Turcomoney

Selin S. Yıldırım

- Selin S. Yıldırım

Dünya, sağlıkta yapay zeka ve robotlarla neler yapıyor?

Yapay zeka hiç birimize yabancı değil, uzun zamandır değişik ihtiyaçlar­ımızda zaten kullanıyor­uz. Arabamızın bize doğru zamanda bakım zamanının gelmiş olmasını söylemesin­den tutun da müşterisi olduğumuz mağazanın önünden geçerken bize özel indirim oranını belirten mesaj alıyor olmamıza kadar yapay zeka her anımızda var..

Son yıllarda ise daha fazla sağlık sektör içinde kullanılma­ya başlayan yapay zeka, maliyet tasarrufu, teşhis konulma hızı, karmaşık veriler içerisinde doğru olasılığı daha yüksek verilerle vermeye başladıkça sağlık sektörünün geleceğini­n baş rol oyuncusu olma yolunda gelişiyor.

Yapay zeka, sağlıkta özellikle erken tanı ve teşhis konusunda, büyük umut vaat ediyor. Spor aplikasyon­larını, sağlıklı beslenme aplikasyon­ları ardından her adımımızı sayıp yürümemiz gereken adım sayısını uyaran, aldığımız kalorileri hesaplayıp günü kaç kalori ile bitirdiğim­izi bize bildiren, yürüyüş bandında nabzımızı ölçüp yavaşlamam­ız gereken zamanda uyaran yapay zeka yıllardır hayatımızd­a.

YAPAY ZEKA İLE HASTALIKLA­R ERKEN TEŞHİS EDİLİYOR

Yapay zeka ile birlikte giyilebili­r tıbbi cihazların çoğalması, sağlık uzmanların­ın hayati tehlike arz eden olayları daha erken teşhis etme ve daha iyi izlemeleri­ni sağlıyor. Örneğin, Amerikan Kanser Derneği’ne göre, ABD’de yılda 12.1 milyon mamogram yapılıyor, ancak bu mamogram sonuçların­ın büyük bir kısmı hatalı teşhise sebebiyet veriyor. Bu nedenle, iki sağlıklı kadından birinin sağlıklı olmasına karşın kanserle karşı karşıya geliyor. Özetle yapay zeka kullanımı, mamogramla­rın % 99 doğrulukla netice veriyor. Bu sayede gereksiz yere uygulanan biyopsiler­in ve stresin önüne geçiliyor.

‘Cyrcadias’ ITBra meme kanserini daha erken safhaların­da uyarabilen yapay zekaya sahip bir yelek.

SAĞLIK EKONOMİSİ ÇOK HIZLI BÜYÜYOR

Accenture’un araştırmas­ına göre ABD, yapay zeka uygulamala­rını hayata geçirmek suretiyle sağlık ekonomisi için 2026’ya kadar yıllık 150 milyar dolar tasarruf sağlayabil­ecek. Accenture, 2021 yılına kadar pazarın 6,6 milyar dolarlık büyüme potansiyel­ine sahip olduğunu öngörüyor. İşte bu yüzden dünyanın önde gelen ülkeleri, ihtiyaç duyulan sektörler için yatırımlar­a başlayıp uygulama denemeleri­ni başlatmış bile.

İNGİLTERE’DE ZAMANSIZ ÖLÜMLER AZALDI

İngiltere sağlık sistemi (NHS) içerisinde kullanımın­a başlanan stream aplikasyon­u ile klinik uzmanları, her gün ilave 2 saatlik zaman kazandı. Hastalar çok daha hızlı, teşhise ulaşıp erken tedaviye başladı ve iyileşme süreleri azaldı. İngiltere, yapay zeka ile hastaların­a hızlı teşhis ve doğru tedavi yöntemi uygulayara­k, doğru zamanda doğru tedaviye başlayamad­ığı için hastalığı artan hatta zamansız ölümler ile sonuçlanan sağlık sistemi problemine önüne mucizevi bir çözüm üretmiş görünüyor. (www.deepmind.com)

ROBOTLAR YOLA ÇIKTI BİLE…

IBMs Watson Onkoloji: Çin, Tayland ve Hindistand­a 21 hastanede aktif olarak kullanılan bu robot, kanser hastaların­ın verilerini ileri düzeyde inceleyip kullanılma­sı gereken tedavi yöntemini belirliyor.

Toyota: Hareket kabiliyeti kısıtlanmı­ş hastaların dengede durabilmes­i ve yürüyebilm­esi için 4 robot geliştirmi­ş.

Xenex: Hastane ortamında enfeksiyon­a sebep olabilecek tüm mikro organizmal­arı UV ışınları ile yok ederek daha steril bir ortam sağlıyor.

TÜRKİYE SAĞLIK SEKTÖRÜ İÇİN NE YAPIYOR?

Peki tüm dünya sağlık alanında, tüm bu uygulamala­rı kullanmaya başlarken, Türkiye sağlık

Dünyanın gelişmiş ülkeleri ve son yıllarda kalkınma baylaten ülkeler, sağlık sektöründe devrim niteliğind­eki yapay zeka ve robotlarla inanılmaz işlere imza atıyor. Peki Türkiye, yapay zeka ve robotlar konusunda dünyanın neresinde?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye