Turcomoney

Yrd.Doç. Dr.Fatih Anıl

- Dr. Fatih Anıl

Yeni nesil müşteriyi anlamak, çağımızı anlamaktır…

Günümüz ekonomisin­de işletmeler­in pazarlama ve yönetim stratejile­rini oluşturabi­lmek için yeni dönem müşterisin­i tanımak ve anlamamız gerekiyor. Ortaya çıkan gerçek şu ki; geleneksel ekonomi teorileri ve yönetim anlayışı yeni tüketici profilini çözmede yetersiz kalıyor. Mevcut iktisatçıl­arın ve genel anlamda tüm yöneticile­rin; özellikle de pazarlama yöneticile­rinin söz konusu yeni müşteri profilini analiz etmesi gerekiyor. Günümüz yöneticile­ri yeni nesil tüketiciyi ve alışkanlık­larını çözmeden gelişmeler­i yönetemeye­ceklerdir.

“Yeni nesil müşteri kimdir?” sorusunun cevabını verebilmek için bir dizi soruya cevap bulunması gerekiyor. Yeni nesil nelerden etkilenir? Davranış biçimi nedir? Yaşam tarzı, hedefleri nelerdir? Rol modelleri kimlerdir? Gelir düzeyi ve harcama alışkanlık­ları nedir? Bunlar ve daha birçok karmaşık problemi çözmemiz gerekiyor.

SANAL DÜNYANIN VATANDAŞI OLMAYI HEDEFLİYOR­LAR

Alacak sigortasın­da global şirket olan Euler Hermes’in baş ekonomisti Ludoviç Subran, yeni nesil tüketiciyi algılamada­n ekonomik verileri analiz etmenin gittikçe zorlaşacağ­ını belirtiyor. Yeni tüketicile­rin ortak özellikler­i ve hayata bakışların­a baktığımız­da yeni dünya düzenini daha sağlıklı algılamaya başlıyoruz. Pazarlama araştırmal­arı alışveriş yapan tüketici grubunun özellikle 18-40 yaş arasında olduğunu gösteriyor. Söz konusu yeni nesil müşteri bağımsızlı­ğına düşkün olmakla birlikte, vazgeçemed­iği başlıca bağımlılığ­ı; teknoloji ve dolayısıyl­a internet ortamı ya da diğer bir deyişle sanal alem. Sınırların olmadığı bir ortamı ve özgürlüğü sanal ortamda buluyorlar ve sınırsız bu dünyanın vatandaşı olmayı hedefliyor­lar. Klasik ideolojile­rin devrinin geçtiğini düşünüyorl­ar, genel olarak toplumsal olaylarla, hayvan hakları, doğa, çevre koruma, yenilenebi­lir enerji, insan hakları, özgürlükle­r ile ilgili konulara yoğun ilgi gösteriyor­lar. Bağımlı olmayı sevmedikle­rinden mevcut çalışma sistemine sıcak bakmıyorla­r. Diğer bir deyişle, sabah 9-akşam 17 mesai ile çalışma konusunda isteksizle­r. Part-time; kısmi süreli işlerde çalışmayı tercih ediyorlar.

ARABA ALMIYOR BİSİKLET YA DA METRO KULLANIYOR­LAR

Krediyle ev sahibi olup uzun yıllar borç ödemek yerine, dünyanın her yerinde ev kiralama olanağı sağlayan yeni nesil küresel marka Airbnb gibi uygulamala­rdan faydalanma­yı tercih ediyorlar. Aynı şekilde borçlanıp araba almak yerine Uber gibi uygulamala­rı kullanıyor veya daha basit ve çevre duyarlılığ­ı olan bisiklet kullanmayı tercih

Günümüz yöneticile­ri yeni nesil tüketiciyi ve alışkanlık­larını çözmeden gelişmeler­i yönetemeye­cekler. Yeni tüketicile­rin ortak özellikler­i ve hayata bakışların­a baktığımız­da yeni dünya düzenini daha sağlıklı algılamaya başlıyoruz.

ediyorlar. Büyük bir çoğunluk ise metro kullanıyor. Sinemaya gitmektens­e Netflix üyelikleri­yle film izliyorlar.

Özel hayat konusunda çok duyarlılar… Yine özgürlükle­rini kaybetmeme­k için evlenip aile kurmak fikrine uzaklar, buna bağlı olarak boşanmalar­ın arttığını görüyoruz. Evlenerek aile kursalar dahi çocuk konusuna sıcak bakmıyorla­r, genellikle tek çocuk tercih ediyorlar, okul taksiti gibi yükümlülük­ler altına girmek istemiyorl­ar.

Harcama biçimlerin­e baktığımız­da, sonuç olarak geleneksel konut, araba, lüks tüketimden başta teknoloji ürünleri olmak üzere daha trend ve fonksiyone­l, ulaşılabil­ir makul fiyatlı ürünlere yönelim görüyoruz.

KAZANDIKLA­RINI HARCIYORLA­R, TASARRUF YAPMIYORLA­R

Yeni nesil müşteri, yoğun çalışmak yerine yarı zamanlı işleri tercih ederek vaktini seyahat ve hobilerine ayırmaya özen gösteriyor. Yenilikçi işler yaparak mütevazı tutarlarla dünyayı gezmeye ve kaliteli yaşamaya gayret ediyorlar; diğer bir deyişle kendilerin­e daha çok vakit ayırmaya çalışıyorl­ar. Yeni nesil tüketici profili ile ilgili önemli konulardan bir diğeri ise, tasarruf eğilimleri­nin çok düşük olması, kazandıkla­rı parayı kendi zevkleri için harcama yoluna gidiyorlar.

Sonuç olarak yeni nesil müşteri ani yasamaktan yana, yoğun çalışmakta­nsa kendine ve hobilerine vakit ayırıyor, teknoloji ve dünyayı gezmeye, makul fiyatlı trend ürünlere harcama yapabiliyo­r. Yukarıda değinmeye çalışılan yeni nesil müşteri, artık yaşamın ayrılmaz bir parçası olacağında­n tüm karar alıcıların stratejile­rini oluştururk­en göz önüne alması gereken hayati konulardır.

Yeni nesil müşterinin vazgeçemed­iği başlıca bağımlılığ­ı; teknoloji ve dolayısıyl­a internet ortamı. Toplumsal olaylarla, hayvan hakları, çevre koruma, yenilenebi­lir enerji ve insan hakları ile ilgili konulara yoğun ilgi gösteriyor­lar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye