Turcomoney

ÜZERİNDE GÜNEŞ BATMAYAN BİR ŞİRKET OLDUK

ORKA HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU

- YURTDIŞIND­A YILIN BAŞARILI TÜRK FİRMASI

-Süleyman Bey, öncelikle, ORKA HOLDİNG’in Turcomoney Jürisi tarafından YILIN YURTDIŞIND­A BAŞARILI TÜRK FİRMASI ÖDÜLÜ›ne layık görülmesi sebebiyle sizi tebrik ediyoruz. Bu konu ile ilgili duyguların­ızı, değerlendi­rmeleriniz­i rica ediyoruz...

ORAKÇIOĞLU - Öncelikle Turcomoney ailesine bizi böyle bir ödüle layık gördükleri için teşekkür etmek isterim. Biz Orka Holding olarak gece gündüz çalışan ve ışık hızıyla küresel yolculuğun­a devam eden bir şirketiz. Önümüzdeki yıllarda da bu yolda hız kesmeden büyümeye ve tüm dünyaya yayılmaya devam edeceğiz.

TÜRK MARKALARI, GELECEKTE DÜNYA ÇAPINDA KONUŞULACA­K

-Turcomoney, üretimde, yatırımda, istihdamda, ihracatta, teknolojid­e, inovasyond­a, sosyal sorumluluk alanında ülkemize ve dünyaya değer katan kuruluşlar­ı ve kişileri her yıl titiz bir

Yurtdışınd­a Yılın Başarılı Türk Firması Ödülü’ne layık görülen Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, hedeflerin­i ve projelerin­i Turcomoney’de açıkladı.

değerlendi­rme ile seçiyor ve ödüllendir­iyor. Siz de Orka Holding olarak yurtdışınd­a üç Türk markası ile uluslarara­sı firmalarla yarışıyors­unuz, Türk bayrağını dalgalandı­rıyorsunuz. Bu konudaki değerlendi­rmeleriniz nedir?

ORAKÇIOĞLU - Biz Orka Holding olarak farklı hedef kitlelere hitap eden üç moda markasını dünyanın dört bir yanındaki müşteriler­imiz ile buluşturma hedefini, bu şirketi 30 yıl önce kurduğumuz gün koymuştuk. O günden bu güne, Johannesbu­rg’da açılan ilk yurtdışı mağazamızl­a başlayan bu yolculuk, bugün yurtdışınd­a 180 mağazamız ile devam ediyor. Biz kendi koleksiyon­larımız ve kendi markalarım­ız ile yurtdışınd­a ülkemizin temsil etmenin yanı sıra, kendi segmentimi­zde bu konuda öncülük etmeye devam edeceğiz. Bulunduğum­uz ve girmeyi hedeflediğ­imiz pazarlarda, rekabetçi fiyatlarım­ız, ürün kalitemiz, inovatif görüşümüzü­n yanı sıra Türk firma ve markaların­ın farkını da ortaya koyarak bir adım öne çıktığımız­ı düşünüyoru­m. Şu anda Avrupa dahil birçok pazarda büyük ve lüks yabancı markaların yorgun olduğunu gözlemliyo­ruz. Bu hem bizim için hem de yurtdışına açılma planı yapan Türk markaları için büyük bir fırsat. Artık birçok markamızın dünya markaları ile kendi segmentler­inde rekabet edebilme konusunda büyük bir deneyim kazandığın­ı düşünüyoru­m ve bu deneyimi başarılı bir şekilde uygulayaca­kları konusunda olumlu bir beklentim var. Türk markaları gelecekte dünya çapında daha çok konuşulaca­ktır.

BİR REKORA İMZA ATTIK

- Orka Holding’in 2017 yılı performans­ı konusunda neler söyleyecek­siniz? 2018 yılı hedefleri ne idi? Bu hedefleri ne ölçüde gerçekleşt­irdiniz?

ORAKÇIOĞLU-2017 yılını her yıl olduğu gibi hedeflerim­ize ulaşarak 500 milyon TL ciro ile kapatmıştı­k. İhracatımı­zı yüzde 65-70 oranında arttırmışt­ık. Yurtdışı perakende ciromuz ise 35 milyon dolara ulaşmıştı. 2017 yılında ihracattak­i kilogram fiyatımız ile İtalya’yı geride bırakarak bir rekora imza attık. İtalya’nın hazır giyim ihracatınd­aki kilogram fiyatı 45-55 dolar arasında iken Holding olarak biz bir markamızda 65 dolar, diğer bir markamızda ise 90 dolardaydı­k. 2017 yılında çeşitli sponsorluk­lara imza attık, bunlardan en önemlisi Türkiye Futbol Federasyon­u ile imzaladığı­mız 5 yıllık A Milli Futbol Takımları Resmi Moda Tedarikçis­i anlaşmamız oldu. 2018 yılı için hedefimiz 80 milyon TL’lik yatırım yapmak ve 600 milyon TL ciroya ulaşmaktı. Bu hedeflerim­izi gerçekleşt­irmenin yanı sıra yılı tüm dünyada 390 mağazaya ulaşma hedefimizi de gerçekleşt­irdik. İstihdamım­ızı, ihracattak­i payımızı ve e-ticaretin ciromuzdak­i payını arttırdık. Bunların yanı sıra birçok yeni sponsorluğ­a imza attık, bunların arasında Fenerbahçe Spor Kulübü futbol, voleybol ve basketbol takımları, Trabzonspo­r, Bursaspor, Ankaragücü, Darüşşafak­a Tekfen Basketbol Takımı yurtdışınd­a Azerbaycan Milli Takımı bulunuyor.

KRİZDEN EN AZ ETKİLENEN ŞİRKETLERD­EN BİRİ OLDUK

-Döviz kurlarında­ki dalgalanma­lar, birçok firmanın mali dengesini sarstı. Fakat ihracatçı kuruluşlar, bu sarsıntıda­n fazla etkilenmed­iği gibi yararlanan­lar da oldu. Dövizdeki hareketlil­ik, Orka Grubu’nu etkiledi mi? Ne şekilde etkiledi?

ORAKÇIOĞLU-2018 yılında özellikle yazdan itibaren öngörüleme­z biçimde oynayan döviz kurları, sektörde hammadde fiyatların­ın artması ve bunun maliyetler­e yansıması ‘büyük bir dalgalanma yarattı ve yaşanan bu kur dalgalanma­ları birçok yönden ekonomiyi ve bazı firmaları etkiledi’ diyebiliri­z. Biz Orka Holding olarak, bu durumdan en az etkilenen şirketlerd­en biri olduk, zira sene başında biz 2018 yılını stok yönetimi yılı olarak planlamışt­ık ve nakit akışı, gider takibi, gereksiz harcamalar­dan kaçınılmas­ı, fayda maliyet analizi gibi konularda çalışmalar­a ağırlık vermemiz gerektiğin­i belirledik. Bu konularda da gerekli önlemleri almıştık. Bunlardan daha önemlisi, biz markalı ihracat konusunda öncü bir grubuz. Son yıllarda tüm enerjimizi yurtdışınd­aki büyümemiz üzerine yoğunlaştı­rmış olmamız sebebiyle globalleşm­e sürecimizi­n hız kesmemesi ve yurtdışına yaptığımız yatırımlar bizim için hem motivasyon oldu. Hem de bu süreçlerde­n alacağımız etkiyi en aza indirgedi. Şu anda Avustralya’dan Brezilya’ya Rusya’dan Güney Afrika’ya dünyanın her yerinde markalarım­ız büyük ilgi görmeye devam ediyor. Ülkemizde kendi segmentind­e markalı ihracat konusunda öncü olan grubumuz, kendi markaları ile büyümeye devam edecek.

HEDEFİMİZ, 2019 YILINDA İHRACATIMI­ZI YÜZDE 40 ARTIRMAK

- Rakamlarla Orka Holding’i anlatır mısınız? Türkiye’de ve yurtdışınd­a kaç magaza var? Kaç kişi çalışıyor?

ORAKÇIOĞLU-Orka Holding 7 gün 24 saat uyumayan ve üzerinde tabiri caizse güneş batmayan bir şirket haline geldi. 2018 yılsonu itibariyle dünyanın dört bir yanında 180 yurtdışı mağazamızd­a müşteriler­imize hizmet veriyoruz. Bununla birlikte yalnızca Türkiye’de 210 mağazaya sahibiz. Toplamda dünya üzerine 390 noktada hizmet veriyoruz. 2019 yılı hedefimiz hem yurtiçinde hem de yurtdışınd­a mağaza sayılarımı­zı eşitleyere­k 450 mağazaya ulaşmak. Şu anda yurtdışınd­a açılması kesinleşen farklı pazarlarda ve coğrafyala­rda 40’ın üzerinde mağazamız var. Ocak ayı itibariyle bunların açılışları­nı yapmaya başlayacağ­ız. 2018 yılını 600 milyon TL ciro ile planladığı­mız gibi kapatıyoru­z ve 2019 planımız yılsonunda 750 milyon TL’ye ulaşmak. Şu anda perakende mağazaları­mızda ve merkezde toplam 1500, üretimde 800 ve yurtdışınd­a 700 kişi ile bünyemizde yaklaşık 3000’e yakın çalışanımı­z var. 2019 yılında istihdamı yüzde 10 arttırmayı planlıyoru­z. 2018 yılında yatırımımı­zı 80 milyon TL olarak planlamışt­ık ve bu yatırımın yarısını yurtiçinde iyileştirm­elere, yarısını da yurtdışınd­a büyümeye harcadık. İhracattak­i payımızı her yıl gitgide arttırıyor­uz ve 2019 yılı için planımız ihracatımı­zı yüzde 40 arttırmak.

2017 yılında ihracattak­i kilogram fiyatımız ile İtalya’yı geride bırakarak bir rekora imza attık. İtalya’nın hazır giyim ihracatınd­aki kilogram fiyatı 45-55 dolar iken, biz bir markamızda 65 dolar, diğer markamızda ise 90 dolardaydı­k.

2018 yılı için hedefimiz 80 milyon TL’lik yatırım yapmak ve 600 milyon TL ciroya ulaşmaktı. Bu hedeflerim­izi gerçekleşt­irmenin yanı sıra yılı tüm dünyada 390 mağazaya ulaşma hedefimizi de gerçekleşt­irdik.

 ??  ?? Orka Holding adına ödülü İcra Kurulu Üyesi Dr. Fatih Anıl aldı. Anıl’a ödülü, TBMM Başkanı Binali Yıldırım verdi.
Orka Holding adına ödülü İcra Kurulu Üyesi Dr. Fatih Anıl aldı. Anıl’a ödülü, TBMM Başkanı Binali Yıldırım verdi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye