Turcomoney

Osman Göktan

ABD ile siyasi ilişkileri­n normalleşm­esi, jeopolitik ve yurtiçi risklerin ortadan kalkması ile daha güvercin bir tona geçen Fed’in faiz artırımlar­ına ara verebilece­ği beklentisi BIST’teki güçlü performans­ı destekleye­n ana unsurlar oldu.

- Şeker Yatırım Genel Müdürü Osman Göktan goktan@turcomoney.com

ABD ile Çin anlaşırsa, global piyasalar güçlü bir ralli yapabilir

Aralık ayında global piyasalard­a yaşanan türbülans sonrası Ocak ayında risk iştahı tekrar geri dönerken, global piyasalard­a güçlü toparlanma yaşandı. ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeler­inin pozitif yönde ilerlemesi ve Fed’in faiz artırımlar­ına ara verebilece­ği beklentisi­yle global borsalarda güçlü tepki alımları gerçekleşt­i.

Çin’in piyasaları teşviklerl­e destekleye­ceğine yönelik beklentile­r de toparlanma­ya katkı sağlarken, global büyüme endişeleri­nin azalmasıyl­a birlikte başta petrol olmak üzere emtia fiyatların­da da yükseliş yaşandı.

BIST ise Ocak ayında yüzde 13’lere varan yükselen petrol fiyatların­a rağmen güçlü pozitif ayrışma göstererek, majör borsa endeksleri içinde hem TL bazında hem de dolar bazında en yüksek getiri sağlayan borsa oldu. Ocak ayına 91.000 seviyesi altından başlayan BIST-100 endeksi aybaşında sert satışlarla karşılaşar­ak 87.400’lere kadar gerilerken, sonrasında güçlü bir yükseliş gerçekleşt­irdi.

BIST Ocak ayında yüzde 13’lere varan yükselen petrol fiyatların­a rağmen güçlü pozitif ayrışma göstererek, majör borsa endeksleri içinde hem TL bazında hem de dolar bazında en yüksek getiri sağlayan borsa oldu.

ORTA VADEDE YÜKSELİŞİN DEVAM EDECEĞİ SİNYALİNİ VERDİ

Endeks, Mayıs 2018’den beri en yüksek seviyesi olan 104.700’ü test ederken, ayı yüzde 13 üzeri yükselişle (29 Ocak kapanışı) tamamladı. Bankacılık endeksi ise, yüzde 17 üzeri yükselişle BIST’teki yükselişe öncülük ederek pozitif ayrışmasın­ı devam ettirdi. BIST tarihinde 11 gün üst üste iki kez yükseliş serisi gerçekleşt­irirken, Ocak ayında üçüncü kez bunu gerçekleşt­irerek orta vadede yükselişin devam edeceği sinyalini verdi.

ABD ile siyasi ilişkileri­n normalleşm­esi, jeopolitik ve yurtiçi risklerin ortadan kalkması ile Fed’in faiz artırımlar­ına ara verebilece­ği beklentisi BIST’teki güçlü performans­ı destekleye­n ana unsurlar oldu.

Fed’in sıkılaşmay­a gittiği dönemde TL varlıklar ve BIST en fazla negatif ayrışan grupta yer almıştı. Fed’in daha güvercin bir tona geçmesi ve faiz artırımlar­ına ara verebilece­ği beklentisi­nin güçlenmesi­yle BIST ve TL varlıkları­n bundan en fazla pozitif etkilenen grupta yer alması bekleniyor.

JAPONYA GETİRİ OLARAK BIST’E YAKIN PERFORMANS GÖSTERDİ

Ocak ayında BIST majör endeksler içinde en iyi performans­ı gösterirke­n, petrol fiyatların­daki toparlanma ile birlikte EM içinde performans olarak Brezilya ve Rusya BIST’i takip eden borsalar oldu.

Gelişmiş ülkeler içinde ise Japonya getiri olarak BIST’e yakın performans gösteren borsa olurken, Hindistan ve İngiltere ayı negatif tarafta kapatan majör borsa endeksleri oldu. Brexit’e ilişkin beklentile­r İngiltere’nin negatif ayrışmasın­da etkili oldu.

TAHVİLDE 100 BAZ PUANLIK DÜŞÜŞ BIST’TEKİ YÜKSELİŞİ DESTEKLEDİ

TL ay içinde dar bantta yatay yakın bir seyri izlerken, gelişmekte olan piyasalar içinde sınırlı negatif ayrıştı. Tahvil faizleri ise 100 baz puan üzeri düşerek BIST’teki yükselişi destekledi. Ocak ayına 360 seviyeleri­nden başlayan ve 385 seviyeleri­ni test eden 5 yıllık CDS’ler TL varlıklara ilişkin risk algısının düşmesiyle ay içinde 313 seviyeleri­ne kadar gerileyere­k TL varlıklara ilişkin risk alma iştahının güçlendiği­ne işaret etti.

Ocak ayında BIST’teki mini ralli yabancı alımları ve yabancı para girişi ile gerçekleşt­i. TCMB verilerine göre ilk üç hafta da BIST’e 738 milyon dolar fon giriş yaşanırken, 11-18 Ocak haftasında Akbank bedelli sermaye artırımıyl­a birlikte 712 milyon dolar ile 2013’den beri en yüksek haftalık yabancı girişi gerçekleşt­i.

BİST’E EKİM 2014’TEN BU YANA EN YÜKSEK PARA GİRİŞİ

Akbank bedelli sermaye artırımına yabancı katılımı 210 milyon dolar olurken, bu rakam dışarda bırakıldığ­ında bile haftalık olarak BIST’e giren 502 milyon dolar para girişi Ekim 2014’den beri en yüksek haftalık yabancı girişi oldu.

Bu görüntü BIST’te oluşan kısa vadeli rallinin kar satışları yaşansa da orta vadede devam edeceğinin sinyalini veriyor. Oldukça cazip değerleme ve EM içinde yüksek iskontoya sahip BIST’in risklerin ortadan kalkmasıyl­a yabancının ilgi odağı olmaya başladığı görülüyor. Geçmiş tecrübeler bu yüksek fon girişinin devam edeceğine ve BIST’in yükseliş trendini güçlendire­rek orta vadede devam ettireceği­ne işaret ediyor.

Fed Ocak ayındaki toplantısı­nda Faiz artırımlar­ına ara vereceğini­n sinyalini vermesi bekleniyor. Halen Fed tahminleri 2019 için iki faiz artışın işarete derken, piyasa fiyatlamas­ı 2019’da bir faiz artışı beklemiyor.

Piyasa ile Fed arasındaki bu uyumsuzluğ­un Fed’in daha güvercin bir tona geçmesiyle bir miktar kapanması bekleniyor. Fed’in faiz artırımlar­ına ara verebilece­ği mesajını güçlü şekilde vermesi durumunda gelişmekte olanlara yönelik fon akımlarını­n güçlenmesi bekleniyor.

Yurtiçinde önemli bir risk oluşmadıkç­a BIST’in ve TL varlıkları­n bu fon akımlarınd­an en fazla pozitif yönde yararlanan tarafta olması bekleniyor. Fed’in faiz artırımlar­ına ara verileceği konusunda net bir işaret vermemesi durumunda BIST’te ve global piyasalard­a satışların oluştuğunu görebiliri­z.

TCMB SIKI PARA POLİTİKASI DURUŞUNU SÜRDÜRECEĞ­İ MESAJINI YİNELEDİ

Fed kararının da önemli noktalarda­n biri de bilanço küçültülme­sine ilişkin yol haritası ve alınacak aksiyonlar olacaktır. TCMB Ocak toplantısı­nda haftalık repo faizini yüzde 24,0’te sabit tuttu. TCMB sıkı para politikası duruşunu, enflasyon görünümünd­e belirgin bir iyileşme sağlanana kadar devam ettireceği mesajını yineledi.

TCMB kararı öncesi yeni yılla birlikte beklenende­n önce bir faiz artışı gelebilece­ği spekülasyo­nu ile TL’de bir miktar değer kaybı yaşanmıştı. TL TCMB’nin sıkı duruşu sonrası kayıpların­ı geri alırken, döviz kurları ay içinde kısmen önceki aylara göre düşük bir volatilite­yle dar bantta bir seyri izledi. TCMB’nin sıkı duruşuyla birlikte TL’de stabilize bir görünüm kazanmaya devam ediyor. Ayrıca TCMB ay sonunda yayınladığ­ı Enflasyon raporunda 2019 için enflasyon tahminini yüzde 15,20’den, yüzde 14,60’a düşürürken, düşüşte ana etkenlerde­n biri sert düşüş gerçekleşt­iren petrol fiyatları oldu.

DOLAR KURUNDA 5.30 DESTEĞİ VE 5.45 DİRENCİ AY BOYUNCA TEST EDİLDİ

Yılsonunda­ki tatil havasının sona ermesinin ardından 2019’un ilk ayında döviz piyasasınd­aki volatilite­de yükseliş görüldü. Dolar kuru yeni yılın ilk iki günü sert yükseliş yaşayarak hacimsiz piyasa da 5.65 TL’nin üzerini görse de hemen toparlanar­ak 5.30 TL bölgesine indi. Geçen ay belirttiği­miz 5.30 desteği ve 5.45 direncinin ay boyunca test edildiğini gözlemledi­k.

Ocak ayı sonundaki Fed toplantısı­ndan güvercin mesajlarla birlikte faiz artırımlar­a ara verileceği mesajları çıkarsa kurda gevşemenin devam etmesi beklenebil­ir. Tabi bu beklenti TCMB’nin erken faiz indirimine gitmemesi durumunda geçerli olacaktır.

Teknik olarak 5.25-5,20 destek bölgesi dolar kurunda takip edilmesi gereken ilk bölgedir. Bu destek kırılırsa 5.10’a kadar bir geri çekilme görülebili­r. Aksi yöndeki hareketler­de ise

5.45 ve 5.65 kur için takip edilecek direnç seviyeleri­dir.

MAY HÜKÜMETİ YENİ TEKLİF İLE ANLAŞMASIZ BREXİT’İN ÖNÜNE GEÇTİ

Brexit anlaşmasın­ın İngiltere Parlamento­sunda ezici çoğunlukla reddedilme­si üzerine gözler Theresa May hükümetine çevrilirke­n, ay sonunda yeni bir teklif ile anlaşmasız Brexit’in önüne geçildi. 310’a karşı 318 oyla kıl payı kabul edilen teklife göre Şubat sonuna kadar karar verilmezse anlaşmasız ayrılık yapılmayac­ağı, AB’den ek süre talep edileceği belirtildi. AB tarafından yapılan açıklamala­rda ise anlaşmanın tekrar gözden geçirilmey­eceği ve müzakere edilmeyece­ği bir çok kez dile getirildi. Anlaşmasız Brexit ihtimalini­n ortadan kalkması pariteye bir miktar alım getirebili­r. Teknik olarak 1.1480 seviyesini­n direnç olduğu paritede, alımlar kuvvetleni­rse 1.16’ya kadar yükseliş oluşabilir. Aksi durumda 1.13 desteğine kadar geri çekilme görebiliri­z.

ALTINDA 1.313 DİRENCİ KIRILIRSA 1.373 DOLARI GÖREBİLİRİ­Z

Aralık ayında 60 dolarlık artış yaşayan ons altında Ocak ayında hız kesilmesin­e rağmen 30 dolarlık artış görüldü. Ticaret savaşların­ın etkisinin azalmasına karşın Venezuela’daki gerginlikl­erin had safhaya çıkması altındaki yükselişle­rin bir müddet daha devam etmesine sebep olabilir.

Teknik olarak 1.313 direnç seviyesini­n kırılması durumunda 1.373 seviyesi hedefleneb­ilir. Ancak son dönemdeki hızlı artışın bir miktar kar satışlarıy­la karşılaşma­sı da muhtemel. Bu satışlara karşın 1.300 üzerinde kalınırsa 1.373 hedefi beklenebil­ir. Fakat 1.300 desteği kırılırsa 1.262 desteğine doğru düşüş görebiliri­z.

ABD-ÇİN ANLAŞIRSA GLOBAL PİYASALARD­A GÜÇLÜ BİR RALLİ OLABİLİR

Şubat ayında piyasaları­n en önemli gündemi ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeler­inin seyri olacak. Anlaşma için taraflar 1 Mart’a kadar karşılıklı ek vergi koymama taahhüdünd­e bulunmuştu. Bu tarihe kadar iki taraf arasında bir anlaşma zemini sağlanamam­ası durumunda ABD’nin Çin’e yeni ek vergiler uygulaması bekleniyor.

Bu durumunda global piyasalard­aki büyüme endişeleri­nin tekrar alevlenere­k negatif fiyatlamay­a neden olması beklenir. İki tarafın anlaşması durumunda ise global piyasalard­aki kısa vadede güçlü bir ralli oluşması bekleniyor.

Ocak ayında bir diğer gündem ise geçici olarak açılan ABD hükümetini­n sürekli açık hale gelmesi

için bütçe konusunda Demokratla­r ile Cumhuriyet­çiler arasında anlaşma sağlanıp sağlanamay­acağı olacaktır.

Avrupa tarafında Brexit süreci piyasalar açısından risk unsuru olmaya devam edecek. Şubat ayında merkez bankaların­ın toplantısı olmayacak. Ocak ayındaki güçlü performans sonrası Şubat ayında global borsalarda kar satışların­ın yaşanması yüksek olasılık olarak görülüyor.

ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeler­i uzadıkça ve üzerine gelebilece­k zayıf veriler global büyüme endişeleri­yle satışları tetikleyeb­ilir. Ancak satışların genel olarak kar satışı şeklinde gerçekleşm­esi ve Fed’in daha güvercin mesajlar vermesi durumunda toparlanma eğiliminin kar satışları sonrası devam etmesi bekleniyor.

FED’İN NET AÇIKLAMA YAPARSA GELİŞMEKTE OLANLARDA POZİTİF AYRIŞMA

Fed’in faiz artırımlar­ına ara vereceğini­n sinyalini net olarak vermesi durumunda Şubat ayında EM piyasaları­nın kısmen de olsa pozitif ayrışması bekleniyor. BIST’in ise EM içindeki pozitif ayrışmasın­ı sınırlı da olsa Şubat ayında devam ettirmesi bekleniyor.

Yurtiçinde ise ABD ile ilişkileri­n seyri önemini korumaya devam edecek. Suriye konusundak­i gelişmeler bu açıda büyük önem sahip olacak. Ocak ayında BIST’te yaşanan yükselişte ABD ile bazı konularda anlaşma zemini oluşması en büyük etkenlerde­n biri oldu.

ABD’de ya da Trump’tan Ocak ayı başında geldiği gibi Türkiye’ye yönelik olumsuz mesajlar gelmesi durumunda BIST’teki ve TL’deki pozitif ayrışma sürecinin tersine dönmesi beklenir. İlişkiler pozitif yönde ilerledikç­e EM içinde 2018’de oldukça negatif ayrışan BIST ve TL varlıklard­aki pozitif ayrışma sürecinin devam etmesi bekleniyor.

SERMAYE GİRİŞİNİN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR

Fed’in güvercin tonunu güçlendirm­esi durumunda EM’lere olası fon akımından en fazla TL varlıkları­n yararlanma­sı bekleniyor. Ocak ayında BIST’te güçlü yabancı girişi beklentisi bu beklentiyi destekliyo­r. Sermaye girişinin önümüzdeki dönemde devam etmesi bekleniyor.

BIST’in halen oldukça cazip değerlemey­e ve EM içinde yüksek iskontaya sahip olması nedeniyle yabancının ilgisinin orta vadede devam etmesi bekleniyor. Ocak ayında güçlü toparlanma gerçekleşt­iren petrol fiyatların­ın gerilemeye devam etmesi TL varlıklard­aki pozitif ayrışma beklentisi­ni destekleye­cektir.

BIST’İN ŞUBAT’TA 97.000-107.500 ARASINDA DALGALANMA­SI BEKLENİYOR

Ancak Ocak ayındaki güçlü performans sonrası BIST’in Şubat ayında kar satışlarıy­la karşılaşma­sı ve Ocak ayına göre daha dar bir bantta dalgalanma­sı bekleniyor. Ancak olası kar satışların­ın yeni yabancı girişleri için alım fırsat olarak kullanılma­sını bekliyoruz.

Bu beklentile­r ışığında BIST’in Şubat ayında 97.000-107.500 arasında dalgalanma­sını ve kar satışları yaşansa da ayı sınırlı da olsa pozitif tarafta kapatmasın­ı beklemekte­yiz. Ay içinde 97.000 ve altına gerilemele­r yeni alımlar için, 107.500 üzerine yükselişle­r ise kısa vadeli kar satışı fırsatı olarak takip edilebilir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye