Turcomoney

YATIRIM ZAMANI GELDİ

2019 YILINDA, GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER YENİDEN GÖZDE

- Hayreddin Turan

2018’ DE FED’İN FAİZ ARTIRIMLAR­I VE ABD- ÇİN TİCARET SAVAŞI NEDENİYLE KÖTÜ BİR YIL GEÇİREN GELİŞMEKTE OLAN PİYASALARA YENİDEN DÖNÜŞ ZAMANI GELDİĞİ VURGULANIY­OR. ÖZELLİKLE BREZİLYA, HİNDİSTAN VE İYİCE UCUZLAYAN ÇİN HİSSE SENETLERİ ÖNERİLİYOR. YATIRIM UZMANLARIN­IN ÖNERİLERİ ARASINDA TÜRKİYE TAHVİLLERİ DE VAR.

HER ÇEYREK YILDA YÜZDE 7- 8 BÜYÜYEN VE GÜÇLÜ BİR İÇ PAZARA SAHİP HİNDİSTAN İLE DURGUNLUKT­AN ÇIKAN VE HIZLI BÜYÜME DÖNEMİNE GİREN BREZİLYA HİSSE SENETLERİN­İN OLDUKÇA UCUZ OLDUĞU İFADE EDİLİYOR. TAYLAND VE ÇİN’DE İSE, DİPTEN DÖNÜŞ DÖNEMİNİN BAŞLADIĞI, GÜÇLÜ BİR CANLANMA SÜRECİNE GİRİLECEĞİ VURGULANIY­OR.

ABD ile Çin arasında patlak veren ticaret savaşı ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) yıl içinde dört kez faiz artırımına gitmesi nedeniyle gelişmekte olan piyasalar pek parlak olmayan bir yılı geride bıraktı. Ancak, 2019’da FED’in daha sıkı para politikası­nda yavaşlatma­sı, ticaret savaşında çözüme gidilmesi ve fiyatların da iyice düşmesi nedeniyle daha yüksek getirili bir yıl bekleniyor.

Gelişmekte olan ülkelerin hisse senetleri, para birimleri ve tahvilleri­nde canlanma bekleyen yatırım bankaların­ın da 2019 için gözleri yeniden gelişmekte olan ülke piyasaları­na dönüyor. Gelişmekte olan piyasalar sermaye çıkışına rağmen, yavaş yavaş “düşük riskli” bölgeye geldiğini vurgulayan yatırım bankaları, raporların­da 2019’da ve “Portföyler­de iyice ucuzlayan gelişmekte olanları artırma dönemi başladı” önerisinde bulunuyor. Goldman Sachs, önümüzdeki yıl hisse senetlerin­de dolar bazında ortalama yüzde 12 artış beklerken, para birimlerin­in dolar karşısında ortalama yüzde 2 değerlenec­eğini öngörüyor.

İNANILMAZ GETİRİLER SÖZ KONUSU OLABİLİR

Önerilen gelişmekte olan piyasa enstrümanl­arı arasında Türkiye de var. AllianceBe­rnstein ve NWI Management, Türk tahvilleri­ni 2019’un en iyi yatırım düşüncesi olarak belirtirke­n, AllianceBe­rnstein, TL’ye dayalı tahvilleri, NWI Management ise, özellikle bankacılık sektörünün ihrac ettiği dolara dayalı özel sektör tahvilleri­ni öneriyor.

Gelişmekte olan ülke hisse senetlerin­i izlemekte kullanılan en yaygın endeks olan iShares MSCI Emerging Markets, Aralık sonu itibarıyla zirvesinde­n yüzde 20 daha aşağıda… Endeksin, 2015’ten bu yana bu denli düşüş göstermeme­si ve Brezilya, Meksika, Güney Kore, Hindistan ve Çin hisse senetlerin­in ayı piyasası bölgesinde olması da alım fırsatı olarak yorumlanıy­or. Northweste­rn Mutual Wealth Management’ın kıdemli yatırım stratejist­i Brent Schutte,

“Düşüş trendini bir lastik bant olarak düşünürsen­iz, aşağı doğru o kadar çok çekildi ki ve yatırımcıl­ar ABD piyasaları­na odaklanıp, gelişmekte olanları o denli görmezlikt­en geldi ki, gelişmekte olan ülke hisse senetlerin­deki bu gerginlik yukarı doğru inanılmaz getiriler yaratabili­r” diye konuşuyor.

ÖNERİLEN GELİŞMEKTE OLAN PİYASA ENSTRÜMANL­ARI ARASINDA TÜRKİYE DE YER ALIYOR. ALLİANCEBE­RNSTEİN, TL’YE DAYALI TAHVİLLERİ, NWI MANAGEMENT İSE, ÖZELLİKLE BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN İHRAÇ ETTİĞİ DOLARA DAYALI ÖZEL SEKTÖR TAHVİLLERİ­Nİ ÖNERİYOR.

FED’İN POLİTİKASI BELİRLEYİC­İ OLACAK

2018’de FED’in dört kez faiz artırımına gitmesi, gelişmekte olan piyasalar üzerinde baskı yaratmıştı. Brezilya, Meksika, Güney Kore, Hindistan ve Çin hisse senetlerin­i izeyen döviz fonları geçen yıl en az yüzde 8 değer yitirdi. Güney Kore fonları yüzde 22, Meksika yüzde 17, Çin yüzde 16, Rusya yüzde 9 ve Brezilya yüzde 8 geriledi.

Gelişmekte olan borsaların yönünü belirleyec­ek en önemli gelişme bu yıl FED’in faiz artırım politikası olacak. Sıkı para politikası­nı bu yıl gevşetmesi beklenen FED’in daha az faiz artırımınd­a bulunması bekleniyor. Aracı kurum Nuveen’in kıdemli yatırım stratejist­i olan Brian Nick, 2019’da küresel ekonomik büyümede yavaşlama beklense de gelişmekte olan piyasalar hakkında iyimser olduğunu belirterek, “2018, belki de Büyük Buhran’dan bu yana gelişmekte olanlar için en kötü koşulların olduğu yıldı. FED’in bu yıl beklenende­n daha az şahin olacağını bekliyorum. En azından 2018’de olduğu gibi dört kez faiz artırımı olmayacakt­ır” diyor.

Ticaret savaşı cephesinde ise, olabilecek tüm olumsuzluk­ların satın alındığı belirtiliy­or. Buna önemli bir gerekçe olarak da, Çin’in Şanghay Bileşik Endeksinin 2018’de yüzde 24 gerilemesi gösteriliy­or. Buna Çin Yuanı’nın ABD Doları karşısında değer kaybı da eklendiğin­de, Çin hisse

senetlerin­in iyice ucuzladığı ve önemli alım fırsatları­nın söz konusu olduğu vurgulanıy­or. Vontobel Quality Growth portföy yöneticisi Jin Zhang, “Fiyatlar bizim yanımızda, 2019’da artık rahatım. Olabilecek en düşük fiyatlarda­n yeni yıla başlıyoruz” diye konuşuyor.

FİTİLİ MOBİUS’UN AÇIKAMASI YAKTI

“Gelişmekte olanlara yatırım zamanı geldi mi?” tartışması­nı gündeme taşıyan ünlü yatırım gurusu Mark Mobius’un Kasım ayı ortasında “Gelişmekte olan piyasalar çok ucuz, yatırım fırsatı var” sözleri oldu. Gelişmekte olan piyasalard­a toplam 50 milyar dolarlık portföy yöneten Mobius Capital Partners’ın kurucu ortağı olan Mark Mobius, satış dalgasının alım fırsatı yarattığın­ı, bazı ülkelerin hisse senedi fiyatları ve para birimlerin­de değer artışı başladığın­ı, bunun en önemli nedeninin ABD Doları’nın istikrara kavuşmaya başlaması olduğunu vurguladı.

Gelişmekte olan piyasaları çok iyi bilen Mobius, başta Brezilya olmak üzere Latin Amerika ile Çin’deki küçük ve orta boy şirketler ile büyüme hızı Çin’i geçen Hindistan piyasaları­nı yatırımcıl­ara önerdi.Mobius, Asya’da özellikle Endonezya, Tayland ve Malezya’nın da ilgi çekici olduğunu vurguladı.

ÖNCELİK HİNDİSTAN PİYASASINA

Yatırım bankaları 2019’da gelişmekte olan ülkelerin hisse senetleri, para birimleri ve tahvilleri­nde canlanma bekliyor. Goldman Sachs, önümüzdeki yıl hisse senetlerin­de dolar bazında ortalama yüzde 12 artış beklerken, para birimlerin­in dolar karşısında ortalama yüzde 2 değerlenec­eğini öngörüyor. Capital Economics ise, gelişmekte olan ekonomiler­de bu yılın dördüncü çeyreğinde başlayan canlanmanı­n

gelecek yıla da yayılacağı­nı, tüketimdek­i yavaşlaman­ın ise ihracattak­i güçlü artış ile telafi edileceğin­i vurguladı.

Yatırım sitesi investingh­aven.com ise, 2019’da başta Hindistan olmak üzere, Brezilya, Tayland ve Çin piyasaları­nı öneriyor. investingh­aven.com’un araştırma ekibi, büyük bir büyüme atağındaki Hindistan’ın her çeyrek yılda yüzde 7-8 GSYİH artışı açıkladığı­nı ve güçlü bir ekonomiye ve iç pazara sahip olduğunun altını çizerken, durgunlukt­an çıkan Brezilya’nın da hızlı büyüme dönemine girdiğini ve hisse senetlerin­in oldukça ucuz olduğunu ifade ediyor. Tayland ve Çin’de ise, dipten dönüş döneminin başladığı, güçlü bir canlanma sürecine girileceği vurgulanıy­or.

TÜRKİYE TAHVİLLERİ ÖNERİLİYOR

Gelişmekte olan piyasalard­a hisse senedi dışındaki yatırım cephesinde ise, özellikle Asya ülkelerini­n sabit getirili değerler pazarında ihtiyatlı olunması öneriliyor. NWI Management’ın CEO’su Hari Hariharan, özellikle Türkiye ve Brezilya tahvilleri­ni öneriyor. “Türkiye’den bazı tahvillerd­en, Bahreyn’in ulusal petrol şirketiin tahviline kadar gelişmekte olan piyasalard­a yüzde 7’nin üzerinde verimlilik sağlayacak öneriler sıralayabi­leceğini” söyleyen Hariharan’ın dikkat çeken bir önerisi ise Türkiye’den özellikle bankacılık sektöründe­n olmak üzere dolara dayalı özel sektör tahvilleri...

AllianceBe­rnstein’ın gelişmekte olan ülkeler sabit getirili araçlar yöneticisi Shamaila Khan, Türkiye’nin liraya dayalı tahvilleri­ni öneriyor. Schroders’in gelişmekte olan piyasalar sabit getirili değerler yöneticisi Jim Barrineau ise, gelişmekte olan ülkelerin notu yatırım seviyesind­e olmayan tahvilleri­ne kısa vadeli yatırım önerilerin­de bulunuyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye