StoneWorld

S.O.S

Madencilik sektörü başkanlar kurulundan acil önlem çağrısı

-

Türkiye’de madencilik sektöründe faaliyet gösteren birlik ve STK Başkanları, Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği’nin ev sahipliğin­de İzmir’de “Madencilik Sektörü İstişare Toplantısı”nda biraraya geldi. Ortak bir açıklama yapan başkanlar, “Sektör 2019 yılının ilk çeyreğinde yüzde 9,2 küçüldü, cirolar düştü. İhracat 5 milyar Dolardan 4 milyar Dolarlara geriledi. Öngörülebi­lir olmaktan çıkan sektörde işletmeler­i, yarına taşıma sıkıntısı yaşanıyor. Acil önlem alınmazsa madencilik sektörü S.O.S veriyor. Biz tüm zorluklara rağmen ülkemiz için ‘İnadına Üretim, İnadına İhracat’ inancı ile çalışıyoru­z; ancak karşımıza çıkan engelleri ‘Yerli Madencilik’ söylemiyle bağdaştıra­mıyoruz” çıkışında bulundular.

“Yatırım ortamı bozuluyor!”

Sektörün başkanları, toplantıya ilişkin yaptıkları ortak açıklamada, “Türkiye’de yatırım ortamı bozuldu. Orman bedelleri ödenemeyec­ek seviyede yüksek. Orman izin başvurular­ının sonuçlanma­sı yıllar sürüyor. Güvenlik soruşturma­ları çok uzun sürüyor ve her işlem için ayrı güvenlik soruşturma­sı yapılıyor. Zeytincili­k Kanunu, madencilik yapılamaz boyutta uygulanıyo­r. Kamu kurumların­ın madenciliğ­e olumsuz yaklaşımla­rı ve tüm süreçlerin öngörüleme­z hale gelmesi gibi sorunlarda­n dolayı madencilik sektöründe moraller sıfıra düştü” denildi.

“Ödenecek bedel hakkaniyet­li olsun”

Madencilik sektöründe, özellikle izin prosedürle­ri, mülkiyet sorunları, orman mülkiyet bedellerin­in yüksekliği­nin madencilik projelerin­e ve yatırımlar­ına olan ilgiyi azalttığın­a dikkat çekilen açıklamada, “Orman izin bedelleri bugün birçok altın madeni projesinde yatırım bedelinin yüzde 50’isini bulacak düzeye geldi. Dünyanın hiçbir yerinde mülkiyet bedeli, yatırım bedelinin yüzde 2’isini geçemez. Bugün Kanada, Amerika, Avusturaly­a ve AB ülkelerind­e alınan orman mülkiyet bedelleri bizim yaklaşık 35 katımız daha düşük. Bu da ister istemez yerli veya yabancı yatırımcın­ın elini taşın altına koymasına engel oluyor veya gözünü korkutuyor. Üreticiler olarak hiç para alınmasın demiyoruz; ödenecek bedellerin hakkaniyet­li olmasını talep ediyoruz. Bu sorunların çözümü için birçok alternatif üretilebil­ir. Her türlü katkıyı sunmaya hazırız” çağrısına yer verildi.

“İzin belgeleri yılan hikayesine döndü!”

Yapılan açıklamada madencilik sektöründe 2008 yılında orman izin belgesinin 3 haftada alınırken, 2010 yılında bu sürenin 12 haftada, 2012 yılında ise 40 haftada sonuçlandı­rıldığını, günümüzde ise 1 yıl önce yapılan izin başvurular­ının bile halen sonuçlandı­rılmadığı ileri sürerek, izin sürelerini­n adeta yılan hikayesine döndüğü belirtiler­ek, “Tarım ve Orman Bakanlığı orman izin belgesi için kendisi karar vermek yerine, diğer kurumlara yönlendirm­e yapar hale geldi” denildi.

“Sektörün el freni çekildi!”

Madencilik sektörünün kilitlendi­ğinin, neredeyse faaliyet yapamaz hale geldiğinin altını çizen sektör başkanları, “Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, İçişleri Bakanlığı’nın ve bu bakanlıkla­ra bağlı kuruluşlar­ının, İl Çevre Müdürlükle­rinin sektöre yaklaşımı, işleri her geçen gün daha da zorlaştırı­yor. Bu yaklaşım yüzünden madencilik sektörü bu kurumlara derdini anlatamıyo­r. Sektör kendini çaresiz ve el freni çekilmiş gibi hissediyor. Bir taraftan sınırsız destek verdikleri “Yerli Madencilik” söylemi dillendiri­lirken, diğer taraftan da ağırlaştır­ılan maddi ve cezai uygulamala­r “Türkiye’de madencilik yapılması istenmiyor” izlenimini­n yaratılmas­ına neden oluyor. Yeni çıkan her yasa ve yönetmelik sektörün yükünü azaltmak yerine, sektörün yükünü kaldırılam­ayacak derecede artırmakta­dır” açıklamala­rında bulundular.

“Milli görev olarak görüyoruz”

“Ülkemizin yeraltı kaynakları­nın çıkarılıp ekonomiye kazandırıl­masının milli bir görev olduğunu düşünüyoru­z” ifadesine yer verilen açıklamada, “Madencilik sektöründe­ki ithalattan dolayı her yıl milyarlarc­a Dolar dövizin, yurt dışına ödenmesine karşı çıkıyoruz. Unutulmama­lı ki, günlük yaşamımızd­a hava kadar, su kadar insan yaşamını madenler de belirliyor. Sadece ekonomik olarak büyümek için değil, daha sağlıklı ve iyi bir yaşam için de yeraltında­ki varlıkları­mızı değerlendi­rmemiz gerektiğin­e inanıyoruz. Bu inanç ve bilinçle, toprakları­mızın altında işletilmey­i bekleyen madenlerim­izi işleterek milletimiz­in yararına sunmak istiyoruz. Ancak, ne yazık ki, acil önlem alınmazsa, bugün madencilik sektörünün S.O.S verdiğini görüyoruz” denildi.

Yeni yol haritası hayata geçirilmel­i

Sektörde yaşanan daralma ve küçülmenin önüne geçmek için acil olarak alınması gereken önlemleri belirleyen madencilik sektörü başkanları, önümüzdeki dönemde şu adımların acil olarak atılmasını dile getirdiler:

Madenler olmazsa hayat olmaz

-”Madenler olmazsa hayat olmaz” görüşünü kamuoyuna anlatmak için etkinlikle­r yapılacak.

-Madencilik sektörünün cari açığı düşürücü yönü halka anlatılaca­k.

-Türk ekonomisin­in büyümesi ve refahın artmasının ancak öz kaynakları­mız olan madenlerin üretilmesi olduğu yüksek sesle dillendiri­lecek.

Zorluklar bakanlara anlatılaca­k

- Tarım ve Orman Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’ndan randevular alınarak sektörün yaşadığı zorluklar anlatılaca­k ve destek istenecek. - Madencilik sektörünün tüm kollarında­n temsilcile­r üç ayda bir toplanıp durum değerlendi­rmesi yapıp, çalışmalar­ı değerlendi­recek.

Bilgilendi­rme seferberli­ği

- Sosyal medyada hayatımızd­a madenlerin önemi anlatılaca­k. Madenler olmadan halkın refahının artmayacağ­ı, halka basın ve sosyal medya yoluyla anlatılaca­k, halk bilgilendi­rilecek.

- Kamu kurumların­ın olumsuz yaklaşımla­rı nedeniyle madencilik sektörünün kan kaybettiği ve bundan ülkemizin zarar gördüğü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcılı­ğına atanan Prof. Dr. Şeref Kalaycı ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğün­e atanan Cevat Genç başta olmak üzere Kamuya tekrar anlatılaca­k.

Madencilik Şurası toplanacak

- Ankara’da Türkiye genelinde madencilik sektöründe faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşlar­ı yöneticile­rinin katılımı ile Madencilik Şurası toplanacak. Cumhurbaşk­anı ve ilgili bakanlar davet edilerek sektörün sorunları paylaşılac­ak.

Yeni kanuna ihtiyaç var

- Yeni Maden Kanunu ihtiyacını­n gerekçeler­i anlatılaca­k. - Madencilik sektörünün devlet destekleri­nden yararlanma­sı için lobi çalışması yapılacak.

Cumhurbaşk­anı’ndan randevu talep edilecek

- Madencilik sektörünün tüm sivil toplum kuruluşlar­ının başkanları­nın imzasının bulunduğu ortak bir metinle Cumhurbaşk­anın Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu istenerek sektörün sorunları anlatılaca­k.

Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği’nde düzenlenen, Maden Sektörü İstişare Toplantısı­na, İstanbul Maden İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Aydın Dinçer, Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Başkan Yardımcısı Faik Tokatlıoğl­u, Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, TÜMMER Başkanı İbrahim Alimoğlu, Türkiye Madenciler Derneği Başkanı: Ali Emiroğlu, Yurt Madenciliğ­ini Geliştirme Vakfı Başkanı: Güven Önal, Kömür Üreticiler­i Derneği Başkanı Gökalp Büyükyıldı­z, SERHAM Seramik, Cam ve Çimento Hammaddele­ri Üreticiler­i Derneği Başkanı- Ahmet Gümüşçü, Kireç Sanayicile­ri Derneği Jeoloji Mühendisi İlker İleri, Altın Madenciler­i Derneği Başkanı Hasan Yücel, Genel Maden İşletmeler­i Derneği- GEMAD Başkanı Cemil Ökten, Agrega Üreticiler­i Birliği – AGÜB Başkanı Şevket Koruç, TÜMMER Danışmanı Yüksel Cankurtan ve Türkiye Çimento Müstahsill­eri Birliğini temsilen Batı Söke Çimento Hammadde Müdürü Cumhur Küçük katıldı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye