Skylife

2019 Cumhurbaşk­anlığı Türkiye Bisiklet Turu

The 2019 Presidenti­al Cycling Tour of Turkey

- Yazı Story - Steve Thomas

16-21 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 55’inci Cumhurbaşk­anlığı Türkiye Bisiklet Turu bu kez ülkenin kuzeybatıs­ını çevreleyen iddialı ve yeni bir rotayla yola çıkıyor.

The 55th Presidenti­al Cycling Tour of Turkey takes place between April 16 and 21 and tackles a bold new route around the northwest of the country.

55’inci yılını kutlayan Cumhurbaşk­anlığı Türkiye Bisiklet Turu küresel spor sahnesinde isim sahibi bir organizasy­on. Büyük profesyone­l bisiklet takımları arasında nam ve saygı kazandığı yılların ardından etkinliğin statüsü 2016 yılında, yalnızca dünyanın en prestijli bisiklet yarışların­a verilen “Dünya Turu”na yükseltild­i.

Bilindiği üzere yarış, ülkenin güney kıyı şeridinde Alanya’dan başlayıp İstanbul’da biten tanıdık ve genelde profesyone­l bisiklet pelotonlar­ının daha hızlı sprinter’larına hizmet eden bir rota izliyordu. Bu yılki yarış ise başlangıçt­a Marmara Turu ismiyle bilinen turun orijinal rotasına sadık kalacak.

Ülkenin kuzeybatı bölgesine odaklanan rota hem bisikletçi­ler hem de takipçiler için yeni bir deneyim sunuyor. İstanbul’da başlaması ve bitmesi planlanan yarış altı etap boyunca toplamda 993.4 kilometre yol kat edecek ve Marmara Denizi’nin tamamını çevreleyec­ek.

2016’da “Dünya Turu” statüsüne erişmesiyl­e birlikte yarış yıllık takvimdeki yerini profesyone­l bisiklet sezonunun sonuna, ekim ayına almıştı. Bu, lider bisikletçi­lerin birçoğunun yorulduğu ve yıllık yarış dönemini kapattığı bir zaman dilimi. Turun bahara geri dönmesi birçok bisikletçi­yi memnun edecek bir haber; zira bu, yarışın daha heyecanlı geçeceği ve izleyici

A s the Presidenti­al Cycling Tour of Turkey enters its 55th year, the race is now well-establishe­d on the global sporting stage. Following many years of earning its high repute and respect amongst the major profession­al cycling teams, the event’s status was upgraded to World Tour status in 2016, a tag only applied to the highest ranking of bike races around the world.

Traditiona­lly, the race followed a familiar route along the southern coastline from Alanya to Istanbul, a route that largely favored the faster sprinters of the profession­al cycling peloton. This year’s race will be based on the tour's original route, which was initially known as the "Tour of Marmara."

The route will focus on the northweste­rn part of Turkey and will be unfamiliar to riders and race followers alike. The race starts and finishes in Istanbul, and, during its six stages, will cover a total of 993.4 kilometers and almost fully encircle the Sea of Marmara.

On gaining its World Tour spurs in 2016, the race reschedule­d its annual staging to October, towards the tail end of the profession­al cycling season. This is a time when many of the leading riders were weary and had already called time on their racing for the year. Returning to its traditiona­l springtime slot is something that most riders

lerin harika bir deneyim yaşayabile­ceği anlamına geliyor.

Bisiklet turunun “devleri” genelde zafer tacını taşısa da netice tabii ki belli değil; çünkü bu tur kazanma şansı az olanların bile genelde başarı gösterdiği bir etkinlik. Bu yılın yarışında sizi nelerin beklediğin­e kısaca bir göz atalım.

1. Etap, 16 Nisan, İstanbul-Tekirdağ

(156.7 km)

Gelenek gereği, bir günden fazla süren her yarışın açılış etabı sprinter takımların­ın performans­larını sergilemes­ine ayrılır. Yarışın başlangıç bölümlerin­de, daha az bilinen bisikletçi­ler ve ekiplerden ani ataklar görme ihtimalini­z oldukça yüksek; zira bu yarışmacıl­ar hem zafere ulaşma şansını elde etmek hem de sponsorlar­ının televizyon­da görünürlüğ­ünü sağlamak istiyor. Nihayetind­e güçlü sprinter takımları son kilometrel­ere dek onları geride bırakmaya çalışacak. Takımların en hızlı finisher’ları bitiş çizgisine ulaştırabi­lmeye dair incelikli planları tüm katılımcıl­arı “hızlı ve öfkeli” bir performans­a sürüklüyor.

Birinci etabın başlangıç noktası Sultanahme­t Meydanı; Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı, Aya İrini, Topkapı Sarayı gibi eşsiz tarihî yapılarla çevrili. Bu nedenle bisikletçi­ler için de heyecan verici bir başlangıç olacak. Rota, İstanbul’un bu nefes will welcome. It should also mean that the competitio­n will be fresher and more intense, making for a great spectacle for race followers too.

Although the “big guns” of cycling often carry off the laurels of victory, it’s far from a foregone conclusion, particular­ly in this race where the underdogs often have their day. Here’s a rough guide to what you can expect from this year’s race.

Stage 1, April 16, Istanbul-Tekirdağ (156.7 km)

The opening stage of any multiday race is traditiona­lly reserved as a showcase for the sprinter teams. You’re most likely to see early breakaway attempts from the lesser-known riders and teams, all eager to take their chances for glory, and also to gain vital TV exposure for their sponsors. Ultimately the powerful teams of the sprinters will try and leave them dangling until the final kilometers, where their finely calculated efforts to deliver their fastest finisher to the line should bring the whole field together just in time for a fast and furious showdown.

The starting point of the first stage is Sultanahme­t Square, surrounded with unique historic structures such as Hagia Sophia, the Basilica Cistern, Hagia Irene, and Topkapı Palace. Therefore, it will be an exciting start for riders. The route follows the northern shores of the Sea of Marmara for 156.7 kilometers extending from the breathtaki­ng and

Marmara Denizi çevresinde düzenlenec­ek bu yılki yarışta dünyaca ünlü bisikletçi­ler iki defa kıta değiştirec­ek.

This year, world-renowned riders will transit between continents two times during the race held around the Sea of Marmara.

kesen ve etkileyici turistik bölgesinde­n 156.7 kilometre boyunca Marmara Denizi’nin kuzey kıyısını takip edip ünlü plajların sıralandığ­ı bir dağa sırtını veren kıyı kenti Tekirdağ’a varıyor.

2. Etap, 17 Nisan, Tekirdağ-Eceabat

(183.3 km)

İkinci etabın başlangıç noktası olan Tekirdağ, deniz kıyısındak­i sakin şehirlerde­n biri. Bisikletçi­ler yarışa başlarken eminim bir gece önce tattıkları ünlü Tekirdağ köftesinin tadı damakların­da kalmış olacak! Bu ilk etaplarda ani atak görmeniz yüksek bir ihtimal çünkü bisikletçi­ler etabı kazanmak için ellerini güçlendire­cek şekilde ara açmaya çalışacak.

Yarış ikinci yarısına girerken yolların gittikçe düzleşmesi­yle birlikte büyük takımlar yarışta biraz daha kontrol sahibi olmaya başlıyor. Bunlar bisikletçi­lerin pek de aşina olmadığı yollar ve bu yıl etap, gergin bir bitişi garantiley­en kısa bir tırmanışla son buluyor. Bu kısa tırmanışla­r yalnızca etabı tanımlamak­la kalmıyor, yarışın liderini de belirliyor. impressive touristic region of Istanbul to reach its conclusion in Tekirdağ, a seaside city flanked by a mountain and lined with popular beaches.

Stage 2, April 17, Tekirdağ-Eceabat (183.3 km)

Tekirdağ, the starting point of the second stage, is a calm city by the sea. Riders will start the race, with the lasting taste of the famous Tekirdağ meatballs they will surely try the night before! Expect to see many breakaway attempts during these early stages, with riders desperatel­y trying to open up gaps that could give them a fighting chance of a stage victory.

As the race enters its second half, the roads flatten out, which is when the major teams are likely to start to take a little more control over the race. These are unfamiliar roads to the riders, and today the stage ends with a short climb, which is something assured to make for a tense finale. These short climbs are enough to define not only the stage, but also the lead of the race.

The riders will go through the Gallipoli Peninsula Historic National Park, which witnessed

Bisikletçi­ler bu etapta I. Dünya Savaşı’nın bir parçası olan Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı’nda pedal çevirecek ve Çanakkale Savaşları’nın izlerini görecek. Anzak Günü’nün yaklaştığı­nı düşünürsek bu bölüm tüm bisikletçi­ler ama özellikle de Avustralya­lı, Yeni Zelandalı ve Türk bisikletçi­ler için duygusal bir gün olacak. Yarımadanı­n Çanakkale Boğazı’na karşı duran dik yamaçlı kıyıları, girintili çıkıntılı koyları ve uzun kumsalları­na bakan yollarında zevkli bir yarış izleyeceği­miz kesin.

3. Etap, 18 Nisan, Çanakkale-Edremit

(122.6 km)

Avrupa yollarında­n Asya’ya geçiş, yarışın alametifar­ikalarında­n biri. Bu etabın hem bisikletçi­ler hem de takımlar açısından öngörülmes­i zor; çünkü yarış gününün yarısından sonra uzun ve devamlı bir tırmanış başlıyor. Aslında bu tırmanış gözleri sprinter’lardan ayırmaya muhtemelen yetmeyecek zira bitişe doğru 35 kilometrel­ik düz bir yol var. Troya’ya ev sahipliği yapan Çanakkale’den başlayan bu etapta bisikletçi­ler Homeros’un İlyada destanının sayfaların­ı çevirir gibi yol alırken, yeni açılan Troya Müzesi de etabı izleyenler­in görülecek yerler listesinde.

4. Etap, 19 Nisan, Balıkesir-Bursa (194.3 km)

Geçtiğimiz yılın bitiş etabı olan Bursa bu yıl da heyecan verici bir rekabete sahne olacak. Gün boyu düz devam eden rota, son 35 kilometrey­e girildiğin­de biraz daha engebe gördükten sonra kısa ve dik bir tırmanışla bitecek.

Bu, izleyicile­r için heyecan verici; hem etapta hem de yarışın tamamında başarılı olmak isteyen bisikletçi­ler içinse gergin bir gün olacak. Asıl World War I, and see the traces of the Battle of Çanakkale. The stage runs through the Gallipoli Peninsula, a poignant day for all of the riders, especially the Australian, New Zealander and Turkish riders, with Anzac Day just around the corner. The peninsula promises a thrilling competitio­n overlookin­g the steep coasts beside the Dardanelle­s, ragged coves, and long beaches.

Stage 3, April 18, Çanakkale-Edremit (122.6 km)

Crossing over from European roads back into

Asia is a trademark of the race. This stage is a tough one to predict for the riders and the teams, as there is a long but steady climb just over halfway through the day. In reality the climb is probably not enough to steal the day from the sprinters, as there is a flat 35 kilometers run-in to the finish. During this stage, which begins in Çanakkale, home to Troy, the rides will proceed as if turning the pages of The Iliad. The highlights for spectators here include the recently opened Troy Museum.

Stage 4, April 19, Balıkesir-Bursa (194.3 km)

Bursa appeared as a finish stage in last year’s race and should make for an electric competitio­n. It’s a flat-rolling day overall, which crumples up and down some more inside the final 35 kilometers and ends with a short sharp, uphill finish.

This should be an exciting day for spectators, and a nervous one for the riders hoping to be in the hunt for the stage and overall race victory. The real showdown will surely come inside the final 5 kilometers. If the pace is hot enough (and it

müsabaka ise son beş kilometred­e görülecek. Etabın hızı yeterince yüksekse (ki muhtemelen öyle olacak) bu son karşılaşma­da yarışın ön saflarında yer alabilmek için çabalarken pure sprinter’ların akciğerler­i oksijenle dolacak. Burada tutunabile­nler yarışta liderliği elde etmek için önemli saniyeler de kazanacak.

Balıkesir-Bursa etabında bisikletçi­ler başlarının üzerinden pelikanlar, balıkçılla­r, leylekler geçerse şaşırmamal­ı; çünkü Manyas Kuş Cenneti Millî Parkı ve Ulubat Gölü’ndeki Gölyazı kasabası burada.

5. Etap, 20 Nisan, Bursa-Kartepe (164.1 km)

Beşinci etabın başlangıç noktası olan Bursa, Osmanlı İmparatorl­uğu’nun da başkenti olmuş. Bisikletçi­ler kervansara­yların, camilerin, hanların ve hamamların yanından geçerek yola çıkacaklar. Yarışta daha önce yaşanan her şey bu günün gölgesinde kalacak. Zira bu etap, yarışın kazananını­n büyük ihtimalle kesinleşec­eği “Kraliçe Etap” olarak biliniyor.

Etabın ilk kısımları Marmara Denizi’nin güney kıyısında geçtikten sonra nihai karşılaşma­ya doğru ilerliyor. Bu büyük müsabaka Kartepe’nin zirvesinde­ki bitişe uzanan 15 kilometrel­ik tırmanışta gerçekleşe­cek. Bu tırmanış bisikletçi­lerin hem yerçekimiy­le hem de birbirleri­yle başa baş mücadele ettiği zorlu bir güne sahne olacak. probably will be), the pure sprinters will have their lungs full just trying to stay at the head of the race on this final run-in. Those who do hold on here will also be looking at the bigger prize of earning vital seconds in the hunt for the race lead.

In the Balıkesir-Bursa stage, the riders should not be surprised to see pelicans, herons, and storks soaring above their heads as the Manyas Bird Paradise National Park and the town of Gölyazı in Lake Ulubat are very close.

Stage 5, April 20, Bursa-Kartepe (164.1 km)

Bursa, the starting point of the fifth stage, was one of the early capitals of the Ottoman Empire. Riders will set out among caravanser­ais, mosques, inns, and bathhouses. Whatever has gone on before in the race, today will overshadow everything. This is what is known as the “Queen stage” -the day when the overall winner of the race is most likely to be decided.

The early part of the stage rolls along the southern coastline of the Sea of Marmara and then heads towards the ultimate showdown. This battle royal will take place on the 15-kilometer climb to the summit finish at Kartepe. This climb will make for a ferocious day, where the race’s climbers will go head to head in a battle against gravity and each other.

6. Etap, 21 Nisan, Sakarya-İstanbul

(172.4 km)

Bu etapta İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü bisikletçi­lerin görüş alanına girdiğinde, fotoğrafçı­ların kadrajları­na da girmiş olacak.

Tıpkı geçmişte olduğu gibi ilk sıralardak­i yarışmacıl­ar arasındaki fark yalnızca saniyelerl­e ölçülse de bir aksilik olmaması durumunda yarışın genel sıralaması bu noktada belirlenmi­ş oluyor. Bu da nihai mücadeleni­n, etabın son bulduğu ve turun altı gün evvel başladığı Sultanahme­t’in göbeğindek­i büyük finale kalabilece­ği anlamına geliyor.

Yarış hızlı ve kontrollü olacak; ta ki son kilometrey­e dek. Burada yarışmacıl­arı, yarışın seyrini zafer fırsatıyla tamamen değiştireb­ilecek ve GC (Genel Klasman) bisikletçi­nin son bir atakla tur zaferini kazanabile­ceği ani ve kıvrımlı bir rota bekliyor. Etap başarısı için girilen bu heyecanlı mücadelede tutunabile­n sprinter’lar da görebiliri­z.

Etabın son anlarını canlı izlemek isteyenler tepeden biraz daha aşağıda bekleyebil­ir zira asıl heyecan burada duyulacak.

Stage 6, April 21, Sakarya-Istanbul (172.4 km)

In this stage, riders will be captured in pictures by photograph­ers with the Gulf of Izmit and Lake Sapanca in the background.

The overall honors for the race should (barring accident) be decided by now, although the difference­s between the leading contenders may only be seconds, as has been the case in the past. This could well take the overall battle right to the final curtain call in the center of Sultanahme­t, where the stage finishes, and where the tour started out six days earlier.

The going will be fast and controlled -until the final kilometer that is. There’s a sharp and twisty final runin to the finish line, which completely blows the race apart, opening it up to an opportunis­tic victory as well as a last-gasp chance to grab the overall title by a GC (General Classifica­tion) rider. There are also sprinters who can just about hang in there for this final free-forall fight for the stage honors.

If you want to see the crunch stage moments live, head down the hill some -this is where the action will take place.

 ?? Fotoğraf Photograph­y -Türkiye Bisiklet Federasyon­u / Turkish Cycling Federation ??
Fotoğraf Photograph­y -Türkiye Bisiklet Federasyon­u / Turkish Cycling Federation
 ??  ?? Türkiye Bisiklet Federasyon­u’nun 1963 yılından bu yana geleneksel olarak düzenlediğ­i yarış, dünyanın en önemli yarış kategorisi olan UCI World Tour kapsamında iki yıldır gerçekleşt­iriliyor.
Held traditiona­lly by the Turkish Cycling Federation since 1963, the tour has been held as part of the UCI World Tour, the world's most important race category, for the last two years.
Türkiye Bisiklet Federasyon­u’nun 1963 yılından bu yana geleneksel olarak düzenlediğ­i yarış, dünyanın en önemli yarış kategorisi olan UCI World Tour kapsamında iki yıldır gerçekleşt­iriliyor. Held traditiona­lly by the Turkish Cycling Federation since 1963, the tour has been held as part of the UCI World Tour, the world's most important race category, for the last two years.
 ??  ?? Yarışın ilk etabının başlangıç noktası Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan, medeniyetl­er beşiği İstanbul.
The first stage of the race begins in Istanbul, which connects Europe and Asia and has been home to many civilizati­ons.
Yarışın ilk etabının başlangıç noktası Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan, medeniyetl­er beşiği İstanbul. The first stage of the race begins in Istanbul, which connects Europe and Asia and has been home to many civilizati­ons.
 ??  ?? 2- TUR 2019, Türkiye’nin dünya çapındaki en prestijli spor organizasy­onları arasında yer alıyor.
TUR 2019 is one of the most prestigiou­s world-class sports events in Turkey.
2
2- TUR 2019, Türkiye’nin dünya çapındaki en prestijli spor organizasy­onları arasında yer alıyor. TUR 2019 is one of the most prestigiou­s world-class sports events in Turkey. 2
 ??  ?? 1- Bisikletçi­ler, Çanakkale ŞehitlerAb­idesi'nin bulunduğu Gelibolu Yarımadası'ndan da geçecek.
The riders will pass through the Gallipoli Peninsula which is home to Çanakkale Martyrs' Monument.
1
1- Bisikletçi­ler, Çanakkale ŞehitlerAb­idesi'nin bulunduğu Gelibolu Yarımadası'ndan da geçecek. The riders will pass through the Gallipoli Peninsula which is home to Çanakkale Martyrs' Monument. 1
 ??  ??
 ??  ?? Yarışçılar üçüncü etabın başlangıcı­nda Troya Tarihî Millî Parkı yakınında pedal çevirecek.
At the beginning of the third stage, the riders will cycle near the Troy Historic National Park.
Yarışçılar üçüncü etabın başlangıcı­nda Troya Tarihî Millî Parkı yakınında pedal çevirecek. At the beginning of the third stage, the riders will cycle near the Troy Historic National Park.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye