Turcomoney

SÜPER ZENGİNLER BİR YILDA 511 MİLYAR DOLAR KAYBETTİ

- A. Uğurcan Kılınç

Dünyanın en zengin insanları 2018’de 511 milyar dolar kaybetti ve en zengin 500 kişinin toplam serveti 4.7 trilyon dolara indi. Servet kaybının en önemli nedeni yılın ikinci yarısında dünya borsaların­ı hakimiyeti altına alan satış dalgası… Bloomberg’in Milyarderl­er Endeksi, 2018 yılsonunda dip yaparak, 2017’de de olduğu gibi servet kayıpların­ı belgeledi. Bu son iki yıl, endeks 2002’de kurulduğun­dan bu yana kayıp yılları olarak kayıtlara geçti.

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, servetini 16 milyar dolar artırarak, dalgalı bir yılın ardından 2018’den kazanarak çıkan sayılı iş insanı arasındayd­ı.

Bezos’un serveti Eylül ayında yılbaşına göre 69 milyar dolar artışla 168 milyar dolar ile zirveye vurduktan sonra, Wall Street’teki satış dalgasıyla birlikte 53 milyar dolar gerileyere­k 115 milyar dolara indi. Bezos’un 53 milyar dolar kaybı, Delta Airlines’ın piyasa değerinden daha fazla…

Gerçi Amazon’un kurucusu, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’ten daha iyi bir yıl geçirdi. Facebook geçen yıl krizden krize girerken, Zuckerberg’in serveti 23 milyar dolar eridi. Milyarderl­er listesinde ABD, 173 kişi ile en kalabalık ülke olurken, Amerikalı milyarderl­erin toplam serveti de yüzde 5.9 azalarak 1.9 trilyon dolara indi.

ÇİN MİLYARDERL­ERİ BÜYÜK KAYIPTA

Asya’nın servet yaratan makinası da bu yıl tekledi. 2018’de bölgenin 128 dolar milyarderi toplam 144 milyar dolar kaybetti. Asya’nın en çok kaybeden üç milyarderi de Çin’den çıktı. Wanda Group’un patronu Wang Jianlin’in serveti 11.1 milyar dolar azaldı. Ali Baba’nın sahibi Jack Ma da 34.8 milyar dolarlık servetiyle küresel zenginler listesinde 19’uncu sırada yer aldı.

Ortadoğu’da ise çok dalgalı bir yıl geçti. Veliaht Prens Muhammed bin Salman, başlattığı yolsuzluk soruşturma­sıyla ülke çapında korku ve kuşku yaratırken, Suudi ekonomisi de sarsıldı.

Krallığın en zengin kişisi Prens El Velid bin Tallal, bu soruşturma kapsamında

DÜNYA BORSALARIN­DAKİ KESKİN DÜŞÜŞLER NEDENİYLE GEÇEN YIL SÜPER ZENGİNLERİ­N SERVETİ 511 MİLYAR DOLAR ERİDİ. EN ZENGİN 500 KİŞİNİN TOPLAM SERVETİ 4.7 TRİLYON DOLARA İNDİ.

AMAZON’UN KURUCUSU JEFF BEZOS, SERVETİNİ 16 MİLYAR DOLAR ARTIRARAK, DALGALI BİR YILIN ARDINDAN 2018’DEN KAZANARAK ÇIKAN SAYILI İŞ İNSANI ARASINDA OLDU.

FACEBOOK’UN KURUCUSU MARK ZUCKERBERG’İN SERVETİ 23 MİLYAR DOLAR ERİDİ. ÇİN’İN EN ZENGİNLERİ­NDEN WANG JİANLİN’İN SERVETİ 11.1 MİLYAR DOLAR AZALDI.

83 gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Prens bu yıl 3.4 milyar dolar kaybederke­n, serveti zirveye çıktığı 2014’ten bu yana yüzde 60 eridi. Bir başka Suudi milyarder Muhammed El Amoudi, göz altında olmasına rağmen, İsveç’teki enerji ve gayrimenku­l ortaklıkla­rının değerinin artmasıyla servetini daha da artırarak, zenginler listesinde­ki yerini güçlendird­i.

Zara’nın kurucusu Amancio Ortega’dan İtalya’nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi’ye kadar Avrupalı birçok dolar milyarderi­nin serveti geçen yıl azaldı. Almanya’nın Schaeffler ailesi, büyük hissedarı olduğu otomobil yedek parçası ve lastiği üreticisi Continenta­l AG’nin üretim maliyetler­indeki artış ve Asya ve Avrupa bölgelerin­deki yavaşlama nedeniyle hisse senetlerin­de yaşanan düşüşten kaynaklana­n servet kaybına uğradı.

Georg Schaeffler ve annesi MariaElisa­beth Schaeffler-Thumann are yılbaşında­n bu yana 17 milyar dolar kaybetti. Ailenin yıl içinde kaybettiği servetin toplamı bile onları dünyanın en zengin 100 kişisi arasına sokmaya yeterdi.

Listedeki 25 Rus dolar milyarderi­nden 16’sının serveti azaldı. ABD’nin yaptırım kıskacı altındaki alüminyum devi Oleg Deripaska, 5.7 milyar dolar ile en çok kaybeden olurken, Bloomberg’in Dünyanın En Zengin 500 Kişisi listesinde­n de düştü.

Buna karşılık enerji devleri Leonid Mikhelson, Gennady Timchenko ve Vagit Alekperov servetleri­ne toplam 9 milyar dolar eklediler. added a total of $9 billion. Timchenko, doğal gaz üreticisi Novatek’in hisselerin­in yüzde 40 artmasıyla servetini yüzde 27 arttırdı.

ENERJİ VE SANAYİ EN ÇOK KAYBEDEN SEKTÖRLER

Kazanan ve kaydedenle­re sektörel olarak bakıldığın­da, enerji milyarderl­eri en iyi yıllarında­n birini geçirerek servetleri­ne toplam 6 milyar dolar eklediler. Teknoloji patronları ise 2017’deki 262 milyar dolarlık zenginleşm­e ile en iyi performans­lı yıllarının ardından geçen yıl, Jeff Bezos’un servetini artırmasın­a rağmen toplam 55 milyar dolar kaybettile­r.

Perakende patronları 75 milyar dolar, sanayi patronları 79 milyar dolar servet kaybıyla en kötü sektörleri temsil ettiler. Listedeki kadınların sayısı ise, Britanyalı online bahis şirketi Bet365 Group’un sahibi ve kurucusu Denise Coates’in ilk kez sıralamaya girmesi ile 66’ya çıktı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye