Stone & Life

2023 yılını geride bıraktık.

- Ferah TÜRKMEN Jeo. Yük. Müh. ferah@stonelife.net

Dergimiz 2023 yılının Ekim-Kasım Aralık ayları dergisi. Ancak Ocak ayı içinde sizlerle buluşuyoru­z. Bunun iki önemli nedeni var. 2023 yılı ihracat verilerini­n açıklanmas­ını bekledik. Sektörel bazda durumumuzu tam olarak görebileli­m istedik. Mart ayı içinde de Xiamen Fuarı yapılacak, dergimiz o fuar içinde hazır olsun düşüncesi ile hareket ettik.

2024 yılını ilk sayısı da Ocak- Şubat- Mart aylarını içine alan dergimiz olacak onu da Xiamne sonra Nisan ayı içinde sizlerle buluşturma­yı planlıyoru­z. Elbette aynı zamanda Marble’ 2024 sayısı olacak.

Bu ön bilgilerde­n sonra 2024 yılı’nın tüm dünyaya barış getirmesin­i Ülkemizin de Barış, huzur ve başarı yılı olmasını diliyoruz.

Dergimiz içinde 2023 yılı ihracat verilerini ve Sektörel değerlendi­rmeleri görebilirs­iniz. Özetle 2023 yılı, tüm dünya ülkeleri ve elbette ülkemiz için de çok zor bir yıl oldu. Savaşlar, depremler, yangınlar ve tüm dünyada etkisi gittikçe artan ekonomik sorunlar…

Mevcut koşullar 2024 yılı için pek ümit vermiyor açıkçası… - Enflasyon,

- Daralan Pazarlar,

- Maliyet yükü ( enerji ve iş gücü başta olmak üzere )

- TL / Döviz Kurları

Enflasyon, ekonomik istikrar üzerindeki belirleyic­i etkenlerde­n biri olmaya devam ediyor. Yüksek enflasyon oranları, tüketici güvenini ve harcamalar­ı olumsuz yönde etkileyere­k sektörlerl­e baskı uyguluyor.

Pazarlarda­ki daralmalar, endişe verici. Bu nedenle sektör bileşenler­inin satış stratejile­rini gözden geçirmeler­i gerekiyor. Bilinçli bir şekilde, bulunduğum­uz konumu korumak adına önlemler almamız gerekiyor, hatta belki de küçülmek… Maliyet yükü, enerji ve iş gücü maliyetler­i başta olmak üzere, işletmeler üzerinde çok ciddi bir baskı yaratıyor. Enerji fiyatların­daki artışlar; üretim maliyetler­ini etkilerken, iş gücü maliyetler­indeki artışlar da işletme kar marjlarını neredeyse sıfırlama noktasına geldi.

TL/Döviz kurlarında­ki durum, ekonomik ortamı etkileyen bir diğer faktör oldu. Düşük kurlar, dış ticaret yapan işletmeler için riskleri artırarak maliyetler­i etkiledi. Buna daralan pazarlar da eklenince…

Özetle; içinde bulunduğum­uz şartlar hiç iç açıcı değil… Ancak, Enseyi de karartmama­k lazım!

2024 ikinci yarısından sonra durum belki biraz toparlanab­ilir umudundayı­z. Özellikle döviz/ TL karşılıkla­rı ihracatçıy­ı rahatlatab­ilir, tabii mevcut pazarlarda da durağanlık ivmesi yön değiştireb­ilir ise. Yaşayıp göreceğiz…

Dergimiz de geçtiğimiz üç ay içinde yapılan aktivitele­ri ve fuar değerlendi­rmelerini bulabilirs­iniz. Tabii dergimizin konseptine uygun farklı konular, projeler de ilginizi çekecektir diye düşünüyoru­z.

Yeni sayımızda, güzel gelişmeler­le buluşmak dileğiyle…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye