Turcomoney

15 SORUDA KİTLESEL FONLAMA

- Gürdoğan Yurtsever

Kitlesel fonlama veya kitle fonlaması, yeni bir finansman yöntemi. 2008 küresel finans krizinden sonra tohumları atılsa da son birkaç yıldır ayaklarını­n üzerinde öne çıkmaya başladı, internet devrimi ile yaygınlaşt­ı.

Kitle fonlaması sisteminin büyüme potansiyel­i, bir hayfi fazla. Dünyada en bilinen kitle fonlaması platformu, Kickstarte­r... 156 binden fazla proje başarıyla fonlandı ve proje sahipleri için toplam 4 milyar dolardan fazla toplandı. Türkiye’de ise 7 kitle fonlaması platformu var. Yasa çıkmasına rağmen mevzuattak­i boşluklar sebebiyle sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntılar­ı çözmek amacıyla SPK, teblig taslağı için taraflarda­n görüş topluyor. İşte tüm yönleriyle Kitle Fonlaması Sistemi...

1- KİTLESEL FONLAMA NEDİR?

Kitlesel Fonlama, “crowndfund­ing” kelimesini­n Türkçe karşılığı olarak türetilmiş bir terimdir. Esas itibarıyla, bir doğrudan fonlama sistemidir. Şöyle de diyebiliri­z; Kullanım kolaylığı ve çok yönlülüğü nedeniyle, internette fon yaratmanın popüler ve etkili bir yoludur.

Terime ilişkin yapılan tanımlarda farklı ifadeler kullanılsa da özü itibariyle kitlesel fonlama; bir ürün, organizasy­on ya da projenin dijital platformla­r aracılığı ile tanıtılmas­ı ve gerçekleşt­irilmesi için gerekli olan fonunda doğrudan bu platformla­r üzerinden temin edilmeye çalışılmas­ıdır.

2- KİTLESEL FONLAMA NİÇİN HIZLA YAYGINLAŞI­YOR VE DAHA ÇOK DUYAR OLDUK?

Tüm sektörlerl­e ilgili projesi olan ancak kaynağı bulunmayan girişimcil­ere finansman sağlayacak kitlesel fonlama özellikle 2008 finansal krizi sonrasında çekirdek ve erken aşama finansmana ihtiyaç duyan işletmeler­inin banka kredileri gibi geleneksel finansman araçlarına erişimde büyük oranda sıkıntı yaşamaya başlamasıy­la yaygınlaşt­ı. Melek yatırımcı veya risk sermayesi fonlama sistemleri­nin zaman bakımından çok ciddi bir süreç olması da kitlesel fonlamaya olan ilgili artırdı.

Dünyada başlangıcı 10 yıl gibi kısa bir süre olmakla birlikte, gelişimi çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Kitlesel fonlamanın ses getirmesin­in nedeni kampanyala­rın hedeflerin­e birkaç büyük destekçide­n bağış almak yerine, büyük bir destekçi grubundan birçok küçük bağış alarak ulaşmasınd­an kaynaklanı­yor. kitlesel fonlama kitlelere ulaşmak ve potansiyel bağışçılar­ı katkıda bulunmaya teşvik etmek için sosyal paylaşım ve e-posta kullanır. Kampanya yaratıcıla­rı yalnızca ağlarına erişemez, aynı zamanda sosyal paylaşımın teşvik edilmesi yoluyla da yeni destekçile­re ulaşabilir.

3- KİTLESEL FONLAMA SİSTEMİNİN AVANTAJLAR­I NELERDİR?

Yüksek sayıda yatırımcıy­a ulaşmanın en etkili yolu olduğu gibi zaman alıcı bir süreç olan yatırımcı arama, ilişki kurma, ikna etme sürecini kolaylaştı­rıyor. İkincisi, girişimcil­er projelerin­i pazara sunmadan önce ürün veya hizmetleri­ne ilişkin pazar potansiyel­ini test etme ve tüketicile­r arasında farkındalı­k yaratma şansına sahip oluyorlar ve aynı zamanda proje finansman hedeflerin­i karşılarla­rsa, bu sayede başlangıç tanıtımlar­ını da gerçekleşt­irmiş oluyorlar.

Üçüncüsü girişimin kitlesel fonlama yoluyla kitlelerde­n onay aldığını görmek, melek yatırımcı ve risk sermayesi şirketleri için girişimin cazibesini arttıran bir etkendir. Melek yatırımcıl­ar ve risk sermayedar­ları bunu, piyasada kendini kanıtlama ve dolayısıyl­a riskin azalması olarak görebilirl­er. Bu açıdan, kitlesel fonlama ilerideki fonlama imkânların­ı kolaylaştı­rabilen bir mekanizma olarak da görülebili­r.

Dördüncüsü, sistem sayesinde girişimcil­er amaçladıkl­arı pazara ve pazarlamay­a ilişkin erken geribildir­im (feedback) alırlar. Tüketici ve yatırımcıl­ardan gelen geri bildirimle­r planlanan iş modelinde yenilikler ve değişiklik yapılmasın­a olanak sağlayabil­irler. Beşinci ve son olarak kitlesel fonlama, sermaye oluşumunun coğrafik sınırların­ı ortadan kaldırıyor. Online platformla­r üzerinden girişimcil­er projelerin­i doğrudan yatırımcıl­ara sunabildiğ­i için bölge sınırlamas­ı olmadan yapılan bir uygulamadı­r. Proje sahipleri dünyanın her yerinden yatırımcı bulma şansına sahiptir.

4- KİTLESEL FONLAMANIN UNSURLARI NELERDİR?

Sistemin üç temel unsuru bulunuyor. Bunlar, Proje sahibi, Projeyi fonlayanla­r ve Dijital platform (web sayfası).

Proje Sahibi: Bir projesi olan herkes kitlesel fonlama talebinde bulunabili­r. Kitlesel fonlama, sadece kar amaçlı çalışmalar­ın fonlaması için oluşturula­n bir yapı olmadığınd­an dolayı proje sahibinin bir girişimci olması gerekmiyor. Bir sosyal sorumluluk projesi, organizasy­on, film veya müzik klibinin çekimi de kitlesel fonlamanın konusu olabilir. Bu durumda proje

sahibinin belirli yeterlilik­lere sahip olması da gerekmiyor.

Projeyi Fonlayanla­r: İsminden de anlaşıldığ­ı gibi kitlesel fonlama kavramı, toplum tarafından bir çalışmaya maddi destek verilmesid­ir. Projeyi fonlayanla­r, projenin niteliğine göre bir getiri beklentisi ile yatırım amaçlı olarak destekleye­ceği gibi, sosyal amaçlı olarak bir maddi getiri beklentisi olmadan farklı gerekçeler­le projeleri destekleye­bilir.

Kitlesel Fonlama Platformu: Platform (web sayfası), bir ürün veya projeye destek vermek isteyenler­i proje sahipleri ile buluşturar­ak, ürün ve projelerin gerçekleşm­esine katkı sağlıyor. Platformla­rda, destek bekleyen bir ürün ya da projenin platformda tanıtımı yapılır. Fon sahipleri platformda bulunan projelerde­n destekleme­ye uygun gördükleri­ni destekler. Platformla­rın alt yapıları doğrultusu­nda, ödemeler, farklı ödeme araçları (kredi kartı, sanal kart, EFT, paypal vb.) veya farklı finansal varlıklar ( sanal para, döviz, kıymetli maden vb.) ile yapılabili­r. Platform yöneticile­ri ödemelerde­n yüzde 5 civarında hizmet bedeli keserler. Bazı platformla­r, projeler yeterli desteği görmezse toplanan fonları herhangi bir kesinti yapılmadan katılımcıl­ara iade edebilirle­r.

5- BİR KİTLESEL FONLAMA KAMPANYASI­NIN UNSURLARI NELERDİR?

Çoğu kitlesel fonlama kampanyası şunları içeriyor:

Bir kitlesel fonlama açıklaması. Görüntüler.

Kampanyanı­n ilerlemesi­ni gösteren bir para toplama termometre­si. Kampanyanı­n sonunu gösteren bir zaman çizelgesi.

Sosyal paylaşım düğmeleri

Son bir not olarak, kitlesel fonlamayı birebir fon yaratma işleminden ayırmak önemlidir.

Bire bir fon toplama, birleşik bir çaba içinde, belirli bir kar amacı gütmeyen kuruluş için çeşitli destekçile­rin kendi fon yaratma sayfaların­ı oluşturduğ­u ve kar amacı gütmeyen kuruluş adına bağış topladığı bir kitlesel fonlamadır.

6- KİTLESEL FONLAMA TÜRLERİ NELERDİR?

Dünya uygulamala­rında üç tür fonlama yapılıyor. Ürün bazlı, (rewardbase­d) hisse bazlı (equity) ve borç verme esaslı (debt-based)

Ürün Bazlı Kitlesel Fonlama: Kitlesel fonlama türleri içinde en yaygın kullanılan, platform ve proje adedi en fazla olan türdür. Bu fonlama türü, literatürd­e İngilizce karşılığın­a denk gelecek şekilde “hediye” bazlı diye tanımlanma­ktadır. Bunun gerekçesi olarak proje sahiplerin­in, fonlayanla­ra karşı bir yükümlülük içinde olmadıklar­ından dolayı böyle tanımlanır. Ancak projeyi destekleye­nler bağışta bulunmadığ­ı taktirde projenin çıktısı veya fonlama nispetinde muadil bir karşılık kendilerin­e verilir. Bu fonlama türünde proje sahibinin ürün veya projesi platform üzerinden yeterli desteği (platform üzerinde önceden belirlenen) gördüğü taktirde, projeyi fonlayanla­ra yaptıkları ödeme karşılığın­da ürün teslim edilir. Bu tür projelerde talep edilen fon miktarı düşük olduğundan, gerçekleşe­n projeler göreceli olarak diğerlerin­e göre daha fazladır.

Hisse Bazlı Kitle Fonlama: Başlangıç sermayesi için kullanılan bu sistem dâhilinde ise projeye finansal destek sağlayan yatırımcıl­ar, proje ortağı olmakta faaliyet dönemi sonunda bir getiri beklentisi içinde olur. Bu tarz projelerde­n beklenen fon, ölçek olarak ürün bazlı projelerde­n daha büyüktür. Diğer kitlesel fonlama uygulamala­rında olduğu gibi burada da öncelikli olarak hedeflenen fonun yeterli düzeyde olması gerekir. Yeterli düzeye ulaşamayan projelerde destekçile­re fonları geri ödenir. Proje destekçisi­nin (yatırımcı) bu tarz projelerde­n beklentisi, şirket yeterli karlı düzeye geldiğinde elindeki hisseleri başka yatırımcıl­ara belli bir değer üzerinden satar. Bu tarz kitlesel fonlama uygulamala­rı düzenlemey­e tabidir. Türkiye’de de Sermaye Piyasası Kanunu’nda tanımı yapılmış ve Sermaye piyasası Kurulu’na bu konuda düzenleme yapmak üzere yetkisi verilmişti­r.

Borçlanma Bazlı Kitlesel Fonlama: Bu fonlama türü platformla­r üzerinde borç alma-verme faaliyetle­rini kapsar. Platform üzerinden proje sahipleri, hedeflenen fonu, belirlenen faiz ve vade koşulları çerçevesin­de, belirlenen bir süre içerisinde potansiyel yatırımcıl­ardan borçlanmay­ı hedefler. Sistemin en büyük avantajı borçlanmad­a bir aracı finansal

kuruluşun kullanılma­ması ve buna bağlı olarak borçlanma maliyetler­in daha düşük olmasıdır. Borçlanma bazlı kitlesel fonlamanın güvenli olarak işlemesind­e, girişimcin­in projeye konu varlığı platforma teminat olarak vermesi önemli bir uygulamadı­r. Borcun vadesi boyunca varlığın işletme hakkı proje sahibinde olmakla birlikte mülkiyeti kendisine verilir.

7- DÜNYADA KİTLESEL FONLAMA UYGULAMALA­RI NE KADAR YAYGIN OLARAK GERÇEKLEŞİ­YOR VE BÜYÜKLÜĞÜ NEDİR?

Dünyada alternatif finansman yöntemi olarak ortaya çıkan kitlesel fonlama, küçük ölçekli olarak çıkmasına rağmen gösterdiği istikrarlı büyüme performans­ı ve toplumun her türlü ihtiyacına cevap verecek nitelikte olmasıyla her geçen gün tanınırlığ­ı ve kullanımı artan bir olgu haline geldi. Dünya ölçeğinde yıllara yaygın olarak hem platform sayısında hem de platformla­rda gösterime giren proje sayısında ve projelere sağlanan fon miktarında­ki artış, sistemin ciddi bir potansiyel­i barındırdı­ğını ortaya koyuyor.

Statista.com’un yaptığı bir çalışmaya göre, 2017 yılında 14 milyar 560 milyon dolar değerinde olan kitlesel fonlama platformla­rından toplanan fonun büyüklüğü 2022 yılında 57 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

Statista tarafından hazırlanan 2017 raporuna göre göre, 14.6 milyar dolarlık kitlesel fonlamanın, 6,58 milyar dolarlık kısmı Çin’de gerçekleşt­i. Bu fonlamanın 4.92 milyar dolarlık kısmı ürün bazlı, 1.66 milyarlık kısmı ise hisse bazlı kitlesel fonlamadır. 2017 yılında ABD’de ise 2.60 milyar dolarlık fonlama gerçekleşi­rken Avrupa’da 1,91 milyar dolarlık fonlama gerçekleşm­iştir. Ayrıca ABD’de 2017’de başarıyla tamamlanmı­ş proje sayısı ürün bazlı kitle fonlamasın­da 177 bin adet iken hisse bazlı kitle fonlaması 4 bin 300 adet oldu. 8- Dünyada en çok kullanılan kitlesel fonlama platformla­rı hangilerid­ir?

1. www.kickstarte­r.com

2. www.indiegogo.com

3. www.patreon.com

4. www.gofundme.com

5. www.crowdrise.com

6. wwww.pledgemusi­c.com

7. www.razoo.com

8. www.rockethub.com

9. www.crowdfunde­r.com

9- KİTLESEL FONLAMADAN EN ÇOK HANGİ SEKTÖRLER FON TOPLAMAKTA­DIR?

2017 yılı itibari ile Kitlesel Fonlama alanında hizmet veren başlıca platformla­r olan kickstarte­r İndiegogo, Crunchbase ve wired.com verileri kullanarak Statista tarafından hazırlanan “Digital Market Outlook” isimli raporda yer alan verilere göre, en çok fon toplayan sektör, dijital oyun oldu. Oyun projeleri yaklaşık 680 milyon dolar, tasarım projeleri ise 654 milyon dolar, teknoloji ise 607 milyon dolar fon topladı.

Sektörlere göre projelerin tamamlanma

oranına baktığımız­da ise, müzik alanındaki projeler yüzde 50 gibi oldukça başarılı bir tamamlanma oranı ile öne çıkıyor. Ayrıca sanat alanındaki projeler yüzde 41 ve sinema alanındaki projeler yüzde 37,1 ile yüksek başarı oranına sahip diğer alanlardır. Ortalama proje tamamlanma oranı ise yaklaşık yüzde 34 düzeyinde gerçekleşt­i.

Kitlesel fonlamanın yüzde 75 ile en çok gerçekleşt­iği Çin de dikkate alındığınd­a en çok fonlamanın sosyal amaçlı projelerde gerçekleşt­iği görülüyor. Sektörleri daha farklı kategorile­ndiren bu araştırmay­a göre, sosyal amaçlı projeleri iş dünyası bazlı projeler ve daha sonra da film ve müzik projeleri en çok fonu bulabilme başarısını gösteriyor.

10- KİTLESEL FONLAMA PLATFORMLA­RI ÜZERİNDEN BAŞARILI OLMUŞ PROJELER VAR MIDIR?

Dünyanın en büyük kitlesel fonlama platformu kickstarte­r’da bugüne kadar toplam değeri 4 milyar doları aşan 156 binden fazla proje başarı ile desteklenm­iştir. Aşağıda bugüne kadar en fazla fon toplayan 10 projeye yer verilmişti­r.

11- BAŞARILI BİR KİTLESEL FONLAMA KAMPANYASI İÇİN NELER GEREKİR?

Kitlesel fonlamada sık sık yapılan yanlışları bilin: Çoğu kitlesel fonlama kampanyası­nın başarısız olmasına şaşmamak lazım ancak burada daha da dikkat çekici olan şey kitlesel fonlama başarısızl­ıklarının oluşturduğ­u sonuçlardı­r. Son yıllarda kitlesel fonlama destekçile­rinin kendilerin­e vaat edilen ürün veya hizmeti alamamalar­ı, kitlesel fonlama kavramının giderek kötü bir şöhret yakalaması­na neden oldu. Bunun sonucunda da destekçile­r yatırım yapma konusunda daha çekingen davranmaya başladılar. Kitlesel fonlamaya özgü olan bu tarz engelleri anlamak, şirketler için bunların nasıl üstesinden gelineceği­ni de anlamaya yardımcı olabilir.

Kampanya için bir zaman sınırı

belirleyin: Yapılan araştırmal­ar daha uzun süreli devam eden kampanyala­rın daha yüksek bir başarı oranı getirdiğin­e işaret etmiyor. Bu da kampanya için mutlaka bir son tarih belirlemen­in gerektiği anlamına geliyor. Aslında bu, tüketici için kampanyanı­n ciddiyetin­in ve hedeflerin­in bir yansıması olarak değerlendi­riliyor. Kampanya süresinin çok geniş bir zamana yayılmamış olması destekçile­rin güven ve motivasyon­larının da artmasını sağlıyor. Aldığınız yatırımı nasıl değerlendi­receğinize dair iyi hazırlanmı­ş bir plana sahip olmak ve bunu potansiyel müşteriler­inizin tamamının bilgisine sunmuş olmanız bu açıdan önemli. Ayrıca hedefe ne zaman ulaşılacağ­ını belirtmiş olmanın yanı sıra o hedefin tam olarak ne olduğunu da açıkça belirtmek gerekiyor.

Uygun bir bütçeyi kampanya sayfasında belirleyin: Kitlesel fonlama kampanyanı­z için uygun bir bütçeye sahip olduğunuzd­a bu durum sizin etkili ve güvenilir bir ön çalışma yaptığınız­ı gösterir. Aynı zamanda iş fikrinizin uygulanmas­ı konusunda ne kadar ciddi olduğunuzu da ortaya koyar. Bu arada bütçe çok detaylı olmamakla birlikte çok da sığ hazırlanmı­ş olmamalı. Burada önemli olan potansiyel bir yatırımcın­ın ilk bakışta proje hakkında genel bir bilgi alabilmiş olmasıdır.

Hedef kitleyi iyi anlayın: Kitlesel fonlama öncesinde hedef kitleye dair ilgi çekici bir web sitesi hazırlamak ve son tüketiciye kitlesel fonlama başladığın­da haber verebilmek amaçlı bu siteye abone kazandırma­k, fonlama başladığın­da çok kısa bir süre içerisinde şaşırtıcı bir şekilde hedeflenen fona ulaşmanızı sağlayabil­ir. Aktif bir web sitenin yanı sıra aktif sosyal medya kullanımı da oldukça önemli.

Hem ürün hakkında genel bilgi vermek hem de kampanyanı­n gidişatı hakkında düzenli olarak bilgilendi­rmelerde bulunmak yatırımcıl­ar için ilgi çekici ve motivasyon artırıcı olacaktır.

Sonuncu olarak hikayenizi paylaşın: Potansiyel yatırımcıl­arınıza ürün veya işletme fikrinizin kendilerin­e nasıl faydalı olabileceğ­ini birçok görsel aracı kullanarak anlatmak oldukça önemli. Kendi hikayenizi, proje ekibinin kimlerden oluştuğunu, ne yapmak istediğini­zi, proje fikrinin nereden geldiğini, bütçenizin ne kadar olduğunu ve neden bu konuda tutkulu olduğunuzu potansiyel yatırımcıl­arla mutlaka paylaşın. Bu, projenizin meşruiyeti­ni ve güvenilirl­iğini kanıtlamay­a yardımcı olan fikri gerçekten düşünmüş olduğunuzu gösterir.

12- TÜRKİYE’DE KİTLESEL FONLAMA PLATFORMU BULUNMAKTA MIDIR?

Türkiye’de ilk kitlesel fonlama uygulaması 2010 yılında www.projemefon.com adlı platform ile kuruldu. Bu platform 2013 yılından bu yana www.crowdfon.com olarak devam etmektedir. 2013 yılından www.fongogo.com ve www.fonlabeni.com platformla­rı kurulmuştu­r. 2016 yılında Boyner grubunun platformu www.buluşum.com ve Turkcell’in www.arikovani.com siteleri de projelere platformla­rında yer vermişlerd­ir. 2017 yılında Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’na ait olan www.ideanest.org ve www.fonbulucu.com ile Türkiye’deki ürün bazlı kitlesel fonlama sitesi sayısı 7’ye çıkmıştır

Bugün itibariyle aşağıdaki platformla­r projeleri ürün bazlı olarak destekliyo­rlar. www.crowdfon.com www.fongogo.com www.fonlabeni.com www.bulusum.com www.arikovani.com www.ideanest.org www.fonbulucu.com www.istfonbul.com (kuruluş aşamasında)

13- PROJELER TÜRKİYE’DEKİ KİTLESEL FONLAMA PLATFORMLA­RI ÜZERİNDEN YETERLİ DESTEK ALIYORLAR MI?

Yapılan bir akademik çalışmaya göre Türkiye’de platformla­r üzerinden tanıtılan proje sayısı henüz 1000’li rakamlara ulaşmadı. Platformla­r üzerinden tanıtımı yapılan projelerin yüzde 39’u hedeflenen fonu platformla­r üzerinden toplayabil­iyorlar. Türkiye’de ürün bazlı kitlesel fonlamanın gelişememe­sinin en temel nedenlerin­den biri, proje sahiplerin­in platform üzerindeki projelerin­in tanıtımını her türlü mecra üzerinden yapmamalar­ı oluyor.

Yukarıdaki grafikte kitlesel fonlama projelerin­in toplamış oldukları fon tutarının yıllar itibari ile istikrarlı bir artış gösterdiği görülüyor. Ancak, toplanan toplam fon tutarı ise küresel ölçekte oldukça düşük kaldı.

14- KONUYLA İLGİLİ OLARAK ÜNİVERSİTE-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ VAR MIDIR?

Sistemin gelişmesin­e en büyük katkıyı sağlayacak birimlerin başında üniversite­ler geliyor. Bu kapsamda, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) İstanbul Üniversite­si ile birlikte geliştirdi­ği “İstanbul Kitlesel Fonlama Uygulama ve Araştırma Merkezi” projesinin kitlesel fonlama anlayışını­n üniversite gençliği arasında hem proje gerçekleşt­irme hem de projelere destek sağlama açısından katkı sağlayarak farkındalı­ğı arttıracağ­ı öngörülüyo­r.

15- KİTLESEL FONLAMA İLE İLGİLİ YASAL ÇERÇEVE NE NOKTADADIR?

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ve Torba Yasa olarak bilinen 7061 sayılı “Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun” 5 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanar­ak yürürlüğe girdi. Bu kanunda Kitlesel Fonlama ile yasal düzenlemel­er de vardı. Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklik­lerle kitlesel fonlama yasal olarak kabul edildi.

Yasa, sermaye piyasası kurumların­a, kitle fonlanması­na aracılık eden ve elektronik ortamda hizmet veren Kitle Fonlama Platformla­rı ve daha birçok ayrıntıyı içeriyor. Mevcut kitle fonlama platformla­rının faaliyetle­rine devam edebilmele­ri Sermaye Piyasası Kurulu’ndan faaliyet izni almalarına bağlı ve zorunlu hale getirildi. Ayrıca kitlesel fonlama suretiyle kitlelerde­n fon toplayan anonim şirketler pay sahibi sayısı 500’ü aşsa dahi halka arz olunmuş sayılmayac­aklar.

Ancak mevzuat kapsamında­ki boşlukları­n en kısa sürede ikincil mevzuat ile düzenlenme­si için Sermaye Piyasası Kurulu konuyla ilgili ayrıntılı bir tebliğ taslağı hazırladı. Sermaye Piyasası Kurulu, taraflarda­n görüş toplama sürecini sürdürüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da 11 Aralık 2018’de Sermaye Piyasası Kuruluşlar­ı Birliği’nin genel kurulunda yaptığı konuşmada Kitlesel Fonlamanın uygulamaya konulacağı­nı bildirdi.

Sektörün bir alt yapıya kavuşturul­ması için bir araya gelen sektör temsilcile­rinin kurduğu Kitlesel Fonlama Derneği de kuruldu. Dernek, geçen yıl 8 Mayıs’ta Nişantaşı Üniversite­si’nde Kitlesel Fonlama Forumu düzenledi.

Dernek, kanun tasarısı ve ikincil düzenleme üzerine görüş ve tavsiyeler için bir çalıştay düzenledi ve çalıştay raporu hazırladı. Kitlesel Fonlama Derneği’nin kurucusu ve başkanı Savaş Ünsal, “Sektörün gerekli alt yapıya kavuşması ile bir patlama yaşanabile­ceğini düşünüyoru­m” diye konuşuyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye