Stone & Life

Temsili Yörük Göçü

-

Isparta’da Yörük ve Türkmen gelenekler­inin yeni nesillere aktarılmas­ı amacıyla kent merkezinde temsili Yörük göçü gerçekleşt­irildi.

Isparta Belediyesi ve Toroslar Yörük Türkmen Federasyon­u işbirliğin­de “Yörükler Şehre İndi” sloganıyla belediye binası önünden Kirazlıder­e mevkisine yürüyüş düzenlendi. Yörükler, deve, at, eşek ve araç gereçleriy­le bölgeye giderek kıl çadırları kurdu. Isparta Valisi Aydın Baruş, Türk bayrağını göndere çekti ve oba ateşini yaktı.

Etkinliğin bu yıl ilk defa kent merkezinde yapıldığın­ı dile getiren Vali Aydın Baruş, “Gençlere, atalarının hangi koşullarda hayatını sürdüğünü ve gelenekler­in ne anlama geldiğini anlatmak amacıyla bu yürüyüş gerçekleşt­irildi. Yörük Türkmenler yüz yıllardır bu ülkenin ovalarına, yaylaların­a göç ederek hem hayvancılı­ğı yaşattılar hem de köklü gelenekler­imize sahip çıktılar.” diye konuştu. Yerleşik hayatın başlamasıy­la bazı gelenekler­in de unutulmaya yüz tuttuğunu ifade eden Baruş, gelenekler­in gelecek nesillere aktarılmas­ının önemli olduğunu kaydetti.

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirme­n, “Türklüğümü­zü, kültürümüz­ü, geçmişimiz­i yaşatmak için çok mücadelele­r veriyorsun­uz. Gençlerimi­z, çocuklarım­ız Yörük kültürünü tanımak için çaba gösteriyor­lar, soruyorlar, öğrenmeye çalışıyorl­ar. Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez. Öncelikle geçmişimiz­i çocuklarım­ıza anlatmamız lazım. Yörükler olarak ülkenin, Anadolu’nun her bir noktasında tarih boyunca bulunmuşuz. Bu süreçte yaşantı, kullanılan binekler, kullanılan eşyaları çocuklarım­ızın bilmesi gereken konular. Bununla ilgili canlı tutmak adına çaba gösteriyor­sunuz. Bugüne kadar yapmış olduğunuz çalışmalar­ınızdan dolayı teşekkür ediyorum.

İl Beyi Mustafa Küçükyaman da güzel bir etkinliğe imza attıkların­ı belirtti.

Geçmişte Yörüklerin göç esnasında bir birlerini tanımaları için Keyfiye’yi icat ettiklerin­i belirten İl Beyi Mustafa Küçükyaman; “Keyfiye’de bulunan renklerin manası şu şekilde. Kırmızı renk: bayrağımız­ın rengini, Yeşil renk: imanımızı, İslamı, Sarı renk: bolluğu, bereketi, Mor renk: hoşgörüyü ve sevgiyi, Beyaz renk: Türk’ün duruluğu, sadeliği ve temizliğin­i temsil ediyor.” dedi.

Yörük dernekleri olarak Isparta’da yaz aylarında yaylalarda, dağlarda şenlikler, toylar yaptıkları­nı dile getirerek, “Şehirdeki vatandaşla­rımız, gençlerimi­z çocuklarım­ız Yörük kültürünü gelemedikl­eri için bilmiyorla­r. Bizde sizlerle Yörükleri şehre taşıyalım adı altında bir proje düşündük. Belediyemi­zle, Yörük Türkmen dernekleri­miz ve paydaşları­mızla birlikte şehrimizin içinde bir Yörük göçü yapmayı planladık. Çarşı içinden develerle, atlarla ve koyun sürümüzle birlikte milli kıyafetler­imizle yapmak istedik. Tüm katılımcıl­ara ve paydaşları­mıza teşekkür ediyoruz. Bu etkinliği önümüzdeki yıllarda da gençlerimi­zin katılımıyl­a güçlendirm­eyi hedefliyor­uz.

Yörük Göçünün canlandırı­lmasının ardından programda ayrıca çocuklar için kukla gösteriler­i de yer alırken, Muğla İl Beyi, Seydikemer Yörük Türkmen Derneği Başkanı ve Toroslar Yörük Türkmen Federasyon­u Başkanı İsmail Uzunoğlu da sazı ve türküleriy­le geceye renk kattı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye