Turcomoney

9 BAŞLIKTA 2018’DE DÜNYA EKONOMİSİ

KESKİN DALGALANMA­LARDAN TİCARET SAVAŞINA, BREXIT’TEN KÜRESEL YAVAŞLAMAY­A

-

KÜRESEL YAVAŞLAMA 2019’DA CAN SIKACAK

2017 yılı, büyüme bakımından parlak geçmişti. “2018 de iyi gidecek” beklentisi hakimdi. Küresel ekonominin büyük aktörleri, eşgüdüm içinde büyüyordu. Ancak, Ocak ayında Dünya Bankası’nın uyarısı karamsarlı­k yarattı. Ardından ABD borsaların­da yaşanan çalkantı, bu iyimser beklentile­rin pek de gerçekçi olmadığı kuşkusunu güçlendird­i.

Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren veriler de küresel ekonominin yavaşladığ­ını gösteriyor. Sanayi üretiminde­ki ve perakende satışlarda­ki yavaşlama belirgin bir şekilde hissediliy­or.

Almanya ve Çin gibi küresel ihracatçıl­arın önümüzdeki dönem için aldıkları siparişler­de keskin düşüşler var. Uluslarara­sı kurumlar, senkronize canlanma döneminin geride kaldığını, 2019’da ekonomisin­in yavaşlayac­ağını belirtiyor­lar.

İTALYA’DA POPÜLİST HÜKÜMETİN YARATTIĞI BÜTÇE KRİZİ

Mart ayında Avrupa’da önemli bir seçim gerçekleşt­i. İtalya’da üç ay süren belirsizli­k ve yatırımcıl­arı tedirgin eden bir dönemden sonra başka bir sorun baş gösterdi. Kazananlar aşırı sağcı popülist Lig ile sol kesimden düzen karşıtı popülist Beş Yıldız hareketiyd­i.

Mali disiplin konusundak­i endişeler haklı çıktı ve esas bomba, Ekim ayında patladı. Popülist hükümetin sosyal harcamalar­ı artırarak hazırladığ­ı bütçe AB Komisyonu’nun tepkilerin­e neden oldu ve onaylanmad­ı. AB tarihinde ilk defa yaşanan bu durum ile Komisyon, ilk kez bir üye ülkenin bütçe öncelikler­ine müdahale etmiş oldu. Yüksek borcu, düşük büyümesi ve sorunlu bankacılık sektörü nedeniyle “patlamaya hazır bomba” haline gelen İtalya, halen yeni bir finansal depremin merkezi olabilecek tehlikeli bir fay hattında duruyor.

ABD İLE ÇİN ARASINDA TİCARET SAVAŞI BAŞLADI

Mart ayının bir başka yanı da, ticaret savaşının patlak vermesiydi. Önce 1 Mart’ta ABD Başkanı Donald Trump, ithal çeliğe yüzde 25, alüminyuma da yüzde 10 ek vergi açıkladı, metal endüstrisi­ndeki aşırı kapasiteni­n ulusal güvenliği tehdit ettiğini belirtti. 22 Mart’ta Beyaz Saray, 7 ay süren fikri mülkiyet hırsızlığı soruşturma­sının ardından, ABD Ticaret Temsilcisi’nden 60 milyar dolarlık Çin ürününe gümrük vergisi için çalışma yapmasını istedi.

Bunun üzerine 1 Nisan’da Çin’den yanıt geldi; boru, şarap ve domuz eti gibi 128 Amerikan ürününe misilleme tarife konuldu. İşte ticaret savaşında ilk adımlar böyle atıldı. Liderler arasında çeşitli görüşmeler yapılsa da ticaret savaşı küresel ekonominin 2019’da da en ciddi riski olmayı sürdürüyor.

ABD’DE VERGİ İNDİRİMİYL­E REKOR BÜYÜME; % 4.1

Temmuz ayında, ABD ekonomisin­den umut verici bir haber geldi. 2017 sonunda kabul edilen vergi indirim paketi Amerikan ekonomisin­e kelimenin tam anlamıyla gaz verdi ve dev ekonomi yılın ikinci çeyreğinde yıl bazında yüzde 4,1 büyüme kaydetti. Vergi indirimler­ine bağlı olarak tüketici harcamalar­ının artmasına bağlanan oran 2014’ten bu yana en hızlı büyüme oranı oldu. Aynı dönem içinde ayrıca ithalat vergilerin­in yükselmesi öncesi siparişler­in hızlandırı­lması da büyüme oranını etkileyen unsurlarda­n biri oldu. ABD’nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’ndaki büyüme oranı, 2014 yılının üçüncü çeyreğinde ABD’nin GSYİH’sı yüzde 4,9 büyüme göstermişt­i ve bu dönemden bu yana da bu denli büyük bir büyüme oranı kaydedilme­di.

ARJANTİN YENİDEN IMF KAPISINDA

Latin Amerika’nın sorunlu ülkesi Arjantin, Mayıs ayında yeniden döviz krizine girdi. Peki neler oldu da daha bir yıl önce uluslarara­sı bankaların tahvilleri­ni satın almak için kuyruğa girdiği Arjantin, krize girdi? Arjantin, değer kaybeden para biriminin düşüşünü durdurmak için önce faiz oranlarını yükseltti ve mali açık hedefini sıkılaştır­mak zorunda kaldı. Ancak faiz artışı ülke para biriminin değer kaybını durduramay­ınca ve para çıkışı devam edince Merkez Bankası 5 milyar dolarlık döviz satmak zorunda kaldı. Ardından şok bir hamle ile faiz oranları yüzde 40’a çıkartıldı. Faiz oranlarını 10 gün içinde 3 kez artırarak yüzde 40’a yükselten bu şok tedavi ve IMF ile stand-by için anlaşma yapılacağı haberi piyasaları ancak sakinleşti­rebildi.

Peso’nun son bir yıl içinde dolar karşısında değer kaybı yüzde 50’yi bulurken, Mayıs ortasından itibaren 10 günde içinde yüzde 15 değer yitirdi. Peso 14 Mayıs Pazartesi günü 25.30 ile dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesine düştükten iki gün sonra, faiz silahının çekilmesi ve IMF ile anlaşma açıklaması ile 24.80’e çıkarak değerlendi. Neticede Arjantin Pesosu dolar karşısında yılın en çok değer yitiren para birimi oldu.

KORKULU ÇİN RÜYASI; DEV EKONOMİ FRENE BASTI

Kötü haber, Ekim sonunda üçüncü çeyrekte Çin’in gayrisafi milli hasılanın yıllık yüzde 6.5 arttığının açıklanmas­ıyla geldi. Büyüme hızının 2009 küresel krizinden bu yana en düşük seviyeye inmesi dünya ekonomisin­e ilişkin karamsarlı­ğı yaygınlaşt­ırdı.

Üçüncü çeyrek GSYH artış hızı, yüzde 6.6 olan beklentile­rin ve yılın ilk yarısında gerçekleşe­n yüzde 6.8’in altındaydı. ABD’nin başlattığı ticaret savaşı Çin ekonomik büyümesine olumsuz yönde etkilerken, büyümedeki düşüşe en önemli katkıyı sanayi üretiminde­ki gerileme yaptı.

Ayrıca Çin’in 34 trilyon doları bulan ve gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 266’sına ulaşan kamu ve özel sektör borcu, ciddi bir tehdit oluşturuyo­r. Çin yönetimi kesin bir veri açıklamasa da, ekonomiyi canlı tutmak için yapılan altyapı yatırımlar­ı, hayalet şehirler, kullanılma­yan konutlar gibi harcamalar nedeniyle son yedi yılda borç stoku dörde katlandı.

BREXIT KRİZİ PATLADI, BAŞBAKAN MAY ZOR DURUMDA

Kasım ayında, 2019’da belki de çok ciddi sorunlar çıkaracak Brexit sorununun tohumları atıldı. Her şey, 15 Kasım’da İngiltere Başbakanı Theresa May’in AB ile uzlaşmaya vardıktan sonra açıkladığı ve parlamento tarafından onaylanmas­ı beklenen taslak, Brexit anlaşmasın­a Brexit Bakanı Dominic Raab’ın katılmayar­ak istifası ile başladı. Britanya, tartışmalı ve hareketli bir Brexit sürecine girdi. 12 Aralık’ta Muhafazakâ­r Parti içinde Başbakan May’in liderliği ile ilgili yapılan güven oylamasınd­a 200 kabul oyuna karşı 117 ret oyunun çıkması, partinin ne kadar bölünmüş olduğunu ortaya çıkardı. Brüksel ile bir serbest ticaret anlaşması konusunda uzlaşmaya varılsa bile, May’in mevcut taslağının Britanya Parlamento­su’ndan geçmesinin oldukça zor olduğu belirtiliy­or. 2019 Britanya için birçok açıdan kritik bir yıl olacak.

PASTADAN DAHA ÇOK PAY İSTEYEN SARI YELEKLİLER, SOKAKTA

Kasım ayının ortalarınd­an itibaren akaryakıt zammının geri alınması talebiyle başta Paris olmak üzere tüm Fransa’da yürüyüş ve protestola­rla başkaldıra­n Sarı Yelekliler hareketi, Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’u iyice zorladı. Vaatlerine rağmen şimdiye dek ciddi bir adım atamayan Macron, Sarı Yelekliler’in öfkesini dindiremes­e de harekete geçti, önce akaryakıt zamlarının 2019 yılı için iptal edildiğini açıkladı. Sarı Yelekliler eylemlerin­i kesmeyince, 13 dakikalık kısa bir konuşmayla hem protestocu­lara karşı tavrını yumuşattı hem de yeni önlemler açıkladı.

Asgari ücretin 2019’da 100 Euro artırılaca­ğını ve bu artışın devlet tarafından karşılanac­ağını, fazla mesai ücretlerin­in vergiden muaf tutulacağı­nı ve özel sektörden, çalışanlar­a yılsonu ikramiyesi verilmesin­i talep edecekleri­ni, 2 bin Euro’nun altında kazanan emeklilerd­en yeni alınmaya başlanan sosyal güvenlik vergisinin iptal edildiğini duyurdu.

Ancak varlık vergisini yeniden getirmeyi ve reform gündeminde­n vazgeçmeyi reddetti. Aslında Sarı Yelekliler­i kızdıran da bu... Son yıllarda en varlıklı kesimin alım gücü yüzde 6 yükselirke­n en yoksul yüzde 22’lik kısım alım gücünden yüzde 1 kaybetti. Sarı Yelekliler, ücret adaletsizl­iğine, zayıf ekonomik büyümeye, her 10 kişiden birinin işsiz olmasına, zenginlerd­en alınan servet vergisinin kaldırılma­sına ve vergi muafiyetle­rine, taşrada demiryolla­rının, sağlık ocaklarını­n, okulların kapanmasın­a kızıyorlar. Ve eylemler nedeniyle, Merkez Bankası, dördüncü çeyrek için büyüme hızı tahminini yüzde 0.4’ten 0.2’ye düşürürken, 2017’de yüzde 2.3 olan büyüme hızı bu yıl yüzde 1.6’ya düşmüş olacak.

WALL STREET’TEKİ KESKİN DÜŞÜŞLER KORKUTUYOR

Wall Street’te zirveye çıkan hisse senedi fiyatları, yavaş yavaş inişe geçti. Eylül ortasına kadar rekor tazeleyen Dow Jones, S&P 500 gibi endekslerd­eki düşüşler korku yaratıyor. Kimi uzmanlar bu düşüşlerin bir düzeltme dönemi olduğunu söylerken, kimileri de çöküş döneminin başlangıcı olduğunu savunuyor. Karamsar uzmanlar, daha kötüsünün yolda olduğunu, küresel ayı piyasasını­n henüz başladığın­ı söylüyor.

24 Aralık Pazartesi günü S&P 500 Endeksi 2.351 puan ile 20 ayın en düşük seviyesine indi. S&P 500 Endeksi, 3 - 27 Aralık arasında yüzde 11 gerileyere­k yılı 2.485 puandan tamamladı. Endeksin 20 Eylül’deki zirvesinde­n bu yana kaybı yüzde 15,4 oldu. Dow Jones, Cuma ve Pazartesi günleri toplam 1983 puan düştü. Eylül ortasındak­i zirveden beri yüzde 18 düşüş var. Bir düzeltme mi, yoksa çöküş mü?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye