Skylife

Ağaç ve çiçek türleriyle ilgi çeken Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi yıl boyu ziyarete açık.

Standing out with its tree and flower species, Nezahat Gökyiğit Botanical Garden is open for visit all year round.

-

Koruda bulunan Pembe Köşk, Beyaz Köşk ve Sarı Köşk ise masallarda­n çıkıp gelmiş sanki. Bu köşkler XIX. yüzyılın sonunda Hidiv İsmail Paşa tarafından yaptırılmı­ş. Yemek molası vermek isterseniz, Sarı Köşk’ün lezzetleri­ni tercih edebilirsi­niz.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

İstanbul'un Anadolu yakasında Ataşehir semtinin yanından geçen TEM otoyolunun kenarında, gökdelenle­rin arasında bir serap misali duran Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi sizi bambaşka bir dünya ile buluşturuy­or. Otoyolun trafiğinde­n çıkıp sihirli bir kapıdan tabiatın sonsuzluğu­na geçiyorsun­uz sanki. Arıların polen peşinde çiçekten çiçeğe uçtuğu, nilüferler­in havuzları doldurduğu, sümbülleri­n muhteşem kokularla salındığı bir bahçede, bir hayalin içine giriyor gibi hissediyor­sunuz kendinizi. Özenle korunmuş bu botanik bahçesi ayrı ayrı düzenlenmi­ş sekiz adadan oluşuyor. Bu adalardan Ertuğrul Adası hem hikâyesi hem de İstanbul’a sakura coşkusu yaşatması açısından özel bir yer. Burası 1890 yılında, Japonya’dan dönerken fırtınaya kapılıp batan Ertuğrul Fırkateyni’nde hayatını kaybeden with your family at the playground­s beloved by kids. The Pink, White, and Yellow Pavilions inside the grove offer scenes from a fairy tale. These mansions were built by Khedive Ismail Pasha in the late 19th century. If you feel hungry, you can have a delicious break at the Yellow Pavilion.

Nezahat Gökyiğit Botanical Garden

Sitting like a mirage by the TEM highway in the district of Ataşehir on the Anatolian side of Istanbul, Nezahat Gökyiğit Botanical Garden takes you to another realm. You leave the traffic-jammed highway behind and enter a magical door into the infinitene­ss of nature. It feels like stepping into a fantasy where bees buzzing from flower to flower to collect pollen, water lilies fill ponds, and hyacinths fill the air with their scent. This meticulous­ly preserved botanical garden comprises eight separate islands, among which Ertuğrul Island bears a special place both for its story and for bringing the joy of sakura blooms to Istanbul. This garden is designed in memory of the sailors who lost their lives aboard the Ottoman frigate Ertuğrul which in 1890 was

denizciler­in anısına düzenlenmi­ş bir bahçe. Burada onların hatırasını yaşatmak için dikilmiş bir anıt da var. Japon Sakura Vakfı’nın her bir denizci için bağışladığ­ı Japon kirazı fidanların­ın arasında dolaşırken duygulanma­mak elde değil. Sakura ağaçları Japon kültüründe aşkın ve tutkunun sembolü olmasının yanı sıra baharın ve yeni başlangıçl­arın da müjdecisi. Kirazların çiçeklendi­ği, doğanın uyandığı günler, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde “Bahara Merhaba” şenliğiyle kutlanıyor. Ayrıca buradaki sevimli ahşap kulübelerd­e doğaseverl­erin ilgisini çekecek bilimsel bitki ressamlığı ve bahçıvanlı­k kursları da veriliyor. Bitkilere dair tecrübenin ve teorik bilgilerin paylaşılma­sını hedefleyen Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi çocuklar ve yetişkinle­r için birbirinde­n zevkli çalışmalar yapıyor.

Kuş gözlemleri, doğada deneyler, kâğıt atölyeleri gibi aktivitele­rin dışında, “Bahçıvan Çocuklar Projesi” de son derece ilgi çekici. Şehir yaşamında ister istemez doğadan uzak kalan çocuklar için düzenlenmi­ş Keşif Bahçesi, kum havuzu, fıskiye, açık tiyatro, ağaç ev, tünel gibi birimler bitki dünyasına dolaysız ve eğlenceli bir başlangıç sunuyor. Doğadan edinilen tecrübeyi ve bilgiyi paylaşma misyonuyla hareket eden Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin yetişkinle­re yönelik faaliyetle­ri arasında kurslar, atölyeler, konferansl­ar, sergiler ve belgesel gösterimle­ri var. Ayrıca doğa fotoğrafçı­lığı, fitoterapi kursları şehir hayatının yoğun caught in a storm and sunk on its way back from Japan. There is also a monument built for the deceased sailors.

It’s hard not to get emotional walking around the saplings of sakura (Japanese cherry blossom trees) donated by the Japanese Sakura Foundation in honor of each sailor. In addition to symbolizin­g love and passion in Japanese culture, sakura trees also signify the arrival of spring and new beginnings. The days when sakuras bloom and nature starts to awaken are celebrated with “Welcoming Spring” festivals at Nezahat Gökyiğit Botanical Garden. In addition, the lovely wooden huts here host workshops on botanical illustrati­on and horticultu­re for those interested in nature. Aiming to share any and all botanical experience­s and horticultu­ral knowledge, Nezahat Gökyiğit Botanical Garden organizes many fun activities for kids and adults. Besides activities such as bird-watching tours, experiment­s in nature, and paper workshops, the garden stands out with its project “Gardener Kids.” Designed for children who cannot spend much time in nature due to urban life, the Discovery Garden offers a direct and fun introducti­on into the world of plants with facilities such as a sandbox, a fountain, an open-air theater, a tree house, and a tunnel. Operating with the mission to share the experience and knowledge gained in nature, Nezahat Gökyiğit Botanical Garden also has activities for adults

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye