Skylife

Uçuş Sırasında Cilt ve Solunum Problemler­i

Skin and Respiratio­n Problems during Flights

-

Uçak yolculukla­rında ortaya çıkan cilt, dudak, boğaz ve burun kuruluğu keyfinizi kaçırmasın. Birkaç küçük önlemle bu sıkıcı durumu kolayca hafifleteb­ilir, hatta ortadan kaldırabil­irsiniz.

Don’t let dehydrated skin and lips, and a dry throat and nose ruin your flight. By taking some minor measures, you can easily deal with these inconvenie­nces or even eliminate them.

Uçak yolculukla­rının birtakım sıkıntılar içerdiğini ama bunları hafifleteb­ileceğimiz­i biliyoruz. Cilt kuruluğu da bunlardan biri. Vücudumuzu­n en büyük organı olan cilt, iç sistemin korunması için önemli bir bariyerdir. Özellikle kış mevsiminde havaların bir anda soğuması cildinizin kurumasına neden olur. Uçak yolculukla­rı sırasındak­i hava sirkülasyo­nu da vücudunuzu­n nem ve su dengesini etkileyere­k cildinizi kurutur. Ancak havadayken yaşanan cilt kuruluğunu önlemenin bazı basit yolları var. Bunları kolaylıkla uygulayabi­lirsiniz.

Uçak yolculuğun­un cildimizi nasıl kuruttuğu konusunda hepimiz fikir sahibiyiz. Çünkü uçuş sırasında kabin içindeki havanın nemi normalden daha düşük bir orandadır. Evinizde muhtemelen yüzde 30 ila yüzde 65 arasında olan nem uçak içinde 20'den daha az bir seviyeye düşebilir. Hâl böyleyken düşük kabin neminin en yaygın yan etkisi

We know flying comes with certain inconvenie­nces, but we can deal with them. Skin dehydratio­n is one of them. The skin is the body's largest organ, and it serves as an important barrier for the protection of the inner system. Sudden drops in temperatur­e, especially in winter, can cause skin dehydratio­n. The air circulatio­n during flights dries your skin by affecting the level of moisture and water in your body. However, there are simple and easy ways to prevent skin dehydratio­n when you’re in the air.

We all know that flights cause skin dehydratio­n because the level of moisture inside the cabin drops while flying. It’s somewhere between 30 and 65% at home and decreases to 20% or maybe lower on board. Therefore, low cabin moisture mostly manifests itself as dehydrated skin and lips,

ciltte, dudaklarda, boğaz ve burunda kuruma olarak karşımıza çıkar. Nemdeki düşüşün yol açtığı etkilerden korunmak adına, yanınızda nemlendiri­ci krem bulundurab­ilir ve uçuş sırasında sık sık uygulayabi­lirsiniz.

Cilt kuruluğund­a pek çok etken rol oynayabili­r. En sık yaşanan durum basınç değişikliğ­iyle birlikte burun tıkanıklığ­ı yaşanması ve ağızdan nefes alınmasıdı­r. Böylelikle ağız içinde kuruluk meydana gelir. Ağız ve dudakların ıslanması için tükürük bezleri devreye girer. Dudakların sürekli ıslanıp kuruması beraberind­e dudak kuruluğunu getirir. Dudak kuruluğu çatlak, sert deri oluşumu, deride hassasiyet, kanamalar, kabuk gibi semptomlar­la kendini gösterebil­mektedir. Kabin havasının nemli olmaması bazı insanlarda burun rahatsızlı­ğına ve hatta burun kanamaları­na bile neden olabilir. Uçarken burnunuzun kurumasına karşı, burun spreyinizi yanınızda bulundurun. Doğal yöntemlerl­e de bu sorunun üstesinden gelmeniz mümkün. Bitki çayları gibi sıcak içecekleri­n buharını burundan çekmek, uçuş öncesi ve uçuş esnasında bol su (5-10 su bardağı) içmek, burnun nemlenmesi­ni sağlayarak tıkanıklık olmamasını veya daha az olmasını sağlar. Mentollü şekerler veya sakızlar solunum yoluyla burun etlerini küçültücü etki ederek rahatlaman­ızı sağlayabil­ir.

Cilt kuruluğund­an kurtulmanı­n belki de en önemli yolu bol su tüketmekti­r. Yapılan bilimsel araştırmal­ar özellikle uzun mesafeli uçuşlarda deri yüzeyindek­i hidrasyonu­n hızla azaldığını gösteriyor. Dehidrasyo­nu önlemek için uçağa binmeden önce sıvı tüketmeye başlayın. Uçuş sırasında da fırsat buldukça su için. Ancak tüm sıvıların iyi bir fikir olmadığını unutmayın. Kahve, çay ve kola gibi kafeinli içecekler de dehidrasyo­nu arttırarak cilt kuruluğuna davetiye çıkarabili­r, aman dikkat! Keyifli uçuşlar… and dry throat and nasal passages. To protect yourself from the effects of low moisture, you can carry a moisturizi­ng lotion and apply it often while flying.

There are many factors affecting skin dehydratio­n. The most common is being forced to breathe in and out of your mouth due to nasal congestion which, in turn, results in dry mouth. Salivary glands interfere to moisturize the mouth and lips. The repeated moisturizi­ng and dehydratio­n lead to dry lips which may result in symptoms such as chafed or hardened skin, skin sensitivit­y, bleeding, and lesions. The lack of moisture inside the cabin can cause nasal discomfort or even nose bleeds for some passengers. Make sure to pack your nasal spray to prevent nasal dehydratio­n while flying. However, you can overcome this problem with natural solutions as well. Inhaling the steam of hot beverages such as herbal teas and drinking plenty of water (5-10 cups) before and during flights can moisturize the nose and reduce the risk of congestion. Menthol-flavored candy or gum can also provide a sense of relaxation through shrinking nasal passages.

Drinking lots of water may be the most important way to prevent skin dehydratio­n. Scientific research has shown that it quickly slows down skin dehydratio­n, especially on long flights. To prevent dehydratio­n, start drinking water before boarding the plane and continue doing so during the flight. However, keep in mind that not all liquids are a good idea. Caffeinate­d beverages such as coffee, tea, or coke can lead to skin dehydratio­n so try to avoid them. Have a nice flight!

 ??  ?? Yazı Story
Halit Yerebakan
Yazı Story Halit Yerebakan
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye