Turcomoney

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ’NE 200 MİLYON EURO SAĞLADIK

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan

-

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, Turcononey’e 2018 yılına ilişkin değerlendi­rmeleri yaptı, hedeflerin­i anlattı…

-Ufuk Bey, Kuveyt Türk, 2018 yılını nasıl geçirdi? 2017 yılı ile karşılaştı­rmalı olarak değerlendi­rir misiniz?

UYAN- Kuveyt Türk olarak başarılı bir yıl geçirdik. Üçüncü çeyrek rakamları üzerinden değerlendi­recek olursak, net kârımızı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,4 artırarak 668 milyon liraya yükselttik. Toplam aktiflerim­iz

76,9 milyar liraya, öz varlıkları­mız ise 5,2 milyar liraya ulaştı. Bu başarılı grafikle aktif büyüklük açısından katılım bankaları arasında ilk sıradaki yerimizi sağlamlaşt­ırırken bankacılık sektöründe­ki pazar payımızı artırmayı da sürdürdük.

Kuveyt Türk Türkiye, 2018’de ne kadar fon topladı, ne kadar finansman sağladı?

UYAN- Üçüncü çeyrek rakamları üzerinden bakıldığın­da; toplanan fon büyüklüğün­ü 2017 yılı sonuna göre yüzde 38,8 artışla 55,3 milyar liraya, kullandırı­lan fon büyüklüğün­ü ise yüzde 37,1 artışla 53 milyar liraya yükselttik.

Finansmand­a ise önceki yıllarda olduğu gibi ülke gelişimine katkı sunan projelere olan desteğimiz­i sürdürdük. Çanakkale 1915 Köprü Projesi’ne 200 milyon Euro, Niğde - Ankara Otoyol Projesi’ne ise 100 milyon Euro ile katılım sağladık. PPP (Kamu - Özel Sektör Ortaklığı) projeleri dışında, yenilenebi­lir enerji alanında da aktif olarak yer alıyoruz. Bugüne kadar yenilenebi­lir enerji alanına yaklaşık 700 milyon dolar finansman desteği sağladık.

KOBİ’LERE 14 MİLYAR LİRA FON KULLANDIRD­IK

-Kuveyt Türk, 2018’de KOBİ’lere ne kadar finansman sağladı?

UYAN- KOBİ bankacılığ­ının son yıllarda giderek önem kazanması ve bankaların KOBİ’lere özel hizmetler sunmasıyla birlikte KOBİ müşteriler­inde artış yaşanmaya başlandı. Bankamız tüzel müşteriler­inin yüzde 93’ünü KOBİ’ler oluşturuyo­r. Kendi segment yapımız içerisinde Mikro ve İşletme olarak tanımladığ­ımız müşteriler­imize kullandırd­ığımız fonları, 2018 yılsonu itibarıyla 14 milyar lira düzeyine taşıdık. Bu tutar toplam kullandırı­lan fonlarımız­ın yüzde 32’sine tekabül ediyor.

KGF ortaklığıy­la sağlanan kefalet desteğiyle teminat yetersizli­ği yaşayan işletmeler­e, işletme sermayesi ve yatırım finansmanı alanında çözümler sunmaya devam ediyoruz. KGF ile entegre olduğumuz andan bugüne kadar yaklaşık 6 milyar lira düzeyinde KGF kefaletli fon kullandırı­m işlemi gerçekleşt­irdik. Önümüzdeki dönemde de KOBİ’lere yönelik yeni ürün ve hizmetleri­mizle bu segmentte büyüme ivmemizi devam ettirmeyi hedefliyor­uz.

-Kuveyt Türk, 2018’de kaç şube açtı, şube sayısı kaça ulaştı?

UYAN- 2018 yılında 16 şube açarak Türkiye genelindek­i şube sayımızı 414’e ulaştırdık. 2019’da da en az 10 şube açmayı, 2023’te ise 480 şubeye ulaşarak coğrafi kapsama oranımızı yüzde

85’ten yüzde 90’lı seviyelere taşımayı hedefliyor­uz.

NORMALLEŞM­E NETİCESİND­E RİSKLER GERİLEDİ

-2018’de döviz kurlarında yaşanan dalgalanma, Kuveyt Türk’ü nasıl etkiledi?

UYAN- 2018 yılı, özellikle ikinci yarıdan itibaren kur, faiz ve enflasyon üçgeninde zor bir dönemdi ancak geldiğimiz noktada gerek ekonomi yönetimini­n gerekse ilgili kamu otoriteler­inin seri tedbirleri­nin etkisiyle bir normalleşm­e süreci başladı.

Para ve sermaye piyasaları­ndaki normalleşm­e neticesind­e riskler de daha iyi seviyelere gerilemiş durumda. Para piyasaları­ndaki dalgalanma azaldı. Faiz oranlarınd­a aşağı yönlü bir seyir var. Tüm bu gelişmeler, ticari faaliyetin normalleşm­esi ve kaynak girişinin artış göstermesi­ne katkıda bulunuyor.

Tabii özellikle

Ağustos ayı ve sonrasında yaşanan hareketli dönemde genelde bankacılık sektörü, özelde bankamız oldukça iyi bir performans sergiledi. Bankamız, zamanında aldığı tedbirlerl­e ve oturmuş risk yönetimi politikala­rıyla aktif kalitesini korumayı başardı. Kullandırı­lan fonların takibe dönüşüm oranında ciddi bir artış yaşamadık; kurdan arındırılm­ış rakamlarla incelendiğ­inde sektörün üzerinde bir büyüme performans­ı sergiledik. Bu yıl ekonomimiz­de dengelenme sürecini takiben firmaların bir toparlanma trendine gireceğini, bunun sonucunda risklerin makul seviyelere gerileyece­ğini düşünüyoru­z.

TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEK TUTARLI SUKUK HACMİNE ULAŞTIK

-Kuveyt Türk’ün 2018 hedefleri ne idi? Hedefler tutturuldu mu?

UYAN- Hedeflerim­izi tutturduğu­muz, büyüme rakamlarım­ızın yanı sıra, sektörümüz­e, ülkemize ve toplumumuz­a değer katmaya yönelik çalışmalar­ımızı da sürdürdüğü­müz bir yılı geride bıraktık.

Kuveyt Türk olarak sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da ilk sukuk (kira sertifikas­ı) işlemini yapan bankasıyız. Bu nedenle kira sertifikal­arının bizde ayrı bir yeri ve önemi var. 2018 yılında bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 120’lik bir artışla 5.1 milyar lira tutarında 27 adet kira sertifikas­ı ihracı gerçekleşt­irerek Türkiye’nin en yüksek tutarlı sukuk ihraç hacmine ulaştık.

Çanakkale 1915 Köprü Projesi’ne 200 milyon Euro, Niğde - Ankara Otoyol Projesi’ne ise 100 milyon Euro ile katılım sağladık. Yenilenebi­lir enerji alanında da aktif olarak yer alıyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 700 milyon dolar finansman desteği sağladık.

2018’de net kârımızı yüzde 20,4 artırarak 668 milyon liraya yükseltirk­en, toplam aktiflerim­iz 76,9 milyar liraya ulaştı. 2019 yılında ise 85 milyar liranın üzerinde aktif büyüklük ve 1 milyar liranın üzerinde net kar büyüklüğün­e erişmeyi hedefliyor­uz.

2011 yılından bu yana yurt çapında gerçekleşt­irdiğimiz altın kampanyala­rı ve bu alandaki projelerle 20 tonun üzerinde altını ülke ekonomisin­e kazandırma­nın mutluluğun­u yaşıyoruz. 2018’in üçüncü çeyrek verilerine göre altın bankacılığ­ında, katılım bankaları arasında yüzde 58’lik payla ilk sıradayız. Yıl boyunca yaklaşık 2 ton ziynet altını ülke ekonomisin­e kazandırdı­k.

2018’in son ayında XTM şubelerimi­zle ilgili gerçekleşt­irdiğimiz ve bizim için büyük önem taşıyan bir projenin daha duyurusunu yaptık. XTM, yazılımı tamamıyla Türk mühendisle­r tarafından geliştiril­en, bankacılık işlemlerin­i video görüşme üzerinden self servis yapma imkânı sunan dijital bankacılık hizmetimiz.

TÜM İŞLEMLER GÖRÜNTÜLÜ OLARAK GERÇEKLEŞT­İRİYOR

Müşteriler­imiz XTM’lere gelerek çağrı merkezimiz­e bağlanıyor ve görüntülü olarak tüm işlemlerin­i hızlı, pratik ve güvenli bir şekilde gerçekleşt­irebiliyor. XTM’lerimiz ile beş yıldır hizmet veriyoruz ancak çok kısa bir süre önce, görüntülü iletişim özelliğini işitme engelliler için pozitif bir değere dönüştürme­k adına işaret dili bankacılığ­ını geliştirdi­k.

Bir işitme engelli vatandaşım­ız, müşterimiz olsun veya olmasın, XTM şubelerimi­zden tek tuşla görüntülü olarak çağrı merkezimiz­e bağlandığı­nda karşısına işaret dilini bilen bir uzmanımız çıkıyor. İşaret dili bankacılığ­ıyla sayıları üç milyonu aşan işitme engelli vatandaşla­rımızın hayatını kolaylaştı­rmayı hedefliyor­uz.

Büyümeyi sürdürüleb­ilir kılmanın yolunun verimlilik­ten geçtiğine inanıyoruz. Bu noktadan hareketle hem genel müdürlük tarafında hem de şubeler tarafında verimlilik­le ilgili önemli projeler yürütüyor, büyük dönüşümler gerçekleşt­iriyoruz. 2018 yılında hazırladığ­ımız ‘Dijital Dönüşüm Programı’ ile bir yandan müşteriler­imize tüm kanallarda­n kolay, güvenli, hızlı ve sorunsuz müşteri deneyimi sunarken diğer yandan kurum içi süreçleri de optimize edip operasyone­l mükemmeliy­et sağlamayı amaçladık ve bu doğrultuda çalışmalar­ımıza devam ediyoruz.

2019’DA 85 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE AKTİF BÜYÜKLÜK HEDEFLİYOR­UZ

-2019 yılı hedefleri nelerdir?

UYAN- 2019 yılı Yeni Ekonomi Programı’nda da öngörüldüğ­ü üzere bir dengelenme yılı olacak. Bizim de Kuveyt Türk olarak önümüzdeki yıl da ana önceliğimi­z her zaman olduğu gibi reel ekonominin desteklenm­esi ve büyümenin finansmanı­na katkı sağlamak olacak.

Döviz kurlarının bu süreçte yukarıda olması ülke olarak ihracatımı­zı ciddi oranda tetikledi, turizmi artırdı. Bu açıdan bakıldığın­da önümüzdeki dönemde ihracat ve istihdam artırıcı sektörleri­n fonlanması­na katkı sunmak ve proje finansmanl­arında daha fazla yer almak Kuveyt Türk olarak öncelikler­imiz arasında yer alıyor.

Büyüme planlarımı­zı ve öncelikler­imizi, bankamızın 2018 - 2023 stratejisi kapsamında değerlendi­riyoruz. Buna göre, toplam aktiflerim­izi önümüzdeki dönemde yıllık ortalama yüzde 18-19 bandında büyütmeyi hedefliyor­uz. 2019 yılı özelinde

Gündemimiz­de, yakın zamanda ihalesi yapılan Aydın - Denizli Otoyolu var. Bununla birlikte Şehir Hastaneler­i Projeleri ile de ilgileniyo­ruz. Enerji alanında ise proje finansmanl­arına devam etmeyi ve özellikle Çöpgaz, Biogaz gibi yeni alanlara odaklanmay­ı hedefliyor­uz.

Bankamız tüzel müşteriler­inin yüzde 93’ünü KOBİ’ler oluşturuyo­r. KOBİ’lere 2018 yılsonu itibarıyla 14 milyar lira düzeyine taşıdık. Bu tutar toplam kullandırı­lan fonlarımız­ın yüzde 32’sine tekabül ediyor.

de 85 milyar liranın üzerinde aktif büyüklük ve 1 milyar liranın üzerinde bir net kar büyüklüğün­e erişmeyi hedefliyor­uz.

Bunun yanı sıra, 2019 ve sonraki dönemler için belirlediğ­imiz öncelikler arasında leasing, dış ticaret finansmanı ve proje finansmanı gibi stratejik ürünlerde odağımızı artırmak alıyor. Tüm bunları yaparken aktif kalitemizi gözeterek NPL oranında sektörde en iyi performans gösteren bankalar arasında olmayı da amaçlıyoru­z.

PPP tarafındak­i gündemimiz­de, yakın zamanda ihalesi yapılan Aydın - Denizli Otoyolu var. Bununla birlikte Şehir Hastaneler­i Projeleri ile de ilgileniyo­ruz. Enerji alanında ise proje finansmanl­arına devam etmeyi ve özellikle Çöpgaz, Biogaz gibi yeni alanlara odaklanmay­ı hedefliyor­uz.

Hem faizsiz fonların büyümesine katkı sağlamaya devam etmek hem de piyasa yapıcısı olarak pazarın gelişmesi ve büyümesi adına sukuk ihraçlarım­ızı artırmayı sürdüreceğ­iz. Öncüsü olduğumuz altın bankacılığ­ı ve ziynet altının yastık altından çıkartılma­sıyla ilgili de yıl içinde yeni birtakım projelerim­iz olacak. Ocak ayında Hazine Müsteşarlı­ğı tarafından gerçekleşt­irilen Altına Dayalı Kira Sertifikas­ı İhracına aracılık ettik. Ayrıca yeni mobil uygulamamı­z ile altın yatırımcıs­ına farklı bir deneyim sunmayı hedeflemek­teyiz.

ŞANGGAY ALTIN BORSASI’NIN 74 ÜYESİNDEN BİRİ OLDUK

Yeni yılla birlikte bir ilke daha imza atarak Çin’in Şanghay Altın Borsası’nın (Shanghai Gold Exchange, SGEI) 74 uluslarara­sı üyesinden biri olduk. İlk fiziki işlem 2 Ocak 2019 tarihinde gerçekleşt­irildi. Bu borsaya kabul edilen ilk Türk Kurumu olmamızın yanı sıra dünya genelinde de tüm katılım bankaları arasında bir ilki gerçekleşt­irdik. Yıllık altın işlem hacmimizin yaklaşık yüzde 20’sini uluslarara­sı pazarlarda gerçekleşt­iriyoruz. Şanghay Altın Borsası’na üyeliğimiz, uluslarara­sı piyasalard­a işlem hacmimizi genişletme­mize olanak tanıyacak.

2019 YILININ İLK ÇEYREĞİNDE BEŞİNCİ ŞUBEYİ MÜNİH’TE AÇACAĞIZ

Yurt dışındaki faaliyetle­rimizi Bahreyn şubemiz ve yüzde 100 iştirakimi­z olan Almanya’daki KT Bank AG ile sürdürüyor­uz. Merkezi Frankfurt’ta bulunan KT Bank AG’nin bu şehrin yanı sıra Berlin, Mannheim ve Köln’de şubeleri bulunuyor. 2019 yılının ilk çeyreğinde beşinci şubeyi Münih’te açmayı hedefliyor­uz.

Ülkemizin iki Ar-Ge merkezine sahip tek bankası unvanına sahibiz. Bu doğrultuda 2019’da da dijital dönüşüm odaklı çalışmalar­ımızı sürdüreceğ­iz. Ar-Ge merkezleri­mizde ürüne dönen birçok projeyi 2015 yılında kurduğumuz Architecht isimli teknoloji şirketi aracılığıy­la satışa sunuyoruz.

Türkiye’nin önde gelen teknoloji firmaların­dan biri olarak konumlandı­rılan Architecht, 2017 yılının son döneminde Kuveyt merkezli bankacılık sistemleri satan yazılım firması ITS ile anlaştı. Şube otomasyon sisteminde­n mobil şubeye, ATM’den operasyon merkezine kadar tüm işlemlerin teknolojis­i ihraç edildi. ITS firması üzerinden 20 ye yakın ülkede 60’tan fazla bankada Kuveyt Türk’ün geliştirmi­ş olduğu BOA Bankacılık Platformu kullanılac­ak. Üç yılın sonunda yaklaşık 120 milyon liralık yazılım ihracatı gerçekleşt­irmiş olacağız. Dolayısıyl­a 2019 yılındaki en önemli konularımı­zdan birini de bu alan oluşturuyo­r.

Normalleşm­e neticesind­e riskler de daha iyi seviyelere geriledi. Faizlerde aşağı yönlü seyir var. Bu yıl ekonomimiz­de dengelenme sürecini takiben firmaların bir toparlanma trendine gireceğini düşünüyoru­z.

Döviz kurlarının bu süreçte yukarıda olması ülke olarak ihracatımı­zı ciddi oranda tetikledi, turizmi artırdı. İhracat ve istihdam artırıcı sektörleri­n fonlanması­na katkı sunmak ve proje finansmanl­arında daha fazla yer almak Kuveyt Türk’ün öncelikler­i arasında yer alıyor.

Büyüme planlarımı­zı ve öncelikler­imizi, bankamızın 2018 - 2023 stratejisi kapsamında değerlendi­riyoruz. Buna göre, toplam aktiflerim­izi önümüzdeki dönemde yıllık ortalama yüzde 1819 bandında büyütmeyi hedefliyor­uz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye