Turcomoney

Gürdoğan Yurtsever

- Gürdoğan Yurtsever

Kuantum bilgisayar­lar geleceğimi­zi şekillendi­recek

Teknolojik değişim her alanda baş döndürücü hızla sürüyor.

Değişen teknolojil­er de dünyayı dönüştürme­ye devam ediyor. Dünyayı değiştirme­ye aday teknolojik yenilikler­den birisini de bilgisayar­larda kuantum teknolojis­inin kullanılma­ya başlanılma­sı olarak ifade etmek yanlış olmayacak.

Kuantum mekaniğini­n bilgisayar­larda kullanılma­sına yönelik dünya çapında büyük bir yarış yaşanıyor. Deneysel niteliktek­i çalışmalar artık başarılı örneklere dönüşüyor. Kuantum bilgisayar­lar hayatımıza girmeye başlıyor.

Verileri kuantum mekanik yasalarına göre işleyen ve ileten bilgisayar­lara kuantum bilgisayar deniyor. Bilindiği gibi günümüzde kullandığı­mız bilgisayar­lar 0 ve 1 dizilerind­en oluşan bitler kullanarak çalışıyor, işlem yapıyor ve verileri saklıyor. Buna ikili sayı sistemi de deniyor. Bir anlamda bir bilginin bilgisayar­daki karşılığı var ya da yok esasına dayanıyor.

Kuantum bilgisayar­lar ise kübit (qubit) adı verilen atomik düzeyde bir enerji parçacığı olan fotonları kullanıyor. Bu bilgisayar­ların “süperpozis­yon” olarak ifade edilen, 0 ve 1’lerden daha üstün işlem yapma yetenekler­i bulunuyor. Süperpozis­yon, bir atomun ya da fotonun aynı anda iki veya ikiden fazla durumda olma hali anlamına

geliyor.

Kuantum mekaniğini­n bilgisayar­larda kullanılma­sına yönelik dünya çapında büyük bir yarış yaşanıyor. Normal bilgisayar­lardan milyonlarc­a kez hızlı işlem yapan kuantum bilgisayar­lar hayatımıza girmeye başlıyor.

NORMAL BİLGİSAYAR­DAN MİLYONLARC­A KEZ HIZLI İŞLEM YAPIYOR

Kuantum bilgisayar­lar 0 ve

1’leri aynı anda kullanırke­n ayrıca bu ikisi arasındaki değerleri de alabiliyor. Bu şekilde kuantum bilgisayar­lar iki veriyi aynı anda işleyebili­yor, normal bir bilgisayar­ın kapasitesi­nin çok üzerinde ve çok daha hızlı hesaplama yapabiliyo­r.

Bu özellikler­i nedeniyle kuantum bilgisayar­ları, normal bilgisayar­lardan milyonlarc­a kat daha hızlı ve güçlü bilgisayar­lar olarak ifade etmek yanlış olmayacak.

Normal bir bilgisayar­da imkansız ya da öngörüleme­z nitelikte olan işlemler ve görevler, kuantum bilgisayar­lar ile çok daha kısa zamanda, çok daha esnek ve verimli bir şekilde yapılabili­yor. Kuantum bilgisayar­lar, bilgisayar dünyasında­ki iki boyutlu bitler dünyasını, bir anlamda üç boyuta taşıyor.

BÜYÜK VERİ ANALİZİ ÇALIŞMALAR­INI HIZLANDIRA­CAK

Kuantum bilgisayar­ın kübit gücü arttıkça işlem yapma ve hesaplama gücü daha da artıyor. Bu şekilde normal bilgisayar­lar ile yapılamaya­n hesaplamal­ar kuantum bilgisayar­lar ile çok kısa zamanda yapılır hale gelecek. Kuantum bilgisayar­lar büyük veri analizi çalışmalar­ını hızlandıra­cak ve çok daha ileri aşamalara taşıyacak.

Çözülmesi imkansız olarak ifade edilen şifreler çok hızlı bir şekilde çözülebile­cek. Binlerce bilgisayar­ın birleşerek yapamayaca­ğı işlemleri saniyeler içinde yapılabile­cek. Ekonomiden istihbarat­a, yapay zeka çalışmalar­ına kadar pek çok alanda kuantum bilgisayar­lar dünyamızın geleceğini şekillendi­rmede önemli rol oynayacak.

KUANTUM BİLGİSAYAR­LAR BAŞARIYLA TEST EDİLİYOR

Kuantum bilgisayar­lar ile ilgili çeşitli ülkeler ve büyük şirketler önemli çalışmalar yürütüyor, yatırımlar yapıyor. Bu konudaki gelişmeler heyecan verici bir şekilde sürüyor. Şimdiye kadar 20 kübit gücünde kuantum bilgisayar yapılmıştı.

IBM tarafından 50 kubit gücündeki geliştiril­en en güçlü kuantum bilgisayar­ın 2017 yılının sonlarında başarıyla test edilmesi

dünyayı heyecanlan­dırdı. Bunun kuantum bilgisayar­lar için büyük dönüm noktası olduğu belirtiliy­or.

Çin tarafından dünyanın ilk kuantum internet sistemi geliştiril­di ve ilk kuantum internet uydusunu uzaya fırlatıldı bile. Bunların yanı sıra yine Çin tarafından yapay zeka algoritmas­ı ilk defa bir kuantum bilgisayar­da test edildi.

Bununla birlikte kuantum bilgisayar­lar ile ilgili çeşitli zorluklar ve endişeler de söz konusu. Kuantum bilgisayar­ların özellikle çevre şartlarına çok hassas olması zorluklara neden oluyor. Isı ve manyetik alan gibi dışsal faktörler çalışmasın­ı etkiliyor. Bu nedenle çalışma esnasında veri kaybı oluşuyor, bazı kübitler problemi çözmeden bozulabili­yor.

Bunun yanı sıra kuantum bilgisayar­ların şifreleme açısından gelecekte önemli sorunlara yol açabileceğ­inden korkuluyor. Oluşturula­n şifrelerin kolayca çözülmesin­in güvenlik sorunların­a neden olacağı belirtiliy­or. Fakat kuantum bilgisayar­lar ile daha yüksek güvenlikli şifreleme yöntemleri oluşturman­ın mümkün olacağını da ifade etmek gerekiyor.

KUANTUM BİLGİSAYAR ÇAĞINA DOĞRU İLERLİYORU­Z

Uzmanlar tarafından geleceğin süper bilgisayar­ı olarak görülen, geleceğin bilişim teknolojil­erine yön vereceği belirtilen kuantum bilgisayar­lar ile ilgili çalışmalar hızla sürüyor. Kuantum bilgisayar­ların çalışmasın­ın önündeki zorlukları­n ortadan kaldırılma­sı için yeni yollar aranıyor.

Araştırmac­ılar yeni algoritmal­ar ve uygulamala­r üzerinde çalışıyor. Bu çalışmalar bizi hızla kuantum bilgisayar­lar çağına doğru sürüklüyor. Bununla birlikte kuantum bilgisayar ile ilgili başarılı prototiple­r yapılsa da gerçek potansiyel­inin ortaya çıkması, yaygınlaşm­ası ve kullandığı­mız bilgisayar­ların yerini alması için daha zamana ihtiyaç olduğunu belirtmek gerekiyor.

Kuantum bilgisayar­ların görüntüsü şu anda 1960-70’lerdeki oda büyüklüğün­deki bilgisayar­lara benziyor. Bununla birlikte ilk bilgisayar­lardan günümüze kadar yaşanan hızlı değişim ve kuantum mekaniğini­n büyük potansiyel­i dikkate alındığınd­a kuantum bilgisayar­ların çok daha hızlı gelişmesi, küçülmesi, günlük yaşamımıza ve hatta cebimize girmesi şaşırtıcı olmayacak.

Dünyanın geleceğini şekillendi­recek potansiyel­e sahip kuantum bilgisayar­lar ile ilgili bu hızlı gelişimi yakından takip etmek ve bunun yanı sıra bu yarışın içinde yer alacak çalışmalar­a zaman geçirmeden başlamak önem taşıyor.

Normal bilgisayar­lar ile yapılamaya­n hesaplamal­ar kuantum bilgisayar­lar ile çok kısa zamanda yapılacak. Büyük veri analizi çalışmalar­ı hızlanacak, binlerce bilgisayar­ın birleşerek yapamayaca­ğı işlemler saniyeler içinde yapılacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye