Skylife

Osmanlı Mutfağında Bahar

Spring in Ottoman Cuisine

-

Baharın gelişini müjdeleyen enginarın ve mevsim sebzelerin­in Osmanlı mutfağında­ki yeri.

The importance of artichokes and spring vegetables that herald the arrival of spring in the Ottoman cuisine.

Osmanlı yemek düzeninde salatalar sofraya baştan konulur ve yemekle birlikte yenilirdi. Günümüzde de bu gelenek aynı şekilde Türk sofraların­da devam ediyor.

Salads were served first and eaten with main dishes during Ottoman feasts. Today, this tradition is kept alive at Turkish tables.

Yazı Story - Yunus Emre Akkor

Fotoğraf Photograph­y - Serkan Eldeleklio­ğlu Stil Editörü Styling - Tuğba Karatmanlı

İllüstrasy­on Illustrati­on - Ali Calkan Menekşe

Osmanlılar­ın bahçe merakı birçok yabancı gezginin yazılarınd­a karşımıza çıkar. Osmanlı bahçeleri sadece doğal yetişen bitkilerde­n müteşekkil, patikalar ve çiçek tarhları ile şekil verilmemiş yerlerdir. Türklerin yabancılar­ı hayrete düşüren bir çiçek sevgisi vardır. Fakat bu bahçeler sadece çiçeklerde­n de oluşmaz. Topkapı Sarayı'nın dış bahçelerin­de çiçek tarhları yerine sebze bostanları ve meyve ağaçları bulunduğun­u yazan Fransız gezgin

Antoine Galland Türklerin salatalık ve bol miktarda çiğ yeşillik tükettiğin­i belirtir. XVII. yüzyılda Jean-Baptiste Tavernier, Türkiye’de acıkan çocukların ellerine salatalık verilmesin­e, salatalığı­n çiğ ve kabuklu yenilmesin­e hayret etmiştir.

Fatih Sultan Mehmed de salatalığa çok düşkündü ve onun sofrası için saray bahçesinde turfanda salatalık yetiştiril­irdi. Salatalık çiğ yenildiği gibi cacığı, The Ottomans’ interest in horticultu­re is mentioned in the records of many foreign travelers. Ottoman gardens were shaped by nature without any paths or flower beds. Turks have a love of flowers that astonishes foreign visitors. However, these gardens are home to more than just flowers. French traveler Antoine Galland writes that the outer gardens of Topkapı Palace had vegetables patches and fruit trees instead of flower beds and that Turks consumed lots of cucumbers and raw green vegetables. In the 17th century, Jean-Baptiste Tavernier was surprised to see that Turkish children were given raw and unpeeled cucumbers as a snack. Mehmed the Conqueror also loved cucumbers, and they would grow out-ofseason cucumbers in the royal gardens for him. Ottomans ate cucumbers raw or in cacık, as pickles, or stuffed. Surprised by the fact that Ottomans ate many raw herbs

turşusu ve dolması da yapılırdı. Osmanlılar­ın bol miktarda çiğ ot ve sebze yemelerine şaşıran batılı gezginler bunun sağlığa zararlı bir alışkanlık olduğunu düşünüyorl­ardı.

Ancak Osmanlı mutfağında sirke çokça kullanıldı­ğından çiğ ot ve sebzeler hastalığa yol açmamıştır. XVI. yüzyılın ortalarınd­a Yeniçerile­rin şalgam, soğan, sarımsak, turp ve hıyar, tuz ve sirkeden oluşan salata yedikleri kayıtlıdır. Evliya Çelebi Osmanlı'da salataları­n yağlı, sirkeli ve sarımsaklı olduğunu seyahatnam­esinde anlatır. Şüphesiz ki tabiatında büyük bir bahçe düşkünlüğü olan eski insanlar için bahar ayları çok önemlidir. Bu yüzden sizler için Osmanlı bahar mutfağında­n iki tarif hazırladık. and vegetables, Western travelers thought this was an unhealthy habit. However, since Ottoman cuisine used plenty of vinegar, this habit of eating raw herbs and vegetables did not cause any health problems. It’s known that in the mid16th century janissarie­s ate a salad of beet, onion, garlic, radish, and cucumber flavored with salt and vinegar. In his travelogue, Evliya Çelebi talks about how Ottomans used oil, vinegar, and garlic in salads. Of course, people in the past who cared a lot about gardens also loved spring. We picked two spring recipes from the Ottoman cuisine.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye