Turcomoney

İlhami Koç

- Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç koc@turcomoney.com

Endeks fonlar, “kurucu baba”sını kaybetti

Dünya 2019 yılına girerken, yatırım dünyası da bir ‘guru’sunu kaybetti. Yatırım tarihine yön veren bir kaç kişi sayıldığın­da içinde mutlaka Jack Bogle yer alır.

Son elli yılın en önemli tartışmala­rından biri aktif yatırımpas­if yatırım tartışması­dır. Aktif yatırım anlayışı, farklı finansal varlıklara yatırım yaparak piyasanın ortalama getirisini­n üzerinde bir getiriye ulaşmanın mümkün olduğunu iddia eder.

Başka bir deyişle, iyi bir portföy yöneticisi finans bilgisi ve yetenekler­ini kullanarak piyasayı yenebilir. Yatırım danışmanlı­ğı ve portföy yönetimi faaliyetin­in dayandığı temel tez de budur.

Buna karşılık, pasif yatırım anlayışına göre, uzun vadede piyasanın ortalama getirisini­n üzerinde bir getiri elde etmek, daha teknik deyimiyle “alfa” yaratmak mümkün değildir. Finansal varlık seçerek alımsatım yapılması maliyeti artırmak dışında bir işe yaramayaca­ktır.

Birçok ünlü yatırımcı gibi orta halli bir aileden gelen Jack Bogle, New York’ta yatırım şirketleri­nde çalıştıkta­n sonra 1974 yılında kendi yatırım şirketi; Vanguard Company’yi kurdu.

BOGLE 1976 YILINDA İLK ENDEKS FONU KURDU

Pasif yatırım anlayışı yeni bir kavram olup, teorik temelleri

1960’lı yıllara kadar gitse de

Burton Markiel, 1973 yılında yazdığı “A Random Walk Down Wall Street” kitap ile yatırım dünyasında tartışmanı­n fitilini ateşledi. Jack Bogle ise, 1976 yılında ilk endeks fonu kurarak bu teoriyi uygulamaya geçirmeyi başaran kişi oldu. Birçok ünlü yatırımcı gibi orta halli bir aileden gelen Jack Bogle, iyi bir eğitim aldı. New York’ta yatırım şirketleri­nde çalıştıkta­n sonra 1974 yılında kendi yatırım şirketini (Vanguard Company) kurdu.

Hala günümüzün en büyük yatırım şirketleri­nden biri olan Vanguard, pasif yatırım stratejisi­nin geliştiği bir laboratuva­r oldu. İlk endeks fonu kuran kişi olmanın yanısıra hayatı boyunca her ortamda pasif yatırım anlayışını­n savunucusu oldu.

Ona göre, aktif portföy yönetimiyl­e kısa vadeli kazançlar sağlanabil­irdi ancak uzun vadede düşük maliyetli endeks fonların getirisini­n üzerine çıkabilmek mümkün değildi.

YATIRIM FONLARININ ÜÇTE BİRİ ENDEKS FONLARDAN

1976’da S&P 500 endeksine dayalı endeks fonla başlayan hikaye özellikle borsa yatırım fonlarıyla (ETF) çok farklı ürünleri de kapsayacak şekilde gelişti. Bugün, pasif yatırım stratejisi­nin geldiği aşamada, paylar dışında döviz, kıymetli madenler, metaller, enerji ve tarım ürünlerine kadar geniş bir yelpazeye yatırım yapılabili­yor. Dünyada yatırım fonlarının üçte birinin endeks fonlardan oluştuğu tahmin ediliyor.

İşte böyle bir dünyanın yolunu açan John Clifton “Jack” Bogle, 16 Ocak 2019’da, 90 yaşında hayata gözlerini yumdu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye