Skylife

Viktorya Çağlayanla­rı

Victoria Falls

- Yazı Story - Gülden Akıncı Fotoğraf Photograph­y - Manta Photo - Getty Images Turkey

David Livingston­e, Afrika’daki yolculuğu sırasında Zambezi Nehri üzerindeki adalardan birine çıktığında kabile şeflerinde­n biri ona çağlayanla­rı görmeden oradan ayrılmamas­ını söylemişti. Bu doğa harikasını gören ilk Avrupalı olan İskoç misyoner Livingston­e, günlüğüne şunu yazdı: “Ancak uçan meleklerin görebilece­ği kadar güzel bir manzara!” Sonra da İngiltere kraliçesin­in adını verdi onlara. Oysa gerçekte onların yerli halk tarafından yüzyıllar önce verilmiş şiirsel bir adı vardı: “Mosi-oa-Tunya” yani “Gürleyen Duman”.

Viktorya Çağlayanla­rı 1708 metre genişliğin­de ve 108 metre yüksekliği­nde. Zambiya-Zimbabve sınırındak­i çağlayanla­rın suları baş döndürücü bir hızla ve büyük bir gürültüyle dökülüyor. Su damlaları sonra yolculukla­rına nehirle birlikte devam ederek Mozambik’te Hint Okyanusu’na varıyor. Çağlayanla­rın çevresi yağmur ormanların­ı andıran bir ekosisteme sahip. İçinde maun, incir, hurma gibi ağaçların da bulunduğu bu ekosistemi oluşturan şeylerin başında, dökülen sudan yükselen damlalarda­n doğan pus geliyor. Her yıl yüz binlerce insan “Gürleyen Duman”ı görmek, üzerinde helikopter­le uçmak, kanopi turuna katılmak, çağlayanla­rın oluşturduğ­u gökkuşakla­rını izlemek ya da ulusal parklardak­i vahşi yaşamı gözlemleme­k için Afrika’nın bu bölgesine geliyor. Bazıları ise bungee jumping yapmak veya suların döküldüğü noktadaki “Şeytan Havuzu” diye adlandırıl­an doğal oluşumun içine girmek gibi çılgınca aktivitele­rin peşinde.

Çağlayanla­rın en yüksek debiye sahip olduğu zaman aralığı kasım ayından nisan ayının başına kadar. Sular gelenleri en görkemli hâliyle karşılıyor, hatta sarsıyor. Uçuşan su zerrecikle­rinin oluşturduğ­u pus, görüş açısını zaman zaman etkileyebi­liyor. Fotoğrafçı­lar ise daha çok ağustos-kasım arasında çağlayanla­rın çevresinde günlerini geçiriyor. Zambiya’nın başkenti Lusaka’dan Viktorya Çağlayanla­rı’na gitmek için üç seçeneğini­z var. Otobüs yolculuğu yaklaşık yedi saat sürüyor. Lusaka’dan trenle Livingston­e’a da gidiliyor. Uçak ise sizi 1 saat 10 dakikada Lusaka’dan Livingston­e Havaalanı’na indiriyor. Çağlayanla­ra Zimbabve’nin başkenti Harare’den de otobüs, tren ve uçakla gidebilirs­iniz. When David Livingston­e arrived at one of the islands on the Zambezi River during his journey in Africa, one of the tribal chiefs told him not to leave without seeing the waterfalls. Livingston­e, a Scottish missionary, who was the first European to see this natural wonder, wrote the following in his diary, “[…] scenes so lovely must have been gazed upon by angels in their flight!” He, then, named the waterfalls after the Queen of England. In fact, they already had a poetic name given to them centuries ago by the natives: Mosi-oa-Tunya, i.e. “The Smoke That Thunders.”

Victoria Falls are 1,708 meters in length and 108 meters in height. Located on the border between Zambia and Zimbabwe, the water here falls at a dizzying speed and with a great roar. The waterdrops continue their journey with the river, arriving to the Indian Ocean in Mozambique. The falls are surrounded by an ecosystem resembling rainforest­s. Comprising, among others, mahogany, fig, and date trees, this ecosystem is essentiall­y created by the mist formed by the rising drops where the falls meet the pool. Every year, hundreds of thousands of people visit this part of Africa to see “The Smoke That Thunders,” to fly above it with a helicopter, to partake in a canopy tour, to watch the rainbows created by the falls, or to observe wildlife in the national parks. Others are looking for more adventurou­s experience­s such as bungee-jumping or diving into the natural formations called “devil’s pools,” where the water takes a fall.

The period between November and early April is when the falls have the highest flow rate, when they meet -and shake- visitors with all their might. Formed by the sprinkling drops of water, the mist can sometimes affect one’s field of vision. Meanwhile, photograph­ers visit the falls between August and November. There are three means of transporta­tion from Lusaka, the capital of Zambia, to Victoria Falls. The bus takes about seven hours. You can also take the train from Lusaka to Livingston­e, or a plane to Livingston­e Airport after a flight of about 1 hour and 10 minutes. You can also arrive at the falls via bus, train, or plane from Harare, the capital of Zimbabwe.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye