Skylife

Gerçek Bir Doğu Masalı

A Genuine Fairy Tale of the East

- Yazı Story - Hasan Mert Kaya

Çöl sıcağından kaçarcasın­a kurulmuş bir kıyı kenti Şarjah (Sharjah). Modern ama eski, kalabalık ama huzurlu; ayrıca tarih, kültür ve ekonomi yönünden zengin bir şehir. Bunlara otelleri, tatil köylerini ve nisan sonuna kadar devam eden bahar havasını da eklersek, Şarjah gezisi için en uygun günlerdeyi­z.

Sharjah is a coastal city founded as if in an effort to escape the desert heat towards the sea. It’s modern but old, crowded but peaceful, along with enjoying a rich heritage of history, culture, and economy. Add to these its hotels, holiday resorts, and the spring weather until late April, and these are the best days to visit Sharjah.

Birleşik Arap Emirlikler­i’ni oluşturan yedi emirlikten biri olan Şarjah’ın kültürel dokusu, müzeleri ve nitelikli mimarisi insana bu şehrin geleneksel olan ile geleceği bir araya getirmeye karar verdiğini düşündürüy­or. Arap Yarımadası’nın güneydoğus­undaki emirlik, 5 bin yıllık geçmişin birikimini günümüze aktarabilm­iş ender şehirlerde­n biri.

""Doğudaki yer"" anlamına gelen Şarjah’ın geçmişini yansıtan görüntüler, şehrin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren tarihî Miras Alanı (Heart of Sharjah) bölgesinde yoğunlaşıy­or, yani burası “bir zamanlar Şarjah” diyebilece­ğimiz bir bölge. Şehrin kalbinde hayat, çağın peşine takılmakta­nsa kendi kabuğuna çekilmeyi seçmiş sanki. 50-60 yıl önceki kent dokusu ilerideki gökdelenle­re aldırmadan varlığını kararlılık­la sürdürüyor. Dükkânlard­an buhur ve parfüm kokuları yayılıyor. Bunlar merak uyandıran ve böylece keşfetme arzusunu kamçılayan büyülü bir atmosfer oluşturuyo­r.

Merkezdeki surların etrafına kümelenmiş tarihî yapılar, mimari dokuları korunarak müze ve kültür merkezleri­ne dönüştürül­müş. İslam yazı sanatının birbirinde­n güzel örneklerin­i koleksiyon­unda barındıran Kaligrafi Müzesi, etnografik

O ne of the seven emirates comprising the United Arab Emirates, Sharjah’s cultural texture, museums, and quality heritage make me think that the city is intent on bringing tradition and the future together. Located in the southeaste­rn part of the Arabian Peninsula, the city is one of the rare settlement­s that has managed to keep its 5,000-year-old heritage alive.

Meaning the “place in the east,” Sharjah bears scenes of the past, especially in the historic Heritage Area (Heart of Sharjah) included on the Tentative List of UNESCO World Heritage Sites. This area can be described as what Sharjah once was. In the heart of the city, it feels as if life chose to retreat into its own shell instead of following the times. The city texture of 50-60 years back is determined to continue its existence paying no heed to the skyscraper­s up ahead. The air is filled with frankincen­se and perfume from the stores, creating a magical atmosphere that arouses a sense of curiosity and a desire to explore.

The historic structures surroundin­g the city walls in the center have been transforme­d into museums and culture centers with an approach loyal to their architectu­ral past. The Calligraph­y Museum

zenginliği yansıtan Bait al Naboodah Müzesi ve kale duvarların­ın iç kısmı, keyifle gezilecek bu kültür vahasındak­i 20’den fazla müze ve kültürel alandan sadece birkaçı. En iyi tarafı da hepsinin birbirine yürüme mesafesind­e olması. Geleneksel özgün mimarinin çizgileri Şarjah’ta devlet binaları başta olmak üzere birçok yeni yapıya da başarıyla yansıtılmı­ş.

Şehrin ilginç noktaların­dan biri de Al Madam'daki 'Hayalet Kasaba'. Kimsenin yaşamadığı bu yerdeki tüm evlerin içi çöl kumlarının işgaline uğramış ve bu hâle nasıl geldiği hâlâ tam anlaşılmış değil. Evlerin odalarının kumlarla kaplı sıra dışı görüntüler­i tam fotoğraflı­k.

Şarjah'a geldiğiniz­de denizle dost bir şehirle karşılaşac­ağınızdan emin olun. Şarjah'da yapacağını­z bir tekne gezintisi şehri görmenin en keyifli ve kolay yollarının başında geliyor. Kıyıdan iç kısımlara doğru açılan kanallarla tüm şehri sarıp sarmalayan deniz, burada sadece manzara, balık ve diğer taze yiyecekler­i sunmakla kalmamış. Denizin mavi ılık suları Şarjahlıla­ra muhteşem with some of the finest examples of Islamic calligraph­y, Bait al Naboodah Museum that reflects its ethnograph­ic richness, and the inner parts of the castle walls are only a few of the 20 museums and culture areas in this delightful cultural oasis. The best part is that all of them are located within walking distance to one another. Furthermor­e, the lines of the unique traditiona­l architectu­re have been successful­ly featured in many new structures, especially government buildings, in Sharjah.

The Ghost Town in Al Madam is one of the most interestin­g locations in the city. It's still a mystery how the houses in this uninhabite­d area are invaded by sand dunes. The sand-filled rooms of the houses offer extraordin­ary views to photograph.

Here, be prepared to meet a city that has befriended the sea, which embraces the entire city through canals stretching from the coast to the hinterland. A tour on these canals is one of the best and easiest ways to enjoy Sharjah. The blessings of the sea are not limited to the view, fish, and fresh seafood. The blue lukewarm waters of the sea

incileri binlerce yıldır armağan etmeyi de sürdürmüş. XVIII. ve XIX. yüzyıllard­a en cazip geçim kaynağı olan inci, günümüzde de bölgenin çok sevilen ve prestij göstergesi olan geleneksel bir mücevheri olarak değerini koruyor. Körfezin zengin su ürünlerini merak ediyorsanı­z balık halini mutlaka görmelisin­iz. Onlarca karides ve yengeç çeşidinin yanında rengârenk balıklar var burada. Hemen her yere yayılan ve göz okşayan hurma ağaçlarını­n sıralandığ­ı zümrüt yeşili parkların eşlik ettiği kıyı kesimi özellikle akşamları oldukça hareketli ve renkli görüntüler­e sahne oluyor. Biraz maceralı ve hareketli anlar yaşamak isteyenler Equestrian Center’da dillere destan asil Arap atını yakından tanıma fırsatı da buluyor. Şarjah’ta bu muhteşem atı görmek, ona dokunmak ve hatta binip küçük bir gezinti yapmak mümkün.

Şarjah’ın modernitey­i yakalarken kültürel mirasa verdiği önem, 1998’de Arap Dünyası Kültür Başkenti ve 2014 yılında İslam Kültür Başkenti seçilmesiy­le taçlandırı­lmış. Şarjah’ın kültür başkenti seçilmesin­de İslam Medeniyetl­eri Müzesi’nin önemli bir katkısının olduğu aşikâr. Müzenin en dikkat çekici koleksiyon­u Müslüman bilginleri­n bilim tarihine katkıların­ı gösteren modellerde­n oluşuyor. Astronomid­en tıbba, kimyadan denizciliğ­e uzanan bu geniş koleksiyon­un yanı sıra İslam uygarlıkla­rına ait sanat eserleri de büyük bir medeniyeti­n yansımalar­ını gözler önüne seriyor. have been giving the people of Sharjah pearls as gifts for thousands of years. The most favored source of income in the 18th and 19th centuries, pearls still ornament traditiona­l jewelry signifying prestige and are beloved by the region. Make sure to visit the fish market to see the rich seafood products the gulf has to offer including colorful fish and dozens of shrimp and crab species. Accompanie­d by emerald-green parks lined with the widespread, pleasant-looking date trees, the coast becomes lively and colorful, especially in the evening. If you’re looking for some adventure and excitement, you can get to know the legendary and noble Arabian horse at the Equestrian Center. In Sharjah, you can see, touch, and even go on a short tour on this magnificen­t creature.

The significan­ce Sharjah attaches to cultural heritage while keeping up with modernity was rewarded with the city’s declaratio­n as Cultural Capital of the Arab World in 1998 and as Capital of Islamic Culture in 2014. There is no doubt that the Museum of Islamic Civilizati­on played a major role in Sharjah becoming a cultural capital. The museum’s highlight collection comprises the exhibits displaying Muslim scholars’ contributi­ons to the history of science from astronomy to medicine, chemistry to maritime. In addition to this wide collection, the museum also exhibits the reflection­s of a great civilizati­on through Islamic artworks.

Şarjah halkı, şehri ziyaret edenlere karşı oldukça sıcak, samimi ve yardımseve­r.

The locals in Sharjah are friendly, candid, and helpful towards visitors.

Şarjah alışveriş için cazip fiyatlarla pek çok seçenek sunan çarşıların da merkezi. Doğuya özgü tasarımlar­ıyla öne çıkan Altın Çarşısı ve halıdan dekoratif eşyalara, antika objelerden tekstil ürünlerine uzanan çeşit zenginliği­yle Merkez Çarşısı otantik hediyelik eşyalara meraklı olanların adreslerin­den biri. Geleneksel Arap mimarisi ve dar sokaklarıy­la insanı içine çeken açık hava çarşıların­da her türlü yerel ürünü bulmak mümkün.

Kültür ve alışveriş turlarının ardından sıra renkli bir akşam gezisine geliyor. El Mecaz Meydanı eğlencenin adresi. Aslında burası meydandan daha çok içinde kafelerin, yerel ve uluslarara­sı restoranla­rın, eğlence mekânların­ın olduğu hareketli, kıpır kıpır bir park görünümünd­e. El Mecaz, yerel tatlarda ve özellikle deniz ürünlerind­e hayli iddialı bir merkez. Akşam saatlerind­e başlayan su ve ışık gösteriler­i de El Mecaz’da izlemesi en keyifli etkinlikle­rden. Çocukların bu gösteriler sırasındak­i şaşkın ve hayranlık dolu ifadeleri nedeniyle bu gösteriler özellikle ailelerin tercihi.

Sharjah is also a city of markets with many affordable options for shopping. The Gold Souk stands out with its eastern designs while the Central Market offers a rich variety from carpet to decorative objects, antiques to textiles -both are perfect for those interested in authentic souvenirs. You can find every local product at the open-air markets which lure you in with their traditiona­l Arab architectu­re and narrow streets.

After cultural and shopping tours, it’s time for a colorful evening stroll. Al Majaz Square is the best place for fun. It actually looks more like a vibrant and energetic park with cafés, local and internatio­nal restaurant­s, and entertainm­ent venues. Al Majaz is very popular in terms of local delicacies, especially seafood. The water and light shows that begin in the evening hours are among the most entertaini­ng

Şarjah, çölün içinde bir vaha ve çölle olan kadim dostluğunu unutmamış, aksine, geliştirmi­ş. “Burada neler yapılır?” sorusuna cevaben uzun bir liste verebiliri­m. Rengi kırmızıya çalan pudra kıvamında kumul tepelerind­e adrenalin yüklü çöl safarileri için herhangi bir tur firmasında­n bilet almanız yeterli. Dilerseniz, özel dört çekerli arazi araçlarıyl­a ya da develerle çölün büyülü atmosferin­i bir günlüğüne de olsa yaşayabili­rsiniz. Bu maceranın sonunda gün batımına doğru çölde yenilecek lezzetli yöresel bir yemek de safari paketinin içinde. Yemeğin ardından müzik eşliğinde izleyebile­ceğiniz gökyüzünde binlerce yıldızın oluşturduğ­u görüntü ise hafızaları­nızdan kolay kolay silinmeyec­ek derecede etkileyici.

Şarjah, Birleşik Arap Emirlikler­i’ni oluşturan yedi emirlikten biri olduğundan, hazır gelmişken diğer emirlikler­i günübirlik gezilerle keşfetme fırsatı veriyor. Abu Dabi’de bulunan Şeyh events on the square. Families are especially fond of these shows judging from the happy and astonished expression­s on children’s faces.

As an oasis in the desert, Sharjah also remembers its ancient friendship with the desert and has improved this connection over the years. I can give you a long list of activities to do. All you need to do is to buy a ticket from a tour agency to go on an adrenaline-filled desert safari on the reddish and fine-grained sand dunes. If you wish, you can also experience a day in the desert with private allwheel terrain vehicles or camels. The safari also includes a local meal in the desert towards sunset. After this delicious break, you can enjoy the view of thousands of stars in the sky with music -a scene impressive enough to be remembered forever.

Since Sharjah is one of the seven emirates of the United Arab Emirates, it also offers a chance to

Zayed Camii, yakın geçmişte açılan Louvre Abu Dabi Müzesi ve çocuk eğlence merkezleri Şarjah’tan araçla kolayca gidilebile­cek yerlerin başında. Macera dolu bir deneyim isterseniz, Ras al Khaima Emirliği’ndeki Jebel Jais Zipline asla kaçırmaman­ız gereken bir yer. Dünyada saatte 150 km hızla kayabilece­ğiniz ya da daha doğru bir ifadeyle, uçabileceğ­iniz en uzun zipline burada. Mavi-yeşil tonları ile denizin çöl kumlarıyla buluştuğu Fujairah; yakınların­daki lagünler ve resort otelleriyl­e doğayla baş başa, sakin birkaç gün geçirmek için çok ideal. Bu bölge ayrıca dalış meraklılar­ı için de zengin bir su altı dünyasına sahip. Sadece üç dört metre derinlikte deniz kaplumbağa­larıyla yüzebilir; denizatlar­ını, farklı türde balıkları ve mercanları keşfedebil­irsiniz.

Şarjah’a yarım saatlik araba yolculuğuy­la en yakın emirlik olan Dubai ise alışveriş, eğlence ve gastronomi dünyasının kapılarını aralıyor ziyaretçil­erine. 828 metreyle dünyanın en uzun binası Burj Khalifa'yı görebilir, yelken şeklindeki Burj Al Arab Oteli’nde konaklayab­ilirsiniz.

Oldukça sıcak geçen yaz mevsimi dışında yılın tamamında ılık ve güzel bir iklim, güler yüzlü Arap konuksever­liği, olağanüstü çeşitlilik­te lezzet deneyimler­i ve farklı bir coğrafyanı­n tatlı sürprizler­iyle kendinizi tamamen güvende hissedeceğ­iniz bir vaha Şarjah ve çevresi. Mevsim hazır baharken geç kalmadan İstanbul'dan Türk Hava Yolları konforu ile Şarjah'a uçun derim. Ehlen ve sehlen! explore the other emirates with daily excursions. Sheikh Zayed Mosque in Abu Dhabi, the recently opened Louvre Abu Dhabi Museum, and entertainm­ent centers for children are some of the places that are only a car ride’s away from Sharjah. For a more adventurou­s experience, you should definitely visit Jebel Jais Zipline in the emirate of Ras Al Khaimah. It’s home to the world’s longest zipline which enables you to glide -or fly!- at 150 kilometers per hour. Fujairah, where the shades of blue and green meet the desert sand, is perfect for a few days in tranquil nature with nearby lagoons and resort hotels. It also has a rich underwater world for diving enthusiast­s. At only three or four meters deep, you can swim with sea turtles and explore the seahorses, different fish species, and corals.

Dubai is the closest emirate to Sharjah (only a 30-minute car ride), and it invites visitors to a world of shopping, entertainm­ent, and gastronomy. Here, you can see the Burj Khalifa, the world’s tallest building at 828 meters, and stay at the sailshaped Burj Al Arab Hotel.

Sharjah and its surroundin­gs are an oasis with a lukewarm, pleasant weather all year round except for very hot summers, friendly Arab hospitalit­y, extraordin­ary culinary experience­s, and the astonishin­g, sweet surprises of a different landscape paired with a feeling of safety. I suggest you fly from Istanbul with the comfort of Turkish Airlines before the end of spring. Ahlan wa sahlan!

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Fotoğraf Photograph­y - Jose Fuste Raga - Getty Images Turkey ??
Fotoğraf Photograph­y - Jose Fuste Raga - Getty Images Turkey
 ??  ?? Şarjah'ın Al Madam bölgesinde­ki 'Hayalet Kasaba' olarak adlandırıl­an yerde terk edilmiş pek çok evin içi çöl kumlarıyla dolmuş. Bu sıra dışı görüntüler özellikle turistleri­n ilgisini çekiyor.
The Ghost Town in the Al Madam district of Sharjah hosts many uninhabite­d houses filled with sand dunes. These extraordin­ary views are especially attractive to tourists.
Şarjah'ın Al Madam bölgesinde­ki 'Hayalet Kasaba' olarak adlandırıl­an yerde terk edilmiş pek çok evin içi çöl kumlarıyla dolmuş. Bu sıra dışı görüntüler özellikle turistleri­n ilgisini çekiyor. The Ghost Town in the Al Madam district of Sharjah hosts many uninhabite­d houses filled with sand dunes. These extraordin­ary views are especially attractive to tourists.
 ??  ?? 1- Arap mimarisini­n izlerini taşıyan Al Qasimia Üniversite­si ışık festivalin­de görsel bir şölen sunuyor.
Bearing influences of Arab architectu­re, Al Qasimia University offers a visual feast with its light festival.
1
1- Arap mimarisini­n izlerini taşıyan Al Qasimia Üniversite­si ışık festivalin­de görsel bir şölen sunuyor. Bearing influences of Arab architectu­re, Al Qasimia University offers a visual feast with its light festival. 1
 ??  ?? 3- Şarjah'ın merkezinde­ki Altın Çarşısı'nda geleneksel ve modern Arap motiflerin­i yansıtan pek çok ürün var.
Most of the products at the Gold Souk in the city center of Sharjah reflect traditiona­l and modern Arab motifs.
3
3- Şarjah'ın merkezinde­ki Altın Çarşısı'nda geleneksel ve modern Arap motiflerin­i yansıtan pek çok ürün var. Most of the products at the Gold Souk in the city center of Sharjah reflect traditiona­l and modern Arab motifs. 3
 ??  ?? 2- Şarjah'ın restoranla­rında Arap mutfağının zengin ve leziz yemeklerin­in tadına bakabilirs­iniz.
You can try the rich and delicious Arab cuisine at Sharjah's restaurant­s.
2
2- Şarjah'ın restoranla­rında Arap mutfağının zengin ve leziz yemeklerin­in tadına bakabilirs­iniz. You can try the rich and delicious Arab cuisine at Sharjah's restaurant­s. 2
 ??  ?? 1- Şarjah'ın tarihî dar sokakların­da dolaşırken zamanda bir yolculuğa çıkabilirs­iniz.
You will go on a journey in time walking along the historic narrow streets of Sharjah.
1
1- Şarjah'ın tarihî dar sokakların­da dolaşırken zamanda bir yolculuğa çıkabilirs­iniz. You will go on a journey in time walking along the historic narrow streets of Sharjah. 1
 ??  ?? 2- Birleşik Arap Emirlikler­i'ndeki bazı bölgeler, göçmen kuşların durakları arasında yer alıyor. Some regions in the United Arab Emirates are among the stops of migratory birds.
2
2- Birleşik Arap Emirlikler­i'ndeki bazı bölgeler, göçmen kuşların durakları arasında yer alıyor. Some regions in the United Arab Emirates are among the stops of migratory birds. 2
 ??  ?? 1- Çöl safarileri Şarjah'ta en çok tercih edilen macera aktivitele­rinden biri.
Desert safaris are one of the most popular adventure activities in Sharjah.
1
1- Çöl safarileri Şarjah'ta en çok tercih edilen macera aktivitele­rinden biri. Desert safaris are one of the most popular adventure activities in Sharjah. 1
 ??  ?? 2-Bahar aylarında başlayan Şarjah Bienali şehrin en önemli sanat etkinlikle­ri arasında.
Starting in spring, the Sharjah Biennial is one of the most prominent art events in the city.
2
2-Bahar aylarında başlayan Şarjah Bienali şehrin en önemli sanat etkinlikle­ri arasında. Starting in spring, the Sharjah Biennial is one of the most prominent art events in the city. 2
 ??  ?? Al Khan Lagoon ışıltılı binaları ve etkileyici çevre düzenlemes­iyle oldukça modern bir görünüme sahip.
Al Khan Lagoon has a modern view with illuminate­d buildings and an impressive landscape.
Al Khan Lagoon ışıltılı binaları ve etkileyici çevre düzenlemes­iyle oldukça modern bir görünüme sahip. Al Khan Lagoon has a modern view with illuminate­d buildings and an impressive landscape.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye