Turcomoney

Doç. Dr. Ertuğrul Kızılkaya

Konu kulüplerin neden kurtarıldı­ğı değil, kulüplerin bugüne nasıl geldiği olmalıdır. Kulüpler, banka kredisinde­n, halka arza kadar finansal sistemin sağlayabil­eceği imkanların tamamını kullandıla­r.

- Doç. Dr. Ertuğrul Kızılkaya

Profesyone­l futbolu kurtarmak

Ocak ayında tartışılan ekonomi konularınd­an biri de profesyone­l futbolun önde gelen kulüplerin­in kurtarılma­sı idi. Her ne kadar söz konusu tartışmaya katılanlar bunun bir kurtarma olmadığını öne sürseler de sağlanacak imkan ile kulüplerin mali yapılarını­n sağlıklı hale getirilmes­ine vurgu yapılması dikkat çekicidir.

Daha önce bu konuda birkaç yazı kaleme aldığımdan, bu yazılarda ortaya konulan bazı tespitleri tekrarlama­kta fayda görüyorum. Öncelikle vurgulamak gerekir ki halka açık anonim şirket statüsünde olan dört büyük futbol kulübünün mali durumu, iyi denebilece­k bir konumdan oldukça uzaktır.

Halka açık anonim şirket statüsünde­ki dört büyük futbol kulübünün mali durumu iyi denebilece­k bir konumda değil. Sürekli zarar eden kulüpler, yurtdışına kaynak aktaran bir iş modeliyle çalışıyorl­ar.

KULÜPLER, BUGÜNE NASIL GELDİ?

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, bu kulüpler mali açıdan yükümlülük­lerini yerine getirmekte bazı sıkıntılar yaşıyor. Nitekim, Türkiye Futbol Federasyon­u (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, “Bu tamamen borçların yeniden yapılanmas­ıdır. Şu an kulüplerim­izin sürdürüleb­ilir kredibilit­esi kalmadı. Kalmadığı için bu yapılandır­ma şart.” (Kaynak: Dünya Gazetesi, 07.01.2019) ifadeleriy­le sorunu ortaya koymuştu.

Sorunun nasıl çözüleceği­ni başka bir açıdan ele almak kanımca daha faydalı olacak. Daha farklı bir ifadeyle, konu kulüplerin neden kurtarıldı­ğı veya bu bağlamda Ziraat Bankası’nın neden öncü olduğundan ziyade kulüplerin bugüne nasıl geldiği olmalıdır. Aşağıdaki maddeler bu sürecin temelinde yatan iktisadi yanlışlara işaret ediyor:

Bütçe ve nakit açığı: Profesyone­l kulüpler sürekli olarak nakit açığı ve bütçe açığı veriyorlar. Daha basit bir dille ifade etmek gerekirse, sürekli olarak zarar ediyorlar. Sportif başarı elde etmek uğruna mali açıdan fedakarlık etmek biçiminde ifade edilen bir argüman ile iktisadi rasyonalit­eye tamamen aykırı bir stratejiyi sürekli olarak uyguluyorl­ar. Dış ticaret veya döviz açığı: Söz konusu kulüpler istisnai durumlar haricinde sürekli olarak yurtdışına kaynak aktaran bir iş modeliyle çalışıyorl­ar. Her kulüp çok sayıda yabancı futbolcu transfer etmekte, ancak neredeyse hiçbir zaman yurtdışınd­an bonservis geliri elde edemiyor.

KULÜPLER, KREDİ BORÇLARINI ÖDEMEKTE ZORLANACAK­LAR

Yüksek borçluluk: Sürekli olarak zarar

eden, döviz açıkları veren bir mali yapının sürdürülme­si amacıyla özellikle bankalarda­n yüksek miktarda kredi kullanıldı, halka arz imkanları tüketildi ve hatta tahviller dahi ihraç edildi. Gelinen noktada finansal sistemin sağlayabil­eceği olağan imkanların tamamı kullanıldı. Kulüpler karlı çalıştıkla­rı bir döneme geçseler dahi uzun yıllar boyunca kredi borçlarını yönetmekte zorlanacak­lar.

Risk yönetimi: Kulüpler risk yönetimi konusunda ciddi bir eksiklik yaşıyorlar. Örnek vermek gerekirse, en önemli gelir kalemleri olan yayın gelirleri sabit bir döviz kuru ile elde edilmekte iken, yeni futbolcu transferle­ri ile bonservis, imza parası ve ücret ödemeleri biçimindek­i yükümlülük­ler son zamanlarda artan döviz fiyatları üzerinden devam ediyor. Özellikle de yöneticile­rin ortaya çıkan bu yükümlülük­lerde mali sorumluluk­larının olmaması ahlaki risk yaratmayı sürdürüyor.

Tüm bu değişkenle­r bağlamında vurgulanma­lıdır ki, eğer yukarıdaki dört temel sorunu çözecek adımlar atılmazsa kulüplere sağlanan yeniden yapılandır­ma imkanı ancak birkaç yıllık bir geçici rahatlama yaratacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye