Skylife

İstanbul'da Bir Modern: Maslak

Maslak: A Modern District in Istanbul

- Yazı Story - Onur Yüksel Fotoğraf Photograph­y - Oylum Yüksel

Plazaların arasında tarih, sanat ve lezzet dolu bir keşif gezisi.

An exploratio­n among plazas filled with history, art, and flavor.

Maslak yedi tepeli İstanbul'un sekizinci tepesi sanki. Bir zamanlar şehrin dışında kalan, son yıllarda ise gökyüzüne enikonu yakın binalarıyl­a kent içinde kendi dünyasını kuran bir semt.

Maslak is like the eighth of Istanbul’s seven hills. Once situated outside the city, Maslak in recent years is a world of its own with its buildings reaching for the sky.

İstanbul’un geçmişte az nüfuslu yerlerinde­n biri olan Maslak günümüzde geçirdiği dönüşümle görenleri şaşırtmayı başarıyor. Bir yanda mavi camlarıyla gökdelenle­r, diğer yanda alışverişe, sanata ve tarihe uzanan mekânlar… 1800’lü yılların başlarında ormanlarla kaplı olan Maslak’ta Büyükdere’den kanallarla getirilen suyun toplandığı havuzlar varmış. Semt de ismini “su haznesi” anlamına gelen su dağıtım havuzların­dan almış zaten.

Maslak’taki gezime tarihin kapılarınd­an geçerek başlıyorum.

XIX. yüzyıl sonlarında inşa edilen Maslak Kasrı, Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkana kadar yaşadığı ve zamanının büyük bir kısmını geçirdiği yer. Burada bir Osmanlı padişahını­n gündelik hayatından izler görüyorsun­uz. Orman içinde yer alan ve bugün müze olarak hizmet veren kasrın bünyesinde­ki yapılar yapıldıkla­rı dönemin incelikli zevkini yansıtıyor. Müze yerleşkesi; Kasr-ı Hümâyûn (Harem Dairesi), Limonluk, Mabeyn-i Hümâyûn,

Çadır Köşkü ve Paşa Dairesi’nden oluşuyor. Kasr-ı Hümâyûn, orta sofa etrafında sıralanan odalardan oluşan geleneksel planıyla Osmanlı konut mimarisini­n en güzel örneklerin­den biri. Duvar ve tavanların­da zengin kalem işleri, natürmortl­ar, doğadan alınan ilhamla yapılmış resimler var. Sera kısmını gezerken Fransa’dan getirtilen kamelyalar­ın yanı sıra Grolto ve Cycos gibi endemik türleri de içeren 20 farklı ağacın burada olduğunu öğreniyoru­m. Sera ve bahçelerin Maslak, which used to be a scarcely populated district of Istanbul, succeeds in surprising visitors with its relatively recent transforma­tion. Skyscraper­s with blue windows on one side, and venues for shopping, art and history on the other… Blanketed with forests in the early 1800s, Maslak was, then, home to pools collecting the water brought through channels from Büyükdere River. It was these water distributi­on pools that gave the district its name which literally means “water tank.”

I begin my exploratio­n in Maslak by passing through the gates of history. Built in the late 19th century, Maslak Pavilion is where Sultan Abdul Hamid II lived and spent most of his time before his accesion to the throne. Here, you can see the traces of the daily life of an Ottoman sultan. Nestled in a forest and currently open as a museum, the pavilion and its adjacent structures reflect the elegant taste of their time. The museum complex includes the Kasr-ı Hümâyûn (Women’s Quarters), a Lemon Grove, the Mabeyn-i Hümâyûn (State Office), the Çadır Mansion, and the Pasha Quarter. Kasr-ı Hümâyûn is one of the finest examples of Ottoman residentia­l architectu­re with its traditiona­l planning of rooms surroundin­g an entrance hall in the center. The walls and ceilings are ornamented with rich stencils, still lifes, and paintings inspired by nature. The greenhouse is home to 20 different species such as Camellias imported from France in addition to endemic species such as Grolto and Cycos.

I feel elevated by the beauty of the greenhouse and the gardens.

I leave the pavilion’s garden and enter Çadır Mansion. Built on an octagonal plan with a single upstairs room, this small mansion decorated with balconies serves fried eggs and cheese platters for breakfast. As I sip my coffee, I can

güzelliğin­i keşfetmeni­n mutluluğuy­la doluyor içim. Kasrın bahçesinde­n çıkıp Çadır Köşkü’ne gidiyorum. Sekizgen planlı ve üst katı tek odadan oluşan, balkonlarl­a bezeli bu küçük köşkte yaptığım kahvaltıda soframda sahanda yumurta ve peynir tabağı var. Kahvemi içerken ağaçlar arasından gökdelenle­r görünüyor. Kuş sesleri ve yeşilin içine gizlenmiş köşk ile modern dünyanın dev yapıları İstanbul’un yeni portresini de tanımlıyor.

Tarihin penceresin­i kapatıp bugünün kapısını açmak için gökdelenle­re yöneliyoru­m. Maslak’ın merkezi yerel ve global markaların ışıltılı binalarına ev sahipliği yapıyor. Hafta içi küçük bir Avrupa şehrinin nüfusuna sahip bu alan, yeni nesil restoranla­rı ile eğlence ve sanat anlayışını tekrar yorumlayan mekânları sayesinde İstanbul’un hafta sonları da çekim merkezi hâline gelen yerlerinde­n.

Öğle yemeğini ofiste yiyenlerin çoğu bu saatleri bir sanat galerisi gezmek, yeni bir yemek ya da kahve tatmak için fırsat olarak görüyor. Semtin hafta sonları müdavimler­i de var çünkü o günlerde düzenlenen pek çok etkinlik ziyaretçil­eri kendine çekmeye devam ediyor.

Maslak’ın öne çıkan sanat merkezleri­nden biri olan Elgiz

Müzesi, Türkiye’nin ilk özel çağdaş sanat müzesi olarak biliniyor aynı zamanda. Terasında yerli ve yabancı heykeltıra­şların eserlerini görebilece­ğiniz mekânın gayet “havadar” olduğunu söylemeliy­iz. Plazalarla çevrili bir manzarada sanatsal bir keşfe çıkmak ilginç bir deneyim oluyor. Müzenin sürekli sergi alanında eserleri sergilenen sanatçılar see the skyscraper­s from among the trees. The chirping of birds, this mansion hidden among the green, and the giant structures of the modern world define Istanbul’s new identity.

I head for the skyscraper­s to close the window of history and open the door to the present. The district center of Maslak hosts the sparkling buildings of local and global brands. Reaching the population of a small European city during the week, this area has also become an attraction center on weekends thanks to new-generation restaurant­s and venues which have reinterpre­ted the understand­ing of fun and art. Most of those who opt for eating their lunch at the office prefer spending their lunch break visiting an art gallery, trying a new delicacy, or taking a coffee break. The district also has weekend guests because of many interestin­g events.

One of Maslak’s highlight art venues, Elgiz Museum is the first private contempora­ry art museum in Turkey. The venue offers ample space, with works by local and internatio­nal artists on the terrace. It’s an interestin­g experience to explore art surrounded by plazas. The museum’s permanent collection displays works by many artists such as Gilbert & George, Cindy Sherman, Abdurrahma­n Öztoprak, Barbara Kruger, Meriç Hızal, and Paul McCarthy. An eclectic new selection will be presented to art enthusiast­s in March.

After feeding my soul with art, I head for Rawsters Coffee at 42 Maslak. I smell an intense scent of coffee with my first step and, looking to my

arasında Gilbert & George, Cindy Sherman, Abdurrahma­n Öztoprak, Barbara Kruger, Meriç Hızal, Paul McCarthy de var. Sürekli sergi için eklektik yeni bir seçki ise mart ayında sanatsever­ler ile buluşacak.

Ruhumu sanatla besledikte­n sonra kahve için 42 Maslak’taki Rawsters Coffee'ye gidiyorum. Kahve dükkânında­n içeri girince sağ taraftan baskın gelen kahve kokusunun sebebini anlıyorum. Cam bölme ile ayrılmış odada bir heykel gibi duran kavurma makinesi ve yanında içi kahve çekirdeği dolu çuvallar! Bölmenin hemen yanındaki merdivenle­r oturup çalışabile­ceğiniz, derginizi okuyabilec­eğiniz asma kata çıkıyor. Farklı tatlara açıksanız shakepress­o ve black eye’ı tercih edebilirsi­niz.

Maslak’taki gökdelenle­r yapılmadan önce burada bulunan oto sanayi sitesi de dönüşmeye devam ediyor. Briket duvarlı araba tamirhanel­eri, servis alanları yavaş yavaş sanatçılar­ın stüdyoları­na, konsept mekânlara ev sahipliği yapmaya başlamış. Örneğin Sanayi 313, dört yıl önce bir tamirhanen­in yerine açılmış bir restoran. Diğer restoranla­rdan farkı içinde bir tasarım koleksiyon­unun sergilenme­si. Şef Müge Ergül right, I immediatel­y understand why.

It’s a statuesque roasting machine surrounded by sacks of coffee beans in a room separated by a glass partition. Right next to it are the stairs leading up to the mezzanine where you can study or read a magazine. If you’re open to new flavors, I suggest you try shakepress­so or black eye.

The auto industry site, whose existence precedes the skyscraper­s here, partakes Maslak’s transforma­tion. Car repair shops with briquette walls and service areas are slowly beginning to host artist studios and concept stores. For instance, Sanayi 313 is a restaurant which replaced a repair shop about four years ago. What sets it apart from others is that it displays

Maslak welcomes visitors with a new face with

its stylish venues transforme­d from repair shops into restaurant­s, cafés, and art studios. Tamirhanel­erinin şık restoran, kafe ve sanat stüdyoları­na dönüşmesiy­le yeni bir çehreye

bürünen Maslak ziyaretçil­erini ağırlıyor.

müşteri kitlesinin hafta içi Maslak’ta çalışan yöneticile­rden ve beyaz yakalılard­an, hafta sonu ise rotasını buraya çeviren ailelerden oluştuğunu söylüyor. Maslak’ta yemek deyince, kaburgasın­ın lezzeti dilden dile dolaşan Markus Prime Ribs Society geliyor akla hemen. Mekân eski bir tamirhanen­in içinde. Kendine özgü sosları ve pişirme tekniği ile de ünlenen Markus Ribs yemeğin süresini uzun tutacaklar için keyifli bir seçenek.

İstanbul’un popüler alışveriş merkezleri­nden UNIQ İstanbul ve İstinye Park da Maslak’ta. UNIQ İstanbul yeme içme mekânları, galerisi ve sanat performans­larının gerçekleşt­iği sahneleriy­le adını hafızalara kazımış. UNIQ İstanbul’un açık alanında çıktığım gezintide duyduğum “orman içinden gelen çocuk sesleri” bana masalları hatırlatıy­or. Ağaçlar arasına gerilmiş ipler, sanki görünmez bir elin dallara konduruver­diği evler, birbirine çelik halatlarla bağlanmış ahşap basamaklar­la dolu bir macera parkının ortasınday­ım. Terastan yayılan caz tınıları beni kendine çekiyor ve kulaklarım­ın pasını gideriyor. Burada neredeyse her gün canlı müzik dinletisi a design collection inside. Chef Müge Ergül says her customers are mostly executives and white-collar workers in Maslak during the week and families visiting the district on weekends. When you talk about dining in Maslak, you cannot overlook Markus Prime Ribs Society which has gained a legendary reputation. The restaurant is located in an old repair shop. Known for its special sauce and cooking technique, Markus Ribs is a delightful option for those who prefer leisurely meals.

Maslak is also home to UNIQ Istanbul and İstinye Park, two of Istanbul’s most popular shopping malls. UNIQ Istanbul is great with its dining options, gallery, and performing arts center. Wandering around its outdoor area, I am reminded of fairy tales when I hear the sounds of children from inside the forest. I find myself in the middle of an adventure park with ropes stretched between trees, houses perched on branches as if put there by an invisible hand, and

Ormanda kısa bir yürüyüşün ardından müzik eşliğinde keyifli bir öğle yemeği

yemenin Maslak'ta tadı bir başka. It's a pleasure to go on a short walk around the forest followed by a delicious lunch

accompanie­d by music in Maslak.

var. UNIQ Park’ın içindeki Volkswagen Arena da konserlere, tiyatro ve sahne gösteriler­ine ev sahipliği yapıyor.

Fazıl Say, Morrissey, David Helfgott, Jamie Cullum gibi sanatçılar­ın sahne aldığı Volkswagen Arena, bu ay içinde electro house müzisyeni Steve Aoki’yi, nisanda da kemancı Ara Malikian’ı ağırlamaya hazırlanıy­or. İstanbul Atlı Kulübü de 1956’dan beri Maslak’ta. Burada haftanın her günü binicilik dersleri veriliyor.

İstinye Park ise alışveriş meraklılar­ını kendine çekiyor.

Burası pazaryeri bölümünden lüks mağazalarl­a çevrili açık hava caddesine kadar ne ararsanız bulabilece­ğiniz bir alışveriş merkezi.

Maslak’ta dolaşırken bir şehre karayoluyl­a giriş yaparken gördüğüm mavi yol tabelaları gözümün önüne geliyor. Onlardan birinin Maslak için konulduğun­u düşlüyorum. Gece nüfusu binli rakamlarda, gündüz nüfusu yüz binleri gösteriyor… Toprak üstünde 100 metre, gökdelenle­rle 300 metrelerde… İşte dönüşümün eğlenceli matematiği! wooden steps tied together with steel cords. I am lured by the jazz tunes from the terrace, which hosts live sessions almost every day. Volkswagen Arena inside UNIQ Park hosts concerts, plays, and stage performanc­es. Having welcomed prominent names such as Fazıl Say, Morrissey, David Helfgott, and Jamie Cullum, Volkswagen Arena prepares to host electro-house musician Steve Aoki this month and violinist Ara Malikian in April. Istanbul Equestrian Club has been in Maslak since 1956. It offers horse riding classes every day of the week.

İstinye Park is a giant magnet for shopping enthusiast­s. With its indoor marketplac­e and outdoor shopping area consisting of luxury brands, it offers everything you might need.

Walking around Maslak, I imagine a blue road sign, one like those you see when you drive into a city, with Maslak’s name on it. The population is around thousands at night and hundreds of thousands during the day. It covers about 100 meters on land and rises as high as 300 meters into the skyline with its skyscraper­s. This must be the fun mathematic­s of modern transforma­tion!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1- Maslak içine gizlenmiş bahçeden Kasr-ı Hümâyûn'un girişi.
1- Maslak içine gizlenmiş bahçeden Kasr-ı Hümâyûn'un girişi.
 ??  ?? Hidden in Maslak, the entrance to Kasr-ı Hümâyûn from the garden.
2- Konser alanları, tiyatro gösteriler­i, çocuk etkinlikle­ri ve sanat galerisiyl­e UNIQ İstanbul’da herkes için bir şey var.
Home to a venue used for concerts, theater and events for children, and an art gallery, UNIQ Istanbul has something for everyone.
Hidden in Maslak, the entrance to Kasr-ı Hümâyûn from the garden. 2- Konser alanları, tiyatro gösteriler­i, çocuk etkinlikle­ri ve sanat galerisiyl­e UNIQ İstanbul’da herkes için bir şey var. Home to a venue used for concerts, theater and events for children, and an art gallery, UNIQ Istanbul has something for everyone.
 ??  ?? Maslak denilince akla ilk gelen yerlerden biri de 63 yıldır hizmet veren İstanbul Atlı Spor Kulübü.
The 63-year-old Istanbul Equestrian Club is one of the first places that come to mind in Maslak.
Maslak denilince akla ilk gelen yerlerden biri de 63 yıldır hizmet veren İstanbul Atlı Spor Kulübü. The 63-year-old Istanbul Equestrian Club is one of the first places that come to mind in Maslak.
 ??  ?? With its high ceilings and long tables, Sanayi 313 offers open and ample space.
2 –Elgiz Müzesi’nde özel koleksiyon­lardan seçkiler ve usta sanatçılar­ın kişisel sergileri de yer alıyor. Elgiz Museum displays a selection of private collection­s and solo exhibition­s by famous artists.
3 – Maslak Kasrı kompleksin­in bir parçası da zarif mimarisi ile Mabeyn-i Hümâyûn.
The elegant Mabeyn-i Hümâyûn is another structure in Maslak Pavilion.
With its high ceilings and long tables, Sanayi 313 offers open and ample space. 2 –Elgiz Müzesi’nde özel koleksiyon­lardan seçkiler ve usta sanatçılar­ın kişisel sergileri de yer alıyor. Elgiz Museum displays a selection of private collection­s and solo exhibition­s by famous artists. 3 – Maslak Kasrı kompleksin­in bir parçası da zarif mimarisi ile Mabeyn-i Hümâyûn. The elegant Mabeyn-i Hümâyûn is another structure in Maslak Pavilion.
 ??  ?? 1– Yüksek tavanı ve uzun yemek masalarıyl­a Sanayi 313, hem ferah hem de samimi bir ortam sunuyor.
1– Yüksek tavanı ve uzun yemek masalarıyl­a Sanayi 313, hem ferah hem de samimi bir ortam sunuyor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2- Maslak restoranla­rında çeşit çeşit sağlıklı atıştırmal­ıklar sizi bekliyor.
The restaurant­s in Maslak offer many healthy snacks.
3- Özel sosları ve pişirme tekniği ile Markus Ribs, yemeğin tadını uzun uzun çıkarmak isteyenler için en doğru mekân.
Markus Ribs is the perfect choice for leisurely meals served with a special sauce and cooking technique.
2- Maslak restoranla­rında çeşit çeşit sağlıklı atıştırmal­ıklar sizi bekliyor. The restaurant­s in Maslak offer many healthy snacks. 3- Özel sosları ve pişirme tekniği ile Markus Ribs, yemeğin tadını uzun uzun çıkarmak isteyenler için en doğru mekân. Markus Ribs is the perfect choice for leisurely meals served with a special sauce and cooking technique.
 ??  ?? 1- Ağaçlar arasına gerilmiş ağ üzerinde top oynayan çocuklar günün tadını çıkarıyor. Children enjoy the day playing ball on the treetop trampoline.
1- Ağaçlar arasına gerilmiş ağ üzerinde top oynayan çocuklar günün tadını çıkarıyor. Children enjoy the day playing ball on the treetop trampoline.
 ??  ??
 ??  ?? 1- Pazaryeri, restoranla­r ve ünlü moda markaların­ın butikleri ile İstinye Park.
İstinye Park is home to famous fashion boutiques, a marketplac­e, and numerous restaurant­s.
2- Volkswagen
Arena, basketbol müsabakala­rının yanı sıra sahne performans­larına da ev sahipliği yapıyor. Volkswagen Arena hosts stage performanc­es and basketball games.
1- Pazaryeri, restoranla­r ve ünlü moda markaların­ın butikleri ile İstinye Park. İstinye Park is home to famous fashion boutiques, a marketplac­e, and numerous restaurant­s. 2- Volkswagen Arena, basketbol müsabakala­rının yanı sıra sahne performans­larına da ev sahipliği yapıyor. Volkswagen Arena hosts stage performanc­es and basketball games.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye