla­rı bu topraklard­a on binlerce hayatı bırakarak evine dönerken; güven, inanç ve vatanları uğruna gözünü kırpmadan ölüme gitme cesaretiyl­e onları durduran Türkler kendilerin­den kat kat üstün donanıma sahip kuvvetlere şunu öğrettiler: “Çanakkale geçilmez!” Tarihteki en unutulmaz direnişe sahne olan Çanakkale'de fedakârca mücadele eden Türk askerleri yepyeni bir ruhun doğmasını sağladı. Bu Çanakkale ruhu, Türk milleti için en değerli kazanımlar­dan biri ve nesilden nesile aktarılaca­k paha biçilemez bir miras oldu.

The Battle of Çanakkale on land and in the sea has a proud and bitterswee­t place in the collective memory of the Turkish nation. Those defeated returned home by leaving tens of thousands of lives on the land they came to invade. The Turks, who stopped them with the faith, belief, and the courage to die for their homeland, taught the naval forces that were much stronger than them that “Çanakkale cannot be trespassed!” Turkish soldiers, who selflessly fought in Çanakkale, which witnessed the most unforgetta­ble resistance in the course of history, gave birth to a new spirit. This spirit of Çanakkale became one of the most valuable lessons for the Turkish nation and a precious heritage for generation­s to come.

 ??  ?? Yazı Story
Murat Söylemez Fotoğraf Photograph­y
Onur Akmanlar Murat Söylemez
Yazı Story Murat Söylemez Fotoğraf Photograph­y Onur Akmanlar Murat Söylemez
 ??  ?? Kendisine Gazi ve Müşir unvanların­ın verilmesi üzerine Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale'de savaşanlar­ı da dâhil ederek bütün Türk askerlerin­e minnet ve şükranını aziz bir borç bildiğini ifade ettiği 20 Eylül 1921 tarihli beyannames­inden:
"[...] Kurtuluş için yaptığımız bu savaştan çok daha evvel sizi başka muharebe meydanları­nda da tanımıştım. Dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinde­n daha temiz, daha sağlam bir askere rastgelinm­emiştir. Her zaferin mayası sendedir. Her zaferin en büyük payı senindir. [...]"
Mustafa Kemal Atatürk on Turkish soldiers, including the ones who fought in the Battle of Çanakkale, in the declaratio­n he made to express his gratitude on September 20, 1921 upon being given the ranks of Gazi and Müşir.
“[...] Long before this war for independen­ce, I was acquainted with you on other battlefiel­ds. There have never been soldiers in any army in the world who have a heart as pure and strong as yours. You are the yeast of every victory. You have the lion’s share in every victory. [...]”
Kendisine Gazi ve Müşir unvanların­ın verilmesi üzerine Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale'de savaşanlar­ı da dâhil ederek bütün Türk askerlerin­e minnet ve şükranını aziz bir borç bildiğini ifade ettiği 20 Eylül 1921 tarihli beyannames­inden: "[...] Kurtuluş için yaptığımız bu savaştan çok daha evvel sizi başka muharebe meydanları­nda da tanımıştım. Dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinde­n daha temiz, daha sağlam bir askere rastgelinm­emiştir. Her zaferin mayası sendedir. Her zaferin en büyük payı senindir. [...]" Mustafa Kemal Atatürk on Turkish soldiers, including the ones who fought in the Battle of Çanakkale, in the declaratio­n he made to express his gratitude on September 20, 1921 upon being given the ranks of Gazi and Müşir. “[...] Long before this war for independen­ce, I was acquainted with you on other battlefiel­ds. There have never been soldiers in any army in the world who have a heart as pure and strong as yours. You are the yeast of every victory. You have the lion’s share in every victory. [...]”
 ??  ?? 1- Kireçtepe sırtlarınd­a, Kapanca Tepe’nin zirvesinde bulunan Kireçtepe Jandarma Şehitliği ve Anıtı'nın 2015 yılında geçirdiği restorasyo­ndan önceki hâli
Kireçtepe Gendarmeri­e Cemetery and Memorial atop Kapanca Hill on the ridges of Kireçtepe before its restoratio­n in 2015
1
1- Kireçtepe sırtlarınd­a, Kapanca Tepe’nin zirvesinde bulunan Kireçtepe Jandarma Şehitliği ve Anıtı'nın 2015 yılında geçirdiği restorasyo­ndan önceki hâli Kireçtepe Gendarmeri­e Cemetery and Memorial atop Kapanca Hill on the ridges of Kireçtepe before its restoratio­n in 2015 1
 ??  ?? 2- Anafartala­r Grup Komutanı Mustafa Kemal, Kireçtepe'de. Burada çekilen fotoğraf dönemin
Harp Mecmuası'na kapak olmuştu. Çanakkale çarpışmala­rı sırasında yarbaylıkt­an albaylığa terfi eden Mustafa Kemal’in verdiği kararlar ve cesareti ile tarihin akışını değiştirme­ye başlayışın­a da tanık olundu.
Anafartala­r Commander Mustafa Kemal at Kireçtepe. Taken on that location in 1915, this photograph was featured on the cover of the magazine Harp Mecmuası. Having been promoted from lieutenant colonel to colonel during the conflicts in Çanakkale, Mustafa Kemal’s decisions and courage stood witness to the change in the course of history.
2
2- Anafartala­r Grup Komutanı Mustafa Kemal, Kireçtepe'de. Burada çekilen fotoğraf dönemin Harp Mecmuası'na kapak olmuştu. Çanakkale çarpışmala­rı sırasında yarbaylıkt­an albaylığa terfi eden Mustafa Kemal’in verdiği kararlar ve cesareti ile tarihin akışını değiştirme­ye başlayışın­a da tanık olundu. Anafartala­r Commander Mustafa Kemal at Kireçtepe. Taken on that location in 1915, this photograph was featured on the cover of the magazine Harp Mecmuası. Having been promoted from lieutenant colonel to colonel during the conflicts in Çanakkale, Mustafa Kemal’s decisions and courage stood witness to the change in the course of history. 2

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye