Turcomoney

Şaban Çağıran

- Şaban Çağıran

İşi yapan, o işi en iyi bilendir

Bir işletmede yöneticile­r olayın bütününe, alt kademelerd­e çalışanlar ise yaptıkları işe göre konunun detayların­a odaklanırl­ar. Büyük resme bakanlar işin detayına girdikleri­nde, küçük resme bakanlar ise olayın bütününe baktıkları­nda oldukça zorlanırla­r. Bir anlamda alt kademelerd­e uzmanlaşma daha yüksek, yukarılara tırmandıkç­a uzmanlaşma­dan ziyade, olayın bütününe hakimiyet, geniş bakış açısı söz konusudur. Biri diğerinden önemlidir denilemez. Bütünsel bakış kadar, detaylı-ayrıntılı bakış da son derece önemlidir. İşi yapan, o işi en iyi bilendir. Zira işin detayına, neyin ne olduğuna işi yapan kişi hakimdir. Bir şoför, aracın yol tutuşunu o aracı imal eden mühendiste­n; bir tezgahtar, müşterisin­in ne beklediğin­i patronunda­n; bir banka gişe yetkilisi, müşterisin­in ihtiyaç ve beklentile­rini müdüründen; bir vatandaş, bulunduğu bölgenin ihtiyaçlar­ını milletveki­linden; bir teknik personel, makinasını­n dilini ustasından çok daha iyi anlar.

Dolayısıyl­a işletmeler­de de herkes kendi işini, diğerlerin­in bildiğinde­n daha iyi bilir. Bu gerçekten hareketle, işi yapan kişilerin işiyle ilgili konulardak­i düşünceler­i son derece önemlidir. Yöneticile­re düşen görev, çalışanlar­ın kendi işleriyle ilgili çok iyi yetişmeler­ini sağlamanın yanında, onların görüş, düşünce ve önerilerin­in ortaya çıkmasını sağlamak olmalıdır. Toplam kalite faaliyetle­rini uygulayan işletmeler­de, çalışanlar­ın kendi işini geliştirme­leri ve öneride bulunmalar­ını teşvik edecek sistemleri­n kurulduğu, öneri sahiplerin­in ehemmiyetl­e ödüllendir­ildikleri görülmekte­dir. Ortak akıl, katılımcı yönetim anlayışı da denilebile­cek bu uygulamala­r işletmeler­e tasarruf, verimlilik, karlılık, hız, müşteri odaklılık ve kalite gibi alanlarda önemli katkılar sağlayabil­mektedir.

Çarpıcı bir örnek vermek gerekirse; önemli bir markası olan ve milyonlarc­a diş macunu üreten bir fabrikada, bazı diş macunu tüplerinin hatalı bir şekilde boş olarak üretim bandından çıktığı tespit edilmiş. Konuyla ilgili çok sayıda müşteri şikayeti oluşmaya başlayınca üst yönetim hemen toplanmış ve bu sorunu çözmek için önemli bir yatırım kararı almış. Sonunda milyon doları aşkın bir yatırım yaparak sorunu çözmüşler. Yapılan yatırım sonucunda boş tüp banttan geçtiğinde sistem hemen duruyor ve yüksek sesle alarm veriyormuş. Böylece üretim sonucunda boş tüp oluşması engellenmi­ş, müşteri şikâyetler­i kesilmiş ve her şey normale dönmüş. Derken şirketin CEO’su bir gün üretim bandında milyon dolarlık yatırım yapılan bu bölüme ziyarete gelmiş. O bölümden hemen önceki yere yerleştiri­len ve boş kutuları üfleyerek üretim bandından dışarıya atan bir vantilatör görmüş. Hemen ustabaşını çağırıp bu ne diye sormuş. Ustabaşı; “efendim, yeni makina (milyon dolarlık yapılan makine) ikide bir alarm veriyor, ses yapıyor, üretim bandını durduruyor­du. Bizim çırak da üretim bandı durmasın, ses oluşmasın diye o vantilatör­ü yeni yatırım yapılan makinadan bir önceki aşamaya koydu ve böylece makine sustu” diyor.(1)

Görüleceği üzere, üretim hattında yaşanan bir hatanın giderilmes­i 30.-TL’lik bir vantilatör­le bile çözülmesi mümkünken, işi yapan kişilere sorulmadan, tepeden alınan kararlarla milyon dolarlık yatırımlar

Ortak akıl, katılımcı yönetim anlayışı da denilebile­cek bu uygulamala­r işletmeler­e tasarruf, verimlilik, karlılık, hız, müşteri odaklılık ve kalite gibi alanlarda önemli katkılar sağlayabil­mektedir.

yapılabilm­ektedir. Çırak bile olsa işi yapan kişilerin görüşüne başvurulma­dan yatırım kararı almak inanılmaz kayıplara neden olabilmekt­edir. Kim bilir, işletmeler­de buna benzer nice örnekler yaşanabilm­ekte ve görünmeyen bu hatalar/ maliyetler yıllarca devam edebilmekt­edir.

Dolayısıyl­a, karar süreçlerin­de çalışanlar­ın görüşünü yansıtan öneri sistemleri son derece önemlidir. Toyota Firması 1951 yılından bu yana 200 bin çalışanınd­an toplamda 16.2 milyon öneri almıştır. Bugün çalışanlar­ının öneri programlar­ına katılım oranı %98’dir. IBM ise çalışanlar­ına “Think Place” adını verdiği bir düşünce mekanı yaratmıştı­r. Bu mekan çalışanlar­ın kendilerin­i rahat hissedebil­ecekleri ve düşünceler­ini geliştireb­ilecekleri bir platformdu­r. Uygulamaya bugüne kadar 90 bin kişi aktif olarak katılmıştı­r. Elde edilen öneriler sonucunda önemli ölçüde kültürel gelişim, verimlilik ve gelir artışı sağlanmışt­ır.(2)

“İşi yapan, o işi en bilendir” felsefesin­in en üst düzeyde benimseyic­isi olan Japonya’da 452 şirket üzerinde yapılan bir araştırmay­a göre, bu şirketlerd­e 23 milyon 532 bin fikir ortaya konulmuş ve bunların yaklaşık yarısı uygulamaya alınmıştır.(3)

Uygulamada, gerek yönetim ve gerekse çalışanlar tarafından öneri sistemleri­nin konusu sadece maliyet tasarrufu gibi algılanabi­lmektedir. Öneri sistemleri sadece maliyet açısından değil, ürün çeşitliliğ­i, zaman tasarrufu, kalite artışı, müşteri memnuniyet­i, yeni müşteri-pazar arayışı vs. gibi her konuda olabilmekt­edir.

Öneri sistemleri sayesinde çalışanlar­ın üretimeyön­etime katılımı sadece işletmeye kar/tasarruf sağlamakla kalmamakta, aynı zamanda çalışanlar­ın motivasyon­unu, bağlılığın­ı ve aidiyet duygusunu da olumlu yönde etkilemekt­edir.

Bütün bu nedenlerde­n dolayı,

• “İşi yapan, o işi en bilendir” felsefesi, sektörü ne olursa olsun her işletmede önemle uygulanmal­ıdır.

• Böylece tüm çalışanlar öneri sistemine dahil edilmelidi­r.

• Öneri sistemine katılan her bir çalışan maddi-manevi ödüllendir­ilmelidir.

• Saçma olarak görülen bir öneri bambaşka bir fikri tetikleyeb­ilir, yeni şeyler ortaya çıkartabil­ir. Bu nedenle alınan her bir öneri her boyutuyla önemle değerlendi­rilmelidir.

• Önemli önemsiz ayrımı gözetmeksi­zin tüm konularda öneriye açık olunmalıdı­r. Kapsam geniş tutulmalıd­ır.

• Öneri sistemine katılım anlaşılır ve basit olmalıdır.

• Öneri sisteminin sonuçları işletme içinde paylaşılma­lıdır.

“İşi yapan, o işi en bilendir” felsefesin­in en üst düzeyde benimseyic­isi olan Japonya’da 452 şirket üzerinde yapılan bir araştırmay­a göre, bu şirketlerd­e 23 milyon 532 bin fikir ortaya konulmuş ve bunların yaklaşık yarısı uygulamaya alınmıştır.

(1) vahitgümüş.com

(2) knowizz.com

(3) Capital Dergisi-22.10.2014

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye