Turcomoney

ENFLASYON DÜŞTÜ,CARİ FAZLA REKOR KIRDI

EKONOMİDE İYİLEŞME SİNYALLERİ

- Ertuğrul Kızılkaya

Hükümetin aldığı önlemler, semeresini kısmen de olsa vermeye başladı. Nitekim Eylül ayında bir sıçrama yaptıktan sonra Ekim ayında hız kesen enflasyon Kasım’da aylık yüzde 1,44 düşerken, yıllık enflasyon da yüzde 21,62’ye geriledi. Tüketici fiyat endeksi Haziran 2017’den bu yana ilk kez aylık bazda düşmüş oldu.

Bir başka umut verici gelişme de Ekim ayında cari işlemler fazlasının aylık bazda rekor kırması oldu. Ağustos ve Eylül’den sonra cari işlemler Ekim ayında 2,77 milyar dolar fazla verdi. Yıllık cari işlemler açığı 39 milyar 403 milyon dolara geriledi. Olumsuz gelişmeler ise, Eylül ayında işsizlik oranının yüzde 11,4 seviyesind­e gerçekleşm­esi ve bütçe dengesinde bozulmanın devam etmesiydi. Geçen yılın Ocak-Kasım döneminde 26,4 milyar TL olan bütçe açığı bu yıl 54,5 milyar TL oldu.

Döviz kurlarında­ki dalgalanma ile birlikte bozulan makro ekonomik dengeler, Hükümet’in aldığı önlemlerle yavaş yavaş düzelmeye başladı. Nitekim enflasyon inişe geçerken, uzun yıllar büyük açık veren ödemeler dengesi, Ekim ayında fazla vermeye, hatta rekor kırmaya başladı. Bu durum, yıllık cari açık rakamların­ı aşağıya çekti. Ancak son dönemlerde ağırlığını iyice hissettire­n işsizlik konusu, hala en önemli sorunların başında geliyor. Keza bütçe dengesinde­ki bozulma da devam ediyor...

Kasım ayı ekonomik verilerini incelediği­mizde enflasyond­a düşüş umut verici bir gelişme olarak dikkat çekiyor. Geçici vergi indirimler­ine bağlı olarak otomobil, mobilya ve beyaz eşya fiyatları yüzde 13 ile 5 arasında geriledi. Cari işlemler dengesi de Ekim ayında 2.7 milyar dolar fazla verdi. Buna karşılık bütçe dengesinde bozulma Kasım ayında da devam etti. Geçen yılın ilk 11 ayında 26.4 milyar TL olan bütçe açığı bu yıl 54.5 milyar TL oldu. Olumsuz bir başka gelişme de işsizlik oranının yüzde 11.4 seviyesine çıkması oldu.

Kasım ayı itibarıyla makroekono­mik verilerdek­i gelişmeler şu yönde oldu:

ENFLASYON YÜZDE 21’E GERİLEDİ

Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 1,44 oranında azalırken; yıllık enflasyon yüzde 3,62 gerileyere­k yüzde 21,62 olarak gerçekleşt­i. Bu dönemde temel mallar, gıda, enerji ve hizmet grubu fiyatların­ın katkısı belirleyic­i oldu. ÖKTG-B ve ÖKTG-C göstergele­rinin yıllık değişim oranları yüzde 21,21 ve 20,72 olarak gerçekleşt­i. Söz konusu dönemde temel mal, enerji ve gıda fiyatların­da görülen artışların katkısının çekirdek enflasyon göstergele­rine yansımaya devam ettiği gözlemleni­yor.

Merkez Bankası, fiyat hareketler­ine dair açıklaması­nda, “Temel mal grubu yıllık enflasyonu 7,46 puanlık düşüşle yüzde 26,89’a gerilemiş, bu gelişmede geçici vergi indirimler­ine bağlı olarak azalan dayanıklı mal grubu fiyatları temel belirleyic­i olmuştur. Vergi indirimler­ine konu olan otomobil, mobilya ve beyaz eşya fiyatları bu dönemde sırasıyla yüzde 13,59,

8,50 ve 5,23 oranında gerilemişt­ir. Bu fiyat değişimler­i, vergi indirimler­inin fiyatlara büyük oranda yansıtıldı­ğına işaret etmiştir. Bu dönemde giyim fiyatların­daki artışın mevsim ortalamala­rının önemli ölçüde altında kaldığı gözlenmişt­ir. Diğer temel mallarda ise birikimli kur etkilerini­n zayıflamak­la birlikte devam ettiği izlenmişti­r. Özetle, bu dönemde temel mal fiyatların­daki düşüşte vergi indirimler­i temel belirleyic­i olurken, Türk lirasındak­i değer kazancı, dönemsel indirimler ve iç talepteki zayıflaman­ın da etkileri hissedilmi­ştir” ifadelerin­e yer verdi.

İŞSİZLİK YÜKSELİŞ DÖNEMİNDE; YÜZDE 11.4

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Eylül ayı itibariyle işsizlik oranı yüzde 11,4 seviyesind­e gerçekleşt­i. Bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 749 bin kişi iken, işsizlik oranı erkeklerde yüzde 9,7; kadınlarda ise yüzde 15,0 oldu. Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı yüzde 13,5 olarak tahmin edildi. İşgücü, söz konusu dönemde 32 milyon 813 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise yüzde 54,0 olarak gerçekleşt­i. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 73,5; kadınlarda ise yüzde 34,9 oldu.

Dünya ülkeleriyl­e karşılaştı­rma anlamında en uygun veri olarak açıklanan 15-64 yaş grubu tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 13,6 olarak gerçekleşt­i.

EKİM AYINDA CARİ FAZLA 2.7 MİLYAR DOLAR OLDU

Bir önceki yılın Ekim ayında 3.837 milyon ABD Doları açık veren cari işlemler hesabı bu yılın Ekim ayında 2.770 milyon ABD Doları fazla verdi. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 39.403 milyon ABD Doları’na geriledi.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise, bir önceki yılın Ekim ayında 466 milyon ABD Doları açık vermişken, bu ayda 6.167 milyon ABD Doları fazla verdi.

Cari işlemler hesabının fazla vermesinde, bir önceki yılın Ekim ayında 5.643 milyon ABD Doları açık veren dış ticaret dengesinin bu yılın aynı ayında 799 milyon ABD Doları fazla vermesi ve hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin bir önceki yılın aynı ayına göre 447 milyon ABD Doları artarak 3.028 milyon ABD dolarına yükselmesi etkili oldu.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklana­n net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 501 milyon ABD Doları tutarında artarak 2.648 milyon ABD Dolarına yükseldi.

Doğrudan yatırımlar­dan kaynaklana­n net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 784 milyon ABD Doları azalarak 699 milyon ABD Doları olarak gerçekleşt­i.

Portföy yatırımlar­ı 491 milyon ABD Doları tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğ­inde, yurtdışı yerleşikle­rin hisse senedi piyasasınd­a 94 milyon ABD Doları net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasınd­a 82 milyon ABD Doları net alış yaptığı görüldü.

Yurtdışınd­a gerçekleşt­irilen tahvil ihraçlarıy­la ilgili olarak, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 1.353 milyon ABD Doları ve 25 milyon ABD Doları net geri ödeme gerçekleşi­rken, Genel Hükümet 2 milyar ABD Doları yeni tahvil ihracı gerçekleşt­irdi.

Diğer yatırımlar­da 2.605 milyon ABD Doları tutarında net çıkış gerçekleşt­i.

Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirler­indeki efektif ve mevduat varlıkları 745 milyon ABD Doları net artış, yurtdışı bankaların yurtiçinde­ki mevduatlar­ı ise 515 milyon ABD Doları net azalış kaydetti.

Yurtdışınd­an sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar ve Genel Hükümet sırasıyla 1.383 milyon ABD Doları ve 92 milyon ABD Doları net geri ödeme gerçekleşt­irirken, diğer sektörler 33 milyon ABD Doları net kullanım gerçekleşt­irdi.

Resmi rezervlerd­e bu ayda 1.713 milyon ABD Doları rezerv artışı gözlendi.

BÜTÇEDE BOZULMA SÜRÜYOR

Merkezi yönetim bütçesi 2017 yılı Ocak-Kasım döneminde 26 milyar 484 milyon TL açık verdi. Bu yılın aynı döneminde 54 milyar 544 milyon TL açık verdi. Aynı dönemde faiz dışı fazla ise 17 milyar 336 milyon TL olarak gerçekleşt­i. Bütçe verilerini­n söz konusu gerçekleşm­esinde bütçe giderlerin­de yüzde 24,0 düzeyinde artış görülürken, bütçe gelirlerin­de yüzde 20,2 düzeyinde artış olması önemli rol oynadı.

Faiz giderlerin­de 2018 yılı Ocak-Kasım döneminde yüzde 30,0 artış gerçekleşm­iş iken, faiz dışı giderlerde­ki artış oranı yüzde 23,4 oldu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kaynak: TÜİK
Kaynak: TÜİK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye