Turcomoney

BİLİM DÜNYASINDA TÜRK BAYRAĞINI DALGALANDI­RDI

BAŞKENT ÜNİVERSİTE­Sİ KURUCU REKTÖRÜ PROF. DR. MEHMET HABERAL

- YILIN BİLİM İNSANI

Prof. Dr. Mehmet Haberal, Türkiye’de ve birçok ülkede ilk kez canlıdan böbrek ve karaciğer alarak nakil operasyonu yaptı… Bugüne kadar sayısız insanın hayatını kurtardı… Bilim dünyasında Türkiye’nin adını duyurdu, Türk bayrağını dalgalandı­rdı.

Başkent Üniversite­si Kurucu ve Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, 1944 yılında Rize’nin Pazar ilçesi Subaşı Köyü’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Zonguldak’ta tamamladı. 1967 yılında Ankara Üniversite­si Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1971 yılında genel cerrahi alanında uzman oldu. 1973 yılında Amerika’ya gitti, ABD Galveston, Texas’da Shriner’s Yanık Enstitüsü (Shriner’s Burns Institute) ve John Seally Hastanesi’nde yanık tedavisi üst ihtisası yaptı. 1974-75 yılları arasında Colorado Üniversite­si Tıp Fakültesi, Transplant­asyon Merkezi’nde transplant­asyon üst ihtisası yaptı. 1975 yılında Hacettepe Üniversite Hastanesi, Genel Cerrahi Bölümü’nde Yanık ve Organ Nakli Ünitelerin­i kurdu. Aynı yıl Hacettepe Üniversite­si Hastanesi’nde Türkiye’de ilk kez canlı donörden böbrek naklini gerçekleşt­irdi. 1978 yılında Avrupa Organ Nakli Vakfı’ndan (Eurotransp­lant) temin edilen organla Türkiye’de ilk kez kadavradan böbrek naklini gerçekleşt­irdi. 1979 yılında yasalaşan 2238 sayılı kanun ile Organ ve doku nakli yasasının çıkmasını sağladı. Türkiye’de ilk kez yerli kaynaklı kadavradan böbrek naklini gerçekleşt­irdi. 1980 yılında Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı’nı kurdu. 1982 yılında 12 Mart, Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı’na bağlı Ankara’da ilk Hemodiyali­z Merkezi’ni kurdu. 1983 yılında Ankara’da ilk organ nakli kongresini düzenledi. Dünyada en fazla 36 saat saklanabil­en kadavra böbrekleri­n soğuk iskemi sürelerini 111 saate kadar uzatılması­nı sağlayan çalışmasın­ı yaptı. Amerikan Yanık Derneği tarafından “EVERETT IDRIS EVANS ÖZEL ÖDÜLÜ” takdim edildi.

Dünya’da ilk kez bir Türk ve Müslüman bilim adamı, erişkinde canlıdan kısmi karaciğer naklini gerçekleşt­irdi. Aynı yıl New York Bilim Akademisi üyesi oldu. 1993 yılında Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı ve Haberal Eğitim Vakfı ile birlikte Başkent Üniversite­si’ni kurdu.

1995’te Türkiye’de Yanık ve Yangın Afetleri Derneği’ni kurdu. 2000 yılında Dünya Transplant­asyon Derneği’nin Roma’daki kongresind­e kendisine Türkiye ve dünyada organ naklinin gelişimine yaptığı katkılarda­n dolayı ilk kez Türk ve Müslüman bir bilim adamı olarak “MİLENYUM MADALYASI” verildi. 2010 yılında Amerikan Cerrahlar Koleji tarafından 97 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk cerrahı “ŞEREF ÜYE”liğine seçildi. Prof. Dr. Mehmet Haberal, Türkiye Organ Nakli Derneği ve Türkiye Yanık ve Yangın Afetleri Derneği tarafından yayımlanma­kta olan tıp dergisi “Diyaliz, Transplant­asyon ve Yanık” dergisi, Ortadoğu Organ Nakli Derneği’nin yayın organı olan “Experiment­al and Clinical Transplant­ation” dergisi ve Dünya Organ Nakli Derneği’nin yayın organı olan Transplant­ation Proceeding­s dahil birçok ulusal ve uluslarara­sı dergide editörlük yaptı. Prof. Dr. Haberal, halen Başkent Üniversite­si Yönetim Üst Kurulu Başkanı ve Transplant­asyon Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapıyor.

 ??  ?? Başkent Üniversite­si Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, ödülünü TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın elinden aldı.
Başkent Üniversite­si Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, ödülünü TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın elinden aldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye