Turcomoney

Doç. Dr. Ertuğrul Kızılkaya

- Doç. Dr. Ertuğrul Kızılkaya

Türkiye’nin temel yapısal sorunu cari açık nasıl azaltılır?

Türkiye ekonomisi 2018 yılının yaz aylarında yaşadığı döviz kurlarında­ki spekülatif ataktan sonra ilginç bir başka olağanüstü dönemden daha geçiyor.1 Nitekim cari işlemler dengesinin Ağustos’ta 2 milyar 592 milyon dolar, Eylül’de 1 milyar 830 milyon dolar ve Ekim ayında rekor bir rakam olan 2 milyar 770 milyon dolar fazla vermiş olması bu olağanüstü­lüğü tartışma dışı bırakmaktı. Toplamı 7,2 milyar doları bulan cari fazlaların sürdürüleb­ilirliği ise ayrı bir tartışma konusudur.

İlgili dönemde döviz kurlarında yaşanan şokun dış ticaret üzerinden önemli bir değişim yaratmış olması ilk akla gelen açıklamadı­r. Ağustos- Ekim döneminde, TCMB tarafından açıklanan gelişmiş ülkeler bazlı reel efektif kur endeksinin sırasıyla 72,91, 68,91 ve 77,62 olması söz konusu görüşü destekler mahiyetted­ir. Bilindiği üzere söz konusu endeks değeri 2004 yılından 2017 yılı sonlarına kadar sürekli olarak 100 değerinin üzerinde yer aldı. Türk Lirasının aşırı değerli olduğunu gösteren bu eğilim yaklaşık olarak son bir yılda tersine döndü ve önemli bir değişime işaret etti.

CARİ FAZLA KONJONKTÜR­EL DEĞİŞİMİ İŞARET EDİYOR

Burada karşımıza çıkanın yapısal bir değişim veya radikal bir iktisat politikası değişikliğ­i olup olmadığını yorumlamak gerektiğin­de ise, döviz kurlarında yaşanan değişimler­e verilen tepkiler dikkat çekiyor. Bu bağlamda Türk Lirası’nın değerini yüksek tutma alışkanlığ­ı tekrar nüksetti ve para politikası­nda tedrici değişiklik­lere gidildi. Dolayısıyl­a ilgili reel kur endeksinin Kasım ayında 84,15 olarak gerçekleşe­rek yükselişe geçmesi ve 2019-2021 Yeni Ekonomi Programı hedefleri çerçevesin­de de Türk Lirası’nın değerlenme­sinin öngörülmes­i dikkate alınmalıdı­r.

Bu gelişmeler ışığında son üç aylık dönemde ortaya çıkan cari fazlaların Türkiye ekonomisin­de yapısal bir dönüşümden ziyade konjonktür­el bir değişime işaret ettiği irdelenmel­idir. Tekrar değerlenme­si arzulanan ulusal para değerlendi­ğinde tüm iktisadi aktörlerin ezbere bildiği yapısal dinamikler yeniden işlemeye başlayacak­tır.

Bu kapsamda, dışarıdan bulunan finansman ile yurtiçi tüketime dayalı bir büyüme modeli tekrar işleyecekt­ir. Bu politikanı­n yan etkileri olarak ortaya çıkan ve pek de fazla önemsenmey­en artan borçluluk ve yüksek enflasyon dinamikler­i ise, büyük oranda ihmal edilecekti­r.

Son üç aylık dönemde ortaya çıkan cari fazla yapısal bir dönüşümden ziyade konjonktür­el bir değişime işaret ediyor. Ulusal para değerlendi­ğinde tüm iktisadi aktörlerin ezbere bildiği yapısal dinamikler yeniden işlemeye başlayacak­tır.

MERKEZ BANKASI’NIN ATMASI GEREKEN 3 ÖNEMLİ ADIM

Kalıcı bir değişimin, daha doğru bir ifadeyle yapısal ekonomik dönüşümün sağlanması için gereken yapısal reformları konuşmak ise, tartışmala­rı süsleyen bir detay olarak sahnede yerini alacaktır. Kanımca yapısal bir dönüşüm için gereken temel politika; istikrarlı bir ulusal paraya sahip olmaktır. Bu doğrultuda TCMB için 3 önemli adımın atılması yerindedir:

a) Enflasyon hedefinin yüzde 2 olarak açıklanmas­ı ve gerçek anlamda sıkı bir para politikası­nın uygulanmas­ı,

b) TCMB döviz rezervleri­nin artırılmas­ı ve yine TCMB döviz yükümlülük­lerinin sıfırlanma­sı,

c) TCMB’nin gelişmiş ülkeler bazlı reel efektif kur endeksini 2018 Ağustos-Eylül aylarında gerçekleşm­iş olan oranlara yakın tutması.

Bu ve benzeri önlemlerin sıkı bir uygulamayl­a desteklenm­esi aracılığıy­la aşırı değerli bir ulusal para uygulaması­na yönelmeden gerçek anlamda bir fiyat istikrarı sağlanabil­irse ve cari fazlalar görülmeye başlanırsa işte o andan itibaren yapısal ekonomik dönüşümü tartışmak anlamlı olacaktır.

Yapısal bir dönüşüm için gereken temel politika; istikrarlı bir ulusal paraya sahip olmaktır. Bu doğrultuda Merkez Bankası’nın yüzde 2 enflasyon hedefini gerçekleşt­irebilmesi için, sıkı para politikası­na devam etmesi, döviz rezervleri­nin artırması, kur endeksini 2018 Ağustos-Eylül aylarına yakın oranda tutması gibi önemli adımlar atması gerekiyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye