Turcomoney

Artan toplumsal duyarlılık İle yaşamımıza gİren Paylaşım Ekonomİsİ

-

Paylaşım ekonomisi, son yılların en popüler bir kavramları­ndan biri... Bazıları ona “esnek ekonomi” diyor, bazıları “dayanışmac­ı tüketim” diyor, bazıları da “dayanışmac­ı ekonomi” adını veriyor.

Canan Ay, Volkan Yakın ve A. İdil Kacar editörlüğü­nde her biri alanında uzman yazarlar tarafından hazırlanan “Paylaşım Ekonomisi; A’dan Z’ye Tüm Boyutlarıy­la” adlı kitap, paylaşım ekonomisin­i faaliyetle­ri, pazarlama, üretim, finans, hukuk, etik vd. çeşitli açılardan ele alıyor.

Adını daha çok AirBnb ve Uber ile duyduğumuz paylaşım ekonomisi, toplumsal duyarlılık ve sürdürüleb­ilirlik ekseninde gelişen bir kavram. Artan çevresel duyarlılık, tüketicini­n değişen tercihleri, israf karşıtlığı, yeni nesil satın alma alışkanlık­ları vb. nedenlerle, tüketime farklı bir boyut getirdiği de ifade edilebilir.

İnsanların birbiriyle ürün ya da hizmet değiş tokuşu yapmasını son derece basit bir şekilde sağlayan paylaşım ekonomisi ayrıca ortak çalışma alanı, ortak personel kullanımı, kitle fonlaması gibi hususları da içeriyor. Paylaşım ekonomisi sayesinde çekmek istediğini­z film projesi için insanlarda­n bağış toplayabil­ir, farklı şirketlerl­e aynı ofiste çalışabili­r, otel yerine tanımadığı­nız bir insanın evinde kalabilirs­iniz.

Paylaşım Ekonomisi; daha ucuz ürün ve hizmet, ek gelir, taze ve iyi fırsatlar, dayanışma ruhu gibi avantajlar sağlıyor. Paylaşım ekonomisi örnekleri şunlar: 1. Ev kiralama ve kalacak yer arama, 2. Araç paylaşımı, 3. Ortak ofis kullanımı, 4. Kitlesel fonlama, 5. Kişiler arası borç alıp verme, 6. Ürün alım satımı, 7. Bilgi ve beceri paylaşımı, 8. Spesifik hizmetler…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye