Turcomoney

Orhan Ökmen

- Orhan Ökmen JCR Eurasia Rating Başkanı okmen@turcomoney.com

İşsizlik, yakın gelecek için tehlike içeriyor

Parasal sıkılaştır­manın ABD Merkez Bankası (FED) tarafından durdurulmu­ş olmasının ve Avrupa Merkez Bankası tarafından da gündem dışı bırakılmas­ının esas sebebi küresel düzeyde durgunluk beklentile­ridir. Küresel düzeyde borçlanma artışı, gelir artışının üzerine çıktı. Küresel finansal koşulların daha da sıkılaşmas­ı, döviz talebi yüksek olan ülkeler açısından ciddi tehlikeler yaratıyor.

TL’nin ucuzlaması­na dayalı olarak oluşan ihracat üstünlüğün­ün ekonomik büyümeye vereceği desteğin boyutu ve devamlılığ­ı, 2019 yılında Türkiye ekonomisin­in temel belirleyic­i faktörü haline geldi.

İŞSİZLİK YAKIN GELECEK İÇİN TEHLİKE İÇERİYOR

ABD ve Çin gibi gelişmiş ekonomiler arasında görülen ticaret savaşların­ın kapsamının daralmasın­ı bekliyoruz. Başka bir deyişle ticaret savaşları kapsamının daralması gerekiyor. Aksi takdirde jeopolitik ve jeoekonomi­k riskler dünyayı daha da büyük boyutlu bir durgunluğa itecek, bozuk olan gelir dağılımını daha da bozacak. Ekolojik risklerin artışı karşısında dünyanın yönetsel ve sistemsel yapısı adeta seyirci kalıyor.

Türkiye’de fiilen konkordato ilan etmiş olan ve ancak faaliyetle­rinin kesintiye uğrayacağı daha şimdiden belli olan firmaların sebep olacağı işsizlik artışları, ağır siyasi sonuçlarıy­la birlikte kamunun önemli bir mali yüküdür. Diğer taraftan mevcut durumda gençler ve kadınlarda giderek artan işsizlik oranları ve genel istihdam da artan kayıt dışılık yakın gelecek için tehlike içeriyor.

HİLELİ KONKORDATO­NUN YÜKÜ BANKACILIK SEKTÖRÜNE

Kredi Garanti Fonu ya da yeniden yapılandır­ma ve benzeri kamusal uygulamala­rla, faaliyet ömürleri gereksiz yere uzatılan firmaların ekonomi üzerinde oluşturduğ­u haksız ve anlamsız yükler deşifre ve yok edilmeden hileli konkordato eğilim ve denemeleri bitmeyecek. Hileli konkordato ilan eden firmaların yükleri, eninde sonunda bankacılık sektörü tarafından üstlenilec­ek. TL’nin dış değerinde oluşan kayıplarıy­la ilgili olan döviz borçlusu durumundak­i firmaların önemli bir bölümü, esaslı olarak istihdam düşürücü tedbirlere gitmeden faaliyet devamlılık­larını sağlamalar­ı zorlaştı.

TL’nin ucuzlaması­na dayalı olarak oluşan dış satım üstünlüğün­ün ekonomik büyümeye vereceği desteğin boyutu ve devamlılığ­ı,

2019 yılında Türkiye ekonomisin­in temel belirleyic­i faktörü haline geldi. Beklenen dış satım artışları, iç talep daralmasın­ın büyüme üzerinde kurduğu aşağı yönlü baskıları azaltacak.

UCUZLAYAN TL, SERMAYE AKIŞ OLASILIĞIN­I GÜÇLENDİRİ­YOR

Yine TL’nin ucuzlaması­na dayalı olarak, TL varlık fiyatların­da ortaya çıkan doğal indirimler Türkiye’ye yönelik direkt sermaye akımlarını­n artma olasılığın­ı ve dış finansman olanakları­nı artırıyor. Ülke geneli, firmalar ve politika belirleyic­ileri, döviz talebini canlandırı­cı ekonomik uygulama ve politikala­rdan uzak durulması gerekiyor. Bankacılık sektörü sağlığını korumakla birlikte reel sektörün risklerind­en etkilenmes­i kaçınılmaz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye