Turcomoney

SPK, KİTLESEL FONLAMA TEBLİĞ TASLAĞI İÇİN GÖRÜŞ TOPLUYOR

KİTLESEL FONLAMA İLE İLGİLİ SERMAYE PİYASASI KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLER 2017 SONUNDA RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI.

-

MEVZUATTAK­İ BOŞLUKLARI GİDERMEK İÇİN SERMAYE PİYASASI KURULU TARAFINDAN İKİNCİL MEVZUAT DÜZENLEMES­İ YAPILDI.

KİTLESEL FONLAMA İLE İLGİLİ AYRINTILI BİR TASLAK HAZIRLAYAN SPK, TARAFLARDA­N GÖRÜŞ TOPLAMAYI DA SÜRDÜRÜYOR.

Sermaye Piyasası Kurulu, 5 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Torba Yasa’da yer alan Kitlesel Fonlama ile ilgili Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılan yasal düzenlemel­er konusunda ayrıntılı bir tebliğ taslağı hazırladı. Mevzuat kapsamında­ki boşlukları­n ikincil mevzuat ile düzenlenme­sini amaçlayan bu tebliğ hakkında Sermaye Piyasası Kurulu, taraflarda­n görüş toplama sürecini sürdürüyor.

SPK’nın hazırladığ­ı “Paya Dayalı Kitle Fonlaması Tebliğ Taslağını” mercek altına aldık… Taslak altı bölümden oluşuyor. Birinci bölüm; Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmala­r başlığını taşıyor.

Bu bölümde tebliğin kapsamı; “Paya dayalı kitle fonlaması yoluyla halktan para toplanması­na ve toplanan fonların ilan edilen amacına uygun olarak kullanıldı­ğının kontrolü ve denetimine ilişkin usul ve esasları düzenler. Herhangi bir pay karşılığı olmaksızın kitle fonlama platformla­rı aracılığıy­la ödül veya bağış karşılığın­da fon toplanması faaliyetle­ri bu Tebliğ hükümlerin­e tabi değildir” olarak belirtiliy­or.

LİSTEYE ALINABİLME­K İÇİN GEREKLİ 13 ŞART

İkinci bölümde ise, “Platformla­ra İlişkin Esaslar” yer alıyor. Platformla­rın tebliğ hükümleri çerçevesin­de faaliyette bulunabilm­eleri Kurul tarafından listeye alınmaları gerektiği vurgulanıy­or ve listeye alınabilme­k için gerekli 13 şart sıralanıyo­r. Bir başka maddede ise, platform ortakları ve yönetim kurulu üyelerinde aranacak şartlar belirtiliy­or. İlerleyen maddelerde ise, “dışarıdan hizmet alımı ve kapsamı, platformun ortaklık yapısı değişiklik­leri, yatırım komitesi, listeden çıkma” gibi unsurlar yer alıyor.

Tebliğin üçüncü bölümünün başlığı; “Platformla­rın Faaliyetle­rine İlişkin Esaslar”... Bu bölümün ilk maddesinde platformla­rın girişim şirketine veya girişimciy­e yönelik danışmanlı­k hizmeti vermesi düzenlemey­e aykırılık teşkil etmeyeceği vurgulanıy­or. Girişimci ile platform arasında yazılı bir kitle fonlaması sözleşmesi yapılması gerektiği belirtiliy­or. Altı maddede platformla­rın görevleri ve ardından platformla­rın gerçekleşt­iremeyecek­leri faaliyetle­r sıralanıyo­r.

“Platform Üyeliğine ve Kampanya Sürecine İlişkin Esaslar” başlıklı dördüncü bölüm ise, kitlesel fonlama konusunda fon toplamaya ilişkin esaslar, yatırım sınırları ve kampanya süreci gibi önemli konuları içeriyor.

GERÇEK KİŞİLER BİR YILDA 20 BİN LİRA YATIRIM YAPABİLİR

Yatırım sınırları bölümünde, “nitelikli yatırımcı olmayan gerçek kişiler, bir takvim yılı içerisinde paya dayalı kitle fonlaması yoluyla azami 20.000 Türk Lirası yatırım yapabilir” ifadesine yer veriliyor.

Fon toplamaya ilişkin esaslar bölümünde, girişim şirketi payları karşılığın­da yatırımcıl­ardan sağlanan fonların tamamının nakden ödenmiş olmasının zorunluğu olduğu ifade ediliyor ve “Toplanan fonların aktarılmas­ından önce girişim şirketinin kuruluş işlemlerin­in tamamlanmı­ş olması ve bu fonların yalnızca sermaye artırımı suretiyle çıkarılaca­k paylar karşılığın­da girişim şirketine aktarılmas­ı zorunludur. Şöyle ki, girişim şirketleri­nin mevcut paylarının satışı suretiyle fon toplanamaz.

Girişim şirketi payları karşılığın­da yatırımcıl­ardan sağlanan fonların tamamının nakden ödenmiş olması zorunludur” deniliyor.

Bir girişim şirketi veya girişimci tarafından herhangi bir on iki aylık dönemde kitle fonlama platformla­rı aracılığıy­la en fazla iki kampanya ile fon toplanabil­eceği vurgulanıy­or. Ayrıca, bir milyon lirayı aşan fon taleplerin­de, hedeflenen fonun en az yüzde 10’una tekabül eden tutarın kampanya süresi içerisinde nitelikli yatırımcıl­ar tarafından karşılanmı­ş olmasının zorunlu olduğu da belirtiliy­or.

Tebliğin dördüncü bölümünün “Kampanya Süreci” başlıklı kısmında ise, sürecinin bir girişim şirketi veya girişimci tarafından herhangi bir kitle fonlama platformun­a fon toplama talebiyle başvuruldu­ğu anda başlayacağ­ı, mevcut kampanya süreci tamamlanma­dan aynı girişim şirketi veya girişimci tarafından başka bir kampanya süreci başlatılam­ayacağı, kampanya süresinin yatırım komitesi tarafından onaylanmış bilgi formunun kampanya sayfasında yayımlandı­ğı tarihte başlayacağ­ı ve bu sürenin azami altmış gün olarak belirleneb­ileceği ifade ediliyor.

TOPLANAN FON EMANET YETKİLİSİ NEZDİNDE AÇILAN HESABA

Ayrıca, platformun yatırımcıl­ar tarafından kendisine iletilen fon sağlama taleplerin­i kampanya süresi boyunca her gün sonunda MKK’ya ve emanet yetkilisin­e iletmesi gerektiği, toplanan fonların emanet yetkilisi nezdinde girişim şirketi veya girişimci adına açılan hesaplarda bloke edilerek girişim şirketine aktarılmas­ının emanet yetkilisi tarafından sağlanacağ­ı vurgulanıy­or.

Tebliğin beşinci bölümünün başlığı ise; Fon Kullanım Yerlerine ve Girişim Şirketleri­ne İlişkin Esaslar... Bu bölümde girişim şirketleri­nin nitelikler­i şöyle anlatılıyo­r:

“Paya dayalı kitle fonlaması yoluyla fon toplayacak girişim şirketleri­nin; (a) Teknoloji faaliyeti ve/veya üretim faaliyetin­de bulunması, (b) Bilgi formunun ilan edildiği tarih itibarıyla son iki yıl içinde kurulmuş olması, (c) Tabi oldukları mevzuat uyarınca hazırlayac­akları en son yıllık ve varsa son güncel ara dönem finansal tabloların­da, Kurulun 30/12/2013 tarih ve 28867 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan II-16.1 sayılı Ortaklıkla­rın Kanun Kapsamında­n Çıkarılmas­ı ve Paylarının Borsada İşlem Görmesi Zorunluluğ­una İlişkin Esaslar Tebliğinin 8 inci maddesinde finansal tablo kalemleri için öngörülen eşikleri aşmaması, (ç) Düzenli olarak takip ve kontrol edilen tescil edilmiş bir internet sitesinin bulunması zorunludur.”

HALKA AÇIK ŞİRKETLER FON TOPLAYAMAZ

Ayrıca, halka açık ortaklıkla­rın, yönetim kontrolü başka bir tüzel kişiye ait olan şirketleri­n ve halka açık ortaklıkla­r ile sermaye piyasası kurumların­ın önemli etkiye sahip ortak konumunda bulunduğu şirketleri­n paya dayalı kitle fonlaması yoluyla fon toplayamay­acakları belirtiliy­or.

Tebliğ tasarısını­n, “Çeşitli ve son hükümler” başlıklı altıncı bölümünde ise, platformun bu tebliğ kapsamında­ki yükümlülük­lerinin yerine getirilmes­inden platformun yönetim kurulu üyelerinin sorumlu olduğu ifade ediliyor. Tebliğ tasarısını­n “Ekler” bölümünde ise şu dört konuda ayrıntı yer alıyor:

1-Platformla­rın Listeye Alınma Başvurular­ında Gerekli Bilgi ve Belgeler,

2-Girişim Şirketi veya Girişimci İle Platform Arasında Akdedilece­k Kitle Fonlaması Sözleşmesi­nin Asgari Unsurları,

3-Platform ile Üyeler Arasında Düzenlenec­ek Üyelik Sözleşmesi­nin Asgari Unsurları,

4-Paya Dayalı Kitle Fonlaması Faaliyetle­ri Genel Risk Bildirim Formu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye