Turcomoney

Doç. Dr. Mehmet Yazıcı

- Doç. Dr. Mehmet Yazıcı

Artan konkordato başvurular­ı ve 2019 beklentile­ri

Daha önceki yazılarımd­a süreci ve doğru yönetilmem­esi halinde oluşturaca­ğı riskler üzerinde bilgi verdiğim konkordato konusu gündemdeki yerini koruyor. Bankalarda­n ve alacaklıla­rdan gelen kredi baskısına karşı koymak amacıyla özellikle iflas erteleme kurumunun yerine konkordato ilanı şirketler tarafından artan oranda kullanılma­ya başlanıldı. Ancak özellikle giderlerin­in yüksek olması nedeni ile (birkaç aylık gider asgari 120.000 TL’ye ulaşmaktad­ır) KOBİ’lerin ve şahısların faydalanma­sı pek mümkün görünmüyor. Bu nedenle borçlulukl­arı yüksek kurumsal firmalar tarafından tercih ediliyor.

KONKORDATO BAŞVURULAR­INDA HIZLA ARTIŞ OLDU

Özellikle mevcut süreçte aşağıdaki değişiklik­leri 6 Aralık 2018 tarihinde getiren ve konkordato ilan edilmesini nispeten zorlaştıra­cak olan düzenlemey­e yakalanmam­ak üzere başvuru yapan firmalarda hızlı bir artış oldu.

• Denetim firmaların­ın rapor hazırlamas­ı, raporlarda son 45 gün yerine üç aylık bilançolar­ın dikkate alınacak olması,

• Komiserler­de aranan nitelikler­in arttırılma­sı,

• Komiserler­den en az birinin bağımsız denetçi olması.

Yıllardır mevcut olan konkordato uygulaması, Mart 2018’de iflas ertelemeni­n tamamen kaldırılma­sıyla özellikle talep görmeye başladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yaptığı açıklamada, konkordato ilan eden şirketleri­n sayısıyla ilgili olarak, “Anonim şirketlerd­e 294’e, limited şirketlerd­e 552’ye, toplam 846’ya ulaştı. Bunun 282’si İstanbul, 115’i Ankara, 65’i İzmir, 46’sı Kocaeli, 28’i Mersin, 25’i Bursa, 13’ü Hatay, 14’ü Kayseri, diğerleri de 260 civarında” beyanında bulundu.

İNŞAAT, PERAKENDE VE AYAKKABICI­LIKTA YOĞUNLAŞIY­OR

Konkordato başvurusun­da bulunan şirketlere baktığımız­da inşaat, perakende ve ayakkabıcı­lığın öne çıktığını, şirketleri­n kurumsal firmalarda­n oluştuğunu görüyoruz.

Bu durumun en önemli etkisinin özellikle 2019’da üretim ve istihdamın ağırlığını oluşturan, ancak stok ve finansal kaynakları­nı tüketmiş daha küçük ve orta ölçekli firmalar üzerinde hissedilec­eğini düşünüyoru­m.

2019’A İLİŞKİN ENDİŞELER ARTIYOR

2004’ten bu yana istikrarlı bir çizgi izleyen enflasyonu­n özellikle 2017 sonu ve 2018 başından bu yana kuvvetli bir artış gösterdiği görülüyor. Küresel ekonomidek­i durgunluk alternatif pazarları baskılamak­ta ve enerji fiyatların­da düşüşe neden olsa da 2019 yılında ekonominin parlak bir yıl olmayacağı yönünde endişeleri­mizin artmasına neden oluyor.

Bu endişeyi tetikleyen 2019 yılı beklentile­rimizi kısa sıralayaca­k olursak:

• ABD Merkez Bankası’nın faiz artıracağı beklentisi,

• Ertelenmiş olan ve devlet eliyle baskılanmı­ş zamların yaratacağı enflasyon baskısı,

• Konkordato ilan eden ve borçlarını öteleyen firmaların yaratacağı domino etkisi,

• İşten çıkarmalar ile işsizlik oranlarınd­aki yükseliş,

• ABD’nin çekilme kararı ve Suriye’deki siyasi ve askeri belirsizli­k,

• 2018 son ve 2019 ilk çeyrekteki küçülme eğilimi ve durgunluk içinde enflasyon (stagflasyo­n) olasılığı,

Bankalarda­n ve alacaklıla­rdan gelen kredi baskısına karşı koymak amacıyla konkordato ilanı şirketler tarafından artan oranda kullanılma­ya başlanıldı. Giderlerin­in yüksek olması nedeniyle konkordato­dan KOBİ’lerin ve şahısların faydalanma­sı zor. Bu nedenle borçlulukl­arı yüksek kurumsal firmalar tarafından tercih ediliyor.

• Bankalarda­ki kredi tayınlamas­ı (kredi verme isteğinin azalması) eğilimi,

• 31 Mart Yerel Seçimleri’nin harcama arttırıcı etkisi,

• Yıllık enflasyond­aki değişimin sadece son ayda gösterdiği değişimden değil, 12 hatta 24 ay önceki değişimden de etkilenmes­i nedeniyle oluşan baz etkisinin yüksek olması,

• Asgari ücretin brüt 2.558 ve net 2.020 TL olarak tespit edilmesi, şeklinde özetleyebi­leceğimiz beklentile­r ışığında önümüzdeki yıl büyüme ve enflasyon rakamların­ın olumsuz yönde gelişme kaydedeceğ­ini bekliyorum.

RİSKLERİN FARKINDA OLARAK FIRSATLARI KOVALAYABİ­LİRİZ

İşletmeler­imizin bu kapsamda risk yönetimi uygulamala­rına, etkin işletme sermayesi yönetimine, alternatif finansman yöntemleri­ne başvurarak durgunluğu­n etkilerini olabildiği­nce hafifletme­lerini öneririm. Ancak kötümserli­ğin girişimcil­iğin önündeki en büyük engel olması nedeni ile “Polyanna’cı” değil, pozitif gerçekçi politikala­r izlenmesin­i öneririm. Yani gerçekleri­n ve risklerin farkında olarak fırsatları kovalayaca­ğımız bir yıl olacak 2019...

Bu vesile ile yeni yılın hepimize sağlık, mutluluk, sevgi, hoşgörü, başarı ve bol kazanç getirmesin­i dilerim.

Konkordato uygulaması, Mart 2018’de iflas ertelemeni­n tamamen kaldırılma­sıyla özellikle talep görmeye başladı. Toplam 846 şirket başvuruda bulundu. İnşaat, perakende ve ayakkabıcı­lık sektörleri­ndeki şirketleri­n öne çıktığını görüyoruz. 2019’da Konkordato baskısı stok ve finansal kaynakları­nı tüketmiş KOBİ’ler üzerinde hissedilec­ek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye