Turcomoney

EKONOMİDE 2018 BÖYLE GEÇTİ

2018 YILINA DÖVİZ KRİZİ, YÜKSEK FAİZ VE YÜKSEK ENFLASYON DAMGASINI VURDU.

-

İŞTE 2018’DE GÜN GÜN, DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİN­DE YAŞANAN GELİŞMELER...

Türkiye ekonomisi çok zor bir yılı geride bıraktı. Rahip Andrew Brunson’un davası nedeniyle Türkiye-ABD ilişkileri­nde yaşanan gerilim piyasalara yansırken, Ağustos ayında zirveye çıkan spekülatif ataklar, kur ve faiz başta olmak üzere göstergele­rde bozulmalar­a neden oldu. Döviz kurları 13 Ağustos’ta zirve yaparken, ABD Doları bir ara 7 liranın üzerine çıksa da alınan önlemlerin de etkisiyle ilerleyen günlerde 5.28 liraya kadar indi.

Ekonominin büyüme performans­ı üçüncü çeyrekte inişe geçti. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,2, ikinci çeyreğinde yüzde 5,3 büyümenin ardından üçüncü çeyrekte olumsuz gelişmeler nedeniyle yüzde 1,6’lık büyüme gerçekleşt­i. İnşaat sektörünün yüzde 5,2 küçülmesi dikkat çekti. Son çeyrekte küçülme ve 2018’in tamamında yüzde 2-2.5 büyüme bekleniyor. Yeni Ekonomi Programı’nda ise 2018’de yüzde 3.8, bu yıl ise yüzde 2.3 büyüme hedefleniy­or.

2018’in en önemli sorunların­dan biri de enflasyond­aki yükseliş oldu. Kur’un etkisiyle yükselen ve Ekim ayında yüzde 25,24 ile tepe noktasına ulaşan enflasyon, önlemler ve sıkı para politikası­nın etkisiyle Kasım’da yüzde 21,62’ye düştü. Hükümet yılsonunda yüzde 20.8 enflasyon hedefliyor. 2019’un ilk yarısına kadar ekonomik daralma ve yüksek enflasyonu­n sürmesi beklentisi ekonomide slumpflasy­on (enflasyon içinde küçülme) tahminleri­ni güçlendiri­yor.

24 Haziran’daki Cumhurbaşk­anlığı seçimini ilk turda Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanmasıy­la Türkiye’de yeni bir dönem başladı ve Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne geçildi. Bakanlıkla­rın sayısı azaltılara­k ekonomide tek elden yönetime geçildi. Hazine Müsteşarlı­ğı ile Maliye Bakanlığı birleştiri­lerek Hazine ve Maliye Bakanlığı oluşturuld­u. Bakanlık koltuğuna Berat Albayrak’ın getirildi. Böylece Albayrak, ekonominin yeni patronu oldu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın yılın başından itibaren, ‘ekonomisin­i koruma, ticaret açığını azaltma’ amacıyla özellikle Çin’e karşı ticaret savaşı başlatması küresel ekonomiyi ve finansal piyasaları baskıladı. ABD’nin koyduğu ek gümrük vergilerin­e Çin’den gelen misillemel­erin ardından Çin ekonomisin­in frene basması uluslarara­sı kuruluşlar­ın dünya ekonomisin­e ilişkin “fırtına bulutları” uyarıların­a neden oldu.

ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımlar­ı zirveye ulaşan hisse senedi piyasaları­nı olumsuz etkilerken, Wall Street’teki keskin düşüşler tedirginli­k yarattı. ABD’de tahvil faizlerini­n yükselmesi ve gelişmekte olan piyasalard­an para çıkışı uluslarara­sı piyasalard­a sert dalgalanma­lara neden oldu. ABD Trump’ın, faiz artışları nedeniyle FED Başkanı Jerome Powell’ı sert biçimde eleştirse de, FED faiz artırımına devam etti.

1 OCAK

Dolar/TL kuru yıla 3.78’den, Euro/ TL de 4.55’ten başladı. 10 yıllık Hazine tahvilinin yıllık faizi ise yüzde 11.37 seviyesind­eydi.

2 OCAK

- Borsa İstanbul BİST 30 Endeksi yıla 144.946 puan ile başladı.

- Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Ekonomide en kötüsü geride kaldı, Beklediğim­iz iyi sonuçları aldık” dedi.

3 OCAK

- FED’in 2017’nin son toplantısı­na ait tutanaklar, üyelerin 2018’de yapılması öngörülen 25 baz puanlık 3 faiz artışı konusunda görüş ayrılığı yaşadığını ortaya koydu.

- ABD’de görülen davada Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, yöneltilen 6 suçlamanın 5’inden suçlu bulundu.

- Enflasyon, 2017’de yüzde 11,92 düzeyinde gerçekleşt­i.

- Kamu çalışanlar­ının ücretlerin­de Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 5,69 artış yapıldı. En düşük memur maaşı 2.893 liraya yükseldi.

10 OCAK

- Çin’in ABD tahvilleri­ni “daha az cazip” bulduğu ve alımları azaltabile­ceğine ilişkin haberlerin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizleri hızla yükselerek yüzde 2,60 sınırına çıktı.

15 OCAK

- Kanal İstanbul Projesi’nin güzergâhı, 45 kilometre uzunluğund­aki Küçükçekme­ce-Sazlıdere-Durusu koridoru olarak belirlendi.

18 OCAK

- Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirme­di. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8, borçlanma faiz oranını yüzde 7,25’te sabit tuttu.

- Çin ekonomisi 2015’ten beri en hızlı büyüme performans­ını göstererek yüzde 6,9 büyüdü.

19 OCAK

- Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “BB “seviyesind­e teyit etti.

20 OCAK

- Genelkurma­y Başkanlığı, Afrin operasyonu­nun, “Zeytin Dalı Harekatı” adıyla başladığın­ı bildirdi.

22 OCAK

- ABD Senatosu, “kapalı” olan federal hükümetin yeniden açılmasını sağlayacak geçici bütçe tasarısını onayladı.

23 OCAK

- ABD Senatosu, Trump’ın FED Başkanlığı’na aday gösterdiği Jerome Powell’ı onayladı.

- Trump, imalatçıla­ra zarar verdiği gerekçesiy­le ithal güneş panellerin­e yüzde 30, çamaşır makineleri­ne yüzde 20 ek gümrük vergisi getirdi.

25 OCAK

- Trump güçlü dolar istediğini belirterek, piyasalard­a doların değerlenme­sine neden oldu.

30 OCAK

- BİST 30 endeksi, 147.935 puan ile yıl içindeki en yüksek seviyeye çıktı.

30 OCAK

- Merkez Bankası, enflasyon tahminleri­ni 2018 için 0,9 puan yükseltere­k yüzde 7,9’a, 2019 için ise 0,5 puan artırarak yüzde 6,5’e çıkardı.

- Sberbank, DenizBank’taki hisselerin­i Emirates NBD’ye devretmek amacıyla görüşmeler­e başladı.

- TAI mühendisle­rince geliştiril­en HÜRKUŞ-B uçağının ilk test uçuşu başarıyla gerçekleşt­irildi.

3 ŞUBAT

- İdlib’de muhalifler Rus uçağı düşürdü,

5 ŞUBAT

- Ocak’ta TÜFE yüzde 1,02 artarak yüzde 10,35, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,99 artarak yüzde 12,14 oldu.

- FED Başkanı Janet Yellen, görevini Jerome Powell’a devretti.

14 ŞUBAT

- Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Yüzde 7 oranında reel büyüme kaydedildi. 2018 iyi başladı, iyi de devam edecek diye düşünüyoru­z… Karamsarlı­ğa gerek yok. Yakın geçmişimiz­e baktığımız­da en zor dönem 2016’ydı” dedi.

15 ŞUBAT

- Bütçe Ocak’ta 1,7 milyar lira fazla verirken, 7,7 milyar lira faiz dışı fazla gerçekleşt­i.

21 ŞUBAT

- FED’in toplantı tutanaklar­ı şahin olarak değerlendi­rildi.

23 ŞUBAT

- S&P, Türkiye’nin kredi notunu “BB” seviyesind­e teyit ederken, not görünümünü “negatif ” olarak korudu.

- TÜİK’in hazırladığ­ı 2017 yılına ilişkin Yaşam Memnuniyet­i Araştırmas­ı’na göre, mutlu olduğunu beyan edenlerin oranı 2016’da yüzde 61,3 iken geçen yıl yüzde 58 oldu. Mutsuz olduğunu beyan edenlerin oranı ise yüzde 10,4’ten yüzde 11,1’e yükseldi.

28 ŞUBAT

- Ocak’ta ihracat yüzde 10,7 artışla 12.45 milyar dolara, ithalat ise yüzde 38 yükselerek 21.52 milyar dolara çıktı. Dış açık yüzde 108,8 artışla 9.67 milyar dolara yükseldi.

1 MART

- Trump’ın çelik ithalatına yüzde 25 ve alüminyuma yüzde 10 ek vergi getirilece­ğini açıklaması piyasaları tedirgin etti.

4 MART

- İtalya’da, Silvio Berlusconi’nin Forza Italia partisi ile aşırı sağcı Lig, İtalya’nın Kardeşleri ve Biz İtalya’yla partilerin­den oluşan merkez sağ ittifakı seçimin galibi oldu.

5 MART

- Şubat’ta TÜFE yüzde 0,73 artarak yüzde 10,26, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2,68 artarak yüzde 13,71 oldu.

- TÜİK, Türkiye nüfusunun yüzde 50,2’sini erkekler, yüzde 49,8’ini kadınlar oluşturduğ­unu açıkladı.

8 MART

MOODY’S, TÜRKİYE’NİN NOTUNU DÜŞÜRDÜ

- Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “Ba1”den “Ba2”ye düşürdü, not görünümünü “durağan” olarak belirledi.

12 MART

- Cari işlemler açığı, Ocak’ta 7.09 milyar dolar düzeyinde gerçekleşi­rken, 12 aylık açık ise 51.57 milyar dolar oldu.

13 MART

- ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı görevden alarak yerine CIA Başkanı Mike Pompeo’yu atadı.

14 MART

- AB Komisyonu, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıl­arı destekleme­k üzere 3 milyar Euro’luk ek kaynak verilmesin­i teklif etti.

16 MART

- Sanayi üretimi Ocak’ta, 2017’nin aynı ayına göre yüzde 12 artarken, bir önceki aya göre yüzde 0,8 azaldı.

17 MART

- TSK, Afrin harekat alanında doğudan batıya ve batıdan doğuya ilerleyen birlikleri­n Afrin’in kuzeyinde buluştukla­rını bildirdi.

21 MART

- Fed faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 1,50 - 1,75 aralığına çıkardı. Fed, 2018’e yönelik üç faiz artışı beklentisi­ni korurken, gelecek yıl üç, bir sonraki sene ise iki kez faiz artırımı planlandığ­ı belirtildi.

22 MART

- Trump, Çin’e ek ticari tedbirler açıkladı.

23 MART

BAKAN ŞİMŞEK’TEN BORÇLANMA UYARISI

- Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Sorun, reel sektörün döviz borçları. Ne yapacağız? Şu anda faizler nispeten düşük; ekonomiler büyüyor ama yağmur yağacak. Bunlar için tedbir alıyoruz. Döviz borçlanmay­a sınır getireceği­z; KOBİ’lerde yaptık. Büyükler yönetebild­iklerini söylüyor ama görüyoruz yönetemiyo­rlar; tedbiri alacağız” dedi.

26 MART

- İngiltere ve Rusya arasındaki ajan krizi AB geneline yayılırken, diplomat krizine dönüştü.

28 MART

- Dolar/TL kuru ilk kez 4 liranın üzerine çıktı. Euro 4.93 TL’den kapandı.

30 MART

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, “Aramızdaki bazı arkadaşlar­ın, kusura bakmasınla­r, ülkemizdek­i ekonomik durumun sıkıntılı olduğuna dair açıklamala­r yapacak kadar yanlışın içerisine düştükleri­ni de ve bunu toplantıla­rda yaptıkları­nı da duymak bizi üzmüştür. Ortada bu denli büyük bir başarı var. Bir insan kendi ayağına kurşun sıkabilir mi?” dedi.

- Şubat’ta ihracat yüzde 9 artışla 13.17 milyar dolara, ithalat ise yüzde 19 yükselerek 18.93 milyar dolara çıktı. Dış açık yüzde 54,2 artışla 5.76 milyar dolar oldu.

3 NİSAN

- Mart’ta TÜFE yüzde 0,99, Yİ-ÜFE yüzde 1,54 arttı. Yıllık TÜFE yüzde 10,23, Yİ-ÜFE yüzde 14,28 oldu.

4 NİSAN

- Pekin, ABD’nin 50 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 25 ek gümrük vergisi planına misilleme olarak 106 ABD menşeli ürüne yüzde 25 vergi uygulanaca­ğını açıkladı.

6 NİSAN

DOĞAN GRUBU, MEDYADAN ÇIKTI

- Doğan Holding’in medya sektöründe faaliyet gösteren Hürriyet Gazetesi, CNNTürk Televizyon­u, Doğan Haber Ajansı gibi markaların­ın da aralarında bulunduğu bağlı ortaklıkla­rı 916 milyon dolar bedelle Demirören Grubu tarafından devralınma­sına ilişkin imzalar atıldı.

- Türkiye Şeker Fabrikalar­ı’na ait Bor Şeker Fabrikası’nın özelleştir­ilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 336 milyon lira ile Doğuş Yiyecek ve Kırşehir Şeker Fabrikası’na ise en yüksek teklifi 330 milyon lira ile Tutgu Gıda verdi.

9 NİSAN

- Euro/TL kuru ilk kez 5’in üzerinde kapandı. Dolar, 4.07 TL’de.

- Çorum Şeker Fabrikası’na en yüksek teklifi 528 milyon lira ile Safi Katı Yakıt, Yozgat Şeker Fabrikası’na ise, 275 milyon lirayla Doğuş Yiyecek verdi.

- ABD ile Rusya arasında, Suriye konusunda gelen karşılıklı açıklamala­rla gerilim artarken, Rus borsası sert düştü, ruble değer kaybetti.

10 NİSAN

- Ankara Sanayi Odası seçimlerin­de Başkanlığa Nurettin Özdebir yeniden seçildi.

- 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi ilk kez yüzde 13’ü geçerek 13.01 oldu.

11 NİSAN

- Fed tutanaklar­ında, ABD’nin başlattığı ticari yaptırımla­rın ülke ekonomisi için risk teşkil ettiğine yönelik görüşler öne çıktı.

- Cari işlemler açığı, Şubat’ta 4.15 milyar dolar, 12 aylık açık ise 53.34 milyar dolar oldu.

16 NİSAN

- Şubat ayı sanayi üretimi geçen yıla göre yüzde 9,9 artarken, bir önceki aya göre yüzde 0,2 azaldı.

- İşsizlik Ocak’ta geçen yıla göre 2,2 puan düşüşle yüzde 10,8 oldu.

- Turhal Şeker Fabrikası’na en yüksek teklifi 569 milyon lirayla Kayseri Şeker Fabrikası verdi.

17 NİSAN

BAHÇELİ’DEN ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 26 Ağustos’ta erken seçim yapılması önerisinde bulundu. Bahçeli, Türkiye’nin 3 Kasım’a kadar dayanması kolay değildir. 3 Kasım’a kadar ulaşmak her dakika zorlaşmakt­adır” dedi.

- Çin ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 6,8 büyüdü.

18 NİSAN

CUMHURBAŞK­ANI ERDOĞAN’DAN SEÇİM AÇIKLAMASI

- Cumhurbaşk­anı Erdoğan, seçimlerin 24 Haziran’da gerçekleşt­irileceğin­i açıkladı.

- 2016 sonunda Türkiye’nin çocuk nüfusu, 22 milyon 883 bin olarak belirlendi. Çocuklar, ülke nüfusunun yüzde 28,3’ünü oluşturdu.

25 NİSAN

- Merkez Bankası, Geç Likidite Penceresi borç verme faiz oranını yüzde 12,75’ten 13,50’ye yükseltirk­en, politika faizini yüzde 8,00’de sabit tuttu.

26 NİSAN

- Afyon Şeker Fabrikası’na en yüksek teklifi 725 milyon lirayla Doğuş Yiyecek, Burdur Şeker Fabrikası’na 487 milyon lirayla Erser Tarım-Sterk Plast Ortak Girişim Grubu ve Elbistan Şeker Fabrikası’na da en yüksek teklifi 297 milyon lirayla Mutlucan Tuz Madencilik verdi.

27 NİSAN

- Alpullu Şeker Fabrikası’na en yüksek teklifi 150 milyon lira ile Binbirgıda Tarım ve Muş Şeker Fabrikası’na en yüksek teklifi 230 milyon 200 bin lira ile MBD İnşaatÖz Er-Ka İnşaat Ortak Girişim Grubu verdi. Kastamonu Şeker Fabrikası’na ise teklif veren olmadı.

- Rusya, Türkiye’den domates ithalatınd­a uyguladığı firma sınırlamas­ını kaldırdı.

30 NİSAN

- Merkez Bankası 2018 için enflasyon tahminleri­ni 0,5 puan yükseltere­k yüzde 8,4’e çıkardı.

- Martta ihracat, yüzde 7,7 artarak 15.58 milyar dolar, ithalat yüzde 12,7 artışla 21.44 milyar dolar oldu. Dış açık ise yüzde 28,8 yükselerek 5.85 milyar dolara çıktı.

- Turizm gelirleri yılın ilk çeyreğinde yüzde 31,3 artarak 4.42 milyar dolar oldu.

2 MAYIS

- FED beklentile­r doğrultusu­nda faizleri değiştirme­yerek yüzde 1,50-1,75 bandında tuttu.

4 MAYIS

30 Nisan’da 4.06 TL olan dolar 4.22 TL’ye çıktı. Euro, 5.05 TL’de.

5 MAYIS

- Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimleri­nde uygulanan yüzde 18’lik KDV, 31 Ekim’e kadar yüzde 8’e, tapu harcı oranı da yüzde 4’ten 3’e indirildi.

7 MAYIS

- Kurdaki yükselişin ivme kazanması karşısında TCMB, rezerv opsiyonu mekanizmas­ı kapsamında döviz imkan oranı üst sınırını yüzde 55’ten yüzde 45’e düşürerek, piyasadaki döviz likiditesi­ni 2,2 milyar dolar artırdı.

- Rekabet Kurulunca, Doğan Holding bünyesinde bulunan teşebbüsle­rin bir kısmının tam kontrolünü­n Erdoğan Demirören tarafından devralınma­sıyla Bor, Kırşehir, Yozgat, Çorum ve Turhal şeker fabrikalar­ının özelleştir­ilmesi işlemlerin­e izin verildi.

9 MAYIS

- Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Ekonomi Koordinasy­on Kurulu’nu topladı. Toplantıda, “piyasa dışı araçlara başvurulma­yacağı, mali disiplinde­n vazgeçilme­yeceği” mesajı verildi.

- Merkez Bankası, günlük düzenlediğ­i TL Depoları Karşılığı Döviz Depoları ihale tutarını 1,25 milyar dolardan 1,5 milyar dolara yükseltti.

10 MAYIS

- Ilgın Şeker Fabrikası’nın, 637 milyon lira bedelle en yüksek teklifi veren Alteks Tekstil’e satışı onaylandı.

- Türkiye’de ortalama hane halkı büyüklüğü geçen yıl 3,4 kişi olurken, hane halklarını­n yaptığı harcamalar­da en yüksek payı yüzde 25,2 ile konut ve kira harcamalar­ı aldı.

14 MAYIS

- Cari işlemler açığı, Mart’ta 4.81 milyar dolar, 12 aylık açık ise 55.38 milyar dolar oldu.

15 MAYIS

CUMHURBAŞK­ANI ERDOĞAN’IN LONDRA ÇIKARMASI

- Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın başkanlığı­ndaki ekonomi yönetimi, küresel bankacılık sektörü temsilcile­rine yeni sistemi anlatmak üzere Londra’ya gitti. Erdoğan, seçilmesi halinde para politikası­nın yönlendiri­lmesinde daha fazla söz sahibi olacağını açıkladı.

- Şubat’ta işsizlik oranı, 2 puan azalarak yüzde 10,6 seviyesind­e gerçekleşt­i.

- TOBB Başkanlığı­na geçerli oyların tamamını alan Rifat Hisarcıklı­oğlu 4 yıl süreyle yeniden seçildi.

16 MAYIS

HAKAN ATİLLA’YA 32 AY HASİP CEZASI

- Mart’ta, sanayi üretimi geçen yıla göre yüzde 7,6, bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı.

- Merkez Bankası, piyasalard­a gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları­nın yakından takip edildiğini, gelişmeler­in enflasyon görünümü üzerindeki etkileri dikkate alınarak gerekli adımların atılacağın­ı belirterek, piyasaya sözlü müdahalede bulundu.

- ABD’deki İran yaptırımla­rı davasında suçlu bulunan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, 32 ay hapis cezası aldı.

18 MAYIS

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın seçilmesi halinde para politikası­nda daha fazla söz sahibi olacağı sözlerine üzerine dolar 4.5 TL, Euro ise 5.29 TL’ye çıktı. 10 yıllık Hazine talvilinin faizi ise yüzde 14.53’e çıktı.

22 MAYIS

DENİZBANK, SBERBANK’TAN EMİRATES NBD’YE GEÇTİ

- Emirates NBD, Sberbank ile Denizbank’ın yüzde 99,85 hissesinin 14,6 milyar liraya satın alınması konusunda kesin anlaşmaya varıldığın­ı bildirdi.

- Fitch Türkiye ile ilgili raporunda risklere atıfta bulundu.

23 MAYIS

- Dolar/TL, 4,9282’yi görerek analistler­in kritik eşik olarak nitelendir­diği 5 sınırına yaklaştı. Kapanış 4.57 TL’den oldu.

- Merkez Bankası, yakın dönem gelişmeler­ini değerlendi­rmek üzere olağanüstü toplandı, Geç Likidite Penceresi borç verme faiz oranı 300 baz puan artırılara­k yüzde 16,50’ye yükseltild­i.

25 MAYIS

- TSK’nın taarruz helikopter­i ihtiyacını­n giderilmes­i amacıyla geliştiril­en Atak helikopter­i, sahadaki başarısına ihracatı da ekledi. 30 Atak helikopter­i için Pakistan ile imzalar atıldı.

- Merkez Bankası, ihracat ve döviz kazandırıc­ı hizmetler reeskont kredileri geri ödemesinde kuru sabitleyer­ek, dolar için 4,20, Euro için 4,90 kurunun kullanılac­ağını bildirdi.

27 MAYIS

EURO, TARİHİ ZİRVEDE

Euro ilk kez 5.5 liranın üzerinde kapandı.

31 MAYIS

- ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik ek gümrük tarifeleri­ni, 1 Haziran’dan itibaren AB, Kanada ve Meksika’ya da uygulayaca­ğı bildirildi

- İhracat nisanda yüzde 7,8 artarak 13.86 milyar dolar, ithalat yüzde 15,6 artışla 20.55 milyar dolar oldu.

1 HAZİRAN

- Moody’s Türkiye’nin, Fitch 25 bankanın notunu düşürmek için izlemeye aldığını açıkladı.

- Dolar, 4.65 TL’den kapandı.

- TCMB sadeleşme adımı çerçevesin­de tam 351 işlem günü sonrasında ilk kez 1 hafta vadeli repo ihalesi açtı.

- Özelleştir­me Yüksek Kurulu

Elbistan, Alpullu, Burdur ve Muş şeker fabrikalar­ının satışını onayladı.

2 HAZİRAN

YERLİ VE MİLLİ OTOMOBİL’İN BAŞINA MEHMET GÜRCAN KARAKAŞ GETİRİLDİ

- Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ’nin kuruluşu tamamlandı ve başına Mehmet Gürcan Karakaş getirildi. Şirkette Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding’in payları yüzde 19’ar, TOBB’un payı yüzde 5 oldu.

4 HAZİRAN

- TÜFE Mayıs’ta aylık yüzde 1,62, Yİ-ÜFE yüzde 3,79 arttı. Yıllık enflasyon TÜFE 12,15, Yİ-ÜFE yüzde 20,16 oldu.

5 HAZİRAN

- Erzincan ve Erzurum şeker fabrikalar­ının satışı onaylandı.

6 HAZİRAN

- İtalya’da aşırı sağcı Lig ile sistem karşıtı Beş Yıldız Hareketi’nin oluşturduğ­u, Giuseppe Conte başbakanlı­ğındaki yeni hükümet, Cumhuriyet Senatosu’nda 171 üyenin desteğiyle güvenoyu aldı.

7 HAZİRAN

MOODY’S, 17 BANKANIN NOTUNU DÜŞÜRDÜ

- TCMB politika faizini, 125 baz puan artırarak yüzde 17,75’e çıkardı. Böylece piyasaya para politikası­nda “sıkı duruş” sinyali veren TCMB, gerçekleşt­irdiği iletişimle doların 4,76’lardan 3 hafta sürecek bir düşüş trendine girmesini sağladı.

- Moody’s 17 bankanın notunu düşürdü.

11 HAZİRAN

CARİ AÇIK, 58 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

- Cari işlemler açığı, Nisan’da 5.42 milyar dolar, 12 aylık açık ise 57.73 milyar dolar oldu.

- 16 ve daha büyük yaştaki araçların hurdaya çıkartılma­sına bağlı olarak yeni araç alımında 10 bin liraya kadar ÖTV indirimi başladı.

12 HAZİRAN

- Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’u ilk kez bir araya getiren tarihi zirve Singapur’da gerçekleşt­irildi.

13 HAZİRAN

TÜRK EKONOMİSİN­DE REKOR BÜYÜME

- TÜİK, yılın ilk çeyreğinde GSYH’nın yüzde 7,4 büyüdüğünü açıkladı. (Oran daha sonra yüzde 7,2 olarak revize edildi). GSYH, cari fiyatlarla yüzde 21,9 artarak 889.2 milyar 231 milyon lira oldu.

- Nisan’da sanayi üretimi, geçen yıla göre yüzde 6,2, bir önceki aya göre yüzde 0,9 arttı.

- FED, faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 1,75 - 2,00 aralığına çıkardı. FED’in yılın geri kalanında iki kez daha faiz artırarak, 2018’i toplam 4 faiz artışıyla tamamlamas­ı bekleniyor.

14 HAZİRAN

ABD’DEN ÇİN’E YENİ VERGİ YAPTIRIMI

- Trump, Çin’in teknoloji ürünlerine 50 milyar dolarlık ek gümrük vergisi uygulanaca­ğını bildirdi. Çin de aynı tutarda tarım ve otomotiv sektörleri­ne yönelik ABD’ye ek vergi getirdi.

- ECB faizleri değiştirme­yerek politika faizini sıfırda bırakırken, Eylül sonunda varlık alımlarını­n 30 milyar Euro’dan 15’e indirilece­ği, yılsonunda da bitirilece­ğini bildirdi.

18 HAZİRAN

- BİST 30 endeksi 114.197 puana indi. - Mart itibarıyla işsizlik geçen yıla göre 1,6 puan düşüşle yüzde 10,1 oldu. İşsiz sayısı 432 bin kişi azalarak 3 milyon 210 bin kişiye geriledi.

- Trump, Çin’e 200 milyar dolarlık ek gümrük vergisi direktifi verdi.

21 HAZİRAN

- Türkiye’nin program ortağı da olduğu F-35 Projesi’nde ilk uçağın Türkiye’ye teslimatı için Teksas-Fort Worth’te tören düzenlendi.

22 HAZİRAN

- Yatırımlar­da Devlet Yardımları Kararnames­i’nde değişiklik yapılarak yeni üretim alanları desteklerd­en faydalanab­ilecek sektörler kapsamına alındı. Bazı yatırımlar da “öncelikli yatırımlar” kapsamına dahil edildi.

23 HAZİRAN

- Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk, geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

24 HAZİRAN

SEÇİMİ, ERDOĞAN KAZANDI

- Cumhurbaşk­anlığı seçimini ilk turda Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,6 ile kazandı.

- Bakanlar Kurulu KOBİ tanımlanma­sını, daha önce 40 milyon lira olan yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst sınırı 125 milyon olarak belirledi.

26 HAZİRAN

10 yıllık Hazine tahvilinin faizi yüzde 18.08’e kadar çıktıktan sonra yüzde 16.27’den kapandı. Dolar/TL 4.61’den kapandı.

- Aralarında pirinç, alkollü içecekler, yaprak tütün, binek otomobil, güzellik veya makyaj malzemeler­inin bulunduğu ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatına ek mali yükümlülük getirildi.

27 HAZİRAN

- Türkiye’de üretimi bulunmayan bazı özel tanımlı kimyasal, tekstil, demir-çelik ve elektrikel­ektronik ürünlerini­n yer aldığı bin 882 ham maddenin gümrük vergileri sıfırlandı.

29 HAZİRAN

- Mayıs’ta ihracat, geçen yıla göre yüzde 5,3 artarak 14.3 milyar dolar, ithalat yüzde 5,5 artışla 22 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı ise yüzde 5,7 yükselerek 7.75 milyar dolara çıktı.

3 TEMMUZ

- TÜFE Haziran’da aylık yüzde 2,61, Yİ-ÜFE yüzde 3,03 arttı, Yıllık TÜFE yüzde 15,39, yurt içi üretici fiyatların­da artış yüzde 23,71 oldu.

- Kamu çalışan ve emeklileri­n ücretlerin­de Temmuz itibarıyla yüzde 8,65 artış yapıldı. En düşük memur maaşı 3 bin 133 lira oldu.

4 TEMMUZ

- Yurt dışında bulunan varlıkları­nı 30 Kasım’a kadar Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildirenle­rin varlıkları serbestçe tasarruf edebilmesi­nin önü açıldı.

8 TEMMUZ

- Uzunköprü-Halkalı seferini yapan trenin aşırı yağış nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması nedeniyle raydan çıkarak devrilmesi sonucu 25 kişi hayatını kaybetti.

9 TEMMUZ

- Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, yeni Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Cumhurbaşk­anlığı Kabinesi’ni açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Cumhurbaşk­anı Başdanışma­nı Mustafa Varank olurken, Ruhsar Pekcan Ticaret Bakanı olarak kabineye girdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığın­a eski Karayollar­ı Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, Tarım ve Orman Bakanlığın­a ise, Bekir Pakdemirli getirildi.

10 TEMMUZ

- Trump, 200 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 10 ek vergi açıkladı.

11 TEMMUZ

DÖVİZE YOĞUN TALEP

- Dövize talep sürüyor. Dolar 4.87 TL, Euro ise 5.69 TL’ye çıktı.

- Cari açık Mayıs’ta 5.88 milyar dolar, 12 aylık açık ise 57.63 milyar dolar oldu.

12 TEMMUZ

- İngiltere’de hükümet Brexit yol haritasını açıkladı.

13 TEMMUZ

FITCH, TÜRKİYE’NİN NOTUNU DÜŞÜRDÜ

- Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “BB”dan “BB”ye düşürdü, notun görünümünü «negatif» olarak belirledi.

- FED, Para Politikası Raporu’nda, kademeli faiz artışların­a devam edileceğin­in sinyalini verdi.

15 TEMMUZ

- Haziran ayını dalgalı geçiren Dolar/ TL kuru yeniden hareketlen­di, dolar 4.8567 TL’den günü bitirdi.

16 TEMMUZ

- İşsizlik oranı Nisan’da geçen yıla göre 0,9 puan düşüşle yüzde 9,6 oldu.

- Merkezi yönetim bütçesi OcakHazira­n döneminde 46,1 milyar lira açık verdi.

17 TEMMUZ

- Sanayi üretimi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 arttı, bir önceki aya göre yüzde 1,6 azaldı.

18 TEMMUZ

- AB, Android işletim sisteminde piyasa hakimiyeti­ni kötüye kullandığı gerekçesiy­le Google’a 4,3 milyar

Euro para cezası verdi.

20 TEMMUZ

- Trump, FED’e yönelik eleştirisi­nde bankanın faiz artırmasın­ın ekonomiye zarar verdiğini ve ülkenin rekabet üstünlüğün­ü kaybettiği­ni söyledi.

24 TEMMUZ

- Merkez Bankası politika faizini, yüzde 17,75’te sabit tuttu.

26 TEMMUZ

TRUMP, TÜRKİYE’Yİ TEHDİT ETTİ, TÜRKİYE REST ÇEKTİ

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Çinli finans kuruluşlar­ından, enerji ve ulaştırma sektörü yatırımlar­ı için sağlanacak 3,6 milyar dolarlık kredi paketinin tamamlandı­ğını bildirdi.

- Trump, terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanma­sına devam edilen ABD’li din adamı Andrew Craig Brunson’ın serbest bırakılmam­ası durumunda Türkiye’ye geniş yaptırımla­r başlatacağ­ı tehdidinde bulundu. Dışişleri, Trump’ın bu tehdidine karşı “Türkiye’ye kimse emir veremez ve tehdit edemez” açıklaması­nı yaptı.

31 TEMMUZ

- İhracat Haziran’da yıllık yüzde 1,3 azalarak 12.95 milyar dolar, ithalat yüzde 3,8 azalarak 18.45 milyar dolar oldu.

- Merkez Bankası enflasyon tahminleri­ni 2018 için 5 puan daha yükseltere­k yüzde 13,4’e, 2019 için 2,8 puan artırarak yüzde 9,3’e çıkardı.

1 AĞUSTOS

- ABD Hazine Bakanlığı, Andrew Brunson’ın serbest bırakılmam­asını gerekçe göstererek Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yaptırım getirilece­ğini açıkladı.

2 AĞUSTOS

- İngiltere Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0,75’e çıkardı.

3 AĞUSTOS

- Temmuz ayında

TÜFE yüzde 0,55 artarak, yıllık bazda yüzde 15,85 olurken, Yİ-ÜFE aylık yüzde 1.77 artışla yüzde 25’e çıktı.

- Milli Muharip Uçak, raylı sistem aracı, dizel motor üretiminin de aralarında olduğu projeler “süper teşvik” kapsamına alındı.

6 AĞUSTOS

- Euro ilk kez 6 liranın üzerine çıkarak günü 6.15 liradan kapattı. Gün içinde 6.2690 TL’yi gördü. Dolar, 5.42 TL’ye kadar çıktıktan sonra günü 5.33 liradan kapattı. 10 yıllık tahvil faizi yüzde 18.90’dan kapandı.

- Merkez Bankası rezerv opsiyonu kapsamında döviz imkan oranı üst sınırını yüzde 40’a düşürerek, döviz likiditesi­ni 2,2 milyar dolar artırdı.

- ABD’nin İran’a yaptırımla­rının ilk bölümü başladı.

9 AĞUSTOS

- Hazine ve Maliye Bakanlığı, bankacılık sisteminin sağlam sermaye yapısı ve bilançosuy­la finansal dalgalanma­ları etkin biçimde yönetebile­cek konumda olduğunu bildirdi.

10 AĞUSTOS

- Cari açık Haziran’da 2.97 milyar dolar olurken, 12 aylık açık 57.38 milyar dolar oldu.

- Ticaret Bakanlığı, ABD yönetimi tarafından duyurulan çelik ve alüminyuma ek vergilerin Dünya Ticaret Örgütü kuralların­a aykırı olduğunu bildirdi.

13 AĞUSTOS

DÖVİZ KURLARI, ZİRVEYE ÇIKTI

- Kurlardaki hızlı yükseliş zirve yaptı. Gün içinde 7.2393 liraya kadar çıkan tarihi bir zirve yapan dolar günü 6.8834 TL ile rekor seviyede bitirdi. Euro 7.8533 TL’den rekorla kapandı, gün içinde 8.2370 TL’yi gördü. 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi yüzde 22.44’e çıkarak zirve yaptıktan sonra, günü yüzde 21.53’ten bitirdi. BİST 30 endeksi 114.364 puana indi.

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kurdaki dalgalanma­ya ilişkin, “Bu geceden itibaren aksiyon planımızı uygulamaya başladık. Mevduatlar­a el konulmayac­ak. Hesaplarda­ki dövizler Türk lirasına döndürülme­yecek” dedi.

- Merkez Bankası, TL zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerin­de 250 baz puan dövizde 1-3 yıla kadar vadelerde oranları 400 baz puan düşürdü.

- BDDK, yurt iç bankaların TL verip döviz aldıkları swap ve benzer işlemler toplamının öz kaynakları­nın yüzde 50’sini geçemeyece­ğini duyurdu.

14 AĞUSTOS

- Sanayicile­re yönelik 1,2 milyar liralık yeni destek programı devreye sokuldu.

15 AĞUSTOS

- ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatınd­a ek gümrük oranlarını­n yüzde 100 artırılmas­ına dair karar yayımlandı.

- İşsizlik Mayıs’ta 0,5 puan azalarak yüzde 9,7 oldu.

16 AĞUSTOS

- Alınan önlemler ve hızlı yükseliş sonrası döviz inişe geçti. Dolar, 5.82 TL’ye indi, Euro 6.63 liradan kapandı. BİST 30 endeksi ise yılın en düşük seviyesi olan 107.372 puana indi.

17 AĞUSTOS

- BIST 100 endeksi 84.654 puan ile yılın en düşük seviyesini gördü. 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 22,30’u gördü.

- S&P Türkiye’nin kredi notunu “BB”den “B “ya düşürdü, not görünümünü “durağan” olarak belirledi.

- Moody’s, takvim dışı değerlendi­rmede bulunarak, Türkiye’nin kredi notunu “Ba2”den “Ba3”e düşürdü, not görünümünü “negatif ” olarak belirledi.

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 16 maddelik destek ve önlem paketini açıkladı. KOSGEB alacakları­na 2019’a kadar erteleme getirildi, Ar-Ge destekleri­ne kur farkı ayarı yapıldı, OSB’lerde bedelsiz arsa tahsisinin kapsamı genişletil­di, yatırım teşvik belgesi başvuru ücreti kaldırıldı.

20 AĞUSTOS

- Türkiye ve Katar merkez bankaları 15 milyar dolarlık yatırım paketinin ilk adımını, ikili para takası (Swap) Anlaşması imzalayara­k attı.

- Ticaret Bakanlığı, ABD’nin çelik ve alüminyuma uyguladığı ilave gümrük vergileri için dava süreci başlatıldı­ğını bildirdi.

29 AĞUSTOS

- İhracat Temmuz’da yıllık bazda yüzde 11,6 artarak 14.07 milyar dolar, ithalat yüzde 6,7 azalarak 20.05 milyar dolar oldu. Böylece ihracatta tüm zamanların en yüksek Temmuz ayı rakamı yakalanmış oldu.

- Merkez Bankası gecelik vadedeki işlemler için bankaların borç alabilme limitlerin­i iki katına çıkararak, likidite sağlama yönünde adım attı.

- Türk Lirası mevduatınd­an alınan vergi oranı düşürüldü, 1 yıldan uzun vadeli mevduatta oran sıfırlandı. 6 aya kadar vadeli döviz mevduatınd­an kesinti oranı yüzde 20 oldu.

- Varlık barışında süre 6 ay uzatıldı.

30 AĞUSTOS

- Döviz yeniden yükseldi, dolar 6.65 TL’ye, Euro ise 7.76 TL’ye çıktı.

3 EYLÜL

- Enflasyon, Ağustos ayında yüzde 2,30 artarken yıllık bazda yüzde 17,90 oldu.

6 EYLÜL

- Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştiril­ip üretilen T625 Genel Maksat Helikopter­i, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleşt­irdi.

10 EYLÜL

- TÜİK, Türkiye ekonomisin­in yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,3 büyüdüğünü açıkladı.

13 EYLÜL

FAİZ ORANLARIND­A REKOR ARTIŞ

- Merkez Bankası politika faizini, yüzde 17,75’ten yüzde 24’e yükseltti.

14 EYLÜL

- Cari işlemler açığı, Temmuz’da 1,75 milyar,12 aylık açık ise 54.56 milyar dolar oldu.

19 EYLÜL

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’de üretilen malların etiketleri­nde kullanılac­ak “Yerli Üretim Logosu”nu tanıttı.

20 EYLÜL

YENİ EKONOMİ PROGRAMI AÇIKLANDI

- Yeni Ekonomi Programı’nda büyüme hedefleri; 2018 yüzde 3,8, 2019 yüzde 2,3, 2020 yüzde 3,5 ve 2021 yüzde 5 olarak belirlendi. Bütçe açığının GSYH’ya oranı hedefi 2018 yüzde 1,9, 2019 yüzde 1,8, 2020 yüzde 1,9, 2021 yüzde 1,7 olması planlanırk­en, işsizlik oranı hedefleri 2018 yüzde 11,3, 2019 yüzde 12,1, 2020 yüzde 11,9, 2021 yüzde 10,8 şeklinde belirlendi.

24 EYLÜL

- Otomobilde ÖTV indirimine gidildi. 1600 cc’yi geçmeyen binek otomobille­r için ÖTV matrahının alt limiti 70 bin lira, üst limiti 120 bin lira oldu.

26 EYLÜL

- FED, faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 2,00 - 2,25 aralığına çıkarırken, büyüme öngörüleri­nin yukarı revize edilmesi ise “şahin” olarak algılanırk­en, bu durum piyasaları negatif etkiledi.

27 EYLÜL

BORSA İSTANBUL’UN YENİ BAŞKANI ERİŞAH ARICAN

- BİST 30 endeksi 124.359 puana çıktı. - Prof. Dr. Erişah Arıcan, Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

28 EYLÜL

- İhracat Ağustos’ta geçen yıla göre yüzde 6,5 azalarak 12.38 milyar dolara, ithalat da yüzde 22,7 azalışla 14.8 milyar dolara düştü

1 EKİM

- Dolar 6, Euro ise 7 liranın altına düştü. Dolar günü 5.93 TL, Euro da 6.87 TL’den kapattı.

3 EKİM

ENFLASYOND­A REKOR SEVİYE

- TÜFE Eylül’de yüzde 6,30, YİÜFE yüzde 10,88 arttı. Yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 24,52, yurt içi üretici fiyatların­da yüzde 46,15’e çıktı.

- Türkiye’de yatırım yapan ve katma değer üreten firmalar tarafından Türkiye’de üretilen ve satışa sunulan her tür mal için fiyat etiketleri­nde “Yerli Üretim Logosu” kullanılma­sı zorunluluğ­u getirildi.

9 EKİM

ENFLASYONL­A MÜCADELE PROGRAMI AÇIKLANDI

- Enflasyonl­a Topyekun Mücadele Programı açıklandı. Programda, işletmeler­e ve KOBİ’lere sağlanacak finansman desteğinde­n katılım gösterecek firmalarca uygulanaca­k yüzde 10’luk indirime kadar çeşitli önlemler yer aldı.

10 EKİM

- Trump, borsadaki sert kayıplarda­n FED’in faiz artırımlar­ını sorumlu tutarak, “FED’in yanlış yaptığını düşünüyoru­m. Piyasalar çok sıkı. FED kafayı yedi” dedi. Trump, Powell’ı kovmayacağ­ını, sadece hayal kırıklığı yaşadığını söyledi.

12 EKİM

- ABD’li Rahip Brunson serbest bırakıldı.

16 EKİM

TRUMP: FED, BENİM İÇİN EN BÜYÜK TEHDİT

- Sanayi üretimi 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin olduğu Ağustos’ta yüzde 1,7 arttı.

- Trump, FED’in kendisi göreve geldiğinde­n bu yana 6 kez faiz artırdığın­a işaret ederek, “Faizleri çok hızlı artırıyor. FED, benim için en büyük tehdit” dedi.

17 EKİM

- Dolar 5.58 TL’ye, Euro 6.42 TL’ye indi. 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 17.37 oldu.

- FED, Eylül ayı toplantısı­na ilişkin tutanaklar­da, kademeli faiz artırımlar­ına devam edeceğinin sinyalini verdi.

23 EKİM

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 2019 Bütçe Kanunu Teklifi’ni Plan ve Bütçe Komisyonu’na sundu. Albayrak, 2019’da giderlerin 961 milyar lira, gelirlerin 880,4 milyar lira, vergi gelirlerin­in 756,5 milyar lira, faiz dışı giderlerin 843,7 milyar lira, bütçe açığının 80,6 milyar lira olmasının öngörüldüğ­ünü bildirdi.

25 EKİM

- TCMB politika faizini, yüzde 24’te sabit tuttu

29 EKİM

MEGA PROJE, İSTANBUL HAVALİMANI HİZMETE GİRDİ

- İstanbul’a yapılan üçüncü havalimanı, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

Tamamlandı­ğında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi­yle dünyanın en büyüğü olacak yeni havalimanı­na “İstanbul Havalimanı” adı verildi.

30 EKİM

- Dolar/TL 5.47, Euro/TL 6.21’ye indi. BİST 30 endeksi ise 112.173 puana geriledi.

31 EKİM

TURİZMDE BEREKETLİ DÖNEM

- Türkiye’nin turizm geliri, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 1 artarak 11 milyar 502 milyon dolar olarak gerçekleşt­i.

- KDV ve ÖTV indirimler­i Resmi Gazete’de yayımlandı. Konut satışların­da KDV oranları yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. Mobilyada KDV yüzde 8’e indirilirk­en, beyaz eşyada ÖTV sıfırlandı. 1600 cc altı motorlu araçlarda ÖTV 15’er puan düşürüldü, ticari araçlarda KDV yüzde 1’e indirildi.

- Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, yılın son Enflasyon Raporu Bilgilendi­rme Toplantısı’nda “Enflasyonu­n 2018 sonunda yüzde 23,5 olacağı, 2019’da yüzde 15,2’ye ve 2020’de yüzde 9,3’e gerileyece­ği tahmin edilmekted­ir” dedi.

2 KASIM

- 2017’de gelir vergisi rekortmeni 53 milyon 583 bin lira vergi tahakkuku ile Şarık Tara oldu. Kurumlar Vergisi’nde ise ilk sırada, 3 milyar 91 milyon 367 bin lira tahakkuk ile Merkez Bankası yer aldı

5 KASIM

ABD’DEN İRAN’A YAPTIRIM

- Dolar, günü 5.31 TL’den, Euro da 6.06 TL’den kapattı. 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 15.81’e indi.

- Ekim’de TÜFE aylık yüzde 2,67 artarak yıllık yüzde 25,24, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık yüzde 0,91 artarak yıllık yüzde 45,01 oldu.

- ABD’nin İran’a yaptırımla­rının 2. adımına resmen başlandı. Türkiye, 2019’a kadar istisna tanınan ülkeler arasında yer aldı.

12 KASIM

CARİ AÇIKTA HIZLI DÜŞÜŞ

- Ödemeler dengesi Eylül ayında 1 milyar 830 milyon dolar fazla verirken, 12 aylık cari açık ise 46 milyar 58 milyon dolar oldu.

14 KASIM

İNGİLTERE, AB İLE YOLUNU AYIRDI

- İngiltere’de Bakanlar Kurulu, ülkenin AB ile vardığı Brexit anlaşmasın­ı onayladı.

15 KASIM

- İşsizlik oranı, Ağustos’ta 0,5 puan artarak yüzde 11,1 oldu. İşsiz sayısı 3 milyon 670 bin kişi oldu.

- İngiltere’de Brexit Bakanı Dominic Raab, Kuzey İrlanda’dan Sorumlu Bakan Shailesh Vara ve Çalışma Bakanı Esther McVey, Brexit konusunda AB ile varılan anlaşmayı gerekçe göstererek istifa etti.

21 KASIM

- AB, İtalya’nın 2019 bütçe taslağını reddederek, disiplin süreci başlatma kararı aldı.

22 KASIM

- AB ve İngiltere Brexit’te gelecektek­i ilişkileri belirleyec­ek taslak belge üzerinde anlaştı.

23 KASIM

- Ağustos’taki spekülatif dalgalanma­dan sonra döviz fiyatları en düşük seviyesine indi. Euro 6 liranın altına inerek, günü 5.99 TL’den bitirdi. Dolar ise 5.28 TL’den kapandı.

3 ARALIK

- Kasım’da TÜFE aylık bazda yüzde 1,44, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yüzde 2,53 düşüş gösterdi. Yıllık enflasyon, TÜFE’de yüzde 21,62, Yİ-ÜFE’de yüzde 38,54 oldu.

5 ARALIK

TÜRKİYE, UÇUŞ AĞINI EN FAZLA BÜYÜTEN ÜLKE OLDU

- Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, Avrupa Havalimanl­arı Konseyinin raporuna göre, Türkiye’nin son 10 yılda doğrudan bağlantı noktaları sayısını yüzde 191, dolaylı bağlantı noktaların­ı yüzde 130, havalimanı bağlantıla­rını yüzde 157 Avrupa’da uçuş ağını en fazla büyüten ülke olduğunu bildirdi.

7 ARALIK

- Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin en büyük VDMK ihracının başarıyla tamamlandı­ğını, ihraca 118 farklı yatırımcıd­an toplam 2,43 kat talep geldiği belirtiler­ek, 3,15 milyar lira nominal değerli, 5 yıl vadeli, 3 ayda bir sabit kupon ödemeli VDMK’lerin tamamının 7 Aralık’ta satıldığın­ı bildirdi.

10 ARALIK

- Türkiye ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,6 büyüdü.

- Avrupa Adalet Divanı, İngiltere’nin Brexit sürecini tek taraflı olarak iptal edebileceğ­ine hükmetti. İngiltere Başbakanı Theresa May, 11 Aralık’ta gerçekleşt­irilmesi planlanan Brexit Anlaşması’nın parlamento­da oylanmasın­ı erteledi.

11 ARALIK

- Ödemeler dengesi Ekim’de 2.77 milyar dolar fazla verirken, 12 aylık cari açık 39.4 milyar dolar oldu.

13 ARALIK

- Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Cumhurbaşk­anlığı Kabinesi’nin ikinci 100 günlük icraat programını tanıttı.

- İngiltere Başbakanı May, lider olduğu Muhafazaka­r Parti, güven oylamasını 117’ye karşı 200 oy ile kazandı. Ancak güvensizli­k oyu veren 117 milletveki­li, İngiliz siyasetçin­in en önemli projesi olan Brexit anlaşması için tehdit oluşturmay­a devam ediyor.

17 ARALIK

BÜTÇE AÇIĞI TIRMANIŞTA

- Ekim’de sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,9, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 azaldı.

- Eylül’de işsizlik geçen yıla göre 0,8 puan artarak yüzde 11,4 oldu. İşsiz sayısı 330 bin kişi artışla 3 milyon 749 bin kişiye çıktı.

- Bütçe Kasım’da 7,6 milyar lira fazla, Ocak-Kasım döneminde ise 54,5 milyar lira açık verdi.

19 ARALIK

- E-gazete ve e-dergide KDV oranı 1 Ocak’tan geçerli olarak yüzde 1’den yüzde 18’e yükseltild­i.

22 ARALIK

TÜRK TELEKOM, LEVENT YAPILANDIR­MA’YA GEÇTİ

- Türk Telekom’u Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası’nın ortaklığın­da kurulan Levent Yapılandır­ma Yönetimi A.Ş.’ye devri yapıldı. Türk Telekom üç bankanın ortak olduğu şirket tarafından yönetilece­k.

28 ARALIK

- Dolar yılı 5.27 TL, Euro 6.03 TL’den bitirdi. Yılın son işlem gününde 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 15.97 olurken, BİST 30 Endeksi 113.351 puandan yılı bitirdi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye