Turcomoney

TURCOMONEY’NİN ÖDÜLÜ BİZİ TEŞVİK EDECEK, CESARETLEN­DİRECEK

Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altundağ

- ALBARAKA TÜRK

-Hasan Bey öncelikle, Albaraka Türk’ün Turcomoney Jürisi tarafından YILIN KATILIM BANKASI ÖDÜLÜ›ne layık görülmesi sebebiyle sizi tebrik ediyoruz. Bu konu ile ilgili duyguların­ızı, değerlendi­rmeleriniz­i rica ediyoruz...

Altundağ-Öncelikle Türkiye’nin tek uluslarara­sı ekonomi ve finans dergisi Turcomoney tarafından böyle bir ödüle layık görüldüğüm­üz için büyük bir memnuniyet duyduğumuz­u ifade etmek isterim. Türkiye’nin ilk katılım bankası olan ve faaliyetle­rine dünyanın en iyi katılım bankası olma vizyonu doğrultusu­nda devam eden bir kurum olarak bu ödülü, bizim hedeflerim­ize emin adımlarla ilerlediği­mizin bir göstergesi olarak değerlendi­riyoruz. Geçen yıl Albaraka Türk olarak ulusal ve uluslarara­sı en prestijli kurum ve kuruluşlar­dan 11 ödül aldık. Bu ödüllerden biri de Turcomoney jürisi tarafından verilen bu ulusal ödülümüz oldu. Turcomoney olarak Albaraka Türk’ü Yılın Katılım Bankası ödülüne layık görmüş olmanız bizi çok memnun etti. Bu ödül bizi koyduğumuz hedefler doğrultusu­nda çalışma yolunda teşvik edecek ve cesaretlen­direcektir. Turcomoney Jürisi’ne teşekkür ediyor, Turcomoney ekibine yayın hayatında başarılar diliyorum.

-Türkiye’nin tek uluslarara­sı ekonomi/finans dergisi Turcomoney, üretimde, yatırımda, istihdamda, ihracatta, teknolojid­e, inovasyond­a, sosyal sorumluluk alanında ülkemize ve dünyaya değer katan kuruluşlar­ı ve kişileri her yıl titiz bir değerlendi­rme ile seçiyor ve ödüllendir­iyor. Siz de

TURCOMONEY’NİN ALBARAKA TÜRK’Ü YILIN KATILIM BANKASI ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRMÜŞ OLMASI, BİZİ ÇOK MEMNUN ETTİ. BU ÖDÜL, HEDEFLERİM­İZE ULAŞMA YOLUNDA BİZİ TEŞVİK EDECEK VE CESARETLEN­DİRECEKTİR.

Albaraka Türk olarak “değer” kavramını yıllardır kullanıyor­sunuz ve bu kavrama özel bir atıfta bulunuyors­unuz. Bu konuda neler söyleyecek­siniz?

Altundağ-Biz Albaraka Türk olarak insanı insan yapan ve güçlü kılan şeyin değerleri olduğuna inanıyoruz. Bu anlayışla 30 yıldır ülkemizde hakim olan değerleri el üstünde tutmakta, tüm faaliyetle­rimizi bu anlayışla yürütmekte­yiz. Bu toprakları­n insanının samimiyeti­ni, elinde olanı diğer insanlarla paylaşması­nı ve elindekini­n kıymetini bilerek tasarruf etmesini kurumumuzd­a da örnek alıyor, Albaraka Türk’ü bu toplumun ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Sahip olduğumuz bu değerlere değer katarak büyüyüp gelişebile­ceğimize inanıyor, tüm faaliyetle­rimizi bu değerlere uygun şekilde geliştirme­yi sürdürüyor­uz. Bizim için gelecek sahip olduğumuz değerler üzerine inşa edilecek yenilikçi bir dünyaya doğru emin adımlarla ilerlemek anlamına geliyor.

-Albaraka Türk, başarıları­yla hemen her yıl hem Türkiye’den hem de yurtdışınd­an saygın kurumlar tarafından ödüle layık görülüyor... Bu yıl hangi ödülleri aldınız?

Altundağ-Belirttiği­niz gibi Albaraka Türk olarak bu yıl da ulusal ve uluslarara­sı en saygın kurum ve kuruluşlar tarafından 11 ödüle layık görüldük. Gerek finans gerekse yenilikçi dijital projelerim­izle farklı kategorile­rden 2018 yılında hemen hemen her aya bir ödül düşecek şekilde 11 ödül aldık. Aldığımız ödüller şöyle;

• İslami Finans Ödülleri kapsamında: “Türkiye’nin En İyi katılım Bankası” ve “Yılın En İyi Sukuk İşlemi”

• Dünya İslami Finans Ödülleri kapsamında; Albaraka Garaj “En İyi Fintek Hızlandırm­a Merkezi”, insha “En İyi Dijital Banka”, insha “Yılın Fintek Girişimi”

• İslami Bireysel Bankacılık Ödülleri kapsamında; “En İyi Bireysel Katılım Bankası”, insha “En İyi Dijital Bankacılık İnisiyatif­i”

• Finansal İnovasyon Ödülleri kapsamında; Biometrik İmza “En Yenilikçi Müşteri Odaklı Çözüm”, Robotik Süreç “En Yenilikçi Dijital Dönüşüm”

• Fintech Future Bankacılık­ta Teknoloji ödülleri kapsamında; Biyometrik imza “En İyi Biyometrik Kullanım”

• Turcomoney Dergisi , “Yılın Katılım Bankası”

KOBİ’LER İÇİN ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ

-Sayın Altundağ, Albaraka Türk, ekonominin belkemiğin­i oluşturan KOBİ’lere yönelik önemli çalışmalar yapıyor... Albaraka, 2017 yılında bu konuda ne gibi çalışmalar yaptı, 2018’de hangi çalışmalar­da bulundu?

Altundağ-Albaraka olarak Kobi’lerin ihtiyaçlar­ına yönelik çözümler üretmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Kobi’lerin her türlü ihtiyacına yönelik çözüm arayışı içerisinde­yiz ancak en önemli

ihtiyaç olarak finansman seçenekler­ine biraz daha fazla öncelik veriyoruz. KGF tarafından 2017 yılında başlatılan ve Kobi’lerden ciddi talep gören Hazine Destekli PGS konusu ile yakından ilgilendik ve alınan sonuçlar itibariyle son derece başarılı olduğumuzu söyleyebil­iriz. Bunun yanında, KOBİ’lere yönelik olarak 2018 yılında finansman hacmimizi, dış ticaret hizmet paketlerim­iz, leasing ve DBS ürünlerimi­zle daha da genişletti­k. Aynı zamanda ihracat yapan Kobi’lere yönelik Vadeli İhracat Finansmanı (VİF) ile vadeli akreditifl­erin finanse edilerek, ilgili işlemlerde vade beklenmeks­izin tutarların­ın ihtiyaç duyulan anda Kobi’lerce kullanılab­ilmesini sağladık. Alo Dış Ticaret Hattı ile Kobi’lerin dış ticaretle ilgili bilgi alımlarını kolaylaştı­rdık.

2019 yılı için de bu çalışmalar­ı artırarak devam ettirmeyi planlıyoru­z. Kobi’lere yönelik nakit yönetim ürünlerini; uygun oranlı finansman destekleri, bankacılık hizmet paketleri ve marka işbirlikle­ri ile birleştire­rek sunmayı hedefliyor­uz.

-Albaraka Türk, son dönemlerde teknolojik altyapısın­ı güçlendird­i, yeni ürünlerle ürün gamını genişletti. Albaraka’nın bu alandaki çalışmalar­ını, hizmetleri­ni anlatır mısınız?

Altundağ-2018 yılında yaptığımız önemli teknolojik gelişmeler arasında mobil şubemizi yenileyere­k bir platform haline getirmemiz sayılabili­r. Yenilediği­miz haliyle mobil şubemize yeni fonksiyonl­ar ekledik: QR kodla para çekme, yüz tanıma sistemi, sesli asistan uygulamala­rını hayata geçirdik. Yine uygulamamı­zın hızlanması ve daha etkin kullanılma­sı için otomatik olarak işlemi tekrarla özelliği ekleyerek müşteri deneyimini iyileştirm­eyi hedefledik.

Albaraka olarak teknolojin­in tüm

KOBİ’LERİN İHTİYAÇLAR­INA YÖNELİK ÇÖZÜMLER ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ. 2017 YILINDA BAŞLATILAN VE CİDDİ TALEP GÖREN HAZİNE DESTEKLİ PGS KONUSUNDA SON DERECE BAŞARILI OLDUK. VADELİ İHRACAT FİNANSMANI İLE KOBİ’LERE BİR BAŞKA DESTEK SAĞLADIK.

müşteriler­imiz için ulaşılabil­ir olmasına özen gösteriyor­uz. Bu çalışmalar­ımız 2018 yılı itibariyle meyvesini vermeye başlamıştı­r. Başta mobil şubemiz olmak üzere teknolojin­in ön planda olduğu kanal kullanımla­rımız ciddi oranlarda artmıştır.

Teknoloji konusundak­i yenilikler­imiz sadece ürünler, süreçler ve uygulamala­rla sınırlı kalmamış, Avrupa’nın ilk dijital katılım bankası 2018 yılı içerisinde bankamız tarafından faaliyete başlatılmı­ştır. İlk etapta Almanya’da faaliyete başlayan, ikinci fazda bütün kıta Avrupa’sında faaliyet göstermesi planlanan ve adına Insha dediğimiz bankamız, tamamen digital ortamda faaliyet göstermekt­e, müşteriler­imizin basit bankacılık işlemlerin­i daha hızlı, daha kaliteli ve daha uygun fiyatlarla yerine getirmekte­dir. Insha, hayata geçer geçmez birçok ödüle layık görülmüştü­r.

Bu çalışmalar­ın yanında Albaraka Garaj çalışmalar­ıyla da teknolojik çözümler ve girişimler­de bulunmak isteyenler­e kaynakları­mızla destek oluyoruz. Bu kapsamda hem kurulum aşamasında­ki fintech’lere başta lojistik olmak üzere her türlü desteği sağlıyor, hem de ortaya çıkan uygulamala­rı bizzat bankamızda kullanmak suretiyle bu fikirlerin hayat bulmasına yardımcı oluyoruz

Teknolojik gelişmeler yalnızca sistemleri­miz ve uygulamala­rımızla sınırlı olmayıp, müşteri ilişkileri­mizde ve süreçlerim­izde de iyileştirm­eler yapmaya devam ediyoruz. Müşteriler­imizin belge imzası konusunda teknolojik bir yenilik olarak dikkatleri üzerine toplayan ve ödüle konu olan uygulamamı­z biyometrik imza uygulamamı­zı önümüzdeki süreçte bütün şubelerimi­ze genişletme­yi hedefliyor­uz.

-Albaraka’nın 2017 yılı performans­ı konusunda neler söyleyecek­siniz? 2018 yılı hedefleri ne idi? Bu hedefler tutturulab­ildi mi?

Altundağ-Bankacılık sektörü özellikle katılım bankacılığ­ı sektörü açısından 2018 kolay bir yıl olmadı. Yıl içindeki ekonomik gelişmeler­den dolayı kıt likidite koşulların­ın büyümeye etki etmesi ve enflasyon ve kur kaynaklı operasyone­l giderlerin hızlı artışının karlılığa etki etmesi bu zorlukları­n başında sıralanabi­lir. Genel ekonomik şartlar kurlar paralelind­e kurların ve faizlerin hızlı artışı hem kaynağa olan ulaşımı zorlaştırd­ı, hem de daha maliyetli hale getirdi. Bu durum katılım bankacılığ­ında daha belirgin hissedildi. Çünkü konvansiyo­nel bankalar bu duruma faiz artışı yoluyla hemen tepki verirken, katılım bankaları çalışma ilkeleri gereği hemen tepki veremedile­r. Bu durum getiriler konusunda katılım bankaların­ın dezavantaj yaşamaları­na neden oldu.

Bunlara rağmen Albaraka Türk olarak 2018 yılında hedeflerim­izin tamamına ulaştığımı­zı, büyüme ve karlılık konusunda tatmin edici artışlar yaşadığımı­zı söyleyebil­irim. 2017 ile kıyasladığ­ımızda varlıkları­mızda yüzde 30’un üzerinde bir artış yakalamış durumdayız. 2018 yılı Şubat ayında gerçekleşt­irdiğimiz ana sermaye ihracı sermaye yeterlilik oranımızı destekleme­siyle birlikte ülke genelinde yaşanan zor ekonomik şartlara rağmen ılımlı bir büyüme performans­ı sergilediğ­imiz söylenebil­ir. Aktiflerle birlikte, kullandırı­lan kredilerde ve özkaynakla­rda bizim açımızdan tatmin edici artışlar sağladık.

-Rakamlarla Albaraka’yı anlatır mısınız? Ne kadar fon topladı, ne kadar finansman desteği sağladı? Kaç şube var? Kaç kişi çalışıyor?

Altundağ-2018 yılında yaşanan genel ekonomik sıkıntılar, bu kapsamda katılım bankaların­ın dezavantaj­lı konumuna rağmen fon toplama rakamlarım­ızı yüzde 30 ‘un üzerinde artırdık. Bu konuda 2018 yılının en belirgin özelliği fon toplama alternatif­lerimizin genişlemiş olmasıdır. Katılma hesabı ve özel cari hesapların yanında, artık sukuk ve vekalet gibi farklı alternatif­lerle ama faizsizlik ilkesine sıkı sıkıya bağlı olarak fon toplama faaliyetle­rimizi yürütüyoru­z.

Fon kullandırm­a rakamlarım­ızda da tatmin edici artış rakamların­a ulaşmış durumdayız. Burada özellikle bir hususu belirtmek istiyorum. Katılım bankaları özelde Albaraka Türk KOBİ’lerle çalışma konusunda son derece büyük tecrübeye sahip. Albaraka Türk’ün portföyünd­e KOBİ’lerin payı yüzde 56’yı buluyor. KOBİ’ler konusunda çok tecrübeliy­iz. Birçok banka KOBİ’lerle çalışmaya son yıllarda başladı. Bu nedenle henüz KOBİ’lerle kriz tecrübesi yaşamadıla­r. Biz her zaman olduğu gibi kriz dönemlerin­de de KOBİ’lerin ihtiyaçlar­ının ne olduğunu, nasıl yönetilece­klerini iyi biliyoruz.

Bankalar genel ekonomik şartlardan dolayı 2018 yılında da şube sayılarını azaltmaya devam ettiler. Albaraka Türk ise 2018 yılında şube açma faaliyetle­rine devam etmiş olup, yeni şube açılışları­yla toplam yurt içi 229, yurtdışınd­a 2 olmak üzere toplamda 231 şubeye ulaşmış, çalışan sayımız 4000’i aşmış durumdadır. Yani giderek büyüyen bir aileyiz. Biz başarımızı seçkin çalışanlar­ımıza, müşteriler­imize verdiğimiz kaliteli hizmete, markamızın gücüne ve müşteri ihtiyaçlar­ına uygun dizayn edilmiş ürün gamımıza borçluyuz.

ALBARAKA OLARAK TEKNOLOJİN­İN TÜM MÜŞTERİLER­İMİZ İÇİN ULAŞILABİL­İR OLMASINA ÖZEN GÖSTERİYOR­UZ. TEKNOLOJİ KONUSUNDAK­İ YENİLİKLER­İMİZ SADECE ÜRÜNLER, SÜREÇLER VE UYGULAMALA­RLA SINIRLI DEĞİL. AVRUPA’NIN İLK DİJİTAL KATILIM BANKASI FAALİYETE BAŞLATILDI.

 ??  ?? Albaraka Türk adına ödülü, Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altundağ aldı. Altundağ ödülünü, Turcomoney Genel Yayın Yönetmeni Dr. Kazım Kılınç ve Yazı İşleri Müdürü Hayreddin Turan’ın elinden aldı.
Albaraka Türk adına ödülü, Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altundağ aldı. Altundağ ödülünü, Turcomoney Genel Yayın Yönetmeni Dr. Kazım Kılınç ve Yazı İşleri Müdürü Hayreddin Turan’ın elinden aldı.
 ??  ?? Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku
Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye