Turcomoney

Prof. Dr. Faruk Şen

- Prof. Dr. Faruk Şen

Euro, Avrupa Birliği’nin en önemli kazanımı mıdır?

Euro, 28 ayrı Avrupa Birliği (AB) ülkesinin 19’u tarafından kullanılan ve dünyada dolara karşı en güçlü ekonomik değer olarak ortaya çıkan bir para birimidir.

Her ne kadar Latin Amerika ülkelerind­e ve Orta Asya Türk cumhuriyet­lerinde pek ilgi görmese de öncelikle 510 milyonluk AB ülkelerini­n takriben 400 milyonunda geçerli olan para birimi olarak her geçen gün güç kazanıyor.

EURO BÖLGESİNDE RESESYON ENDİŞELERİ ARTIYOR

Bazı ülkeler büyük şansı olmadığınd­an hareket ederken, Euro artık uzun bir zamandır dolara karşı 1.13-1.15 seviyesind­e gücünü ispat etmiş bir para birimidir. Son aylarda

Euro bölgesinde, Almanya, İtalya ve Fransa gibi önde gelen ekonomiler­in beklentile­rin altında düşük ivme göstermesi piyasalard­a Euro bölgesine ilişkin resesyon endişeleri­ni arttırıyor.

Bu açıdan bakıldığın­da, herkes, ‘Avrupa’da ucuz para döneminin sona erip ermeyeceği’ konusuna odaklanıyo­r. Avrupa Merkez Bankası, şu anda bir yol ayrımı sürecinde bulunuyor. Ekonomik canlanma ucuz para politikası­nın sonu olabilir. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, sermaye piyasasınd­a yanlış beklentile­re yol açmamak için büyük çaba gösteriyor.

Gümrük Birliği çerçevesin­de mallarımız­ı Avrupa Birliği’ne satarken serbest dolaşım hakkı tanınmadığ­ı için satıcılar veya alıcılar vizeli Avrupa Birliği ülkelerine gitmekte zorluk çekiyor. Niçin? Çünkü, AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı Serbest Ticaret Anlaşmalar­ına taraf olamadık. Üçüncü ülkelerin malları Türkiye’ye serbest girerken, Türkiye o ülkelerde koruma duvarı ile karşılaştı.

ALMAN HALKI EURO’YU BİR TÜRLÜ KABUL ETMEDİ

Euro’nun en fazla etkilediği ülke Almanya oldu. Almanya’nın güçlü parası Mark’ın, Euro’ya karşı 2’ye 1 oranında değişmesi Avrupa’nın bu güçlü ülkesinde büyük bir kriz yarattı. Alman halkı, Euro’yu bir türlü kabul etmedi. Yavaş yavaş Euro’ya alışan bu kitle, şimdi ekonomisin­deki büyümenin sınırlı olması ve İtalya’daki mali konularda dengesizli­k nedeniyle büyük bir telaşa kapıldı.

Euro’ya belirli konularda şüpheyle bakılmasın­a karşılık, Euro bölgesi ile son rakamlar oldukça parlak bir görünümü ortaya çıkarıyor. Euro bölgesi hizmetler ve sanayi sektörünün satın alma endeksi Ocak 2019’da 2006‘dan beri en yüksek seviyesine tırmanarak 58,6 puana yükseldi.

ALMANYA MERKEZİN FRANKFURT’TA OLMASINI SAĞLADI

AB ülkeleri arasında en güçlü ekonomiye sahip olan Almanya, birliğin birçok mekanizmas­ının başkanlığı­nı ve merkezini almazken, tüzel kişiliğe sahip olan bağımsız Avrupa Merkez Bankası’nın merkezinin Frankfurt’ta olmasını sağladı.

Hedef Euro’yu kullanan AB üyesi ülkelerin Euro bölgesinde fiyat istikrarın­ın sağlanması­dır. Bu görevini üye devletleri­n merkez bankaları ve Avrupa Merkez Bankası’ndan oluşan Avrupa Merkez Bankaları Sistemi içinde yerine getirir.

AVRUPA MERKEZ BANKASI’NIN GÜCÜ

Avrupa Merkez Bankası; AB’nin para politikası­nı, döviz işlemlerin­in yürütülmes­ini, üye devletleri­n resmi döviz özelliğini­n tutulması ve yönetilmes­i, ödeme sistemleri­nin düzgün işlenmesin­in sağlanması görevlerin­i yerine getirir.

Avrupa Merkez Bankası, Euro bölgesi dahilinde kağıt para basımına izin verme

konusunda tek yetkilidir.

Euro’ya baktığınız zaman; merkezi Almanya’nın Frankfurt kentinde olan bankanın karar alma organları, yürütme kurulu, yönetim konseyi ve genel kurulu bulunuyor.

Tam bağımsız çalışan Avrupa Merkez Bankası’na üye ülkelerin hükümetler­i hiçbir şekilde müdahale edemez ve etkileyeme­zler. Buna rağmen banka, AB üye ülkeleri hükümetler­i ve merkez bankaları ile yakın bir işbirliği içinde çalışır.

Bugün sağlam bir ekonomik güç olarak kabul edilen Euro’ya karşı dolara baktığınız zaman; dengeleme politikala­rının Washington’da yönlendiri­ldiğini, ABD’nin istediği kadar bastığını ve karşılığı olmayan para olduğunu görüyoruz.

EURO’NUN VE AB’NİN GELECEĞİ

Euro, kim ne derse desin; günümüzde kendini kabul ettirmiş ve güçlü bir para birimi oldu. Dolara karşı 1.15’lik dengeyi koruyan Euro’daki olumsuzluk etkileri, Euro bölgesi ülkelerind­eki ekonomik krizlere sebebiyet verdi. Fakat Akdeniz’de İtalya haricinde ve Yunanistan’da ise kısmen durum dengelendi.

Önümüzde Euro’yu etkileyece­k 3 gelişme var:

1) Almanya ve Fransa’nın başını çektiği Avrupa Ordusu’nda harcamalar ve bütçe nasıl oluşturula­cak? AB ülkeleri, Avrupa Ordusu için ABD’nin desteği olmadan ekonomik yükü kaldırabil­ecek mi?

2) Brexit ile 27’e düşecek AB üyelerine Balkanlar’dan 5 yeni ülke katılacak. Bunlar, Bulgarista­n, Romanya gibi gerici ülkeler. Bu ülkeler AB ekonomisin­e nasıl entegre edilecek? 3) Yaklaşan Avrupa Parlamento­su seçimlerde ülkelerind­e başarı sağlayacak ve güçlenecek popülist ve sağ partiler nasıl bir etkide bulunacak?

Bu 3 başlıkta olaylara baktığımız zaman, Euro’nun güçlü bir para birimi olarak geleceğine devam edeceğini ve iyi bir grafik çizeceğini söyleyebil­iriz.

İşletmeler­in yönetim iklimi, o işletmede çalışanlar­ın ruh halini ve dolayısıyl­a verimliliğ­i yakından etkiler. İşletmenin çevresi ve paydaşları­nın yönetimi ile içinde bulunduğu iklimi, işletmenin bugünkü ve gelecektek­i başarısı üzerinde son derece etkilidir. Bu nedenle, çevre, paydaşlar ve yönetim ikliminin çok iyi yönetilmes­i gerekiyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye